藍澄灣業主社群

標題: 唔知有冇人有興趣玩walkie talkie? [打印本頁]

作者: hales    時間: 2004-2-24 19:24:44     標題: 唔知有冇人有興趣玩walkie talkie?

電訊管理局差不多一年前就開放了409~410MHz
給民用對講機使用~所以現在不用領牌就可以使用walkie talkie了~
日後如果有人在rc玩就好了~ :mrgreen:
在屋苑內就可以直接互通消息數人一起通話都可以 :mrgreen:
最cheap cheap果隻model (Mo記T4508)都可以講到3公里遠都係140蚊左右
小弟同bikbark試過暫時最遠一個在尖沙咀廣東道 另一個在中環大會堂
都可以對講到 :mrgreen:

只是T4508比較易Jam線...and無得用handfree...
如果高一級既就好好多~不過都係170蚊左右 :mrgreen:
唔知大家有無興趣入伙後...... :mrgreen:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-2-24 21:05:54

本人遲o的就有一對walkie talkie 錶同 Shirley 一齊玩玩 :em12: ,不過要等等,因為未有貨。 :em18:
作者: diedsee    時間: 2004-2-25 18:16:07

我想買...但又好似冇用
因為手提都可以對答
只係形式上改變咗...
所以比唔到藉口去買.....
作者: bikbark    時間: 2004-2-25 18:41:24

其實o向市區玩o既話,就真係for fun o架咋,仲會勁多雜聲tim
不過去郊外遠足o既話,如果手提接收得差或者無network呢,就會幾有用啦
作者: hales    時間: 2004-2-25 20:12:59

手電只可以1對1嘛~
不能1 to many...而且walkie talkie可以boardcasting~
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-2-25 20:52:07

今日終於收到AIG封信有得攞個walkie talkie啦!等得好苦呀! :x

不過因為冇貨,所以而家得到o既只係普通walkie talkie,而吾係walkie talkie手錶 :twisted: ,有o的失望。 :em01:

有機會第日係青衣大家一齊 broadcast 玩o下。 :em11:
作者: 維也納    時間: 2004-2-25 20:55:11

我有一對
雖然有3公里 但係隔牆玩就困難少少

手提都可以 但如果玩得耐電話費好金架喎
作者: hales    時間: 2004-2-25 20:58:46

我地向酒店果邊既單位因為有反射作用所以理講上應該都收得幾好嘛~
作者: diedsee    時間: 2004-2-25 21:30:25

又好wor :mrgreen:
將來整整吓蛋糕 又唔知點做
可以急call Bikbark :em11:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-2-25 21:39:18

[quote:89c91a296d="diedsee"]又好wor :mrgreen:
可以急call Bikbark :em11:[/quote]

找 Connie 更是有好不過。 :em11: (是我地o既飲食consultant)
作者: hales    時間: 2004-2-25 22:35:35

jeffery 咁佢俾左乜牌子機你?
其實有好有唔好...呵~
隻錶聽聞收得好差~
而且隻錶舊叉電成舊nokia 8250手機果舊電咁大舊..
作者: bikbark    時間: 2004-2-26 18:50:48

[quote:c3e4486605="diedsee"]又好wor :mrgreen:
可以急call Bikbark :em11:[/quote]
不如大家一齊去你屋企整啦,炒"送"就去火火屋企跟佢學o野,開大食會就去d大單位o既街坊屋企,hehe
walkie-talkie嘛,留返去超市買o野o個陣先用啦  :em12:
作者: diedsee    時間: 2004-2-26 20:55:39

[quote:761ecbc244="bikbark"][quote:761ecbc244="diedsee"]又好wor :mrgreen:
不如大家一齊去你屋企整啦,炒"送"就去火火屋企跟佢學o野,開大食會就去d大單位o既街坊屋企,hehe
walkie-talkie嘛,留返去超市買o野o個陣先用啦  :em12:[/quote]

好提議....不過我一個蛋糕都唔識整 wor.... :em12:
作者: 維也納    時間: 2004-2-26 22:26:59

我地個club house 唔係有個特大pantry 可以借用架咩?
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-2-27 00:26:12

今日連 Shirley 都收到信可以去攞 walkie talkie 了,好快有得一齊試下玩啦!
作者: ANGELA    時間: 2004-2-29 01:23:32

我收到份情人節物就係 :em21: (魔記)對講機T5728準備入伙用 :em03: 例如落街買 CLUB HOUSE 留位罿 :em05: ......etc雖然几大舊 :em07:  但相當清. :em11:
作者: FireFire    時間: 2004-2-29 02:16:56

[quote:75e220310e="bikbark"][quote:75e220310e="diedsee"]又好wor :mrgreen:
walkie-talkie嘛,留返去超市買o野o個陣先用啦  :em12:[/quote]
好呀好呀~~~~咁要拜託火太啦............
作者: 小yen    時間: 2004-2-29 11:29:02

hales morning 其實之前睇design magazine果陣都見倒有介紹 "毛記"幾款新design既 walkie talkie d款重要係幾型 :em12: 果陣自己都有d心郁架 :roll: 不過之後問過要今年先出晒所有款先至冇再周圍搵之嘛 :mrgreen: 其實你講果款T4508真係超扺架 :em11: 又平又mini又多col.簡最噤d "型男索女" :em12:

p.s.:我班女仔friends就成日同我講話 "毛記"部disney model好cuite喎 (pls. ref. att. photo)but maybe我真係唔太like "女仔款"既product la我真係對呢個item唔能夠產生任何興趣喎 :!: 同埋太toys款la i think not suitable for大仔law :em17: 加上呢個款係前年年尾既發報style已經old design la :roll以我所記得好似重唔平zr :shock: ) & 唔知你地1路講緊既talkie watch係唔係呢隻呢 :?:
作者: hales    時間: 2004-3-2 00:18:26

no la no la~
米奇老鼠機係design for 小朋友用的
因為機身比較窄方便小朋友手仔細細易襟掣
但在功能上米奇老鼠機是比T4508好的 因為佢20個Channel之下
還有38個silent code 但T4508就只有20個Channel沒有silent code
即係話米奇老鼠機1~20channel之下 再會有
1-01-2......1-38 ~~ 20-0 20-1......20-38一共780個channel
而T4508只有 1-0 2-0 3-0.............20-0 共20個channel
前面數字係channel number  "-" 後是silent code number
而如果silent code set做 0 的話 是會收聽哂所有1~38號silent code既對話的
例如當你用部T4508 set去 channel 10 同個朋友仔talk緊果時
如果附近有人用緊 channel 10  silent code 10 (即10-10台)的話
又咁岩有人用緊 10-1 ~10-38其中一兩個的話 你用部T4508就會聽到哂
所有10-1 10-38 10-10既人講既野 但係人地就唔會聽到你用10號channel
講既野...於是你就一定要轉去第二個無人用既channel先講到野.....
所以T4508是很易被別人jam線的...

其實目前接收最stable 話音最clear 功能最多既機應該是mo記的
T6200C...
作者: kenykl    時間: 2004-3-2 00:26:39

yes r I got a licensed walkier talkie very useful when goto BBQ and help to save mobile $$ r... depends on model some of them very good in quality. However as I remember the 409 CB radio only allow upto 0.5W output power so the distance maybe a bit shorter.
作者: hales    時間: 2004-3-2 00:40:27

無錯...不過一般用都ok咖..
ken兄你講果o的要考牌先可以用喎...無牌既話買都係犯法...

PS..仲有一點要remember....免牌合法機是要make sure
409MHz既機先好買 因為有o的款式係完全一樣的 但佢係462MHz既機
在美國才合法 在本地用是非法的
作者: Penny and Matt    時間: 2004-3-24 14:47:52

I have a pair of walkie talkie watch and a T4508 Motorola walkie too let play in RC cause seldom use them no one play with me so sad.
作者: 小yen    時間: 2004-3-25 00:35:14

[quote:49193ef560="enny & Matt"]I have a pair of walkie talkie watch and a T4508 Motorola walkie too let play in RC cause seldom use them no one play with me so sad.[/quote]

就算睡魔急call都要打埋先 嘩Penny & Matt你架 "羊咩仔"都 (好型 :em11: 好英 :em11: "?:em04: )我係 "羊咩仔迷" ops: 不過就冇牌 (皇后mamei話so danger喎 :em06: 佢自己都有牌la :em17: 點解唔俾人考喎 :em01: )咪謂有淨睇&買dd真係好吸引 "模型擺設"玩 "視覺滿足"law :em08: 我office都有個女同事係 "羊咩仔driver"架 好羨慕wo... :roll: 講番正題先 ops: 唔緊要到時呢邊1定有人玩 放心don't worry... :em11: o...頂唔順la goodnight & nice to meet you tonight!   :em19:  :em02:
作者: candy-cheung    時間: 2004-3-25 11:11:09

入伙後我都會買到時再睇吓咩款好用.....(心水揀表款小朋友唔易唔見) :idea:
作者: Golden Pool    時間: 2004-4-13 01:43:42

[quote:fca950d850="candy-cheung"]入伙後我都會買到時再睇吓咩款好用.....(心水揀表款小朋友唔易唔見) :idea:[/quote]ACL shop 有平機 $299 買一送一 現訂仲有10 % 0ff  $270一對  抵 :em11:
作者: 肥度    時間: 2004-4-24 16:48:25

我都有一對手錶walkie talkie 呀 但係我無睇清楚說明書 放入盒既時候無攞返d電出黎 放左兩個星期 佢就無晒電啦 但係又叉吾返喎 點算 係咪要買過d電呀

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2