藍澄灣業主社群

標題: 關於寫信給議員跟進嘈音問題 [打印本頁]

作者: daniel_Q    時間: 2003-7-22 20:41:44

:em10:  嘈 ... 唔使驚啦!

我宜家係1號貨櫃碼頭既貨倉大廈返工,出出入入同係公司都唔覺好嘈喎.
同埋只要你個單位高少少 再唔係開下冷氣 就乜鬼都唔怕啦... 呵~~
作者: dick queenie    時間: 2003-7-22 20:44:44

支持你....daniel_q
咪係,嘈咪嘈。
不過最好不要大嘈,就最好了 (^_^);
作者: wicyh    時間: 2003-7-22 20:50:41

有得俾你地爭取凈都唔去爭 寜願嘈.........
作者: dick queenie    時間: 2003-7-22 20:59:26

wicyh....唔好講笑,有咩好見議,聲講出來,我地從長繼議
如果可以的話,你明天做個report比大家...,我地即刻簽名。
諗下諗下.........呀~不如星期六我地約見李議員。
好,兄弟!!!做野。p (>_<) q
~~聲
作者: wicyh    時間: 2003-7-22 21:01:36

我都話一人一信咯
作者: dick queenie    時間: 2003-7-22 21:03:49

不如你draft 一份post 上來做sample
比大家睇睇
聲啦
作者: Agnes Henry    時間: 2003-7-22 21:04:12

不如一人一日一信吖........勁!!
作者: wicyh    時間: 2003-7-22 21:05:27

你地唔去爭取就俾人地(和黃)過骨架喇.
人地都講明呢個係呇a香港最後一個盤
作者: dick queenie    時間: 2003-7-22 21:06:36

係喎henry....你女友又幾醒,
winyh...聽日你幫我地比第一封信李議員
聲啦
作者: Agnes Henry    時間: 2003-7-22 21:07:54

咁你快d draft個 template出黎...跟住我地自己係上面簽名同寄囉....
作者: wicyh    時間: 2003-7-22 21:08:51

有冇李議員 tel 同fax no.?
作者: wicyh    時間: 2003-7-22 21:10:36

我唸住fax 過去喎
作者: Agnes Henry    時間: 2003-7-22 21:10:42

wicyh呢個得唔得呀...
http://www.districtcouncils.gov.hk/kc/chinese/welcome.htm
作者: dick queenie    時間: 2003-7-22 21:10:51

咪係,我地邊識呢d野"鄃r
快些post 上來,等我地可以討回一個公道 (wicyh 好"近")
聲啦
作者: wicyh    時間: 2003-7-22 21:17:11

post 上黎就唔好喇 我等岈迮f黎至post俾你地睇啦
睇你地都係無意思寫信架喇 凈係叫人聲
作者: dracula    時間: 2003-7-22 21:18:29

下午三時二十五分        1.                        討論藍澄灣售樓程序及消費者權益問題
        (由梁廣昌議員、李志強議員及黃耀聰議員提出)
        (葵青區議會文件第27、27b、27c及27d /2003-2004號)
        (葵青區議會文件第27e、27f、27g、27h、27i及27j/2003-2004號,會上提交)

下午三時五十五分        2.                        動議:「葵青區議會對政府當局並沒有吸收美景花園及油庫十多年前引起規劃上失誤之經驗,竟又再容釵b有潛在環境滋擾之地上建藍澄灣住宅發售,對發展商利用法律漏洞賣樓圖利而不採取補救行動,使有意置業的市民可能蒙受不必要之損失及噪音滋擾表示十分遺憾,並促請有關部門跟進這個事件。」
        (由李志強議員動議,梁廣昌議員和議)
        (葵青區議會文件第27a/2003-2004號)
作者: wicyh    時間: 2003-7-22 21:19:14

呢度你地都有份住架
作者: wicyh    時間: 2003-7-22 21:20:50

[quote:6d55994289="dracula"]下午三時二十五分        1.                        討論藍澄灣售樓程序及消費者權益問題
        (由梁廣昌議員、李志強議員及黃耀聰議員提出)
        (葵青區議會文件第27、27b、27c及27d /2003-2004號)
        (葵青區議會文件第27e、27f、27g、27h、27i及27j/2003-2004號,會上提交)

下午三時五十五分        2.                        動議:「葵青區議會對政府當局並沒有吸收美景花園及油庫十多年前引起規劃上失誤之經驗,竟又再容釵b有潛在環境滋擾之地上建藍澄灣住宅發售,對發展商利用法律漏洞賣樓圖利而不採取補救行動,使有意置業的市民可能蒙受不必要之損失及噪音滋擾表示十分遺憾,並促請有關部門跟進這個事件。」
        (由李志強議員動議,梁廣昌議員和議)
        (葵青區議會文件第27a/2003-2004號)[/quote]

幾時架
作者: dracula    時間: 2003-7-22 21:24:45

7月 10日
作者: wicyh    時間: 2003-7-22 21:27:36

無結論..........
作者: dracula    時間: 2003-7-22 21:34:43

[quote:60a767f4e6="wicyh"]無結論..........[/quote]

可以打去問o下呇a個結論~
呢樣o野交比我啦~
作者: wicyh    時間: 2003-7-22 21:36:12

[quote:22e2457b1b="dracula"][quote:22e2457b1b="wicyh"]無結論..........[/quote]

可以打去問o下呇a個結論~
呢樣o野交比我啦~[/quote]

唔該哂  :em11:  :em11:  :em11:
作者: dick queenie    時間: 2003-7-22 21:38:08

以下是我準備的內容:
敬啟者:
本人是藍澄灣的準業主,因一時不小心,被地產代理欺騙及長和美觀的售樓書吸引
在未經詳細考慮下,講買了藍澄灣。之後才知該地方有存在嘈音危機。
但現在投訴無門,又未見發展商到目前為止,未公開解釋及作出任何補救。
向來得知李議員,公正嚴名,為民請名。
請就以上事件為一班初為業主的年青人,討回公道。
特此函達......
希洽                 為荷
此致
敬愛的李議員......................全文完..........
大家點睇
wicyh....唔好只話我識講"聲"
我認真架
作者: wicyh    時間: 2003-7-22 21:40:32

[quote:db95ea1d1e="dick&queenie"]以下是我準備的內容:
敬啟者:
本人是藍澄灣的準業主,因一時不小心,被地產代理欺騙及長和美觀的售樓書吸引
在未經詳細考慮下,講買了藍澄灣。之後才知該地方有存在嘈音危機。
但現在投訴無門,又未見發展商到目前為止,未公開解釋及作出任何補救。
向來得知李議員,公正嚴名,為民請名。
請就以上事件為一班初為業主的年青人,討回公道。
特此函達......
希洽                 為荷
此致
敬愛的李議員......................全文完..........
大家點睇[/quote]

有d擦鞋.........
作者: wicyh    時間: 2003-7-22 21:41:44

各有各寫啦
作者: wicyh    時間: 2003-7-22 21:44:12

[quote:184b347a7c="Agnes&Henry"]wicyh呢個得唔得呀...
http://www.districtcouncils.gov.hk/kc/chinese/welcome.htm[/quote]

呢個web site 幾有用  :em11:  :em11:  :em11:
作者: dick queenie    時間: 2003-7-22 21:44:17

喂,要人做野,梗係要比些少甜頭人啦。
請様先叫做....高
作者: wicyh    時間: 2003-7-22 21:46:25

[quote:3fe7242a1a="dick&queenie"]喂,要人做野,梗係要比些少甜頭人啦。
請様先叫做....高[/quote]

咁好啦!  :em11:  :em11:  :em11:
作者: wicyh    時間: 2003-7-22 21:49:34

寫埋俾葵青區議會主席周奕希
作者: IWAT    時間: 2003-7-22 21:50:17

[quote:642449e0c1="wicyh"]無結論..........[/quote]

我都想做d野...
但我覺得時機可能未到...

1.  太多唔清楚既地方...  依家嘈可能將一d未被發現既問題被轉移視線...
2.  我地人數少...  就算有100人我地都只不過係占<7%
3.  未知我地既責任...  我就唔多清楚我有咩責任要自己上身
4.  ...

我贊成要令到政府或d想出位既議員知道我地既存在...最重要令呇a有個方法zM到我地...
作者: JT    時間: 2003-7-22 21:50:30

如果一人一信,繁忙的區議員那有時間看?又顯得不夠團結!  不如各高人試寫一份,然後投票選出;各人簽名,寫出合共幾多名受害業主聯署
作者: wicyh    時間: 2003-7-22 21:54:18

我贊成要令到政府或d想出位既議員知道我地既存在...最重要令呇a有個方法zM到我地...[/quote]

當然要留聯絡電話啦
作者: diedsee    時間: 2003-7-22 21:54:55

[quote:122d8d2300="JT"]如果一人一信,繁忙的區議員那有時間看?又顯得不夠團結!  不如各高人試寫一份,然後投票選出;各人簽名,寫出合共幾多名受害業主聯署[/quote]

I think so :em11:
作者: wicyh    時間: 2003-7-22 21:55:21

千期唔好寫匿名信呀
作者: dracula    時間: 2003-7-22 21:56:44

打去問o下呇a上次個會議有咩結論 or 有咩跟進行動做o緊 問o左之後再算啦~
作者: wicyh    時間: 2003-7-22 21:57:48

咁大家唸唸點寫先啦
作者: IWAT    時間: 2003-7-22 22:05:23

可唔可以將d關於寫信同投訴另外開一個Topic... 令到大家更清楚事態發展同D新人更清楚我地講緊乜...  (起碼到題)
作者: dracula    時間: 2003-7-22 22:10:04

[quote:96fec8c125="IWAT"]可唔可以將d關於寫信同投訴另外開一個Topic... 令到大家更清楚事態發展同D新人更清楚我地講緊乜...  (起碼到題)[/quote]

都幾難~ 我地講o下講o下好自然就會轉o左妦臚G度~
有時講講o下又轉番過o黎喎 :em12: ~
作者: IWAT    時間: 2003-7-22 22:17:47

[quote:5eaadc1a00="dracula"][quote:5eaadc1a00="IWAT"]可唔可以將d關於寫信同投訴另外開一個Topic... 令到大家更清楚事態發展同D新人更清楚我地講緊乜...  (起碼到題)[/quote]

都幾難~ 我地講o下講o下好自然就會轉o左妦臚G度~
有時講講o下又轉番過o黎喎 :em12: ~[/quote]

不如將under 本topic d關於寫信同投訴另外開一個專欄先...  因我覺得奀N會變得更重要同太複雜...
作者: dracula    時間: 2003-7-22 22:23:57

:roll: ........ hales 版主有咩意見??

照計入伙前都會有好多討論關於 噪音 土地用途o既問題 另外又會討論向區議反映.......... 但係又會唔會混合埋 鮮風槽呀~ 撊房起牆呀~ 呢 d 主題呢?
作者: hales    時間: 2003-7-22 22:34:30

來新版建議版申請 :em11:
作者: wicyh    時間: 2003-7-23 00:47:09

好多人話我激左d 話哂都係第一次買樓嘛 咁啦 睇大家有乜意見先啦!
作者: saga    時間: 2003-7-23 15:28:17

[quote:14f4389875="JT"]如果一人一信,繁忙的區議員那有時間看?又顯得不夠團結!  不如各高人試寫一份,然後投票選出;各人簽名,寫出合共幾多名受害業主聯署[/quote]

無错 ~
我支持呢個方案

大家業主出席第一次聚會
我地會傾呢個題目 ~
作者: saga    時間: 2003-7-23 15:31:21

[quote:3f1de652f3="wicyh"]有得俾你地爭取凈都唔去爭 寜願嘈.........[/quote]

無人會寧願嘈 ~
我地應該有系統一d 團結起來整個聯名信會好d ~
另外派幾個人整d 激烈一d 既 version ...
作者: wychan    時間: 2003-7-23 17:14:02

以下是對於投訴信的修定建議:

敬啟者:

我們是藍澄灣的準業主。就即將投產的九號貨櫃碼頭及其配套設備對藍澄灣居民所產生的潛在環境問題如嘈音及強光等,對發展商在推銷該物業時誤導消費者及未有作出合法、合理及實質的補救措施深感不滿。希望  閣下能協助處理。

現我們的要求如下:
1. 就上述環境問題問題,希望發展商作公開提出專業及獨立的環境評估報告。
2. 就上述環境問題問題,希望發展商作公開解釋處理及補救措施。
3. 交代安裝『鮮風系統』是否和法定的『中央空調系統』存有差異,是否就處理『服務式住宅』的要求,誤導政府及瞞騙業主。同時承諾有關系統的安裝、維護及運作時的水電費應由發展商承擔。
4. 雖知會所設備和游泳池為酒店及藍澄灣業主共用,但發展商未有在售樓書及合約上詳列有關業權、酒店用戶或藍澄灣業主使用該設施的收入安排、如何分擔管理費及維修開支等實質操作安排。由於香港首次有物業存有此項安排,我們擔心會有無良地產商欺騙小業主。懇請關注。
5. 要求政府及有關當局就上述問題,在批出『滿意紙』時作審慎處理。
6. ...(其它要點請各業主討論後修正)

現在投訴無門,深知  李議員,公正嚴明,為民請命。現誠請  閣下就上述事情為一眾初為業主的年青人,討回公道。

特此函達......

希洽 為荷

此致

敬愛的李議員

......................全文完..........

上述為小弟見議,請大家多作討論及修訂。大家點睇...
同時,會否考慮致立法會如李永達?
作者: wicyh    時間: 2003-7-23 17:24:10

[quote:528ef6201c="wychan"]以下是對於投訴信的修定建議:

敬啟者:

我們是藍澄灣的準業主。就即將投產的九號貨櫃碼頭及其配套設備對藍澄灣居民所產生的潛在環境問題如嘈音及強光等,對發展商在推銷該物業時誤導消費者及未有作出合法、合理及實質的補救措施深感不滿。希望  閣下能協助處理。

現我們的要求如下:
1. 就上述環境問題問題,希望發展商作公開提出專業及獨立的環境評估報告。
2. 就上述環境問題問題,希望發展商作公開解釋處理及補救措施。
3. 交代安裝『鮮風系統』是否和法定的『中央空調系統』存有差異,是否就處理『服務式住宅』的要求,誤導政府及瞞騙業主。同時承諾有關系統的安裝、維護及運作時的水電費應由發展商承擔。
4. 雖知會所設備和游泳池為酒店及藍澄灣業主共用,但發展商未有在售樓書及合約上詳列有關業權、酒店用戶或藍澄灣業主使用該設施的收入安排、如何分擔管理費及維修開支等實質操作安排。由於港首次有物業存有此項安排,我們擔心會有無良地產商欺騙小業主。懇請關注。
5. 要求政府及有關當局就上述問題,在批出『滿意紙』時作審慎處理。

現在投訴無門,深知  李議員,公正嚴名,為民請名。現誠請  閣下就上述事情為一眾初為業主的年青人,討回公道。

特此函達......

希洽 為荷

此致

敬愛的李議員

......................全文完..........

同時,會否考慮致立法會如李永達?[/quote]

幾好喎 不過駛唔駛加埋我地想要d 乜上去呢? 例如隔音屏隔音窗 中央空調系統.....
仲有一點就係城市規劃委員會(城規會)規劃指引編號2B就附服務設施住宅的指引是於二零零零
年六月修訂並無設置中央冷氣的要求。
所以『中央空調系統』已經唔係法定架喇
作者: wychan    時間: 2003-7-23 17:31:04

WICHY 兄:

好!! 加埋我地想要d 乜上去 例如隔音屏隔音窗 中央空調系統.....  :em11:

其次,我們即管寫埋上去。如你有看區議會會議記錄剪報,d區議員都系這樣說。無哀0瓜!!

仲有一點就係城市規劃委員會(城規會)規劃指引編號2B就附服務設施住宅的指引是於二零零零

作者: wicyh    時間: 2003-7-23 17:39:26

[quote:993194bc4a="wychan"]WICHY 兄:

好!! 加埋我地想要d 乜上去 例如隔音屏隔音窗 中央空調系統.....  :em11:

其次,我們即管寫埋上去。如你有看區議會會議記錄剪報,d區議員都系這樣說。無哀0瓜!!

[/quote]

我仲有好多要求 今晚返屋企再寫
仲有一點就係不能因此而增加管理費

呢句一定俾人band架 因為係城規會覆我既

[/quote]

作者: Simon Michelle    時間: 2003-7-23 19:12:17

[quote:611c281be8="wychan"]以下是對於投訴信的修定建議:

敬啟者:

現我們的要求如下:
4. 雖知會所設備和游泳池為酒店及藍澄灣業主共用,但發展商未有在售樓書及合約上詳列有關業權、酒店用戶或藍澄灣業主使用該設施的收入安排、如何分擔管理費及維修開支等實質操作安排。由於港首次有物業存有此項安排,我們擔心會有無良地產商欺騙小業主。懇請關注。

現在投訴無門,深知  李議員,公正嚴名,為民請名。現誠請  閣下就上述事情為一眾初為業主的年青人,討回公道。

特此函達......

希洽 為荷

此致

敬愛的李議員

同時,會否考慮致立法會如李永達?[/quote]

wychan唔該晒你幫我地draft封信呀
但係對唔住呀wychan 希望你唔好介意
公正嚴"明",為民請"命"
作者: wicyh    時間: 2003-7-23 19:29:50

我唸過喇 都係唔好寫我地d要求住 唔好咁快揭自己底牌 睇呇a開乜野牌先
作者: Maggie Johny    時間: 2003-7-23 19:49:36

Thank WYCHAN the letter is good enough! and agree with WICYH and let see how they reply first... :wink:
作者: saga    時間: 2003-7-23 20:38:14

[quote:37c08f71b7="Maggie&Johny"]Thank WYCHAN the letter is good enough! and agree with WICYH and let see how they reply first... :wink:[/quote]

無錯
先帶出個 concern 同俾呇a知我有留意個問題同埋我地團結 (聯名信)

再 follow up 時先加上我地既訴求 ...

同埋 再大體D 唔應該只為自己屋苑而出發
可以有d 大眾利益既 arguing point 就更好
作者: wicyh    時間: 2003-7-23 20:46:02

[quote:f7630b73e1="saga"][quote:f7630b73e1="Maggie&Johny"]Thank WYCHAN the letter is good enough! and agree with WICYH and let see how they reply first... :wink:[/quote]

無錯
先帶出個 concern 同俾呇a知我有留意個問題同埋我地團結 (聯名信)

再 follow up 時先加上我地既訴求 ...

同埋 再大體D 唔應該只為自己屋苑而出發
可以有d 大眾利益既 arguing point 就更好[/quote]

要講我地個屋苑架 唔係人地點知你想點
作者: saga    時間: 2003-7-23 20:55:23

我無話唔講我地個屋苑呢 ... 係如果再有o個d point 就更大體
作者: wicyh    時間: 2003-7-23 21:33:06

wychan 我地將下面d籌碼收埋先

現我們的要求如下:
作者: FireFire    時間: 2003-7-23 21:36:44

[quote:e300e10882="wicyh"]wychan 我地將下面d籌碼收埋先

現我們的要求如下:
6. ...(其它要點請各業主討論後修正)[/quote]

try to add some transportation arrangment the shuttle bus is free or not???what car to where?it car must be to the hit place; t.s.t mongkok causeway bay central wanchai shatin..........~mrs. fire(coolgirl)
作者: wicyh    時間: 2003-7-23 21:42:11

[quote:f39d748543="Mr. & Mrs. FireFire"]

try to add some transportation arrangment the shuttle bus is free or not???what car to where?it car must be to the hit place; t.s.t mongkok causeway bay central wanchai shatin..........~mrs. fire(coolgirl)[/quote]

但係呢d係同發展商講 唔係同區議員講喎
作者: FireFire    時間: 2003-7-23 21:44:31

[quote:a51d5f0211="wicyh"][quote:a51d5f0211="Mr. & Mrs. FireFire"]

try to add some transportation arrangment the shuttle bus is free or not???what car to where?it car must be to the hit place; t.s.t mongkok causeway bay central wanchai shatin..........~mrs. fire(coolgirl)[/quote]

但係呢d係同發展商講 唔係同區議員講喎[/quote]

okay  thanks
作者: wychan    時間: 2003-7-23 21:45:05

你們說的都幾有道理,我們可先向發展商了解情況(有朋友可代勞嗎?),然後再相討對策。

不如先把我draft的信保留到明天午夜,然後把它隱藏,免得有內鬼知道我們的低牌?!

最後sorry 唔記得改埋下半部所以有小小別字。現在修正了,請見諒。
作者: wicyh    時間: 2003-7-23 21:47:17

[quote:39c3cd42df="wychan"]你們說的都幾有道理,我們可先后發展商了解情況,然後再相討對策。

不如先把我draft的信保留到明天午夜,然後把它隱藏,免得有內鬼知道我們的低牌?!

最後sorry 唔記得改埋下半部所以有小小別字。現在修正了,請見諒。[/quote]

你寫得好好呀   :em11:  :em11:  :em11:
作者: kitty Raymond    時間: 2003-7-23 22:02:42

有咁多人幚RC出頭 冇有怕.

Thanks a lot  :em11:  :em11:  :em11:
作者: saga    時間: 2003-7-23 22:05:34

[quote:69a5237306="wychan"]你們說的都幾有道理,我們可先向發展商了解情況(有朋友可代勞嗎?),然後再相討對策。

最後sorry 唔記得改埋下半部所以有小小別字。現在修正了,請見諒。[/quote]

要唔要我先將囥滶_
d 人想睇就私底下 pm 我?
作者: saga    時間: 2003-7-23 22:09:51

[quote:e46ecad296="kitty&Raymond"]有咁多人幚RC出頭 冇有怕.

Thanks a lot  :em11:  :em11:  :em11:[/quote]

最緊要你地肯關心個問題 actively gather and 簽名
作者: diedsee    時間: 2003-7-23 23:21:32

[quote:2e3bf6e81e="saga"][quote:2e3bf6e81e="kitty&Raymond"]有咁多人幚RC出頭 冇有怕.

Thanks a lot  :em11:  :em11:  :em11:[/quote]

最緊要你地肯關心個問題 actively gather and 簽名[/quote]

對我地既將來有好影響ga,仲唔企出發表,遲d就可能連機會都冇 :em06:
所以要槍頭一致呀 :em13:
作者: wicyh    時間: 2003-7-23 23:26:08

[quote:154782ee19="diedsee"][quote:154782ee19="saga"][quote:154782ee19="kitty&Raymond"]有咁多人幚RC出頭 冇有怕.

最緊要你地肯關心個問題 actively gather and 簽名[/quote]

對我地既將來有好影響ga,仲唔企出發表,遲d就可能連機會都冇 :em06:
所以要槍頭一致呀 :em13:[/quote]

yeah!  :em13:  :em13:  :em13:
作者: wychan    時間: 2003-7-23 23:29:06

[quote:c1661f2805="wicyh"][quote:c1661f2805="diedsee"][quote:c1661f2805="saga"][quote:c1661f2805="kitty&Raymond"]有咁多人幚RC出頭 冇有怕.

yeah!  :em13:  :em13:  :em13:[/quote]

yeah! yeah!  :em13:  :em13:  :em13:  :em10:
作者: saga    時間: 2003-7-24 01:02:17

[quote:3b043c6b5a="diedsee"]

:em10:
:em13:

一唔一致? XDDDD

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2