藍澄灣業主社群

標題: 正式買賣合約 [打印本頁]

作者: Maggie Johny    時間: 2004-1-11 14:39:26     標題: 正式買賣合約

我想問下我地依家有o左正式買賣合約未架? 之前係律師樓所俾個張好似係d雜項收條.....

仲有我唔係好記得發展商一定要係幾月幾號之前交樓??

最近小弟要申請房屋津貼..... 所以要上面d資料..... 拜託....  :em14:
作者: Patrick    時間: 2004-1-11 16:20:47

我都申請左房屋津貼沒有正式買賣合約亦可以
作者: Patrick    時間: 2004-1-11 16:21:54

應該係6月30日
作者: Maggie Johny    時間: 2004-1-11 18:47:13

咁即係其實我地仲未有正式買賣合約? 如果係 咁幾時先至有?
作者: lamlam    時間: 2004-1-11 22:03:43

[quote:384a91439d="Maggie&Johny"]咁即係其實我地仲未有正式買賣合約? 如果係 咁幾時先至有?[/quote]

簽完臨時合約後你上律師樓簽個份咪係正式買賣合約law.
作者: 小yen    時間: 2004-1-11 22:08:27

[quote:9e71e54fa9="Maggie&Johny"]咁即係其實我地仲未有正式買賣合約? 如果係 咁幾時先至有?[/quote]

以我上次上律師樓聽個律師講簽 (正式買賣合約)會在律師行收到發展商通知可以安排收樓後按座數黎安排簽正式買賣合約+拿鎖匙+收取所有要收既費用 (如管理費+按金+泥頭費+唔記得咩儲備基金+律師樓服務費...大約等於每個單位既5-6個月管理費倒la :em08: )噤到時呢張 (正式買賣合約)就會由律師樓安排轉交俾銀行保管 (因為做左按揭嘛)噤其他野咪係大家依家或之前1路講開既steps la :mrgreen:
作者: Maggie Johny    時間: 2004-1-11 23:13:45

[quote:4fc3c69347="小yen"][quote:4fc3c69347="Maggie&Johny"]咁即係其實我地仲未有正式買賣合約? 如果係 咁幾時先至有?[/quote]

以我上次上律師樓聽個律師講簽 (正式買賣合約)會在律師行收到發展商通知可以安排收樓後按座數黎安排簽正式買賣合約+拿鎖匙+收取所有要收既費用 (如管理費+按金+泥頭費+唔記得咩儲備基金+律師樓服務費...大約等於每個單位既5-6個月管理費倒la :em08: )噤到時呢張 (正式買賣合約)就會由律師樓安排轉交俾銀行保管 (因為做左按揭嘛)噤其他野咪係大家依家或之前1路講開既steps la :mrgreen:[/quote]

咁我點先至可以有copy?! :shock:  :shock:
作者: Roscoe    時間: 2004-1-11 23:24:30

As I know it is not 正式買賣合約.  It is called 樓"Kat".

Agree with lamlam "簽完臨時合約後你上律師樓簽個份咪係正式買賣合約"
Normally you will recieve the 樓"Kat" after all your 按揭 cleared.
作者: 小yen    時間: 2004-1-11 23:35:35

[quote:41a3a0b05a="Maggie&Johny"][quote:41a3a0b05a="小yen"][quote:41a3a0b05a="Maggie&Johny"]咁即係其實我地仲未有正式買賣合約? 如果係 咁幾時先至有?[/quote]

以我上次上律師樓聽個律師講簽 (正式買賣合約)會在律師行收到發展商通知可以安排收樓後按座數黎安排簽正式買賣合約+拿鎖匙+收取所有要收既費用 (如管理費+按金+泥頭費+唔記得咩儲備基金+律師樓服務費...大約等於每個單位既5-6個月管理費倒la :em08: )噤到時呢張 (正式買賣合約)就會由律師樓安排轉交俾銀行保管 (因為做左按揭嘛)噤其他野咪係大家依家或之前1路講開既steps la :mrgreen:[/quote]

咁我點先至可以有copy?! :shock:  :shock:[/quote]

如果我冇記錯果陣律師同我講佢地係有個copy留底既 (just for reference喎)but佢就冇話我地會唔會/可唔可以keep1份copy la :roll:
作者: stephenyeong    時間: 2004-1-11 23:35:46

[quote:e83eb1c304="Maggie&Johny"]
咁我點先至可以有copy?! :shock:  :shock:[/quote]

臨時那份我問律師樓fax左一份copy 共30 Pages.
下午5時問,第二日中午覆我,下午收到.
好彩用fax server 收
作者: 小yen    時間: 2004-1-11 23:39:20

[quote:1ff8db79d4="stephenyeong"][quote:1ff8db79d4="Maggie&Johny"]

臨時那份我問律師樓fax左一份copy 共30 Pages.
好彩用fax server 收 [/quote]

話成30pages禁多 :shock: 噤請問你係唔係之前問架定還是係近排呢 :?:
作者: stephenyeong    時間: 2004-1-11 23:52:00

[quote:c6d7b3847c="小yen"][quote:c6d7b3847c="stephenyeong"][quote:c6d7b3847c="Maggie&Johny"]

好彩用fax server 收 [/quote]

話成30pages禁多 :shock: 噤請問你係唔係之前問架定還是係近排呢 :?:[/quote]

是近排問的.
7月22日簽約,12月16日久才記問。都算相隔得很久 :mrgreen:
作者: lamlam    時間: 2004-1-12 01:09:25

[quote:f6584f86c0="atrick"]應該係6月30日[/quote]

:em16: Should be on or before 5th June 2004 subject to such extensions of time as may be granted by the Authorised Person.
作者: lamlam    時間: 2004-1-12 01:35:21

以我上次上律師樓聽個律師講簽 (正式買賣合約)會在律師行收到發展商通知可以安排收樓後按座數黎安排簽正式買賣合約+拿鎖匙+收取所有要收既費用 (如管理費+按金+泥頭費+唔記得咩儲備基金+律師樓服務費...大約等於每個單位既5-6個月管理費倒la :em08: )噤到時呢張 (正式買賣合約)就會由律師樓安排轉交俾銀行保管 (因為做左按揭嘛)噤其他野咪係大家依家或之前1路講開既

:em16:
1.  當你比5%樓價時簽個份係臨時買賣合約(Provisional Agreement for S&)
2.  之後上律師樓簽個份係正式買賣合約(Agreement for S&)
3.  當你收到收樓通知書再到律師樓簽個份係"Assignment".  即係完成整個買賣(Completion of Sale and Purchase)
作者: Maggie Johny    時間: 2004-1-12 01:42:28

[quote:8df6a42bfa="lamlam"]以我上次上律師樓聽個律師講簽 (正式買賣合約)會在律師行收到發展商通知可以安排收樓後按座數黎安排簽正式買賣合約+拿鎖匙+收取所有要收既費用 (如管理費+按金+泥頭費+唔記得咩儲備基金+律師樓服務費...大約等於每個單位既5-6個月管理費倒la :em08: )噤到時呢張 (正式買賣合約)就會由律師樓安排轉交俾銀行保管 (因為做左按揭嘛)噤其他野咪係大家依家或之前1路講開既

:em16:
1.  當你比5%樓價時簽個份係臨時買賣合約(Provisional Agreement for S&)
2.  之後上律師樓簽個份係正式買賣合約(Agreement for S&)
3.  當你收到收樓通知書再到律師樓簽個份係"Assignment".  即係完成整個買賣(Completion of Sale and Purchase)[/quote]

咁我地係咪可以要求律師樓fax( like stephenyeong)份正式買賣合約既copy 架?駛唔駛$$?
作者: Wing and Eva    時間: 2004-1-12 08:54:32

As I remembered the lawyer said that they will charge you per page if you want the copy........
作者: stephenyeong    時間: 2004-1-12 09:00:17

[quote:2b9a2c8586="Wing&Eva"]As I remembered the lawyer said that they will charge you per page if you want the copy........[/quote]

影印應該要收錢 不過個fax copy未講過要收錢.
作者: alankle    時間: 2004-1-12 10:39:04

好似話係六月五日要俾到樓我地
同埋我地張正式合約未到手架~~~~ ops:
作者: Maggie Johny    時間: 2004-1-15 23:37:36

Thank you very much
作者: kc    時間: 2004-1-16 01:45:45

To: lamlam

when we need to pay "管理費+按金+泥頭費..etc"???
作者: manhk167    時間: 2004-1-16 09:44:44

[quote:755540c45f="Wing&Eva"]As I remembered the lawyer said that they will charge you per page if you want the copy........[/quote]

用發展商個律師 fax係唔駛錢.

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2