藍澄灣業主社群

標題: 起牆等於更改樓宇結構嗎?? [打印本頁]

作者: diedsee    時間: 2003-12-11 19:38:19     標題: 起牆等於更改樓宇結構嗎??

起牆等於更改樓宇結構嗎??
火險仲包唔包ga??
作者: stephenyeong    時間: 2003-12-12 13:29:21

起牆.. 應該不算.
除非你個牆會超重 :mrgreen: (除非金行用的牆)

火險要問問人先知
還有消防,你起完牆要確保人可以正常出入.
作者: Priscilla Hung    時間: 2003-12-13 01:27:50

正常來講  我諗你係想更改間隔  係咪 ?

咁  果幅間隔  應該唔會係單位相連大廈走廊果蝠掛  如果係廚房  就麻煩少少  

但是  如果有買開火險  而又來想更改原有單位間隔既話  穩陣少少  書面通知番果間保險公司  而且要求對方書面回覆番有冇問題  咁萬一大吉利是講句  都起碼會有保障嘛
作者: diedsee    時間: 2003-12-13 19:42:42

[quote:13e9ec6c35="riscilla Hung"]正常來講  我諗你係想更改間隔  係咪 ?

咁  果幅間隔  應該唔會係單位相連大廈走廊果蝠掛  如果係廚房  就麻煩少少  

但是  如果有買開火險  而又來想更改原有單位間隔既話  穩陣少少  書面通知番果間保險公司  而且要求對方書面回覆番有冇問題  咁萬一大吉利是講句  都起碼會有保障嘛[/quote]

我係打算起間房幅牆同偷薄廚房幅牆做鞋柜...
係唔係兩者都要報火險??
作者: hales    時間: 2003-12-13 19:58:08

仲偷薄廚房幅牆?? 你係唔係指走廊果邊?
已經好薄 再偷既話都偷唔到幾多喇???@@?
太薄好危險....大隻仔少少撞落去分分鐘...........=.=
作者: stephenyeong    時間: 2003-12-13 21:37:58

[quote:f506376da0="hales"]仲偷薄廚房幅牆?? 你係唔係指走廊果邊?
已經好薄 再偷既話都偷唔到幾多喇???@@?
太薄好危險....大隻仔少少撞落去分分鐘...........=.=[/quote]

廚房爐灶那牆是很厚的 見過有雜誌把他偷薄.
不過雜誌在公司 忘記了雜誌個名.
作者: hales    時間: 2003-12-13 21:53:00

厚果邊係主力牆喎.......=.=
作者: diedsee    時間: 2003-12-13 23:45:22

偷薄廚房幅牆做鞋柜咪係睇"新居‧設計‧全攻略"
因為做咗鞋柜之後...驚個位會好"窄"
作者: Teresa and Fai    時間: 2003-12-14 00:06:04

[quote="diedsee"]
我係打算起間房幅牆同偷薄廚房幅牆做鞋柜...[quote]

好大工程WOW...........     
作者: diedsee    時間: 2003-12-14 01:17:51

[quote:84774a71d3="Teresa&Fai"]
好大工程WOW...........     [/quote]

幾啦...如果唔係冇位做鞋柜wor!!
作者: Priscilla Hung    時間: 2003-12-14 01:27:48

拆改任何牆身間隔之前  一定 一定要睇清楚  果幅係咪 " 承重牆 " / " 主力牆 "  

通常一幅室內 " 間隔牆 / non laod bearing wall " 既厚度大慨係 4 吋左右  用料就係 " 輕石屎 " 或者係 " 沙磚 "  通常拍落去既聲音比較 " 空洞 "  

而 " 承重牆 / load bearing wall " 就會用石屎+鋼筋 做  通常拍落去既聲音比較 " 沉實 "  

個人絕對反對 " 偷薄 " 任何牆身  間隔牆  就拆左佢做板榔間隔  比磚牆約莫薄 2 吋左右  

而承重牆方面  就重更加唔拆得  因為絕對影響樓宇結構  而且  唔係話拆就拆  要入圖俾 " 屋宇署 "  仲要有 結構工程師簽紙  證明完全冇問題先至俾你拆   

根據以往經驗  通常只容許拆走一個 3 呎闊 x  7 呎高既洞俾人出入架炸.....

未計工程費  已經要俾 3 - 5 萬 " 入場費 " ......自己諗諗 :roll:
作者: diedsee    時間: 2003-12-14 01:32:26

3 - 5 萬 " 入場費 "?!?!
咁一定唔做啦!!
咁起幅牆加度門又around幾多錢ar?!
作者: 小yen    時間: 2003-12-14 01:36:21

[quote:a41adaea02="riscilla Hung"]拆改任何牆身間隔之前  一定 一定要睇清楚  果幅係咪 " 承重牆 " / " 主力牆 "  

通常一幅室內 " 間隔牆 / non laod bearing wall " 既厚度大慨係 4 吋左右  用料就係 " 輕石屎 " 或者係 " 沙磚 "  通常拍落去既聲音比較 " 空洞 "  

而 " 承重牆 / load bearing wall " 就會用石屎+鋼筋 做  通常拍落去既聲音比較 " 沉實 "  

個人絕對反對 " 偷薄 " 任何牆身  間隔牆  就拆左佢做板榔間隔  比磚牆約莫薄 2 吋左右  

而承重牆方面  就重更加唔拆得  因為絕對影響樓宇結構  而且  唔係話拆就拆  要入圖俾 " 屋宇署 "  仲要有 結構工程師簽紙  證明完全冇問題先至俾你拆   

根據以往經驗  通常只容許拆走一個 3 呎闊 x  7 呎高既洞俾人出入架炸.....

未計工程費  已經要俾 3 - 5 萬 " 入場費 " ......自己諗諗 :roll:[/quote]

Priscilla Hung hello噤如果以我地rc既683'為例要成間屋 "線"灰 + 掃防潮油 + 掃乳膠漆既話大約要幾多錢呢 ops: 我想預番個budget呀 :?: 唔知可唔可以報個大約價俾我呢 :mrgreen: thanks
作者: Priscilla Hung    時間: 2003-12-17 14:43:05

sorry 呀小yen  我諗呢度唔係咁方便答呢個問題  事關你地呢度係業主討論  如果我答左你  可能會開左先例  結果搞到變左廣告區  ...... :twisted:  呢 d 係一眾業主最擔心冒事來......... :twisted:

如果真係要答  在我果便答你好過..........
作者: saga    時間: 2003-12-17 16:20:05

[quote:b6633021a6="riscilla Hung"]sorry 呀小yen  我諗呢度唔係咁方便答呢個問題  事關你地呢度係業主討論  如果我答左你  可能會開左先例  結果搞到變左廣告區  ...... :twisted:  呢 d 係一眾業主最擔心冒事來......... :twisted:

如果真係要答  在我果便答你好過.......... [/quote]

good practice Priscilla  
actuallly you can pm each other and get contact
作者: 小yen    時間: 2003-12-17 23:31:45

[quote:308892424a="riscilla Hung"]sorry 呀小yen  我諗呢度唔係咁方便答呢個問題  事關你地呢度係業主討論  如果我答左你  可能會開左先例  結果搞到變左廣告區  ...... :twisted:  呢 d 係一眾業主最擔心冒事來......... :twisted:

如果真係要答  在我果便答你好過.......... [/quote]

hehe sorry呀1時心急得濟冇think過呢個 "廣告問題"添 ops: 不如妳俾個email add.我呀噤我咪可以直接email問妳law :mrgreen:
作者: Priscilla Hung    時間: 2003-12-18 06:30:20

saga :

儘量免得過  我就唔會主動 pm 任何業主既  係你地呢度係咁  係其他業主網一樣  就算搵左我做板主既討論區  我都唔會"主動"去聯絡 d 業主  講真  要搵既  就點都搵到架啦 ~~~我不嬲個個討論區都係咁做既.......

因為業主討論區不嬲都最怕 " 廣告性文章 " 咁多年  明架啦  不過  都多謝你地既好意先  得閒等我上下來吹水好過啦  

我已經寫左 " 來自:你估我唔到~~ "  8) 大家自己估下啦
作者: gp    時間: 2003-12-18 22:22:05

上次睇有線教人驗樓o既環節 詹先生話收樓後副牆係無必要加防潮油 請問Priscilla Hung 佢講o既o野o岩唔o岩? :roll:
作者: Priscilla Hung    時間: 2003-12-18 23:45:45

...其實  我冇 睇過 "有線教人驗樓o既環節"  唔sure 佢所講既 case  係講緊皇新做油漆  定係就咁係表面加上去  

如果重新做油漆  就冇理由唔做防潮油既  一般師傅都知  而如果不打算重新做油既話  咁就梗係唔駛 " 加 " 任何野係表面啦
作者: 小yen    時間: 2003-12-19 00:00:34

[quote:6b4c7f9099="riscilla Hung"]...其實  我冇 睇過 "有線教人驗樓o既環節"  唔sure 佢所講既 case  係講緊皇新做油漆  定係就咁係表面加上去  

如果重新做油漆  就冇理由唔做防潮油既  一般師傅都知  而如果不打算重新做油既話  咁就梗係唔駛 " 加 " 任何野係表面啦[/quote]

首先好謝妳既reply先呀 in our rc case比較近海而且濕度亦較高噤if唔掃 "防潮油"既話會唔會過多1年半載之後d油會 "莫落"架 :?: & thanks
作者: Priscilla Hung    時間: 2003-12-25 03:59:10

其實香港普遍地區都係屬於潮濕既地區  只你步份地區會嚴重少少  而 " 防潮油 "  係批灰之要做既工序  

如果師傅手工 ok 既話  通常唔會話 "莫落 " 既  至多係 d 油漆表面出現發霉現象  而如果出現"莫落 " 既情況  就應該係 d 灰 既 " 成份有問題喇
作者: 小yen    時間: 2003-12-26 22:13:53

[quote:672b7008b3="riscilla Hung"]其實香港普遍地區都係屬於潮濕既地區  只你步份地區會嚴重少少  而 " 防潮油 "  係批灰之要做既工序  

如果師傅手工 ok 既話  通常唔會話 "莫落 " 既  至多係 d 油漆表面出現發霉現象  而如果出現"莫落 " 既情況  就應該係 d 灰 既 " 成份有問題喇[/quote]

噤1個唔lucky我副牆有 "發霉"既話噤我認該點算呀 :?: 唔好意思呀因為我完全唔識呢方面既野so我會問得比較stupid ops:
作者: Priscilla Hung    時間: 2003-12-28 23:50:43

喔  咁就要睇下係表面發霉  定係入面發出來  如果係表面  都可以話搵布去抹  如果係入面既話  就要鏟番底 補番油先至得囉 :shock:
作者: 小yen    時間: 2003-12-29 13:37:00

[quote:8a3cf2c8e3="riscilla Hung"]喔  咁就要睇下係表面發霉  定係入面發出來  如果係表面  都可以話搵布去抹  如果係入面既話  就要鏟番底 補番油先至得囉 :shock:[/quote]

哦我明白la thank you 係呢近排有個關於 "港灣"果邊話d牆裡面係夾左 "發寶膠"架 其實我地遇倒呢d case既機會大唔大架 :?: 同埋if真係禁唔好采既話發展商可以點做呀 :?: (駛唔駛攪到好大工程架 :?: )唔該晒先 Priscilla
作者: Priscilla Hung    時間: 2003-12-30 03:18:42

其實可以咁講  一般如果你地新樓既話  很多時發展商都會提供一年保養  例如地板 / 油漆 等等  但是  一般人如果裝修左  咁發展商隨時會唔受理  最明顯既例子係地板  而且  普遍情況係 d 業主唔多唔少都會油下牆身  地板呢  我個人而言就一向都唔建議 d 業主去做車磨打蜡  因為真係會出事  而發展商咁大安旨意話唔關佢事  

而如果 d 業主已經搵左人油過幅牆  咁發展商亦當然唔智受理啦  咁就要睇個師傅有冇責任感啦  

至於港灣豪庭呢  佢地既牆身係屬於輕石屎既一種  外國已經有左一排  只是香港較近期先至引進呢種物料  一般會做係間隔牆既位置  而香港人普遍既觀念係  牆身應該以石屎 / 磚去做  其實房署既居屋有好多都有呢種牆身  

掛重野既時候  就要就住呢種牆身而另外有施工方法  睇個師傅有冇經驗啦 ~~
作者: 小yen    時間: 2003-12-31 23:31:11

[quote:60b30b4d07="riscilla Hung"]其實可以咁講  一般如果你地新樓既話  很多時發展商都會提供一年保養  例如地板 / 油漆 等等  但是  一般人如果裝修左  咁發展商隨時會唔受理  最明顯既例子係地板  而且  普遍情況係 d 業主唔多唔少都會油下牆身  地板呢  我個人而言就一向都唔建議 d 業主去做車磨打蜡  因為真係會出事  而發展商咁大安旨意話唔關佢事  

而如果 d 業主已經搵左人油過幅牆  咁發展商亦當然唔智受理啦  咁就要睇個師傅有冇責任感啦  

至於港灣豪庭呢  佢地既牆身係屬於輕石屎既一種  外國已經有左一排  只是香港較近期先至引進呢種物料  一般會做係間隔牆既位置  而香港人普遍既觀念係  牆身應該以石屎 / 磚去做  其實房署既居屋有好多都有呢種牆身  

掛重野既時候  就要就住呢種牆身而另外有施工方法  睇個師傅有冇經驗啦 ~~[/quote]

thanks r & hope u happy new year & 身體健康 la 噤正如妳所講噤if我打算在牆喥裝層板既話噤會唔會唔可以裝太重既層板架 :?: (因為我唔想用 "組合櫃"想空間感大d :roll: )亦都因為呢個reason我會打算分別在廳&睡房喥裝層板架 點算好呢 :?: thanks again Priscilla ops:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2