藍澄灣業主社群

標題: 藍澄灣呃人 [打印本頁]

作者: 中原    時間: 2003-11-26 01:56:09     標題: 藍澄灣呃人

都唔明你地班人有乜咁開心.

藍澄灣擺明呃人 樓書又唔講有酒店 好多買家比李嘉誠搵笨.

酒店成40樓咁高 你地個個單位除左最高十層望倒海之外 全部對住酒店同埋個遊水池 最多係望住個山同樓景 而且藍澄灣係服務式住宅 酒店設施係同d 酒店客共用 你地以為only你地住客用咩.

自由行開放 大陸客多左 佢地無衛生意識 一陣班大陸佬住o係藍澄灣個酒店 o係個swimming 屙尿大小便都會.

200米swimming pool 又點 遲早被大陸客搞到dirty 晒.
仲有樓書個swimming pool 好大 但地盤家下起o個個貨不對板 又話人工沙灘 其實係人工沙池就真......

個swimming pool 應該好闊 但家下好窄 住宅一半望酒店 無o野望......

再者 本網網主歌頌藍澄灣點正點正 而且有好多相片只有發展商同地產代理先有 而所有發展商都嚴格規定地盤工人不得在地盤範圍拍照 本人肯定本網網主是發展商造馬 或者係某些地產代理在本網扮買家 實質收料拉客.....
請各位小心...........
作者: dick queenie    時間: 2003-11-26 09:31:14

這位人兄,用意心領。見字之嘔心瀝血,可見一班。
唯藍澄之問題,各業主心中有數,是好是壞,仍有底線......多謝關心。
無奈我們立場不同,若於古時,大家必然識英雄者重英雄。
小弟先飲為敬......
:em19:
作者: Crystal    時間: 2003-11-26 09:35:53

[quote:682b23e2a3="dick&queenie"]這位人兄,用意心領。見字之嘔心瀝血,可見一班。
唯藍澄之問題,各業主心中有數,是好是壞,仍有底線......多謝關心。
無奈我們立場不同,若於古時,大家必然識英雄者重英雄。
小弟先飲為敬......
:em19:[/quote]

絕對同意你既講法 :em04:
作者: Ho and Serene    時間: 2003-11-26 09:43:24

報告隊長發現暴軍恐龍202.153.117.2進行破壞 :em15: 目前未有發現傷亡報告但情況暫未能受到控制請隊長給予進一步指令Rger......報告完畢........ :em13:
作者: matthewlee    時間: 2003-11-26 09:43:57

多謝關心 請多跟進! 閣下為我們工作至深夜 務請小心 避免著涼 祝福您!
作者: H and H    時間: 2003-11-26 12:36:39

有好多野我都心中有數 係好係壞冇話開心唔開心 唔通要呢度D業主日日向度呼天叫地咩!

平常心對待身邊既人同埋事過得開心先至最緊要 況且我地又冇做左D傷天害理損人不利己既事點解要唔開心呢???
作者: hclking    時間: 2003-11-26 12:46:12

其實你都好Outdate,這些我們很早已經知道啦,現在才說好像遲左D。
你應該看多些我們這裡的文章,Update返少少然後再說。
作者: gp    時間: 2003-11-26 12:54:17

嘩 原本本網網主是發展商o既人 咁hales同wychan咪好有錢! :em12:

咁多有錢佬住隔離喎 太開心啦!! :em04:
作者: wicyh    時間: 2003-11-26 13:56:53

發展商 地產代理肯提供咁多相 証明RC透明度高 有乜問題?
作者: hales    時間: 2003-11-26 20:25:43

哈~~有人唔明我地點解咁開心
我地好似都唔係幾明點解有人仲擔心過我地...真係有趣....呵呵~~
中原兄 不如自己去買一個單位 自己感受一下囉...哇哈哈~~
作者: diedsee    時間: 2003-11-26 22:17:56

我哋都好清楚你所擔心既問題
雖則你唔係藍澄人...都咁有心擔心我哋被騙
真係萬分感激!!
唔知仲有冇啲我哋忽略咗既問題要提出呢?!?!
請指教~~多謝!!
作者: KS    時間: 2003-11-26 23:12:46

唔..其實中原兄真係勞心勞力、用心良苦、廢寢忘食,搜集左咁多舊料提醒我地,多謝晒!辛苦晒!
不過我地係買樓既時候一早就知道,所以都冇咩特別,不過都多謝下依位仁兄。
但其實點解藍澄既業主咁開心,我唸依個網站都幫大家唔少,起到支持作用。
再者大家都已是買家,如果再用咁多時間及精力去擔心層樓第時點,同埋擔心一些未係好清楚既事件上勞心,倒不如努力做好份工,免做失業大軍仲好。 :em13:
KS
作者: 中原    時間: 2003-11-26 23:33:25

我地有客仔話唔知有酒店 如果知就一定唔買.
再者 住宅對住酒店 無太陽入屋 某雜誌都曾經踢爆藍澄灣有欺騙成份.
點解你地咁開心呢? 我真係好想知 你地覺得藍澄灣有咩咁好呢?
我都好想了解下.
樓書無寫過有酒店 而好多地產經紀都係背樓書 佢地唔知有酒店擋住個景就sell d 客低層望200米swimming pool 同望海 如果地產代理比客告 邊個要負任呢
而且個示範單位o係中環 好難相信幾千個經紀會個個走去青衣望下個地盤.
咁多位人兄 你地點知有酒店姐住個景呢? 唔通發展商同你地每位買家講
酒店40樓咁高 要最高十層先望海 未過40米一係望酒店/泳池 一係望山景/樓景.
如果個個經紀咁誠實同客講 實好少人買藍澄灣.
其實好多地盤相片 係地產代理比錢d 建築工人偷偷影相 基本上發展商唔會主動比地盤相地產代理.
所以你地發覺 唔同地產代理公司 會有唔同o既相.......

再者 我發覺你地班人兄 望住個酒店都好開心
我亦有同客人講 會所同酒店住客共用 唔係住客霸晒 所以管理費$1.3咁便.
本網所謂住客之反應 與正常客人心態不同
本人肯定 本網是發展商造馬 唱好藍澄有很多login 名根本是同一人.
當然我相信 有某部份的login 是將來藍澄住客.

他日藍澄收樓之日 定有很多買家投素申笨 他們可能一同索償和立刻放盤 請他日留意報章雜誌報導......
作者: Ho and Serene    時間: 2003-11-27 00:16:15

報告.....暴軍恐龍o既情況再度失控 :em15:  :em15: 比上一次攻擊更頑強竟用同一文章連續攻擊三個topic需然我軍萬眾一心但乃未將它制復 :em05: 請長官想辨將這害蟲消滅 :em13:  :em13:  :em13: ........Roger...報告完畢.
作者: FireFire    時間: 2003-11-27 00:38:45

中原兄....我個朋友係中原Agent...全中原Agent都知藍澄對住酒店我買o既時候亦都知道...如果唯獨閣下唔知道..真係唔夠專業...我諗你不如考慮轉行.
致於相o既問題你o既論點就仲過份藍澄售出大約8-9成..各大地產代理商已經轉移視線於其他樓盤...仲邊會有人俾錢叫人映相...
另外中原兄你點知我地個網主姓李....呀李生去左美國簽約所以閣下o既Message 就由小弟回覆..
仲有小弟真係好忙....我一陣仲要用其他Login 名再登入..仲要係登入256次.所以真係唔好意思..唯有等下次再同閣下詳談...
我知閣下對藍澄係真係好關心...請容許小弟同中原兄講聲唔該...
作者: Ho and Serene    時間: 2003-11-27 00:44:12

講得好....... :em17:  :em17:
作者: Wing and Eva    時間: 2003-11-27 00:51:33

首先真的要多謝你o既advise因為你沒有口出惡言所以睇落唔似存心搞事. :

至於rc呢你可以睇o下貼圖區d pic可信度同真實度都幾高架如果你provide到一d我地negect左o既野請指教指教 :em14: .我從來只信我自己雙眼所睇到o既事實.當然唔係講o個d人地影o既pic or人地口中o既rc or只在外界走走了事啦.我諗有d rc o既業主都有做功課o既.
在我們之中亦不乏專業人士同埋好似你這些熱心人提點我們這班初哥業主.我們相信沒有解決不了的問題.同埋有的只是得個估字o既問題such as the noise problem. 我地又點知佢係咪over 90db呢又如果係o既話我諗發展商都冇可能推瀉到放心喎我會用一個HK SAR GOVERNMENT accredited laboratory calibrated sound level meter去measure佢個noise level :em12:
作者: wicyh    時間: 2003-11-27 01:10:32

[quote:fa96638164="中原"]
本人肯定 本網是發展商造馬 唱好藍澄有很多login 名根本是同一人.
當然我相信 有某部份的login 是將來藍澄住客.
[/quote]
中原兄 請問是否掌握有力証據去証明以上論點 我相信很多買家都想知道是實真相.
作者: dick queenie    時間: 2003-11-27 09:21:49

唉~~
係又點,唔係又點。
即使藍澄擺明搵笨又點。而家幢樓都賣哂啦,一切已成事實。
ok...我地個個發哂爛渣,拉哂屎咁,周圍同人講:鳴~~我比人老點左呀。
你係唔係每人救濟廿百萬比我地丫。兄台,做人要乘人之美,並非落井下石。
我們承認沒有執到好野,但肯定唔係執到舊屎.......
作者: matthewlee    時間: 2003-11-27 09:42:13

中原兄:

藍澄灣售賣時 酒店已經興建中 地盤已經可以看出來 何況很多買樓的人都有一"鋪""睇樓癮" 他們可以如數家珍一樣把熱門樓盤的特點說出來 你們地產代理真不易做啊! 少點準備工作也不行! 即使沒有時間 我相信你們公司有breifing給你們 買家也不是傻的 而且你們不想當騙子吧!
另外 你看了我們的網頁 你應該看到我們是清楚知道你說的東西 不用重覆了 如果你對酒店的所在地仍不清楚 可以到我們的網上找圖片 希望對你有幫助 祝業務蒸蒸日上!
ps: 內地幾十年前已經有酒店 改革開放也有二十多年了 他們的酒店也沒有你說的情況 多了解內地 對閣下的發展定有幫助!
最後多謝你友善的關心 四海之內皆兄弟 bye!
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2003-11-27 12:21:09

喵~
鹿 中原兄:
貓貓想講香港雖然多蠢人 但係傻o既亦唔少。閣下所講o既論點似乎舊o左一d 因為我o地大家已經討論過 另外 如果閣下真係agent o既話 你所批評o既絕對唔係業主們o既無知 而係你o地o既同行o既專業操守。至於係唔係唱好 係唔係發展商造馬 是非真偽 就應該由各位o既眼睛去判斷 所以呢個網頁提供大類o既圖片 可以比有意買藍澄灣o既朋友睇清楚所有o既真相 自己去衡量得失 總好過道聽途說 人云亦云。
我o地o既門戶係大開o既 任何o既意見都係開放同自由o既。<<The truth is out there!!>>
小貓上
作者: H and H    時間: 2003-11-27 12:48:55

我買果時我個AGENT都有同我講係對HOTEL 佢仲有同我分析有乜唔好處添 似乎唔夠專業既係你wor (唔怪得一般人對AGENT有偏見啦 好話唔好聽D agent 去實地睇係應份既 唔係你點sell 你唔好話比我聽你咪就係背書hard sell 果D呀)

仲有就算對HOTEL有乜咁出奇 咪又係一D建築物 同樓景分別不大 香港地大把樓景盤啦!

你只係"覺得"好多人買左先知對HOTEL但事實又並非如此!

再者呢度都唔係你所講"唱好" 我地已經向幾個月之前DISCUSS晒D唔好既消息你要講唔該睇晒我地D DISCUSS 先講啦!

我地並非幫住發展商 (梗係唔會幫佢啦) 只係對事講咋 如果以上有乜令閣下唔開心 請見諒!
作者: kk and hiromi    時間: 2003-11-27 13:21:20

The nick name 中原 is very betty bor...he must be the agent from 美聯 or 利嘉閣...
作者: 中原    時間: 2003-11-27 13:22:48

你話全中原agent 知藍澄灣對住酒店? 邊個話? 你話呀?

唔係主區d sales 未必知藍澄灣對酒店 做開大埔豪宅o個班 或者新界北區o個d sales 都唔需要去o個度 仲要突登走去睇地盤? 你估主區咩?
你地去售樓處個模型都無酒店啦 擺明李嘉誠有心隱瞞 唔係人人好似你咁醒呀 去完地盤逛一個圈先去售樓處買樓花 你仲要講到擔保經紀會話你知有酒店 有40樓咁. 咁咪唔講好過講.

真正有錢都唔會買o個度.

sorry 我諗FireFire你搞錯左.

藍澄灣樓花初期唔多人去睇地盤 就算去 都唔知酒店有40樓咁過份.
一句講晒 樓書無講 模型無整出黎 好多客信晒樓書 事前又無去地盤睇下 驚死買遲過人 好多客第一次去售樓處已經拍板買左.
到買左先知原來咁衰 衰到仲要搵衣櫃間房......
就算知道有酒店agent 可以選擇唔講你吹得佢地脹咩 agent 更加可以話酒店只有十幾樓高會所住客用only都得!

好心你啦 唱好藍澄 又話轉移視線 客始終係客 你收風一定慢過我地.
如果個個客好似你咁醒目 藍澄灣唔駛賣都得喇 仲要碼頭噪音咁勁.
作者: kk and hiromi    時間: 2003-11-27 13:31:49

[quote:2f01a0ae53="中原"]你話全中原agent 知藍澄灣對住酒店? 邊個話? 你話呀?

唔係主區d sales 未必知藍澄灣對酒店 做開大埔豪宅o個班 或者新界北區o個d sales 都唔需要去o個度 仲要突登走去睇地盤? 你估主區咩?
你地去售樓處個模型都無酒店啦 擺明李嘉誠有心隱瞞 唔係人人好似你咁醒呀 去完地盤逛一個圈先去售樓處買樓花 你仲要講到擔保經紀會話你知有酒店 有40樓咁. 咁咪唔講好過講.

藍澄灣樓花初期唔多人去睇地盤 就算去 都唔知酒店有40樓咁過份.
一句講晒 樓書無講 模型無整出黎 好多客信晒樓書 事前又無去地盤睇下 驚死買遲過人 好多客第一次去售樓處已經拍板買左.
就算知道有酒店agent 可以選擇唔講你吹得佢地脹咩 agent 更加可以話酒店只有十幾樓高會所住客用only都得!

好心你啦 唱好藍澄 又話轉移視線 客始終係客 你收風一定慢過我地.
如果個個客好似你咁醒目 藍澄灣唔駛賣都得喇 仲要碼頭噪音咁勁.[/quote]
On certain extent I agree with u my agent told me that the hotel only as tall as 35/F but it turned out to be 40/F. Anyway my flat is not facing that direction.
But as a member of the est agent mr. 中原 u are completely  :em02:  :em02: failed to be a professional agent hope there are some 再培訓 course which can help u la...
作者: 中原    時間: 2003-11-27 13:33:05

我唔係針對各位買家 反而係質疑和黃做法 我認為售樓處職員都應該同買家講定 40樓以上唔比酒店擋 低層單位向酒店可望200米泳池等等.
發展商應該誠實d 唔應該將責任推去客人度.
到時收樓發展商話:「喂老友 人人都知對酒店架啦 你唔知? 經紀無同你講咩?」
咁我地經紀又話:「喂老友 樓書係咁寫喎 佢無提過起酒店 又話過會所設施同酒店住客用喎 我無老點你 你問番發展商!」

我唔希望大家遇到呢d 情況囉.
不過買倒40樓以上 望中上環 望山景o既單位係好正 我都登d 準業主開心 但係中層對酒店o個d 就......
作者: H and H    時間: 2003-11-27 13:43:29

如果個個客好似你咁講 你地應該好易做 只係報喜不報憂 但事實係咪咁呢? 但你依家好似做左幾個乜都唔知既客咁 是否比人投訴你冇同佢地講?

都唔係好明你點解要成日話我地"唱好"佢 請唔好誤會我地 好多discuss都係講藍澄所有既野 好又有講唔好又有講 冇話唱唔唱好喎!

得罪晒!
作者: Teresa and Fai    時間: 2003-11-27 13:50:03

[quote:c1858740a6="中原"]我唔係針對各位買家 反而係質疑和黃做法 我認為售樓處職員都應該同買家講定 40樓以上唔比酒店擋 低層單位向酒店可望200米泳池等等.
發展商應該誠實d 唔應該將責任推去客人度.
到時收樓發展商話:「喂老友 人人都知對酒店架啦 你唔知? 經紀無同你講咩?」
咁我地經紀又話:「喂老友 樓書係咁寫喎 佢無提過起酒店 又話過會所設施同酒店住客用喎 我無老點你 你問番發展商!」

我唔希望大家遇到呢d 情況囉.
不過買倒40樓以上 望中上環 望山景o既單位係好正 我都登d 準業主開心 但係中層對酒店o個d 就......[/quote]

中原先生 :

咁請問你當年呃左幾多位業主買藍澄灣呢?????

你係咪因為內疚而打算係度提醒我地呀...........sorry呀..........我地呢度好多位都已經係買家而不是你所講的數位真正業主............
作者: matthewlee    時間: 2003-11-27 13:50:48

點都好啦 agent收風,快也好; 慢也好 現在才討論一些已經討論過的問題已經很過時了 以前 有幾個agent 接觸我 你說的東西開賣時他們已經說過 如果你現在才知道 你便要下功夫了 作為agent 這些東西是很重要的 單看售樓說明書 看模型是不行的 模型只是開售的樓盤 昇悅 宇晴 泓景和其他樓盤有沒有附近樓宇的模型?
舊的資料自己查吧 不過做人應該"與時並進"
多謝你的關心和告訴有關地產代理的運作 照你的看法 代理質素參差不齊 發牌制度沒有改善情況
祝業務蒸蒸日上
作者: 中原    時間: 2003-11-27 13:51:57

點先叫professional 呀 kk&hiromi ?
唔知藍澄灣對酒店叫唔專業 咁唔知寶珊道1號空中巨無霸有乜私家設施 唔知肇輝臺8 號有某幾個單位望倒山墳 係咪叫唔專業呢? 邊個規定每個經紀要知晒咁多o野?
你唔係做開o個區唔知o個邊樓盤資料有咩咁出奇 你無客搵自然唔會問 你坐開新界北 係咪日日突登過海走去中環扯客? 自己區d 客人唔理?
做一二手都有唔同做法 你唔係做開豪宅我叫你講晒康樂園個間隔我聽 幾多尺 平均尺價幾多 座向得唔得丫?
你講o個個唔專業一定唔係我.

仲有 藍澄咁多準業主 你地話你地討論「舊料」好耐 邊個夠膽企出黎話所有藍澄準業主會走入來呢個板度?

我無比人投訴呀 但有個外區同事比個客煩叫佢賠錢呀 因為個客信o個個同事 但o個個外區同事唔知有酒店 走左話底層望海望泳池 家下除時比人告.
最好都係交個波比發展商 因為和黃無講嘛 我地經紀信o個本樓書係合理最大責任係發展商.
作者: wicyh    時間: 2003-11-27 14:04:34

[quote:a1efa05aee="中原"]點先叫professional 呀 kk&hiromi ?
唔知藍澄灣對酒店叫唔專業 咁唔知寶珊道1號空中巨無霸有乜私家設施 唔知肇輝臺8 號有某幾個單位望倒山墳 係咪叫唔專業呢? 邊個規定每個經紀要知晒咁多o野?
你唔係做開o個區唔知o個邊樓盤資料有咩咁出奇 你無客搵自然唔會問 你坐開新界北 係咪日日突登過海走去中環扯客? 自己區d 客人唔理?
[/quote]
中原兄 講真如果自己乜都唔知就去sell客就真係好唔專業喇 之前有個agent想sell我宇晴軒 但係佢連樓盤名都講唔出就問我有冇興趣睇示範單位 你話點sell客
作者: Teresa and Fai    時間: 2003-11-27 14:17:30

中原先生 :

咁可能到而家係都以為我地既網主係造馬所以你仍然係度講和黃點呃人..........呢度真係由數位業主建立的.........由當初小貓三四隻到而家有咁多會員(當然唔係全部都係業主la).........所以我地係度講咩和黃係唔會理..........我好明白你地做地產好慘.............但你要明白我地唔買都買左..........而家又冇話要告你地...........咁笑又係咁過........喊又係咁過.........你係咪想我地話我地係<苦主>你會開心d呢.........但我想話你知我地係度吹下水.....傾下層樓d野都已經好開心.......唔係你諗得咁慘...........仲有呢度上親黎大部份都係業主...........我地而家開始討論緊入伙前的準備...........你講既野我地全部都un晒.........ok!!!!!!
作者: FireFire    時間: 2003-11-27 14:24:23

[quote:d4553f30b1="中原"]你話全中原agent 知藍澄灣對住酒店? 邊個話? 你話呀?

如果個個客好似你咁醒目 藍澄灣唔駛賣都得喇 仲要碼頭噪音咁勁.[/quote]
中原兄...唔該你攞番份樓書睇清楚...唔好再話樓書無講...
Sorry我諗中原兄你搞錯左..
作者: dick queenie    時間: 2003-11-27 14:25:34

[quote:4e7400ec9d="Teresa&Fai"]笑又係咁過,喊又係咁過,我地係度吹下水.....傾下層樓d野都已經好開心[/quote]
main point!!!! :em11:  :em11:

楚留香的一段歌詞:來得安去也寫意,嬴得一生清風。
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2003-11-27 14:26:49

[quote:c726318d83="中原"]你話全中原agent 知藍澄灣對住酒店? 邊個話? 你話呀?

喵~
都話唔好"道聽途說" 麻煩睇一睇樓書 的確係有講呢個發展項目係連埋三座四十層高o既酒店o架!!
作者: yautin1    時間: 2003-11-27 16:01:02

"客始終係客你收風一定慢過我地"請問你收風咁快但好早又唔知藍澄對住酒店??
我既agent都係中原人我未買既時候佢好早已經講晒你講既舊料包括酒店大約四十層高用衣櫃間房...你唔係以家先知嘛!怪就怪你冇做功課!
不過中原兄你真係out得有點兒嚇人人地已經講晒你講既野以家講緊入伙既準備啦!加把嘴都要對號入座先得架! bye bye 啦!:em02:
作者: wicyh    時間: 2003-11-27 16:25:54

中原兄 點都好啦 下次有乜新料記得通知聲
一個專業既agent幾時都要掌握最新資料
作者: H and H    時間: 2003-11-27 16:44:27

[quote:6662ace9e8="中原"]點先叫professional 呀 kk&hiromi ?
做一二手都有唔同做法 你唔係做開豪宅我叫你講晒康樂園個間隔我聽 幾多尺 平均尺價幾多 座向得唔得丫?

仲有 藍澄咁多準業主 你地話你地討論「舊料」好耐 邊個夠膽企出黎話所有藍澄準業主會走入來呢個板度?

我無比人投訴呀 但有個外區同事比個客煩叫佢賠錢呀 因為個客信o個個同事 但o個個外區同事唔知有酒店 走左話底層望海望泳池 家下除時比人告.
最好都係交個波比發展商 因為和黃無講嘛 我地經紀信o個本樓書係合理最大責任係發展商.[/quote]
咁我都好明白你地做中間人既苦況你有你既道理 雖然我地唔知發展商係咪真係冇同你地講 但我都同意佢地係有必要話比你地知而唔係你地唔問就唔講

但事實你位同事唔係冇責任唔係話一句唔知就算 錯始終係錯 況且樓書都有提及! 畢竟客人係信你既專業!
個客自己都有責任架單信晒人就已經唔應該啦!

大家都有唔著既時侯 向消費者立場 佢梗煩住你位同事啦 complaint係香港人既特色嘛! 講到話賠錢就真係有得撬喇!
作者: Solskjaer    時間: 2003-11-27 17:26:15

其實我地真係好愁架 :em06: 俾人老點左又無海景又有噪音我買左之後去地盤時才知有間酒店擋住 :em13:  :em13: 而家都唔知點成日都唔開心又賣唔出日日眼濕濕唉.......都係你(中原)醒.無落搭.你係度Post D咁既野無非都係想我地唔開心想落井下石啫我話俾你聴你成功左啦 :em11: 仲係好成功嗰種呀! :em11:  :em11: 你由得我地一班業主繼續自己呃自己啦.唔好再黎呢度啦. :em14:呢度對你再無挑戰性由得我去死啦. :em14:
作者: 中原    時間: 2003-11-27 17:27:32

我覺得樓書應該寫明酒店同o個五座住宅大樓o既距離 同埋寫明住宅要最少40樓先望倒海境 樓書雖然有寫會有酒店 但唔好等d 客以為酒店會起o係好遠.....
如果發展商一早整埋個酒店模型 我都無咁興.

我唔熟盤 就會比陀地搞 最多係我分少d 唔會唔識扮識......
唔識根本sell 唔倒客啦 好多客都係談判專家 經常要我地回佣.
作者: manhk167    時間: 2003-11-27 17:34:49

中原 邊區係您o既主力ar?  依家樓市係唔係好左d.  生意好d冇ar?

您知唔知如果賣一個奧運兩房單位 可以係邊買返個三房ar(合老人家住)?

留個電話la.

作者: Teresa and Fai    時間: 2003-11-27 17:43:54

咁樓書既野我地控制唔到.............而且我地都落晒"搭"........仲有幾個月我地就入伙........我都明你滿肚子氣.........ok.........唔好唔開心........香港仲有好多興建中的樓盤.........比d心機做多d功課...........調查多d相關資料......咁係d客面前表現到你有料就自然放心同你買樓la...........

藍澄灣得返好少單位未賣出.......而且負面野又咁多.............你都係忘記呢個樓盤吧!!!!!!!!!
作者: Solskjaer    時間: 2003-11-27 17:49:54

[quote:71cf7f352a="Teresa&Fai"]咁樓書既野我地控制唔到.............而且我地都落晒"搭"........仲有幾個月我地就入伙........我都明你滿肚子氣.........ok.........唔好唔開心........香港仲有好多興建中的樓盤.........比d心機做多d功課...........調查多d相關資料......咁係d客面前表現到你有料就自然放心同你買樓la...........

藍澄灣得返好少單位未賣出.......而且負面野又咁多.............你都係忘記呢個樓盤吧!!!!!!!!![/quote]
係呀忘記埋我地啦......!
作者: Ha and Kui    時間: 2003-11-27 19:32:35

多謝關心同提醒.

點解開心? 我反而唔明點解要唔開心? 就算rc真係有你講問題 唔通唔開心就可以解決倒d問題? 開心又係要生活 唔開心又係要生活 點解唔開開心心去過活 積極樂觀咁面對問題?      

我記得rc對面有酒店 共用泳池 ... 等資料 五月尾一本"睇x王"(星期六隨"星x日報"附送)已有提及. 要收風只要 .....  6蚊. 其實rc個價或多或少都反映左佢"問題".

中原兄 唔好唔開心啦 因為開心無價. 保重.  :em02:  如有新資料 無論係好係壞 都歡迎同大家分享.
作者: diedsee    時間: 2003-11-27 19:39:45

其實都冇必要為一啲改變唔到既事去煩
更何況我哋呢到冇人為你所認為"唔好"既事去唔開心
係你一箱情願覺得我哋唔開心咋
其實我哋不知幾開心 仲係好期待快啲入伙添.....

一想到可以同自己鍾意既人一齊住
咩唔開心都走晒lu...   

其實你係咪好悶遮......咁鍾意關心我哋ge??? :?
作者: hales    時間: 2003-11-27 19:41:20

[quote:4c1a83ec75="中原"]我覺得樓書應該寫明酒店同o個五座住宅大樓o既距離 同埋寫明住宅要最少40樓先望倒海境 樓書雖然有寫會有酒店 但唔好等d 客以為酒店會起o係好遠.....

我唔熟盤 就會比陀地搞 最多係我分少d 唔會唔識扮識......
唔識根本sell 唔倒客啦 好多客都係談判專家 經常要我地回佣.[/quote]

哈~~講得幾好丫~~不過你同我地講無乜用喎 你不如同消委會講吧
不過你有冇一個好o的既例子 邊個樓盤發展商果本樓書係好似你講咁
乜都會寫哂出黎 整哂出黎同埋四週環境如實佈導既呢?

我都唔明發展商個模型冇整酒店出黎點解你會咁興....你又唔係去住
你又唔係買 興乜野呢? 定係你好高興先真?? 發展商冇包裝過就推出黎
賣既話 你地o的經紀個個月食蕉乎?? 發展商係做生意的 你都係做
生意咖咋老友.....錢又唔駛你俾 客人要告又唔會告你 你實情係唔係
經紀黎咖? 資料又outdate 自己sell盤同時踩個盤....都唔知話你老實
好 定係話你唔識撈好...
作者: diedsee    時間: 2003-11-27 19:48:17

係wor...
你咁得閑
不如關心一吓海x軒啦...佢個發展商都係用無敵海景做poster ga
實質上有冇...你係地產agent...你一定知
記得去消委會投訴 wor...!!! :!
作者: moon    時間: 2003-11-27 21:02:04

呀中原兄 真係好鬼死多謝你既關心 我地完完全全感受到你對你既工作有份使命感   :em09:
不過lee位兄台 工作係緊要 過份投入會弄巧反絕啊 我都明白做你lee行係好大壓力 放鬆D啦 朋友
只想你知道 我地咁多位業主都係心甘情願咁買這個樓盤既  相信所有你擔心的問題我地比你更清楚 我地都好期待收樓那一天的來臨   :em19:
作者: gp    時間: 2003-11-27 21:26:13

其實買樓唔似買菜 用百幾二百萬買樓 買家應該去地盤睇下先o岩 理應唔會單憑agent幾句就買喎!

中原兄 既然你有時間同埋咁有正義感 不如你去曬所有新樓盤 然後整個website列出所有你認為有問題o既地方 我諗全港準買家一定好支持你 唔好再浪費時間o係我地身上 我地唔會放盤呀!

請問近期售樓情況是否慘淡 點解你可以有咁多時間覆我地?
作者: patty and jimmy    時間: 2003-11-27 22:33:23

u guys really had already gone the site before bought?
I remember that many of you said before haven't gone the site and wanted to go there in first gathering.
Which message is liying?
Pls be sensible even when u want to debate with 中原.
Don't tell lie and say others lying.

My agent also knows nthg when he promoted to me. He even dunno terminal no.9 is there.
作者: Solskjaer    時間: 2003-11-27 22:40:55

撩鬼攞命 :em12:
作者: daniel_Q    時間: 2003-11-27 22:52:16

車 我買呢度關你鬼事咩 ! 一句講晒 我鐘意 你吹咩  :mrgreen:  
仲有 中原兄你都係agent黎喎 咁你以前又做左幾多做賊喊捉賊的事情呢? 好鬼懷疑你囉 !!   :em05:
不過 你今次係呢度表現咁好 :em11: 我決定換樓搵你幫手 唔該留個電話. :em14:
作者: devin and fanta    時間: 2003-11-27 23:14:54

我買果時我個AGENT都有同我講係對HOTEL 我個單位係agent 同和黃職員攞
成三十幾樓,我仲問佢(和黃職員)望唔望到海,佢話唔得,要四十樓以上先得
我係六月頭買的 :em04:
作者: Wing and Eva    時間: 2003-11-27 23:14:55

有一次我去左rc個site睇時順便去美景個地產公司收o下風點知佢踏到rc一文不值.仲叫我買美景你地話佢地可以為左做生意就乜都吹一餐
作者: 中原    時間: 2003-11-27 23:18:13

你同自己鐘意o既人住 住邊都開心啦.
去到南極都開心 又有企鵝陪.

咁你地都o岩 開心又要住 唔開心又要住 見倒你地開心我都放心.
(因為如果你地唔開心會投訴經紀啊!)

去完浪濤灣好正 前排獨立洋房真係o係正個海上面 o係屋企前面個花園可以釣魚好過癮.

有新消息在這裡發佈......

荃灣西鐵12月20日通車 未來西鐵沿線樓價可望上升至少1成.
明年新年過後樓價必定進一步上調 要放買樓現在 賣樓出年.
如閣下住在西鐵站附近 賣樓請等待西鐵通車後 必有斬獲......
作者: H and H    時間: 2003-11-27 23:22:59

[quote:5642e2fb95="中原"]你同自己鐘意o既人住 住邊都開心啦.
去到南極都開心 又有企鵝陪.

咁你地都o岩 開心又要住 唔開心又要住 見倒你地開心我都放心.
(因為如果你地唔開心會投訴經紀啊!)

去完浪濤灣好正 前排獨立洋房真係o係正個海上面 o係屋企前面個花園可以釣魚好過癮.

荃灣西鐵12月20日通車 未來西鐵沿線樓價可望上升至少1成.
如閣下住在西鐵站附近 賣樓請等待西鐵通車後 必有斬獲......[/quote]

浪濤灣向邊架? 獨立洋房肯定唔平架喎!
anyway 都歡迎你繼續發佈新消息 thanks in advance.
作者: 中原    時間: 2003-11-27 23:28:04

[quote:da5401cd06="hales"]
哈~~講得幾好丫~~不過你同我地講無乜用喎 你不如同消委會講吧
不過你有冇一個好o的既例子 邊個樓盤發展商果本樓書係好似你講咁
乜都會寫哂出黎 整哂出黎同埋四週環境如實佈導既呢?

我都唔明發展商個模型冇整酒店出黎點解你會咁興....你又唔係去住
你又唔係買 興乜野呢? 定係你好高興先真?? 發展商冇包裝過就推出黎
賣既話 你地o的經紀個個月食蕉乎?? 發展商係做生意的 你都係做
生意咖咋老友.....錢又唔駛你俾 客人要告又唔會告你 你實情係唔係
經紀黎咖? 資料又outdate 自己sell盤同時踩個盤....都唔知話你老實
好 定係話你唔識撈好...[/quote]

我唔識撈? 係咪要我同你地d 客講大話先叫識撈?
sell盤同時踩個盤 良心過意唔去直頭唔推薦你買啦 除非你明知差o既都要買我都無法 起碼你買左發覺唔鐘意我唔會比你話.

好簡單 對醫院教堂山墳 側望正望我都單聲 西斜西到邊都照直講.
如果西斜西到應一應 比著其他經紀多數會話:西少少姐 唔係西到正 影響唔倒你丫
作者: dick queenie    時間: 2003-11-27 23:31:18

香港置業.......... :em12:
歡迎你加入,在藍澄的天空底下.......我們乾杯 :em19:
作者: 中原    時間: 2003-11-27 23:34:15

浪濤灣係南豐樓 小欖青發街28號.
洋房要700幾萬到1200萬都有 但間屋勝在釣倒魚喎 真係可以o係屋企釣魚
無花無假 睇報紙都唔信 但去過就信.
30號洋房最出 第7座住宅景觀最靚 望個海景同愛琴差唔多!
由浪濤灣去愛琴海岸 都係5分鐘車程左右.
作者: mouse    時間: 2003-11-27 23:38:01

藍澄灣對住酒店係藍澄灣的一大特式 如果連特式都不知就有d過份

係中環有藍澄灣個 model gar woo.. 而且又有車去地盤 點會不知藍澄灣對住酒店 gar...
作者: hales    時間: 2003-11-27 23:38:07

咁你都算係個有良心既經紀..
不過只係奇怪會倒自己米嗟....
如果發展商大家手法都係咁 你咪要轉行?
識唔識撈唔緊要~你自己諗啦...哈~
不過事實上你上黎呢個site百彈都冇乜用 只係話你可以慳返啖氣囉...
因為其實你彈既野 好多人都講過亦都研究過 亦都出過
letter俾和黃問過 而且所考慮到既問題亦都比你所講既多唔知幾多百倍
而這個forum中大多數都已經係業主 你覺得消極又好 自欺欺人又好
點都好啦 我們已經是坐在同一條船 未來都會是左鄰右里出生入死
所以你所講既野 係咪真係有意思呢? 自己諗諗啦
不過你唔好介意我咁講 睇到你另一篇文(西鐵乜乜物物) 你唔會係
黎向o的業主踩RC想叫大家搵你放盤再買西鐵果邊o的盤嘛?
作者: mouse    時間: 2003-11-27 23:43:43

你說咁多其他building 的 information 做什麼? Sorry! It is not a good way to "show" your Quantification. It only show you ONLY know this "small"
作者: H and H    時間: 2003-11-27 23:46:01

嘩 梗係正啦 羅得700幾至1000幾萬出黎都買唔到正野就奇喇
作者: hales    時間: 2003-11-27 23:50:11

700~1200萬 你會唔會南豐樓呢?=.=
5分鐘車程去愛琴....探朋友???
作者: H and H    時間: 2003-11-27 23:55:30

[quote:34be2595b2="hales"]700~1200萬 你會唔會南豐樓呢?=.=
5分鐘車程去愛琴....探朋友???[/quote]

呢句真呀 我羅得700-1000萬一定唔會買咁入同唔揀南豐樓lor 有時有海景都要睇埋其他野既 剩係得個view正都冇用 對得耐都係不外如是 只係話可能向market有保証d掛
作者: hales    時間: 2003-11-28 00:03:46

[quote:71c9e882a9="H&H"][quote:71c9e882a9="hales"]700~1200萬 你會唔會南豐樓呢?=.=
5分鐘車程去愛琴....探朋友???[/quote]

呢句真呀 我羅得700-1000萬一定唔會買咁入同唔揀南豐樓lor 有時有海景都要睇埋其他野既 剩係得個view正都冇用 對得耐都係不外如是 只係話可能向market有保証d掛[/quote]

係呀~~特別係我呢o的...做慣乞兒懶做官...
買得起1200萬既樓我都只會買最多二三百萬既單位...
而家已經唔同以前 早十年可以用黎投資 而家買樓已經沒有投資
既價值 特別係呢幾年....我情願用o的錢黎搵緊多既錢 用黎去o下旅行
研發多o的興趣....好過用o的錢黎買個可以釣魚既屋企 緊何況唔好當o的
魚真係傻既先得咖...而且一年365日都係響屋企釣完全失去左釣魚既興趣感...
作者: 99    時間: 2003-11-28 00:18:15

中原兄你係唔係一周刊D特派記者,或李嘉誠殺左你老豆,所以唱衰RC。你可能太低估RC人的智慧,當我地白痴。我地唔係D咩大有錢人,買樓唔會只係聽發展商片面之詞,亦唔會只係聽你地D agent幾句說話而去買樓,而係經過心思熟慮、樓盤地點考慮;、價錢比較、現場觀察先至下決定買RC,你估你呃緊細路仔咩......九唔答八。

:em17:  :em17:  :em17:  :em17:  :em17:  :em17:  :em17:
作者: dick queenie    時間: 2003-11-28 00:28:15

[quote:096568c89f="99"]李嘉誠殺左你老豆,所以唱衰RC。亦唔會只係聽你地D(19)
agent幾句說話而去買樓,你估你呃緊細路仔咩......九唔答八。
:em17:  :em17:  :em17:  :em17:  :em17:  :em17:  :em17:[/quote]

hales sega ice  wicyh  陳生  cat 仔 agnes & Henry.........
而家D後生真係有火架 :evil: ,拍得住我當年。 :mrgreen:
唉!年幾大啦 :em01: ,家陣有頭家,都好少出來同人嘈啦 :em13: .....
咳咳 :em18: ~~留番比D後生罷。 :em21:
作者: 99    時間: 2003-11-28 00:47:34

重有個個做生意D人都會有報喜不報憂的習慣,買樓時一定會話比你聽背山面海,唔通話比你聽近海會好潮濕D衫曬幾曰先至乾,近山會有好多蛇蟲鼠蟻、好多蚊,唔好開窗,唔通地盤有工業意外死過人又話比你聽咩。每樣產品都有優點同缺點,只要覺得適合自己及衡量過利幣,自然會包容一部份缺點。這麼簡單的道理都不明白.................................. :?:  :?:  :?:

:em17:  :em17:  :em17:  :em17:  :em17:  :em17:
作者: hclking    時間: 2003-11-28 01:07:33

:em04:  :em21: 好我同意.
一個字 :em11: Ilike :wink:
作者: saga    時間: 2003-11-28 02:37:56

[quote:dd3ec9e8b6="中原"]點先叫professional 呀 kk&hiromi ?

最好都係交個波比發展商 因為和黃無講嘛 我地經紀信o個本樓書係合理最大責任係發展商.[/quote]

icic.
其實要做得專業一d 係開賣之前你地應該要問下發展商多d detail ~
唔係話發展商俾佣 就偏埋一二邊幫住發展商 因為d 佣咪又係d 業主買樓俾錢發展商 其實你d佣係業主俾你地先至真!

家下d發展商仲狗到要 agent 付宣傳費  :em03:

我支持雙邊佣
地產代理作為中介人 係應該中立一d 既 唔應該 bias.
二手市場買賣雙方都係小業主 大家俾咁多佣 agent.
要負責提醒雙方要留意既野 唔只係促成交易咁簡單
有 case 個代理唔講俾買家佢買既係凶宅 俾買家起訴都係咁話 ~

部份不良經紀唱水唔抹咀 口若懸河 如果有人証
俾人告到釘牌賠償都似

但口若懸河起因係咩呢?
如果係經紀自己老作 經紀抵死
係發展商唔好? 和黃隱瞞?
作為代理唔係應該去搵個真相出來?
咁只代表經紀唔夠專業

買二手樓 買家問你係咪凶宅 你話唔係 最尾 prove 到係
agent 難辭其疚
你收得佣 就要提供 service
service 唔好 知d 唔知d 你叫人俾佣點俾得心服?

賣一個新盤 都唔係做一日兩日
搵d 時間了解多d 個盤唔知問下人 搵下料 咪信哂個發展商..
都係好基本
外區唔係藉口 咪問下其他人囉 ~
無人知 你夠 pro 自己走去睇
但大家都想緊點先sell 到客 (唔關 agent 事 係公司逼 同一team 逼quota)
但好明顯係 bias 左
咁點叫做中介人??

點解我地要俾佣你地?
就係要個 service 唔使自己咁煩搵料
你地過d 流料過來
仲有咩資格拎佣 ...
作者: saga    時間: 2003-11-28 02:47:06

[quote:aaa448cf9f="中原"]我覺得樓書應該寫明酒店同o個五座住宅大樓o既距離 同埋寫明住宅要最少40樓先望倒海境 樓書雖然有寫會有酒店 但唔好等d 客以為酒店會起o係好遠.....

唔識根本sell 唔倒客啦 好多客都係談判專家 經常要我地回佣.[/quote]

D 客點解要回佣?
因為你地 bias 落力幫發展商 sell (我都好理解 你地都要搵食)
但對我地買家既 service 就真係唔係好得
唔好話自身吹水o個d
有時連個盤d detail 都唔幫我地問清楚一d
令我地俾發展商扼 ... 我地係信你地 先透過中介人去買野咋喎
下下要靠自己 做咩要俾錢你使??

我地俾佣你 就係買你既service 唔使自己搵料
但你地俾唔到料甚至無良既放流料
d 佣點俾得過 ...
要回佣都好正常

你地俾到 service 咁 佣你地係應得既  :em11:
作者: saga    時間: 2003-11-28 02:54:00

[quote:34c0a6ff1d="patty&jimmy"]u guys really had already gone the site before bought?
I remember that many of you said before haven't gone the site and wanted to go there in first gathering.
Which message is liying?
Pls be sensible even when u want to debate with 中原.
Don't tell lie and say others lying.

My agent also knows nthg when he promoted to me. He even dunno terminal no.9 is there.[/quote]

的確有唔少第一次置業既買家係無去睇地盤就買
其實安全d應該買現樓 or 二手樓 咁d 景同設施先會睇得到
點解現樓貴過樓花? 即住同埋少變數
大家買樓花 就預左有風險

我個經紀都無提個 T9
知d料唔會多得過我
我問佢交通問題時 佢先叫個紅衫和黃人過來答我 ...
好心就做定功課拉 ...
咁既service 仲好意思唔俾回佣 ...  
作者: saga    時間: 2003-11-28 03:03:50     標題: Re: 藍澄灣呃人

都唔明你地班人有乜咁開心.
藍澄灣擺明呃人 樓書又唔講有酒店 好多買家比李嘉誠搵笨.

<-- 唔開心 相信大家都有過; 無乜邊個唔想要好野 會想要衰野
我地更開心既 唔係因為"樓" 係因為"人"
只係以 RC 既樓宇 衡量唔到

我地要既係"家" 唔止係"屋" 咁簡單 ..

屋靚 人係會易開心d
係屋靚 唔可以保證你好開心

同樣 屋唔夠人地好 都可以搵到開心既野 唔係好好咩?

唱K bb焦 ~~ 呵呵呵 ~~
作者: wicyh    時間: 2003-11-28 12:17:30

呢位中原先生咁既態度點做生意呀
作者: daniel_Q    時間: 2003-11-28 16:33:05

[quote:b6cc550e65="中原"]

如閣下住在西鐵站附近 賣樓請等待西鐵通車後 必有斬獲......[/quote]

呢位中原黎既朋友 搞黎搞去 你又係黎呢度SELL野 !!
不安好心 !! 早抖啦 ~~ :em02:
作者: candy-cheung    時間: 2003-11-28 23:07:34

天阿 :em08: 我真是比人呃?明知藍澄湾有酒店又有貨拒碼头都賣真是唉 :em16: 但有一是藍澄好嘈我鐘意嘈才有氣 :wink: 以前九龙城每天有飞机升降幾多人在九龙城以家唉 :cry: 在香港那有地方不嘈好像高當的窩打老道山*啊中原兄你一定知日头嘈到死晚上有人在公主道劈車警車晌号追人 :em01: 如果你想静的話到後巷長住好了。 :em02:
作者: candy-cheung    時間: 2003-11-28 23:33:01

啊亡了答我們好業主的問題 :em14:  :em14: 貨拒碼头拿貨拒給貨拒車的叫做龙行前或後都有叮叮聲不是好大声退後十步便聽不見的龙拿貨拒給不有轟一聲因碼头規則好利害不可太快下拒傷到司幾有人投訴好大祸工都冇得做 :em01: 好說回九号碼头他的龙不是向酒店行是向海的所以不會十分嘈 :em11:
作者: KS    時間: 2003-11-29 23:10:48

多謝你們的詳盡匯報....可以放心d啦
ks
作者: 中原    時間: 2003-11-30 00:49:04

點樣態度?
作者: mouse    時間: 2003-11-30 01:04:23

[quote:577f61dba9="中原"]點樣態度?[/quote]

咁你又點樣態度呀 :em16:
作者: Agnes Henry    時間: 2003-11-30 14:55:12

唔係喎..中原d agent 好專業嫁喎..... 佢上個禮拜打俾我地話回佣出左 問我地想過數定出票.... 我地話要票 咁就約左係呢一兩個禮拜出黎食飯tim.....(d佣佢重緊過我地...久唔久就打電話俾我地話就黎okay.....成日都俾好多pro 同 con(既 advice我地...)佢都唔係主區agent.. 佢係做開半島豪庭.... 但係佢都好清楚rc係點... 冇暪騙嫁喎.....我真係想係呢度表揚佢... 不過...我都唔排除有害群之馬.... 我亦都好興幸自己無遇上呢d討厭既agent....
作者: Shearer9    時間: 2003-11-30 15:04:28

[quote:6b043efc78="中原"]點樣態度?[/quote]

中原兄如果冇乜事就返返中原(大陸)啦!唔好再搞事啦!乖啦!
閒時睇下足球好遏 連我呢個好波之人都頂你唔順。
我地藍澄灣既事我地業主會自已解決。
至於你就.........小理啦! :em17:  :em17:  :em17:
作者: 小yen    時間: 2003-11-30 18:50:58

中原 (先生/小姐)

我唔sure你係唔係做地產既but見你禁care rc呢個盤真係好happy 加上你禁有耐性噤黎reply all rc member真係辛苦你/妳la but點解你/妳噤late先click入黎呢度發表你/妳既個人偉大意見呀 :?: 唔通係因為在果邊冇人so你/妳攪到你/妳要親至入黎呢度會1會我地 :mrgreen: 我真係想問下你/妳係唔係冇野做 (i mean not job to work)你/妳真係好得閒喎 :wink: 定還是係在office1路睇住我地個網1路扮勤力噤做野呀 :em12: 我發覺你/妳好似我個同事喎 8) 不如講個名黎俾我地見識下呀 (係專業既就show off個名唔好是但law人地個名la 唔通在果邊慣左用假名 :mrgreen: )唔知你會話自己係fish/dick dog...定還是係 "白痴小yen"呢 :mrgreen: 我真係好想知架唔該你/妳講我知la 你噤關心我地真係唔知點報答你/妳好la 不如我地入伙果陣為你/妳攪個 "gratitude party"呀 :em19:  :mrgreen:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2003-12-1 23:32:32

中原兄:

你好!閣下係在下之網站 [http://ramblercrest.no-ip.com] 留言版中,所留下之言論,已經得到了有關之回應。

閣下可以再到以下瀏覽及回應:
http://forum.sparklit.com/forum. ... amp;commentID=81452

但細看以閣下之專業,是不應該在言論中,提及”好多買家比李xx搵笨”,除非閣下不專業或是假冒。如果不是的話,不應那麼大意把一些不當之言詞留下〔可能會引致有法律問題〕請快快回覆閣下之所屬公司。有代回覆!謝謝!

Regards
Jeffrey & Shirley
作者: dracula    時間: 2003-12-2 01:56:52

好耐冇上網原來呢度熱鬧o左咁多~  :em11:
多謝中原兄將呢個網站推向另一高峰~ 有你o係度真係生息不少~ 希望以後每晚都可以有你o係度娛樂一下大家~ 在此我亦為各業主再一次向你說聲多謝!
中原生~ 最近樓市係咪好o左呀? 有乜好介紹呀? 比 d 意見我啦~ 我無定向風 陣間比人厄就慘啦~
作者: dracula    時間: 2003-12-2 02:08:14

仲有呀~ 中原兄你o係邊區o架?? 我有好多o野想請教你呀! 你咁有我地心應該唔會嫌我煩 "個可"?~~ :em21:
作者: wongcc    時間: 2003-12-2 02:31:38

Hello I am a new comer !!!

我買左RC無幾耐,第一次入這網頁,就見到D咁激的言論。我買RC前,個agent都有同我講酒店,貨櫃碼頭等問題,我覺得都唔算太差,其他新盤一樣有不同問題,有D仲犀利。其實我自己check過價及問過朋友,發覺早期買RC價錢都幾筍,有些單位放番出去分分鐘有得賺十萬八萬,而我自己見而家個價都幾OK,樓盤本身質素都幾好,所以就扑左搥買。
作者: mc+sharon    時間: 2003-12-2 02:42:50

其實RC的好壞Info,我諗我地大部份人都知道,我未買RC前,我都有比較過青衣其他二手盤及其他區一手盤,發覺RCD價算幾抵,二千零蚊有新樓,設備OK,又有二百米泳池 ,而RC的缺點我見到已在價錢反映左,所以以這個價買RC,老婆都讚我醒。
其實做左RC業主我都放哂心機去諗將來間屋點整同佈置仲實際。 :em04:

mc+sharon
作者: dick queenie    時間: 2003-12-2 09:17:16

各位藍澄友,.....歡迎你地...
今日大家在藍澄的天空底下相遇,印正半點緣份.....。
曾經有人講過:藍澄灣......是一群年青人,充滿熱誠,充滿希望。
用愛與互相關懷所建築出來的.....。
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2003-12-2 12:03:25

[quote:7c055f82c6="dick&queenie"]各位藍澄友,.....歡迎你地...
今日大家在藍澄的天空底下相遇,印正半點緣份.....。
曾經有人講過:藍澄灣......是一群年青人,充滿熱誠,充滿希望。
用愛與互相關懷所建築出來的.....。[/quote]
喵~
幫你補充埋o勒: 係用石屎鋼筋同埋用愛與互相關懷所建築出來的   :em17:
作者: H and H    時間: 2003-12-2 13:05:45

[quote:55b54846b7="wongcc"]Hello I am a new comer !!!

我買左RC無幾耐,第一次入這網頁,就見到D咁激的言論。我買RC前,個agent都有同我講酒店,貨櫃碼頭等問題,我覺得都唔算太差,其他新盤一樣有不同問題,有D仲犀利。其實我自己check過價及問過朋友,發覺早期買RC價錢都幾筍,有些單位放番出去分分鐘有得賺十萬八萬,而我自己見而家個價都幾OK,樓盤本身質素都幾好,所以就扑左搥買。[/quote]
首先歡迎你加入呢度既大家庭先! 多謝你既意見 你比我地知道原來就算RC有咁多是非及負面新聞都繼續有人捧場 實在對大家都起了好正面既影響! 真係好開心!
作者: calvin and mei    時間: 2003-12-3 03:24:43

i love CR!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :em21:  :em21:
作者: calvin and mei    時間: 2003-12-3 03:28:37

SORRY!I LOVE RC!RIGHT!!!!!!!!HA HA!!!! :em10:
作者: Amy Poon    時間: 2003-12-3 18:46:31

I know all your highlighted stuffs in RC. You overlooks something in RC.....which we think RC is good! Haha... :em17:
作者: manhk167    時間: 2004-4-15 16:26:05

唔知中原兄去左邊呢?
作者: 我是誰    時間: 2004-4-15 16:49:24

中原兄可能已經....唉唉...去咗美聯啩

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2