藍澄灣業主社群

標題: 浴缸水龍頭手柄拆唔到 [打印本頁]

作者: KCs    時間: 2014-8-8 15:29:19     標題: 浴缸水龍頭手柄拆唔到

想換水龍頭陶瓷內膽,但個手柄拆唔開。手柄小螺絲釘都拆左,但用盡力都拆唔到個手柄好似有野kick住。
有冇C-hing可以教下我?
作者: cl88    時間: 2014-8-8 22:40:00

一般龍頭個手柄內面有包住仲有粒六角螺絲拆左未?要用3mm角螺拆。個陶瓷內膽有分35mm同40mm,要量度後才去買。如果仲唔得PM張相黎看看。
作者: KCs    時間: 2014-8-8 23:58:43

3mm六角螺絲已經拆左, 但個手柄都係鬆唔開。
作者: cl88    時間: 2014-8-9 08:40:43

會唔會係手柄個蓋裏面氧化發脤左(白色粉沫那種),係上面第一個蓋拆唔到?裏面條芯一般係四方型膠的(陶瓷內膽的柄),應該只有垂直拉出來,噴D WD40落六角螺絲孔等下再用力拉試下得唔得,
其它型號都係垂直拉出來,之後有個半圓蓋要扭出來(右邊那個)。

[attach]5351[/attach]

[attach]5352[/attach]

[attach]5353[/attach]

作者: KCs    時間: 2014-8-11 18:03:10

[attach]5356[/attach]
噴左D WD40落六角螺絲孔都是唔得, 從螺絲孔望入去好像見到陶瓷內膽的柄上仲有一口金色螺絲頭。

[attach]5357[/attach]
左邊果個是上次個師父在洗手盆拆出來, 陶瓷內膽的柄上仲有一口螺絲,
右邊果個是35mm新買的。

作者: cl88    時間: 2014-8-11 23:33:26

上次果個好似係兩邊有個Click位扣住,如果係要用力拉出來,但係有問題,新的不一定能裝回去因為沒有這Click位,還有要以前果個條柄唔夠長,要用粒銅螺絲來扣住,新的不一定可以扣住。
[attach]5358[/attach]
作者: KCs    時間: 2014-8-19 21:53:26

終於拆到出來,原來個有柄裡面沒有扣的,只是因為沒有虛位好緊貼,
要連手柄一起好大力搖才鬆到去來, 最後連頂頭銅螺絲都斷了。
不過拆出來後, 發覺原來陶瓷內膽是40mm要再買過, C-hing 唔該晒!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2