藍澄灣業主社群

標題: 隔廳的組合櫃應怎樣設計~~~ [打印本頁]

作者: 沁藍    時間: 2003-11-24 07:44:24     標題: 隔廳的組合櫃應怎樣設計~~~

我買咗的單位是683呎的那間,即主人房和客廳睡沒有牆間隔的,但我打算買一部座地的後投電視機,我那天到恆昌看佢現有的傢俬,發現佢陳列出來的那個隔廳的組合櫃的厚度很窄,就算唔擺後投電視,放個大少少的電視,個電視都會突晒出嚟,好肉酸。  
我想問下大家,你地又會買怎樣的電視和怎樣處理那個組合櫃?  
希望大家俾啲意見我啦!
作者: dick queenie    時間: 2003-11-24 09:55:11     標題: Re: 隔廳的組合櫃應怎樣設計~~~

[quote:7b8ee18f8a="沁藍"]我打算買一部座地的後投電視機![/quote]

以我之見....不見意買後投電視機,佢得個大字,畫質好唔真實架。
而家plasma...咁平,可以諗諗。但我都係喜歡傳統CRT 29吋電視,
如果要冇咁厚....可以考慮 philip....or samsung ,千奇唔好買sony....。
作者: wicyh    時間: 2003-11-24 10:02:07

Sony電視機 ok 喎
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2003-11-24 11:38:26     標題: Re: 隔廳的組合櫃應怎樣設計~~~

[quote:a1b5e2e27e="dick&queenie"][quote:a1b5e2e27e="沁藍"]我打算買一部座地的後投電視機![/quote]

以我之見....不見意買後投電視機,佢得個大字,畫質好唔真實架。
而家plasma...咁平,可以諗諗。但我都係喜歡傳統CRT 29吋電視,
如果要冇咁厚....可以考慮 philip....or samsung ,千奇唔好買sony....。[/quote]
喵~
貓貓發現你對sony 都幾抗拒o番 係咪曾經..... :em03:
作者: Teresa and Fai    時間: 2003-11-24 12:41:05

之前我都有去過睇傢俬示範單位.........我都有問過佢如果用一般的電視可以點做.........佢話都得 只不過將下面塊板突出d放電視機(唔係做一個有厚度的櫃放電視).......咁當然係會好樣衰la.............
作者: dick queenie    時間: 2003-11-24 12:44:16     標題: Re: 隔廳的組合櫃應怎樣設計~~~

[quote:5904010141="貓貓仔&貓貓女"]貓貓發現你對sony 都幾抗拒o番 係咪曾經..... :em03:[/quote]

sony....的產品一向都公認好,我都認為其平均質數表現都好。
但行貨機的質量就差少少了,好易壞。
作者: Teresa and Fai    時間: 2003-11-24 13:40:22     標題: Re: 隔廳的組合櫃應怎樣設計~~~

前排東方有個關於影音產品既報告..........消委會收到好多投訴都關於plasma電視機既維修保養費貴........因為除了hitachi有2年保養外........其他牌子都係一年保養.........以每年續保的費用平均都要3-5千蚊一年 另外上門檢查又另收錢4-6百蚊...........而家plasma都總算新產品...........都唔知耐用程度有幾多..........如果一年壞幾次都咪話唔傷..........

所以而家都諗緊到時用咩電視機好................
作者: diedsee    時間: 2003-11-24 14:59:03

有冇人計過唔用plasma既話
普通電視同sofa之間既距離有幾多呀??
作者: wicyh    時間: 2003-11-24 15:08:30

個廳有10呎左右深
作者: kk and hiromi    時間: 2003-11-24 17:25:07

I also planned to buy a plasma but I don't want to throw away my old 29' TV ar...such a waste to dump a servicible TV wor.... ops:
作者: wicyh    時間: 2003-11-24 17:28:16

[quote:976e18a16e="kk&hiromi"]I also planned to buy a plasma but I don't want to throw away my old 29' TV ar...such a waste to dump a servicible TV wor.... ops:[/quote]
留俾我咪得囉  :em12:
作者: kk and hiromi    時間: 2003-11-24 17:31:10

But I think the welfare organization need those more than u do bor.... :em20:  :em20:
作者: dick queenie    時間: 2003-11-24 17:33:22

乜你唔知.......佢平時都蒲開...果D地方咩......
ha ha ~~~~ :em17:

佢鍾意同細路仔玩........(米高??) :em12:
作者: wicyh    時間: 2003-11-24 17:41:29

差不多啫  :mrgreen:
作者: Solskjaer    時間: 2003-11-24 18:18:36     標題: Re: 隔廳的組合櫃應怎樣設計~~~

[quote:52e9ca4deb="沁藍"]我買咗的單位是683呎的那間,即主人房和客廳睡沒有牆間隔的,但我打算買一部座地的後投電視機,我那天到恆昌看佢現有的傢俬,發現佢陳列出來的那個隔廳的組合櫃的厚度很窄,就算唔擺後投電視,放個大少少的電視,個電視都會突晒出嚟,好肉酸。  
我想問下大家,你地又會買怎樣的電視和怎樣處理那個組合櫃?  
希望大家俾啲意見我啦![/quote]
你係唔係想買samsung嗰部43"LCD Projection TV如果係的話個組合櫃設計問題都不大因它不太厚正面望就好似一Plasma咁只要將個櫃放電視既位置降低點就perfect你可以去 態林/風澤睇下價錢係 $24???.我正在考慮緊你地又有無意見可以提供俾我?仲有態林個sales 話部機約重50lbs.
作者: wicyh    時間: 2003-11-24 18:26:28

$24xxx 都唔平喎 點解唔考慮plasma?
我見果d projected TV 都係一萬蚊到咋
作者: Solskjaer    時間: 2003-11-24 18:34:32

[quote:8a77806e1b="wicyh"]$24xxx 都唔平喎 點解唔考慮plasma?
我見果d projected TV 都係一萬蚊到咋[/quote]
太大舊啦!佢個樣同Plasma一樣只係厚d約呎多兩呎不需座地正面同一般LCD無分別若同一價錢只係有一部無tuner的Plasma.因我星期六去Timesquare 睇過.
作者: 小yen    時間: 2003-11-24 20:23:38

[quote:13830fad10="Solskjaer"][quote:13830fad10="wicyh"]$24xxx 都唔平喎 點解唔考慮plasma?
我見果d projected TV 都係一萬蚊到咋[/quote]
太大舊啦!佢個樣同Plasma一樣只係厚d約呎多兩呎不需座地正面同一般LCD無分別若同一價錢只係有一部無tuner的Plasma.因我星期六去Timesquare 睇過.[/quote]

really would u like talk to me what shop are u go :?: 豐澤/百老匯/中原... :?: How many the price :?: (just about) :em02:
作者: FireFire    時間: 2003-11-24 20:35:21

我都一心諗住買LCD 因為電費同維修費都平d...但我會等到入伙後再遲d先買..等佢成熟d.平d...
作者: gp    時間: 2003-11-25 00:02:51

[quote:3a9e4d37c1="wicyh"]個廳有10呎左右深[/quote]

但係簡傢俬時 吳小姐話個廳無9呎9闊喎 佢信唔信得過?
作者: Solskjaer    時間: 2003-11-25 00:05:40

[quote:4d71eb58ea="Mr. & Mrs. FireFire"]我都一心諗住買LCD 因為電費同維修費都平d...但我會等到入伙後再遲d先買..等佢成熟d.平d... [/quote]
我都係咁諗....原先但係下個禮拜要去恒昌可能要決定個間隔組合櫃係點設計而家我仲未決定買咩電視所以都幾粗煩.
作者: gp    時間: 2003-11-25 00:36:50

你無須太煩 因為恆昌只會用番佢o地手頭上已有o既design 再加你既意見作修改 而且佢地款式唔係太多 你諗完點整 佢地未必做到.
作者: Solskjaer    時間: 2003-11-25 00:47:48

[quote:7b48a441a6="gp"]你無須太煩 因為恆昌只會用番佢o地手頭上已有o既design 再加你既意見作修改 而且佢地款式唔係太多 你諗完點整 佢地未必做到.[/quote]
咁咪仲死真係唔駛煩
作者: FireFire    時間: 2003-11-25 01:15:22

[quote:5ccb221d40="Solskjaer"][quote:5ccb221d40="Mr. & Mrs. FireFire"]我都一心諗住買LCD 因為電費同維修費都平d...但我會等到入伙後再遲d先買..等佢成熟d.平d... [/quote]
我都係咁諗....原先但係下個禮拜要去恒昌可能要決定個間隔組合櫃係點設計而家我仲未決定買咩電視所以都幾粗煩.[/quote]
Solskjaer 不如辛苦小小....買LCD...因為我地個廳好窄....如果買傳統電視會睇到眼花....所以.... :mrgreen:
作者: 沁藍    時間: 2003-11-25 07:47:50

我在大陸的時候,看到一間電器店,內裏賣多款外國進口的電器,其中見到sony的電視較香港的平很多,其中一款香港起碼要17000的model 佢都係賣15000度,計埋運費都係加多五百多,而且佢有做過香港客,一日就可以運到來香港收貨,所以有諗住考慮一下~~~ :em12:
作者: KS    時間: 2003-11-25 08:22:42

買樓個時無JOIN套餐但係無左幅牆唔知點攪.....
問個恆昌單做個櫃都要$15000
(唔知包唔包門因一時話包一時話唔包都唔知邊個準) :!:
之後又問個發展商個$888間牆櫃(包門但係前面無咩間格唔多實用) :em05:
都唔知選哪個好? :em18:

苦惱的K&S
作者: KS    時間: 2003-11-25 08:25:00

15000 都OK
可以考慮下.....
作者: Simpsons    時間: 2003-11-25 08:29:59

一齊起磚牆啦 !!
作者: KS    時間: 2003-11-25 08:45:30

都係一個好建議..... :wink:
唔知咩價錢?
K&S
作者: kk and hiromi    時間: 2003-11-25 09:17:30

why some of the rooms don't have wall ga...never heard wor....will my flat got a wall?!
作者: KS    時間: 2003-11-25 09:33:47

好多都無架....
我就係B座
你係咩座呀!

KS
作者: KK and J    時間: 2003-11-25 09:57:28

[quote:3467fa97a0="KS"]買樓個時無JOIN套餐但係無左幅牆唔知點攪.....
問個恆昌單做個櫃都要$15000
(唔知包唔包門因一時話包一時話唔包都唔知邊個準) :!:
之後又問個發展商個$888間牆櫃(包門但係前面無咩間格唔多實用) :em05:
都唔知選哪個好? :em18:

苦惱的K&S[/quote]

放心啦 $15000恆昌做櫃是包門的,因為我已到恆昌選擇傢俱(join package)。for Plasma款式不多只有兩款,顏色就有很多選擇。可能你單做個櫃會有更多款式選擇,不如你再直接問吓恆昌。
作者: kk and hiromi    時間: 2003-11-25 12:28:22

[quote:5d41d19076="KS"]好多都無架....
我就係B座
你係咩座呀!

KS[/quote]
I live in 6E. guess all the room should be fixed otherwise cannot plan my design at all ar. :em06:  :em06:  :em16:
作者: gp    時間: 2003-11-25 12:59:36

基本上638同683呎只係一房單位 所以要加間房櫃去將廳分開變主人房 至於你個大單位應該唔似其他單位 起碼恆昌for大單位o既package都無"間格櫃"或者"間格板"之類既傢俬.
作者: lamlam    時間: 2003-11-25 13:00:19

KS[/quote]
I live in 6E. guess all the room should be fixed otherwise cannot plan my design at all ar. :em06:  :em06:  :em16:[/quote]

全部大單位d房都有牆嫁.
作者: KS    時間: 2003-11-25 13:29:34

多謝你地的解答
我係683個隻.....係T3
恆昌個套餐值得JOIN嗎?
之前睇個你地講.....都知有利有弊......
所以仍未決定.....
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2003-11-25 13:53:17

[quote:82696dd4be="KS"]多謝你地的解答
所以仍未決定.....[/quote]
喵~
恆昌d野唔係平 最弊係冇乜款揀 改少少野又要加錢 情願煩少少o向第二度逐件買 計落條數差唔多 但係一定o岩心水!! (小貓個人意見)  8)
作者: gp    時間: 2003-11-25 14:08:29

[quote:3d4e7eccd0="貓貓仔&貓貓女"][quote:3d4e7eccd0="KS"]多謝你地的解答
所以仍未決定.....[/quote]
喵~
恆昌d野唔係平 最弊係冇乜款揀 改少少野又要加錢 情願煩少少o向第二度逐件買 計落條數差唔多 但係一定o岩心水!! (小貓個人意見)  8)[/quote]

right! :em11:
要是乎自己有無時間同埋怕唔怕煩而決定是否join package!
作者: H and H    時間: 2003-11-25 14:15:41

我雖然join左但以依家既情况同口碑黎睇我覺得唔join好D lor學貓貓話"情願煩少少o向第二度逐件買 計落條數差唔多 但係一定o岩心水"這是真的!!!
作者: Solskjaer    時間: 2003-11-25 16:06:14

[quote:2b31326dbc="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:2b31326dbc="Solskjaer"][quote:2b31326dbc="Mr. & Mrs. FireFire"]我都一心諗住買LCD 因為電費同維修費都平d...但我會等到入伙後再遲d先買..等佢成熟d.平d... [/quote]
我都係咁諗....原先但係下個禮拜要去恒昌可能要決定個間隔組合櫃係點設計而家我仲未決定買咩電視所以都幾粗煩.[/quote]
Solskjaer 不如辛苦小小....買LCD...因為我地個廳好窄....如果買傳統電視會睇到眼花....所以.... :mrgreen:[/quote]
其實9呎幾都唔係太窄最幣係我未見到實際情形就要做呢D決定到時想改都唔得到唔湯唔水既時候就頭痕.唉.........(我發覺我置業後好似同錢有仇)
作者: Solskjaer    時間: 2003-11-25 16:12:06

[quote:6c88b86e9d="小yen"][quote:6c88b86e9d="Solskjaer"][quote:6c88b86e9d="wicyh"]$24xxx 都唔平喎 點解唔考慮plasma?
太大舊啦!佢個樣同Plasma一樣只係厚d約呎多兩呎不需座地正面同一般LCD無分別若同一價錢只係有一部無tuner的Plasma.因我星期六去Timesquare 睇過.[/quote]

really would u like talk to me what shop are u go :?: 豐澤/百老匯/中原... :?: How many the price :?: (just about) :em02:[/quote]
豐澤/百老匯都有show但Timesquare間Samsung專門店就無.
作者: qualcomm    時間: 2003-11-25 20:27:45

Hitachi 5000 Series Plasma

32 inch - $26600
40 inch - $35300
(EPS/Cash Price)
作者: stephenyeong    時間: 2003-11-25 22:53:54

[quote:db6cf9fbfb="kk&hiromi"]why some of the rooms don't have wall ga...never heard wor....will my flat got a wall?![/quote]

收樓是好似無牆的.
如果join了package 收o左樓 fix 完defect後 恒昌才會間牆.
作者: KS    時間: 2003-11-25 23:17:41

多謝大家寶貴意見.... :wink:
我都認同小貓意見......
作者: 小yen    時間: 2003-11-25 23:39:30

[quote:2ac26ab35b="stephenyeong"][quote:2ac26ab35b="kk&hiromi"]why some of the rooms don't have wall ga...never heard wor....will my flat got a wall?![/quote]

收樓是好似無牆的.
如果join了package 收o左樓 fix 完defect後 恒昌才會間牆.[/quote]

that's right :em11: 恒昌said wait to sign.滿意紙 before must phone to RC買家to make booking for 裝傢俬 恒昌重話我地如果放心既話可以俾低條keys佢地自己上黎裝噤話喎噤橫掂都係當然會係自己law住條keys好d la唔係信佢地唔過而係可以執下其他野嘛 (分分鍾可以等埋其他furniture1齊送黎添呀 :mrgreen: )
作者: KS    時間: 2003-12-4 02:49:13

[quote:1e9235740f="Simpsons"]一齊起磚牆啦 !! [/quote]

睇睇下似乎起磚牆較好一點....:idea:
如果可以夾埋一齊可能會便宜一點....
收樓後記住一齊起啦.... :em19:
KS  
作者: saga    時間: 2003-12-6 00:03:30

睇報紙聽講話遲下有新技術 可以有無咁厚既 CRT
比而家既少一半以上厚度
29 寸都係會set 萬幾蚊
如果維修唔勁 又靚 幾年後可以考慮  
作者: KS    時間: 2003-12-9 00:59:56

[quote:293905e771="saga"]睇報紙聽講話遲下有新技術 可以有無咁厚既 CRT
比而家既少一半以上厚度
29 寸都係會set 萬幾蚊
如果維修唔勁 又靚 幾年後可以考慮  [/quote]

請問CRT係咩....
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2003-12-9 11:19:17

喵~
咪係傳統o既膽mon 電視o羅!!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2