藍澄灣業主社群

標題: 大單位換冷氣 [打印本頁]

作者: josyuen    時間: 2013-6-10 21:23:15     標題: 大單位換冷氣

請問有沒有大單位的朋友已經換了冷氣, 因本人去百老匯問過,個Sales話而家已經沒有一對三的分體機,全部都是一對一,甘即係大單位要四部機在外面,今日我打去管業署問過, 佢話外面只夠位放兩部,怎麼辦?請各位分享經驗!
作者: rstfung    時間: 2013-6-10 23:00:37

回復 1# josyuen

可以, 我剛換咗.

廳 2匹 1拖1 東芝 冷暖變頻
房 3匹 1拖4 大金 冷暖變頻

盛惠$53000 包機, 搭棚, 拉喉, 人工, 保險 (舊年11月價錢)

唔好搵百老匯, 佢地D機好貴, 同埋個價只包標準安裝, 唔包搭棚, 搭棚起碼要加七八千. 搵冷氣工程公司做啦!
作者: rstfung    時間: 2013-6-10 23:10:05

回復 1# josyuen

You can get more info in this thread:
http://rcrest.bzone.com.hk/Discu ... &extra=page%3D1
作者: josyuen    時間: 2013-6-10 23:27:51

版主, 你係找李師傅的嗎?評價如何?冷氣是找他買的嗎?你是否G單位,要5部機那麼多?
作者: rstfung    時間: 2013-6-11 00:02:27

我响G單位一手住到上年, 上年11月搬咗去E單位, 間多咗間儲物房, 所以加咗一個出風口.

對. 兩邊都係李師傅換的, 舊屋上年年頭換, 要兩萬幾蚊, 新屋年尾換. 正如上面所講大單位$53000全包, 我搵佢跟咗屋企D冷氣都五六年了, 我覺得都OK啦!
作者: star504    時間: 2013-6-11 11:20:48

回復 5# rstfung
作者: star504    時間: 2013-6-11 11:24:38

$53000全包?直情揾笨!舊年我在百老匯換左部珍寶...,搭棚只收$2000!
作者: rstfung    時間: 2013-6-11 15:48:56

回復 7# star504

$2000?  我問過幾間連保險最少都要$5000喎! 佢有無買保險架? 有起事嚟邊個負責?
作者: star504    時間: 2013-6-11 17:25:55

你在百老匯買機及交付安裝費,當然由百老匯負責一切!如果在豐澤也是一樣的。另外找一般的水電工程公司安裝,藍澄灣搭棚一般都不超過$2500(舊年價)
作者: rstfung    時間: 2013-6-11 22:45:58

回復 9# star504

這只是你的想法, 無錯百老匯判咗比外判商裝, 有事就外判商負責, 因為保險都幾貴! 成千幾二千蚊一項工程. 如果外判商無買保險, 佢最多執咗間公司, 唔駛上身. 最後都係業主負責. 百老匯一定唔會上身. 每個人看法不同, 我就唔會博.
作者: star504    時間: 2013-6-12 08:05:32

舊年我換機前,將百老匯承判商購買有關保險的COPY交給藍澄灣管理處,經審核後才發開工紙。這保險費已包括在$2000搭棚費內,所以就根本就唔存在搏的問題。
作者: star504    時間: 2013-6-12 08:26:17

仲有.......如果你冇買保險,管理處就不準你開工!再說搭棚費$2000,保險費就$3000?開玩笑!如果你買100萬旅遊保,那保費就要250萬?
作者: grassman    時間: 2013-6-16 00:33:27

我剛換了外面兩部機,室內冇換!
作者: josyuen    時間: 2013-6-17 09:15:16

請問有沒有業主找其他師傅做,都能換上4部1對1的機?
作者: 一家四口    時間: 2013-6-18 21:14:15

我若干年前壞機時 (當年仲係白師傅), 佢就話過出面外牆最多只放到三部機

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2