藍澄灣業主社群

標題: 冷氣遙控 轉讓 [打印本頁]

作者: rugasquar    時間: 2013-2-6 08:28:24     標題: 冷氣遙控 轉讓

剛剛收拾家居,發現舊有的冷氣遙控,如有需要,請留言,我會交到有關座數的管理處,讓閣下自取。
信箱也可以) 型號係toshiba
作者: wonghh    時間: 2013-2-6 23:55:39

巳PM俾您
作者: rstfung    時間: 2013-2-6 23:59:15

我都有三個, 有無人要?
作者: wonghh    時間: 2013-2-7 19:36:13

還缺1個,巳PM俾您.
作者: sjacky    時間: 2013-2-18 12:02:27

我想問要換架冷氣係咪要換過晒D 喉???
係咪好大工程~~~~
我廳架主機壞左,問過師傅佢話一係換過佢但好大工程要換喉.... ,一係就睇下有冇二手主機只邊架主機....
唉煩惱中,大冇人有二手主機吾要~~~~~~~
作者: rstfung    時間: 2013-2-18 19:17:48

回復 5# sjacky

細單位全部連工包料兩萬幾!, 最貴係人工, 成萬蚊架, 換二手主機無著數, 過兩三年又要換!
作者: rugasquar    時間: 2013-2-22 08:08:50

係啦..不過建議你係出面打下價先..
作者: sjacky    時間: 2013-2-23 10:07:22

回復 6# rstfung

我吾係想換二手機,係吾想拆WALL 啫....
   有得吾拆我都換一手啦~~
作者: rstfung    時間: 2013-2-25 02:13:23

回復 8# sjacky

換一手二手工序一樣. 一樣要鋸開細房窗台條假樑, 大細單位我都換過, 除非你改過間格, 換喉應該唔駛拆牆.

細單位就一定要鋸開細房窗台條假樑. 條喉係跟條假樑去廚房假天花, 再經過大門走廊頂, 廁所假天花去廳部分體機. 打開假天花便見到條喉. 主人房部機响正隔離就更加沒有問題. 完工後補返條假樑就得.

大單位條喉就响兩間房中間走過, 然後經過細房同廳中間牆上條假樑去廚房假天花, 一邊去廳部機, 另一邊再經過大門走廊頂, 廁所假天花去主人房部分體機. 同樣打開假天花便見到條喉. 完工後補返條假樑就得.
假樑係用石膏板的, 我整時師傅會放返塊板响原位, 之後用D灰補返條坑, 再油返油就好似新既一樣!
作者: sjacky    時間: 2013-3-2 09:38:59

回復 9# rstfung

入左伙D 家私頂住晒,要開工都好大工程吓.....唉我拆左架冷氣個電路版搵大陸高手整,而家整好左,不過今日要按返入去睇下有冇燒其他野,如果冇就應該行得返,但如果燒左其他野就冇救了,D PARTS 好難搵,塊版都係去淘搵先搵到其中5粒IC ~~~ 希望WORK 啦,小B 而家先4個幾月,咁大工程會好煩..
作者: sjacky    時間: 2013-3-2 22:41:37

修好了燒左一粒電容一粒IC ~~~ 換了而家OK了
作者: grassman    時間: 2013-3-4 19:58:55

我今年都要大整,因漏雪種很快!
作者: sjacky    時間: 2013-3-5 09:59:34

雪種因為冷係兩開房係子母機,如果想佢漏得冇咁快就吾好同時開,之前個師傅講的,佢話同時開個壓會升,個時就會漏得好快, 不過我暗謀論地覺得吾知係咪佢地有心冇CLOSE 好,我第一次加漏得超快,之後吾夠2個月叫佢上來再加(2個月保養喎可以FREE) 之後加左後就冇事用左兩年幾都OK 所以我成日覺得係佢地有心吾CLOSE 好個CAP
作者: Bruce_Leung    時間: 2013-3-27 13:51:54

高手... 我是大單位, 所有房的泠氣壞了, 師傅check過話條喉破左, 所以漏雪種, 可能係上次班裝修師傅整爛了, 真黑仔.!! 師傅話全屋渙要HK$3xxxxx... 你知唔知實價?

同埋我又係裝修完只不過一年多, d傢俱所有野在家, 大整會唔會好大工程同要做幾耐?? 洗唔洗搬去第二度住(我指只搬人)? 我有2個小朋友 (one just 1.5years old).. 好煩

如果我買移動泠氣機又點睇? 好唔好呢?? 主要買2部for 2房 (廳部泠氣so far冇事).. 德國寶2部+安裝(將條活動喉連住window = HK$9200
作者: grassman    時間: 2013-3-27 20:22:54

唔洗30萬呀嘛!
作者: apindy    時間: 2013-3-28 10:12:23

想問下仲有冇師兄有冷氣spare搖控可以出讓?我壞凈一個都short short 地,又唔知邊到可以配番!
作者: rstfung    時間: 2013-3-28 13:26:44

回復 16# apindy

仲有一個, pm你座數單位比我! 由於信箱放唔入, 我放响你嗰座大堂保安座頭比你.
作者: apindy    時間: 2013-3-28 16:39:14

回復 17# rstfung
已PM!唔該哂!
作者: ringo418    時間: 2013-4-23 15:57:33

請問冷氣遙控係咪原本有三個架 ?  因為我發現成屋只有一個 (上手只留低一個).
作者: rstfung    時間: 2013-4-24 12:18:16

一個室內機一個
作者: grassman    時間: 2013-4-25 17:42:04

請問冷氣遙控係咪原本有三個架 ?  因為我發現成屋只有一個 (上手只留低一個). ...
ringo418 發表於 2013-4-23 15:57

Yes!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2