藍澄灣業主社群

標題: 有無朋友買恒昌d傢俬 [打印本頁]

作者: hclking    時間: 2003-11-5 23:02:22     標題: 有無朋友買恒昌d傢俬

今日下午恒昌打電話比我睇傢俬
作者: H and H    時間: 2003-11-5 23:06:23

真的嗎??你幾時買rc架等我計下大約幾時到我先
作者: 27a    時間: 2003-11-5 23:12:05

你幾時買架?咁快收到電話口既?
可唔可以講多少少電話內容呀?幾時去睇?去邊度睇呀?
我都買口左呀,唔知幾時會打比我呢?
作者: hclking    時間: 2003-11-5 23:14:19

5-6月 :em01:
作者: FireFire    時間: 2003-11-5 23:17:43

火太幾日前問過...好似話係灣仔睇....
唔知可唔可以約定一齊睇一齊比意見..... :?:
(我都未收到電話)  :?
作者: hclking    時間: 2003-11-5 23:18:28

:roll: 星期6去灣仔睇傢俬
作者: H and H    時間: 2003-11-5 23:25:49

我上星期日先至去完灣仔恒昌 d野都ok架
作者: Tomato    時間: 2003-11-5 23:29:39

好期待啊!
不過我未收到電話 樓都未收就可以揀傢俬 出乎意料之快!第日收樓後好快有得住lor????

收樓之日......已經近在眉睫!  
作者: H and H    時間: 2003-11-5 23:36:00

但咁咪好憑空想像咁去揀 我連實樓都未收......好難有idea去揀....始終想像同實景會有d距離.....都唔知點
作者: hclking    時間: 2003-11-5 23:55:48

如果一齊去好d :em01:  
作者: Patrick    時間: 2003-11-6 00:00:36

好呀一齊去 :em12:
作者: cliff    時間: 2003-11-6 14:44:24

我未收到電話. 好呀一齊去 !!  
作者: Crystal    時間: 2003-11-6 15:11:21

我都未收到電話 不過早幾日前我打過電話問過恒昌 關於放在飯廳那個牆鏡飾板係咩 我問佢係唔係鏡 恒昌話唔係... 大家知唔知係咩嚟架?? :?:
作者: Cal and Cel    時間: 2003-11-6 15:45:23

[quote:ef9ffd95f2="Crystal"]我都未收到電話 不過早幾日前我打過電話問過恒昌 關於放在飯廳那個牆鏡飾板係咩 我問佢係唔係鏡 恒昌話唔係... 大家知唔知係咩嚟架?? :?:[/quote]

For your information:
我估係第4&5張相 我大約兩星期前去過 佢話$39000唔包 如要 ... 要 add around $8000 :em05:

http://hk.f2.pg.photos.yahoo.com/ph/cel615/lst?.dir=/Rambler+Crest

and

http://rcrest.no-ip.com/viewtopic.php?t=734

作者: Crystal    時間: 2003-11-6 16:28:26

[quote:dbab9a15be="Cal & Cel"][quote:dbab9a15be="Crystal"]我都未收到電話 不過早幾日前我打過電話問過恒昌 關於放在飯廳那個牆鏡飾板係咩 我問佢係唔係鏡 恒昌話唔係... 大家知唔知係咩嚟架?? :?:[/quote]

For your information:
我估係第4&5張相 我大約兩星期前去過 佢話$39000唔包 如要 ... 要 add around $8000 :em05:

http://hk.f2.pg.photos.yahoo.com/ph/cel615/lst?.dir=/Rambler+Crest

and

http://rcrest.no-ip.com/viewtopic.php?t=734
[/quote]

飯桌後那個點睇都係牆鏡 而唔係飾板..... 我問過恒昌會係點樣既 佢地話會親返你揀既傢俬既colour 去整張飾板落去飯廳牆度喎.... 我怕會好肉酸  :em05:  :em05: 大家點睇呀??
作者: wicyh    時間: 2003-11-6 18:54:37

恒昌應該知大概收樓時間 不妨問下
作者: KK and J    時間: 2003-11-6 19:07:52

Crystal 你所指應該是$39000 套餐裡面A系列或B系列的item 12或11叫做特色牆鏡飾板一件,A系列是正方形而B系列是高身的(圖片PICT0080 一樣)。我是A系列,即是正方形牆鏡飾板,恆昌職員比過相辦我看,我覺得唔好看,反而覺得B系列好看 ,重話款式有其他選擇(我無想到物料問題,因為我一直以為只有鏡料選擇)。加上你剛提及"恒昌話會親返你揀既傢俬既colour 去整張飾板落去飯廳牆度"  我估除了款式可以改,物料都可能可以改,視乎到時大家喜好啦。 我知道轉其他傢俱代替都得o架,只要價值相約或補回差額就得o架啦。 :em12: (錢呀... 錢)
至於Cal & Cel 所指是第4&5張相是要另外比錢的設計裝修,$39000是唔包o架 :em16:
作者: FireFire    時間: 2003-11-6 20:03:40

其實有冇可能約到一齊去呢.......... :?:
作者: hclking    時間: 2003-11-6 20:12:03

可以問恒昌一定ok :em12:
作者: gp    時間: 2003-11-6 22:47:47

[quote:c0cd28ebcb="hclking"]:roll: 星期6去灣仔睇傢俬[/quote]

咁奇怪?我幾個月前去灣仔恆昌問o野,個位亞哥話樣樣都唔清楚,款式又話唔換得,又唔可以換其他傢俬(因為package中,細房既床,書桌及衣櫃係連埋一齊,不可分拆,個款有小小醜樣), 佢仲話灣仔間舖同rc賣傢俬既元朗舖唔同,有問題最好問番元朗舖......但係而家又話係灣仔睇...... :em13:
作者: Wynne and Paul    時間: 2003-11-6 23:35:29

Where is 灣仔恒昌 ?

which street ?

Would you mind telling me ?

Thanks
作者: H and H    時間: 2003-11-6 23:48:50

好似係軒尼詩道灣仔電腦城鈄對面 未到駱克道市城大廈
作者: mouse    時間: 2003-11-8 01:33:48

我地 join package 時又話會出好多款給我地選 點知到而家咪又係得兩款. 而家係中環個 set 仲要加 $$ 先有得選. 咁即係得一款. 我上個月巳經去灣仔看過. 咪又係以前中環個款 都沒有新野 有給人騙的感覺 :em20:
作者: gp    時間: 2003-11-8 06:42:14

[quote:195c45df6f="mouse"]我地 join package 時又話會出好多款給我地選 點知到而家咪又係得兩款. 而家係中環個 set 仲要加 $$ 先有得選. 咁即係得一款. 我上個月巳經去灣仔看過. 咪又係以前中環個款 都沒有新野 有給人騙的感覺 :em20:[/quote]

me too! :em06:
作者: Crystal    時間: 2003-11-8 09:31:27

你地嘗試下打電話比吳小姐呀 佢話如果d 款式唔啱心水 可以換其他款既 我話唔要個間格櫃 佢都話可以換其他組合櫃的 仲可以報返差價比我添... 吳小姐係manager 佢可能有少少話事權掛?? 她的電話是: 9559-1788
作者: H and H    時間: 2003-11-8 16:06:20

[quote:f57250c662="mouse"]我地 join package 時又話會出好多款給我地選 點知到而家咪又係得兩款. 而家係中環個 set 仲要加 $$ 先有得選. 咁即係得一款. 我上個月巳經去灣仔看過. 咪又係以前中環個款 都沒有新野 有給人騙的感覺 :em20:[/quote]唔係好明乜佢講明"得兩款"??? 冇理由架 佢真係話每樣野都有好多款比我地選!!!
作者: saga    時間: 2003-11-8 16:11:01

[quote:c176272073="H&H"][quote:c176272073="mouse"]我地 join package 時又話會出好多款給我地選 點知到而家咪又係得兩款. 而家係中環個 set 仲要加 $$ 先有得選. 咁即係得一款. 我上個月巳經去灣仔看過. 咪又係以前中環個款 都沒有新野 有給人騙的感覺 :em20:[/quote]唔係好明乜佢講明"得兩款"??? 冇理由架 佢真係話每樣野都有好多款比我地選!!![/quote]

好多 = 2 (不用加錢) 扼大家用  
你肯加錢佢真係會有好多款俾你揀

不過我落搭  
作者: H and H    時間: 2003-11-8 16:16:10

唔係呀 佢地好肯定話比我知每樣野都最少有十樣野揀架(唔駛加錢果D)又可以唔要某D轉其他D野都得 好flexible架...
我去幾次問幾次都係咁講架.....

anyway等hclking回來問下佢咪知O羅
作者: P女    時間: 2003-11-8 23:48:44

如果每樣轉款都要加$$$ 咁咪失去預算 :evil:
我記得0個估個ng小姐都對我講過會有好多款揀 佢仲比左佢0既卡片我
話有問題可以打比佢
作者: Solskjaer    時間: 2003-11-9 01:31:03

[quote:a31fdae7d8="Crystal"]你地嘗試下打電話比吳小姐呀 佢話如果d 款式唔啱心水 可以換其他款既 我話唔要個間格櫃 佢都話可以換其他組合櫃的 仲可以報返差價比我添... 吳小姐係manager 佢可能有少少話事權掛?? 她的電話是: 9559-1788[/quote]
我聽既同以上既一模一樣.
作者: hclking    時間: 2003-11-9 04:02:17

各位兄弟姊妹小弟今天已到恆昌選了傢俬現等大家有個心理準備.
首先款式真的不太多由其是最主要的組合櫃床餐檯等只有三四款
就算加錢也多兩三款(材料的顏色就大把).但你怎樣換怎樣改都可以
(但當然也要加錢啦).至於點解那麼早選傢俬他們說有六百幾伙 jion 了 Package
所以不選定到時做不來但有些東西例如組合櫃最後都是收樓後上來度尺才做.
另外選傢俬次序是由第一座開始最後到第六座到你的時候你可以不選遲些才選.
最後值得一贊就是那吳小姐她好好人也好專業不防找她給些意見.
作者: H and H    時間: 2003-11-9 13:32:38

但揀唔揀得落手呢???
作者: hclking    時間: 2003-11-9 15:08:33

[quote:71311895ca="H&H"]但揀唔揀得落手呢???[/quote]都免強可以接受的。
作者: P女    時間: 2003-11-9 20:34:28

Hclking

整個過程你揀左幾耐?你有冇同朋友去比下意見?
我都係第一座 唔知今個月會唔會通知我呢?.... :roll:
你有冇問過 遲d揀會唔會多d款?
Thanks....
作者: hclking    時間: 2003-11-9 21:34:22

[quote:3f0ddc034e="女"]Hclking

整個過程你揀左幾耐?你有冇同朋友去比下意見?
我都係第一座 唔知今個月會唔會通知我呢?.... :roll:
你有冇問過 遲d揀會唔會多d款?
Thanks.... [/quote]整個過程沒有限時間,我是這天最後那個,所以可以慢慢選,原先我是約七點半
就是因為之前那業主選得太久,結果九點才到我選,我約選了兩個半小時。
她說一天約四至五個業主左右,但大多數人都是選星期日,而妳是第一座,
所以如果約妳,妳又不選星期日應該很快到妳。她當然說給我知,
遲些選款式都是差不多,因為約到我來,當然想我選了便算,
所以這個我就不知道了。
作者: stephenyeong    時間: 2003-11-9 21:49:12

有無人影o左相 ?
都唔知揀乜好..
作者: hclking    時間: 2003-11-9 22:08:16

[quote:7ece676b59="stephenyeong"]有無人影o左相 ?
都唔知揀乜好..[/quote]現場實物都不是很多,主要都是看相或看圖,有沒有影相都沒甚麼關係啦。
作者: H and H    時間: 2003-11-9 22:11:05

我睇過現場實物 真係唔多 但d款都ok....
作者: gp    時間: 2003-11-9 22:39:19

咁你有無補錢改野 我想預算定要額外俾多幾多錢!
作者: hclking    時間: 2003-11-9 23:03:13

[quote:e629dd485a="gp"]咁你有無補錢改野 我想預算定要額外俾多幾多錢![/quote]我已經有些沒用的東西未有選,還要補$5000,但我覺得價錢都合理。
作者: gp    時間: 2003-11-9 23:15:52

咁就弊啦 我有好多野想改 例如細房唔要床 改為一張大書台 咁咪好貴! :em03:
作者: stephenyeong    時間: 2003-11-9 23:26:28

[quote:4f99a0d9d6="gp"]咁就弊啦 我有好多野想改 例如細房唔要床 改為一張大書台 咁咪好貴! :em03:[/quote]

我都一樣 想細房改大書台 還要一個到頂的書櫃.
不過很多東西不想要.
作者: gp    時間: 2003-11-10 22:38:44

hclking

可唔可以講下你加o左什麼傢俬 點解補咁多o既?? :?:
作者: P女    時間: 2003-11-11 21:12:40

[quote:4f2deec3af="stephenyeong"][quote:4f2deec3af="gp"]咁就弊啦 我有好多野想改 例如細房唔要床 改為一張大書台 咁咪好貴! :em03:[/quote]

我都一樣 想細房改大書台 還要一個到頂的書櫃.
不過很多東西不想要.[/quote]

你有咁多野唔要 咁點解你仲要個package?..... :roll:
作者: gp    時間: 2003-11-11 22:24:06

其實我只係想細房唔要床改為大書台 方便日後用作溫書及做公司o野 而飯廳櫃改為鞋櫃......應該唔會補好多錢掛! :?:

當初要package係因為唔想要週圍簡傢俬咁煩 二來o個時無款睇 唔知佢包既書台原來咁細張(似梳妝台多d)! :em05:
作者: P女    時間: 2003-11-11 22:41:14

咁又係 當初我都係因為怕麻煩 所以要左個package...... :mrgreen:
作者: hclking    時間: 2003-11-12 19:11:22

[quote:49cdf22e7f="gp"]hclking

可唔可以講下你加o左什麼傢俬 點解補咁多o既?? :?:[/quote]

我將單入床改做L形上下格床,餐櫃改做電腦檯,茶几改做床褥,
客廳的玻璃裝飾由一小幅改為一大幅,大至上就是這些。
作者: gp    時間: 2003-11-12 20:21:21

[quote:f73c0d26ca="hclking"][quote:f73c0d26ca="gp"]hclking

可唔可以講下你加o左什麼傢俬 點解補咁多o既?? :?:[/quote]

我將單入床改做L形上下格床,餐櫃改做電腦檯,茶几改做床褥,
客廳的玻璃裝飾由一小幅改為一大幅,大至上就是這些。[/quote]

Thank you!Hclking!

我想改既野比你小 應該唔洗補太多錢掛!
作者: Teresa and Fai    時間: 2003-11-13 14:14:30

O下!!!!!由第一座開始整起..........咁我第5座咪有排...........

仲有先前5-6月係裝修完可以比佢地整間房櫃.........定係完成晒可以搬入去往呀???????
作者: P女    時間: 2003-11-15 14:47:29

我今個星期都有去灣仔恒昌睇過 個sales姐姐話今個月會call第一座0既業主去揀傢俬....
講真 款真係唔多 但係如果多款0既話 到時就會頭痛唔知揀邊款好..... :roll:
作者: H and H    時間: 2003-11-15 16:54:42

揀得落手就算款真係唔多都可以接受 希望唔好連果少少款都揀唔落手啦!
作者: hclking    時間: 2003-11-15 19:25:07

[quote:d386c3d037="女"]我今個星期都有去灣仔恒昌睇過 個sales姐姐話今個月會call第一座0既業主去揀傢俬....
講真 款真係唔多 但係如果多款0既話 到時就會頭痛唔知揀邊款好..... :roll:[/quote]

這個也說得對,現在不多款也選了幾個鐘,如果多款D真的會選一天都不其怪。
作者: P女    時間: 2003-11-15 23:23:08

[quote:2dba3b04f5="hclking"][quote:2dba3b04f5="女"]我今個星期都有去灣仔恒昌睇過 個sales姐姐話今個月會call第一座0既業主去揀傢俬....
講真 款真係唔多 但係如果多款0既話 到時就會頭痛唔知揀邊款好..... :roll:[/quote]

這個也說得對,現在不多款也選了幾個鐘,如果多款D真的會選一天都不其怪。[/quote]

我見到咁多燈 都唔知揀邊款好..... :roll:
其實各位知唔知揀燈時 揀白光好還是黃光好?
作者: H and H    時間: 2003-11-16 00:09:30

係呀 果日我都見到有幾款我都好鍾意呀
作者: 小yen    時間: 2003-11-16 00:55:55

[quote:0d772677e6="女"][quote:0d772677e6="hclking"][quote:0d772677e6="女"]我今個星期都有去灣仔恒昌睇過 個sales姐姐話今個月會call第一座0既業主去揀傢俬....

這個也說得對,現在不多款也選了幾個鐘,如果多款D真的會選一天都不其怪。[/quote]

我見到咁多燈 都唔知揀邊款好..... :roll:
其實各位知唔知揀燈時 揀白光好還是黃光好?[/quote]

依今日好似靜左d喎 :mrgreen: P女我今日去開wanchai買書果陣經過恒昌都有入去睇過 唔知妳之前有冇去呢間showroom度睇過呢 :?: 我問佢地其實沙田 (ikea樓下)/鑽石山都有架 不過以wanchai呢間大d同埋款式多d 妳第時最好去呢間簡la重有呀我今日睇倒好d吊燈係掛住個牌話係rc既package黎 都唔差架 :em11: (我雖然對燈冇咩認識but以我今日所見i think在紅色sofa果度個几仔上面果盞幾好 (清得黎好似幾有style噤呀 重有d仿水晶在燈膽下面添呀) 妳可以留意1下

另外其實d櫃都幾好架 (好實用又實淨喎)我都睇中左幾呀 (but買樓果陣時冇join到個package呀 because唔想咩都在佢度買晒同埋又唔知佢係唔係真係多款簡 :?: ) so依家都幾好呀佢d櫃既$都同ikea差唔多之嘛 (但係好似實淨d喎況且我office d同事唔太讚成買ikea既櫃佢地話唔抵唔實淨喎 :?: ) 雖然我依家屋企都係用緊ikea櫃but有機會既試下其他冇防呀 :roll: 雖然話款唔多但實用又好襯喎 (總括黎講以今日見倒既都幾 "骨子"架 8) ) i think妳唔駛太worry簡款/3心2意law (因為我1入去1陣就簡倒心水la

以我所知好似係簡 "白光"好d (雖然 "黃光"比較warm & 柔but相對黎講好似冇禁精神just i think :?: ) 同埋簡白光間屋既光度同視覺上都好似好d同睇落大d空間感 :?: 同埋恭喜妳可以就黎簡傢俬la 我依家就draft緊個design (遲d整好俾妳睇下呀 ops: ) but i think i need much time because i want to careful to think detail area & living room.

(hope u can fast to choice suitable furniture fo yourself la :em11:  :em11:  :em11: )  :em02:
作者: Solskjaer    時間: 2003-11-16 00:59:21

[quote:0bed0543d7="H&H"]係呀 果日我都見到有幾款我都好鍾意呀[/quote]
最緊要係咁.我今日經過黃埔行過間恒昌D款真係唔掂問過姐姐佢話呢度無擺
c D傢俬個心都定啲!
作者: 小yen    時間: 2003-11-16 01:29:14

[quote:c79fade8fa="Solskjaer"][quote:c79fade8fa="H&H"]係呀 果日我都見到有幾款我都好鍾意呀[/quote]
最緊要係咁.我今日經過黃埔行過間恒昌D款真係唔掂問過姐姐佢話呢度無擺
c D傢俬個心都定啲![/quote]

Solskjaer if 你唔介意我多口既不如你去 "灣仔"果間睇下呀 sunday開到8-9pm架 (pls. dont mind i meddlesome la ops: )
作者: Solskjaer    時間: 2003-11-16 08:58:28

[quote:aa21da7ebc="小yen"][quote:aa21da7ebc="Solskjaer"][quote:aa21da7ebc="H&H"]係呀 果日我都見到有幾款我都好鍾意呀[/quote]

Solskjaer if 你唔介意我多口既不如你去 "灣仔"果間睇下呀 sunday開到8-9pm架 (pls. dont mind i meddlesome la ops: )[/quote]
行開我一定會去嗰度睇
作者: P女    時間: 2003-11-16 14:32:24

小yen

你都講得0岩 白光係好好多
而家都11月中 但係我仲未有得揀....  :em06:
因我想快d攪掂佢
作者: hclking    時間: 2003-11-16 18:20:21

[quote:78a5ad65d3="女"]小yen

因我想快d攪掂佢[/quote]

放心啦,妳是一座應該很快便到妳揀。
作者: gp    時間: 2003-11-16 18:50:45

[quote:35a79eb656="Solskjaer"][quote:35a79eb656="H&H"]係呀 果日我都見到有幾款我都好鍾意呀[/quote]

你可以去荃灣千色店樓上間恆昌 都幾多款色 仲有示範單位張sofa及飯廳櫃!
作者: 小yen    時間: 2003-11-16 21:42:31

[quote:1e9d6ba5b0="hclking"][quote:1e9d6ba5b0="女"]小yen

因我想快d攪掂佢[/quote]

放心啦,妳是一座應該很快便到妳揀。 [/quote]

me too 妳1定好快收到通知既 唔駛擔心喎 :mrgreen: 我估妳到時1定開心到樣樣都話好o者 hehe
作者: P女    時間: 2003-11-16 22:13:30

小Yen

咁.....你咪收左樓至可以揀傢俬?
作者: Tabo    時間: 2003-11-16 22:27:28

其實白光和黃光的燈有好多種就以白光為例有日光色和冷白色之分如果大家覺得日光色太過熾眼的不妨可以嘗試用冷白色佢白得黎有少少偏黃但又冇日光色咁熾眼睇落間屋都柔和d襯傢私個效果都唔錯架
作者: Solskjaer    時間: 2003-11-16 22:33:43

我第二座唔知幾時呢? :roll:
作者: KCs    時間: 2003-11-20 00:30:10

我是2座的,恆昌call了私星期五去揀家俬,令我有點措手不及,因為以為是收左樓才揀的.... :twisted:
作者: mc+sharon    時間: 2003-11-20 01:18:49

可能我算好彩,去到恒昌都有幾多款揀,但就乜都係要加錢,呀吳小姐就樣樣都錢錢錢錢…(雖則佢都算幾好人,基本上每樣嘢嘢都解釋得好詳細!!)不過以$39000全屋傢俬嚟講都算平通街,加嘢改嘢要加$都好正常,人哋都要做生意嘛!
但我個人覺得都係乜都唔轉齊頭$39000找數就應該係最抵嘅做法!我睇$39000恒昌應該冇乜得賺,佢梗係靠你加嘢改嘢先掠你!所以我乜都冇加冇轉照足佢原本放喺示範單位度D款做,Sharon都話我係精明眼!呵呵呵!!

MC+sharon
作者: FireFire    時間: 2003-11-20 15:02:29

[quote:e178ca1841="mc+sharon"]可能我算好彩,去到恒昌都有幾多款揀,但就乜都係要加錢,呀吳小姐就樣樣都錢錢錢錢…(雖則佢都算幾好人,基本上每樣嘢嘢都解釋得好詳細!!)不過以$39000全屋傢俬嚟講都算平通街,加嘢改嘢要加$都好正常,人哋都要做生意嘛!
但我個人覺得都係乜都唔轉齊頭$39000找數就應該係最抵嘅做法!我睇$39000恒昌應該冇乜得賺,佢梗係靠你加嘢改嘢先掠你!所以我乜都冇加冇轉照足佢原本放喺示範單位度D款做,Sharon都話我係精明眼!呵呵呵!!

MC+sharon[/quote]
哈~~~真係所有照足佢原本就最著數....
作者: kk and hiromi    時間: 2003-11-20 19:21:36

In case if I want to cross out some of the items? will they only deduct a little bit rather than a reason price? Since I want to decorate one room as entertainment room so all the furnitures in that room will be cut out.....
If I wanted to tailor make some Chinese style furniture in Shengzhen anyone know the way to do so?
Thanks.... :?:
作者: 小yen    時間: 2003-11-22 21:07:56

[quote:3017a3b358="kk&hiromi"]In case if I want to cross out some of the items? will they only deduct a little bit rather than a reason price? Since I want to decorate one room as entertainment room so all the furnitures in that room will be cut out.....
If I wanted to tailor make some Chinese style furniture in Shengzhen anyone know the way to do so?
Thanks.... :?:[/quote]

i think u can ask or email to below add.:
- 生活工房 : info@livingworkshop.hk.net (土瓜灣馬頭圍道356號地下)
- 環美家具 : 2577 2992
- 上海灘 : 2525 7333 (i know this shop at 華人行near mtr an entry have an underground passage stairway "this stairway i not sure" but here have the a wood brand & from "Marks馬莎" face to face straight to walk u can see next "上海灘"shop (i know this shop have more different 咭o臣 lamp..
- Lane Crawford : 2118 3668 (i think this shop $ quite expensive)

and i att. some relative shop photo fm my friend book u can see that for ref. i hope can help u la:mrgreen:  :em02:
作者: 小yen    時間: 2003-11-22 21:19:50

kk&hiromi

sorry i don't know why i can't att. file :?:
作者: 小yen    時間: 2003-11-22 22:22:08

i plan to book "恒昌" the top of floor at living room "red sofa" have anyone know the sofa how much :?: thanks:em02:
作者: gp    時間: 2003-11-23 00:55:38

[quote:7d2a4e3907="kk&hiromi"]In case if I want to cross out some of the items? will they only deduct a little bit rather than a reason price? Since I want to decorate one room as entertainment room so all the furnitures in that room will be cut out.....

please refer to:
http://rcrest.no-ip.com/viewtopic.php?t=1338&postdays=0&postorder=asc&start=30
作者: P女    時間: 2003-11-23 19:21:46

[quote:f1a80fabea="小yen"]i plan to book "恒昌" the top of floor at living room "red sofa" have anyone know the sofa how much :?: thanks:em02:[/quote]

It costs $19xx ar.....
作者: 小yen    時間: 2003-11-23 20:18:19

[quote:4e09862355="女"][quote:4e09862355="小yen"]i plan to book "恒昌" the top of floor at living room "red sofa" have anyone know the sofa how much :?: thanks:em02:[/quote]

It costs $19xx ar..... [/quote]

thanks u P女 :mrgreen: u ask me is / not until to move in RC can choice furniture before :?: i can tell u no because this moment i to begin prepare plan furniture with my partent & brother la this moment i really busy because my english course have been many different homework & exercise to be coming & if have spare time i want to do more exercise book & read different easy story book to improve my english this time i make RC plan together o...very very busy r...

how about u :?:  do u have any call fm 恒昌 to make booking to choice furniture for RC :mrgreen:  :em02:
作者: anson    時間: 2003-11-23 20:33:03

[quote:8b387fcde1="kk&hiromi"]In case if I want to cross out some of the items? will they only deduct a little bit rather than a reason price? Since I want to decorate one room as entertainment room so all the furnitures in that room will be cut out.....

:?: I also go to "恒昌"yesterday. I find out that I need to change a lot about the package. but.........if I cross out the item that just only deduct a little bit  like you say...........  :em01: what should I do???Any one know how they return the money to us???(like cost*50%???)Anyone help could me.....plx!!!! :em06:
作者: mouse    時間: 2003-11-23 21:02:21

can we ask them to give us the list of each item gar.. ?
作者: anson    時間: 2003-11-23 21:15:15

I will try to ask miss ngTHX! :roll:
作者: P女    時間: 2003-11-23 21:17:21

:?: I also go to "恒昌"yesterday. I find out that I need to change a lot about the package. but.........if I cross out the item that just only deduct a little bit  like you say...........  :em01: what should I do???Any one know how they return the money to us???(like cost*50%???)Anyone help could me.....plx!!!! :em06: [/quote]

Why don't you ask "Hang Cheong"?  
I also want to cross out some items although I have chose the furnitures .......... :mrgreen:
However  it's not worth to do it so.........I give up..... :mrgreen:
作者: gp    時間: 2003-11-23 22:10:00

其實恆昌傢俬款式一般 o係短時間好難簡o岩心水 我老頂勁阻止我唔好補太多錢去改o野(e.g. 油壓床) 等用幾年之後先再換過o岩心水o既咪仲好. 大家不妨考慮o下!
作者: hclking    時間: 2003-11-23 23:09:54

[quote:1a0d63044f="gp"]其實恆昌傢俬款式一般 o係短時間好難簡o岩心水 我老頂勁阻止我唔好補太多錢去改o野(e.g. 油壓床) 等用幾年之後先再換過o岩心水o既咪仲好. 大家不妨考慮o下![/quote]

但現在改便比多少少錢,將來換要洗多好多錢。
作者: H and H    時間: 2003-11-23 23:18:48

[quote:c0e98fb171="hclking"][quote:c0e98fb171="gp"]其實恆昌傢俬款式一般 o係短時間好難簡o岩心水 我老頂勁阻止我唔好補太多錢去改o野(e.g. 油壓床) 等用幾年之後先再換過o岩心水o既咪仲好. 大家不妨考慮o下![/quote]

但現在改便比多少少錢,將來換要洗多好多錢。[/quote]Yes that's right! 我情願比多少少改岩心水 而減左一d唔太重要既自已出去再買 咁當然唔想再加錢向hang cheong 度啦 $39000 盡量改岩心水 欠其他既就一於去第二度買
作者: anson    時間: 2003-11-24 16:55:26

Thanks for everyone............... :em11:            
作者: anson    時間: 2003-11-24 17:27:32

Hello everyone!!!Nice to meet you all~~
I'm just a little potato with my whole family(mother father and my little brother).We are in RC1F. :roll:
My icq: 294935592
e-mail: anson_star@yahoo.com.hk
作者: diedsee    時間: 2003-11-24 20:17:58

Hi anson!!
Nice to meet u!!
作者: 小yen    時間: 2003-11-24 20:47:34

anson u prepare with your parents & brother live together in RC :?: o...this moment u bought block 1 i think is the high floor wo :roll: do u know your house can see the sea-view  :?: or 翠錄 hill-view r :mrgreen: congratulations u r :mrgreen: hope can fast to see u & other member la.
作者: FireFire    時間: 2003-11-24 22:25:36

[quote:c1f4f69548="anson"]Hello everyone!!!Nice to meet you all~~
I'm just a little potato with my whole family(mother father and my little brother).We are in RC1F. :roll:
My icq: 294935592
e-mail: anson_star@yahoo.com.hk[/quote]
anson Nice to meet you too .....  
作者: ye    時間: 2003-11-25 13:33:13

Can we ask Hang Cheong to show the price list of all the items in the package?  :em13:
作者: anson    時間: 2003-11-25 17:44:54

[quote:84dc58db39="小yen"]anson u prepare with your parents & brother live together in RC :?: o...this moment u bought block 1 i think is the high floor wo :roll: do u know your house can see the sea-view  :?: or 翠錄 hill-view r :mrgreen: congratulations u r :mrgreen: hope can fast to see u & other member la.[/quote]

I hope to see you too^^
My house is really high about 46/Fand I can see the 翠錄 hill-view .
That's pretty nice ^^
作者: anson    時間: 2003-11-25 17:47:49

[quote:a336ae9304="ye"]Can we ask Hang Cheong to show the price list of all the items in the package?  :em13:[/quote]

That's a good idea!!! Maybe more people talk to them will be easier to get their permision!!
作者: stephenyeong    時間: 2003-11-25 22:51:25

[quote:16aeb5f27c="ye"]Can we ask Hang Cheong to show the price list of all the items in the package?  :em13:[/quote]

Really a good idea.
可以一早念定減乜和改乜.
又唔怕到時自己改時無reference.

如果恒昌不公開個price list 不如開個topic 記錄已知的價錢. 等未揀的人心裡有數.
作者: KCs    時間: 2003-11-25 23:48:43     標題: 好失望呀!

今日去揀傢俬,本來都估都唔會有好多款,但之前落訂又話點改都得,而家又話乜都唔得,好激氣呀!

D款又少,尤其是D燈極之老土,行過兩個舖位D又平又靚。果時又話每款傢俬起碼有十款得你揀....唉!真係好失望。 :twisted:  :em03: 改少少又要加多多錢,所以我地正考慮搵其他Design公司搞一部份呀! :em13:  :em13:
作者: hclking    時間: 2003-11-25 23:49:58

[quote:9a43425ac5="stephenyeong"][quote:9a43425ac5="ye"]Can we ask Hang Cheong to show the price list of all the items in the package?  :em13:[/quote]

如果恒昌不公開個price list 不如開個topic 記錄已知的價錢. 等未揀的人心裡有數.[/quote]

其實大家有空的話,可以去灣仔恆昌先看,然後回家再念,
這樣便更加心裡有數。不想加錢的朋友就念改甚麼顏色,
因為這裡差不多就是我們要揀的款色,而改顏色又不用加錢。
而不喜歡這裡的款色,就要看相片的那些,但多數都要加錢。
其實我覺得除左張床,改不改做油壓床外,其他都沒甚麼好改。
作者: Cal and Cel    時間: 2003-11-26 14:09:00     標題: Re: 好失望呀!

[quote:db9894cd5d="KCs"]今日去揀傢俬,本來都估都唔會有好多款,但之前落訂又話點改都得,而家又話乜都唔得,好激氣呀!

D款又少,尤其是D燈極之老土,行過兩個舖位D又平又靚。果時又話每款傢俬起碼有十款得你揀....唉!真係好失望。 :twisted:  :em03: 改少少又要加多多錢,所以我地正考慮搵其他Design公司搞一部份呀! :em13:  :em13:[/quote]

Good idea!!  :em11: 我哋都係咁諗 想將細房d 傢私全部唔要 搵人再造/買現成(ikea)!! 不過又要用多d $$$$!!  唔知如果將細房d 傢私全部唔要可以退返幾多$$$呢???  
作者: gp    時間: 2003-11-26 14:23:12

唔會退好多錢 我估大約$3000 (我問過吳小姐:細房睡床$1000  床褥$300座椅$200 其他無問 唔知幾多錢).
作者: anson    時間: 2003-11-26 18:42:47

[quote:db022f04da="stephenyeong"][quote:db022f04da="ye"]Can we ask Hang Cheong to show the price list of all the items in the package?  :em13:[/quote]

如果恒昌不公開個price list 不如開個topic 記錄已知的價錢. 等未揀的人心裡有數.[/quote]
Good idea!
作者: 小yen    時間: 2003-11-30 20:57:58

best for yours idea but i think clear to ask from 恒昌can reback how much $ to yours because if suitable or not is can / can't receive most $ to yours :?: but i think can go 恒昌 see first to choice funiture la

and anson u bought 46/f it's very best hope u can post photo after u move & 裝修 your home la thanks :em11:  :em02:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2