藍澄灣業主社群

標題: 恆指短期後市 [打印本頁]

作者: hales    時間: 2003-11-3 20:43:07     標題: 恆指短期後市

大家覺得...短期後市走勢如何??
以小弟微薄既認識...
RSI轉弱而走勢向下
MACD走勢同樣轉弱
陰陽燭圖亦已經吊左兩日頸 成交量也出現兩次頂背馳
加上近星期線圖成雙頂...
以小弟微薄既認知度...很多跡像顥示恆指轉趨弱勢
估計短期內會向下調整.....

唔知大家點睇呢? :?:
作者: H and H    時間: 2003-11-3 21:57:11

好似好多跡像睇黎佢會跌多過升 好似都冇動力去升 好似"畏高"咁唔多入貨 成交又唔係好多....

不過你講果d什麼陰陽燭圖線圖成雙頂之類我就真係唔係好識....你掂好多!

我仲有小小蟹貨 都唔知係咪應該放左先再等機會收復失地?!
作者: hales    時間: 2003-11-3 23:02:41

小小分析勿見笑....
料恆指波幅收窄成待變形態 如能上破阻力線的話將可向上試12500以上
如下破支持線將會大趺一穫......
而RSI 成交量均向下同時成背馳現像 利淡....
所以目前宜靜觀其變 待調整後再買升....

有錯請指正...勿見笑.... :em12:
作者: hales    時間: 2003-11-4 22:59:59

短期炒作持貨者小心小心....
美股暫時全面下挫...道瓊斯工業平均指數暫時報9832.31 下跌26.15(-0.27%)
納斯特克指數暫時報1958.38下跌9.32(-0.47%)

若美股今日下跌收市的話 有機會拖累明日港股..
作者: hales    時間: 2003-11-5 20:43:37

噢噢噢.......=.= 仲未跌得哂........=.=
唔係黑心.....希望快o的趺...趺完先敢入貨.....=.=
作者: H and H    時間: 2003-11-5 21:32:07

[quote:25b61b75cb="hales"]噢噢噢.......=.= 仲未跌得哂........=.=
唔係黑心.....希望快o的趺...趺完先敢入貨.....=.=[/quote]唔好住啦 等我走晒貨先啦 :em12:  :em12:  :em12:
作者: hales    時間: 2003-11-5 21:36:14

越遲跌越多人唔掂.......................=.=
作者: dracula    時間: 2003-11-5 21:42:45

[quote:aff365fdfb="hales"]短期炒作持貨者小心小心....
美股暫時全面下挫...道瓊斯工業平均指數暫時報9832.31 下跌26.15(-0.27%)
納斯特克指數暫時報1958.38下跌9.32(-0.47%)

若美股今日下跌收市的話 有機會拖累明日港股..[/quote]

大證券行係咁出完一隻又一隻渦輪(最近升市o既龍頭---匯豐) 個市都係差唔多時候回了~
作者: hales    時間: 2003-11-5 21:45:38

出put輪嗎?
個人估計最有可能出現震倉的日子 會是後日...
因為 人保抽唔中既今日會退錢....估計都有成幾百億...
明日大戶芬佬等等會再推一推高 吸納埋呢一筆之後
再後日震一震佢....
作者: wicyh    時間: 2003-11-5 21:48:42

[quote:3e9c0fb80b="hales"]出put輪嗎?[/quote]
係時候買番d :roll:
作者: H and H    時間: 2003-11-5 21:49:42

但係今日低開下試雙頂位後有支持然後掉頭 有繼續上升既走勢可能仲有得升呀<<估估下
作者: H and H    時間: 2003-11-5 21:51:47

咁你地會唔會買2328呀??
作者: dracula    時間: 2003-11-5 21:52:51

[quote:8037af2650="wicyh"][quote:8037af2650="hales"]出put輪嗎?[/quote]
係時候買番d :roll:[/quote]

我都想佢趺 而家都唔知買乜好
作者: hales    時間: 2003-11-5 21:57:42

[quote:f38bfceb4c="H&H"]但係今日低開下試雙頂位後有支持然後掉頭 有繼續上升既走勢可能仲有得升呀<<估估下[/quote]
仲有得升呀 真係仲會有得升....
因為芬佬 大戶都未食糊....人保抽唔中o的錢都未返入去個市..
而且...最重要係好多散戶都未入市.......如果有日出現比較明顯既升市
就要更加小心了.....基金 大戶一日唔沽貨...個市升佢地都冇錢賺嘛........=.=
作者: hales    時間: 2003-11-5 21:58:24

[quote:2512fc1382="H&H"]咁你地會唔會買2328呀??[/quote]

我冇阿...不過我屋企人有 抽到共一萬股
作者: H and H    時間: 2003-11-5 22:01:08

[quote:4542080b31="dracula"][quote:4542080b31="wicyh"][quote:4542080b31="hales"]出put輪嗎?[/quote]

我都想佢趺 而家都唔知買乜好[/quote]事實依家真係唔知買唔買好
作者: wicyh    時間: 2003-11-6 15:39:17

[quote:9a61f63b8b="wicyh"][quote:9a61f63b8b="hales"]出put輪嗎?[/quote]

都未諗掂就已經 :em05:
作者: hales    時間: 2003-11-6 19:09:59

哈~~趕唔切買put吧?   :em12:
不過明日有機會再插一插 因為走勢好弱 5號仔都係
留意今晚歐美股市表面可能會得到一些啟示....
估唔到聽日都唔等得...今日就黎料......... :em05:
可能因為昨晚美股都反反覆覆向下吧 ....
作者: H and H    時間: 2003-11-6 22:00:30

但係今日下午.....唔知做乜 上午仲好好地 下午一開市就成百點咁drop........
作者: wicyh    時間: 2003-11-6 22:16:26

主要係由匯豐帶動跌市
作者: H and H    時間: 2003-11-6 22:30:54

我知 但係係下午突然一drop......先至差唔多全線下跌(上午有好多隻都仲升緊)....

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2