藍澄灣業主社群

標題: 潮濕 [打印本頁]

作者: klmandy    時間: 2012-2-24 13:26:48     標題: 潮濕

各位街坊

近排天氣勁潮濕, 你哋個熱水爐會否唔著, 無熱水沖涼, 仲要加埋個微波爐都死埋, 而家都唔知點換個微波爐, 拆唔出又見唔到個電制, 有無住戶有經驗換發展商個微波爐請指教吓?
作者: 仔仔豬    時間: 2012-2-24 23:28:46

請問其它業主有同樣問題嗎?下個月我收樓焾緊是否要換晒d冷氣及熱水爐!,
作者: moonmoon    時間: 2012-2-25 11:30:25

今年暫時無事。之前有一年,濕到個洗衣機唔work,但等幾日,天氣無咁濕,就無事,正常番。
作者: 仔仔豬    時間: 2012-2-25 22:26:11

Tks moonmoon 請問你d冷氣可以嗎?
作者: grassman    時間: 2012-2-26 15:20:47

原裝個微波爐在潮濕天氣會控制板不良,好天後又會無事.
作者: klmandy    時間: 2012-2-26 18:49:01

請問有無什麼型號可以fit到個位介紹吓
作者: rstfung    時間: 2012-2-26 23:58:03

熱水爐唔著可能燒咗底板,  我三年前試過壞過. 煤氣公司話個爐係靚嘢, 要換返個同級嘅要成萬蚊. 話換塊底板千幾蚊就得. 微波爐個架用D力一拉就可以拉開, 電掣响個爐後面, 拉個爐出嚟就見到. 我五年前個微波爐已經壞咗換過, 相信而家無我用緊既型號! 當年市面上都無得揀, 得一二個型號放得落, 基本上搵最細個最底火數既型號就得.
作者: 仔仔豬    時間: 2012-2-27 00:00:31

Hi rstfung,請問你屋企冷氣可以嗎?我下個月搬入來煩緊使唔使換過佢?
作者: grassman    時間: 2012-2-27 21:42:04

Hi rstfung,請問你屋企冷氣可以嗎?我下個月搬入來煩緊使唔使換過佢?
仔仔豬 發表於 2012-2-27 00:00

Toshiba, 唔壞時都幾好,唔噪!
作者: 仔仔豬    時間: 2012-2-28 12:20:30

tks  grassman
作者: klmandy    時間: 2012-2-28 13:30:58

拉到個框出嚟, 我見到實惠有款RASONIC RA-MM12, 個size好似得得哋
作者: rstfung    時間: 2012-2-29 01:14:41

回復 8# 仔仔豬

個冷氣舊件壞咗, 會响四月左右換, 估計要三萬蚊!
作者: rstfung    時間: 2012-2-29 01:16:44

回復 11# klmandy

RASONIC 有一隻好似係放得落架! 應該係550W嘅型號.
作者: klmandy    時間: 2012-2-29 13:18:22

回復 13# rstfung

唔該晒, 放工去睇睇.
作者: 仔仔豬    時間: 2012-2-29 22:00:31

回復  仔仔豬

個冷氣舊件壞咗, 會响四月左右換, 估計要三萬蚊! ...
rstfung 發表於 2012-2-29 01:14

wah!!!! Very very expensive ar
作者: 仔仔豬    時間: 2012-2-29 22:01:02

回復  仔仔豬

個冷氣舊件壞咗, 會响四月左右換, 估計要三萬蚊! ...
rstfung 發表於 2012-2-29 01:14

wah!!!! Very very expensive ar
作者: online.eric    時間: 2012-2-29 22:52:40

換冷氣洗唔洗鑿牆?三萬係唔係換哂兩部?在哪裡買和請人做?謝回覆!
作者: 仔仔豬    時間: 2012-2-29 23:47:44

hi, i want to know too~~
作者: rugasquar    時間: 2012-3-1 15:18:13

這裡很潮濕的嗎?
作者: grassman    時間: 2012-3-1 23:02:17

回南天時
作者: rstfung    時間: 2012-3-1 23:38:00

回復 17# online.eric

全包. 搭棚, 所有室外主機及室內風機(細單位), 保險, 人工.
作者: KCs    時間: 2012-3-4 00:38:30

微波爐  JNC  MW-1702G   火力比舊爐大D, 但是要除咗個裝飾邊才裝得落

http://www.jnc-digital.com/en/pr ... &category_id=44
作者: saga    時間: 2012-7-25 14:28:01

熱水爐唔著可能燒咗底板,  我三年前試過壞過. 煤氣公司話個爐係靚嘢, 要換返個同級嘅要成萬蚊. 話換塊底板 ...
rstfung 發表於 2012-2-26 23:58

一直聽人講RC 用料, 在當年的售賣價格叫唔差 ...
係手工差同有好多自由行
作者: saga    時間: 2012-7-25 14:28:54

Toshiba, 唔壞時都幾好,唔噪!
grassman 發表於 2012-2-27 21:42

三部都係分體, 當然唔嘈!
作者: unicorn    時間: 2012-9-10 16:16:41

一直聽人講RC 用料, 在當年的售賣價格叫唔差 ...
係手工差同有好多自由行 ...
saga 發表於 2012-7-25 14:28

其實真係2睇
好多野壤左整返都好貴   
所以我相反地好唔想住新地樓
否則壞個焗爐, 如果真係街賣4-5萬
肯定死俾佢都唔口掂
要成半年租金先cover到

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2