藍澄灣業主社群

標題: 管理費包唔包寬頻問卷 [打印本頁]

作者: siukwai    時間: 2011-7-8 11:42:53     標題: 管理費包唔包寬頻問卷

收到管理處的問卷, 問管理費包唔包寬頻, 原來而家個COST係$70/戶, 我自己就想繼續啦, 因為一來我自己都要用寬頻, 自己出去搵一定搵唔到呢個價, 二來和記雖然唔係話好好, 但都不至於太差, 三來轉第二間, 又要搵人安裝搞一大輪, 四來佢而家話如果唔包寬頻, 慳O既O既錢係作其他用途而唔係直接扣管理費, 已經有咁多盈餘, 我寧願佢多樣服務好過
當然, 如果有人唔用寬頻, 或者已經用緊第二間, 又或者係租俾人, 咁就梗係贊成CUT左佢啦
唔知大家有乜意見呢?
作者: klmandy    時間: 2011-7-8 13:39:49

免費寬頻係一般服務式住宅最基本的設施, 我覺得無理由cut, 況且有咁多盈餘, 這個小數目就無謂搞啦! 都唔知邊鬼個提出要cut, 自己唔用係自己放棄使用權咪當豪比人又點話啫, 唔使咁小家.
作者: klmandy    時間: 2011-7-8 13:54:32

個管業處真係有喲問題, 請佢都唔知為乜, 話晒我地係佢老細, 應該想辦法增加多喲服務式住宅應有的服務, 唔係叫佢來cut野.. 智障

諗下交通問題仲好過啦,  都唔明班自由行係要同我地爭車坐, 佢地有酒店車唔坐. 吹脹....   不如shuttle bus 比住戶用, 把得火
作者: grassman    時間: 2011-7-9 06:58:04

個管業處真係有喲問題, 請佢都唔知為乜, 話晒我地係佢老細, 應該想辦法增加多喲服務式住宅應有的服務, 唔係 ...
klmandy 發表於 2011-7-8 13:54

Very Agree!
作者: BonSam    時間: 2011-7-9 09:45:50

回復 1# siukwai

冇錯,咁多盈餘都唔知佢想點,仲話諮詢業主cut上網服務好唔好,咁再剩多啲嚟做乜,又唔減管理費!
仲有5/F平台馬路舖磚成日爛,不斷要修補,點解唔舖柏油路?好似上斜條蛇仔路咁,好似比較好啲!
作者: Macuser    時間: 2011-7-9 12:15:39

不知所謂! 竟然出問卷諮詢業主cut上網服務好唔好? 你話唔用和記可以退$70, 我可以考慮俾多D使用其他寬頻供應商!
作者: ktleung    時間: 2011-7-9 13:06:42

人家改用其他上網服務,是因為現有的上網速度未如理想,除了完全不能接受cut上網外,還應尋找更優質的供應商,而不是轉移視線,好像說是增加了我們的彈性似的。另一邊箱,有一些人只是希望可以上一上網,check check電郵,如果因為那70元而一刀切,是否對那些人不公平?這不是少數服從多數的議題!
作者: klmandy    時間: 2011-7-10 14:40:42

佢唔好再搞咁多野, 好做唔做, 如果唔係換左個物業管理
作者: chihin    時間: 2011-7-10 18:46:20

每戶退回七十元入管理費, 因為而家個網速實在太慢, 用戶可按需要自行找寛頻公司.
作者: siukwai    時間: 2011-7-11 08:06:40

回復  siukwai

冇錯,咁多盈餘都唔知佢想點,仲話諮詢業主cut上網服務好唔好,咁再剩多啲嚟做乜,又唔減 ...
BonSam 發表於 2011-7-9 09:45

同意, 條馬路不停補又不停爛, D 磚又跣, 點解唔舖蠟青路?
作者: sinyee_829    時間: 2011-7-11 12:42:13

管理處應該試試聯絡香港寛頻,或者可以一LOT過用番呢個價做bb100,快過而家和記好多啦,或者聯絡其它寛頻供應商,有左各供應商既實質報價,到時再咨詢住戶意見,管理處應該幫我地爭取更好既服務,唔係諗埋D無謂野! 咁多盈餘可唔可以考慮起番過羽毛球場或者做居民小巴服務,仲有個燒烤爐呀,一節收咁鬼貴
作者: unicorn    時間: 2011-7-11 14:16:43

管理處應該試試聯絡香港寛頻,或者可以一LOT過用番呢個價做bb100,快過而家和記好多啦,或者聯絡其它寛頻供 ...
sinyee_829 發表於 2011-7-11 12:42

佢俾2條唔我地
一係cut線不過d錢俾管理處袋
一係留返條線不過繼續俾錢李+x
2條路d水都係流入同一個袋

對於hkbb vs rc和記
我可以好firm答你, 2條線我都日日用緊
hkbb bt慢過rc
因為rc的building係成條大水候出街
只係附近d人唔用bt(比如天mon光)
bt快過hkbb多多聲
作者: Eddy Lam    時間: 2011-7-11 15:25:10

可能我個人冇乜要求, 我覺得現時上網速度ok喎, 上/下載雖然唔係特別快, 但都可以接受, 所以唔suggest cut呀!
作者: Winnie the Pooh    時間: 2011-7-11 16:04:50

唔suggest cut X2
作者: rstfung    時間: 2011-7-12 00:18:12

其實RC BT真係幾快架, 雖然表面上數字唔快, 但快過我好多用緊BB100 D Friends, 就算FTP都有成30Mb/s, 我覺得唔算太差lor!
作者: vivian    時間: 2011-7-12 00:58:40

我不建議cut。

就算cut 都應該扣減每戶每月繳交的管理費,或者提交好的建議。又無話扣減,竟然咁提議?是否傻傻地求其交功課? 管理署真要好好反醒下。

居住在這裡可取之處已經買少見少,一開先例,就會呢樣減果樣減。

呢樹已經有很多當初入伙時承諾的配套不存在及不運作了,如果話,理應扣減管理費,咁你話得唔得?
作者: grassman    時間: 2011-7-12 11:30:35

Don't cut!
作者: unicorn    時間: 2011-7-12 11:47:58

我不建議cut。

就算cut 都應該扣減每戶每月繳交的管理費,或者提交好的建議。又無話扣減,竟然咁提議?是 ...
vivian 發表於 2011-7-12 00:58

agree
成世都搞唔成個村巴, 長期影響樓價
呢D管理真係...
作者: sinyee_829    時間: 2011-7-13 10:20:26

今日小巴站又好多大陸人啦,佢地成日大聲喧嘩,排你後面,又永遠貼住你背脊排,好似想推你向前咁,又成日比佢地捉住問路,真係永遠唔可以舒服咁排隊上車
作者: moonmoon    時間: 2011-7-15 20:39:26

我都唔贊成cut。

我建議佢地考慮同supplier 傾,如果有個別業主,想要再快啲勁啲的plan,佢地自己補錢upgrade,咁佢地又可以只是比多少少錢,便也以再快啲勁啲,而我地只是check email, 看吓報紙的人則可以照舊。
作者: whitea4    時間: 2011-7-17 10:49:52

唔好中計呀。 減設施而唔減管理費, 咁即係加價。 未見其利先見其害。 如果有得回翻覆$70就唔同。
佢又話係用黎做改善, 其實管理公司又唔係唔夠錢, 可以用3百萬起行人路上蓋就知。 唔改善的地方就係唔改善, 多$70入管理費都唔會改。
作者: vivian    時間: 2011-7-17 13:51:37

太混醬,一人一票反對佢!  
咩管理公司尼架,炒鬼左佢啦!!
作者: rstfung    時間: 2011-7-17 14:39:47

回復 20# moonmoon

呢個方案唔可行, 因為呢度係大水喉出街, 加比你即係減咗其他人.
作者: klmandy    時間: 2011-7-17 14:45:20

放心吧, 以上各位嘅高見我會向管業處反映....  唔準cut....  同佢死過.
作者: sjacky    時間: 2011-7-17 21:22:23

佢夠膽CUT 一定投訴爆佢!
作者: whitea4    時間: 2011-7-18 19:32:44

佢夠票就可以cut, 到時無得投訴。
作者: sjacky    時間: 2011-7-18 20:22:56

佢夠票就可以cut, 到時無得投訴。
whitea4 發表於 2011-7-18 19:32

係呀我最驚係佢又亂來話夠票,你都知內部冇人知,到時真係要搵ICAC 查...
作者: whitea4    時間: 2011-9-7 12:27:17

有無人知投票結果??
作者: grassman    時間: 2011-9-7 19:41:35

唔見有通知!
作者: aj.guyver    時間: 2012-2-25 13:29:31

唔 cut 啦, 而家咪幾好, 我都算係 heavy user, 無乜問題喎...

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2