藍澄灣業主社群

標題: 大家討論下個行人路上蓋啦 [打印本頁]

作者: grassman    時間: 2011-6-15 19:40:18     標題: 大家討論下個行人路上蓋啦

價錢:
3個設計都好似好貴,有冇人知價?

設計:
我喜歡第3個,彎彎地個個。
但唔見小巴站個樣。

其他:
其實小巴站無需要重整。
我認為蛇仔路加上蓋更值得優先做。
作者: 一家四口    時間: 2011-6-15 21:35:41

我都鐘意第三個, 個款靚D, 而且其餘果兩個, 個頂會裝埋D垃圾, 雨水等...唔係幾好。
同意你講蛇仔路更加須要加個上蓋。
而幾座之間加上蓋, 我覺得會整到個空間細左, 我就唔係幾鐘意勒。
作者: kingi    時間: 2011-6-16 11:06:59

我覺得各座之間既使用率比蛇仔路多...而DESIGN方面我就覺得如果要用於小巴站,第三個DESIGN會天下大亂...
作者: siukwai    時間: 2011-6-16 13:29:12

個人覺得唔值得花錢去翻新小巴站,本身已經有蓋,重做有少少浪費。
至於蛇仔路加蓋其實作用不大,第一,遮到上蛇仔頭,都係要開遮(幾座之間加蓋可以遮到上小巴去地鐵站,有部份人可以全程唔駛用遮),第二,蛇仔路好食風,我次次擔遮都係要濕,雨水唔止在上方撇過來,加蓋都冇用
價錢方面我覺得好貴,可以揀的話我寧願唔搞(其實係咪一定要做?),不過我呢d師奶仔唔識野,會唔會對於一個管理費基金來講只係小數目?
作者: JAT    時間: 2011-6-16 15:24:02

我覺得小巴站如果真係要整就用第二個design..因為實用, 由每座去小巴站就用第三個design..

蛇仔路係咪好似之前話想整但因為好貴所以無跟進.
作者: Eddy Lam    時間: 2011-6-16 16:31:37

乜有問卷呀? 我今晚返去開信箱睇下先...

講開又開, 除左上蓋, L5平台條馬路都要搞下啦...
作者: vivian    時間: 2011-6-17 01:38:14

幾十萬整個篷,我寧願整多些酒店的指示牌好過,等d自由行唔洗"頭惡惡",成日推門每座問。
最好整埋道行人天橋由小巴站直pang過去對面,唔洗班人周圍行,又雜又危險。
作者: xomama104    時間: 2011-6-17 14:04:02

我都唔係好同意加個篷, 寧可加強夜晚蛇仔路照明.... 無論讚唔讚成, 大家記住填問卷表達自已諗法. 我住3座, 見到個箱得好少回覆呀 !
作者: grassman    時間: 2011-6-18 10:27:50

幾十萬整個篷,我寧願整多些酒店的指示牌好過,等d自由行唔洗"頭惡惡",成日推門每座問。
最好整埋道行人天 ...
vivian 發表於 2011-6-17 01:38

唔止幾十萬,個問卷寫垃垃雜雜加埋要幾百萬埋單!
作者: diedsee    時間: 2011-6-18 19:47:50

both are ugly, but no choice, I will choose No.3
作者: rstfung    時間: 2011-6-19 00:18:53

如果小巴站個上蓋可以向路邊伸出小小就更好! 嗰日黃雨搭小巴, 見到兩個保安攞把大傘遮住大家上車, 十分狼狽, 如果個上蓋伸出小小, 上車就唔駛濕身, 保安都唔駛咁慘!
作者: klmandy    時間: 2011-6-19 22:22:43

強烈反對管業處擬興建上蓋連接座與座之間之建議。本人覺得在這狹窄路面上興建上蓋既不美觀,還添上侷促感覺,反而外觀上類似「居屋/公屋」屋苑設計,看似一條 "蛟龍" 將座與座之間連接,將屋苑級數降低,而且建造費並不便宜。

大前題係有部分住客覺得下雨天等車有些不便, 如建議將小巴站搬往L1停車場,是一個低成本高效益做法,並有以下好處        :

(1)        可避免住客日曬雨淋;

(2)        可減低平台路面損耗,不需經常重鋪及維修;

(3)        在狹窄平台上可減少人車爭路情況,及噪音滋擾。

(4)        並可將國內旅客一并改往L1等車,將平台寧靜化,可減低對低層住戶噪音滋擾。

我覺得小巴站原用現行布製帳蓬反而配合屋苑四周環境,畢竟我們是居於酒店範圍,應維持消閒度假感覺,布製帳蓬正好乎合這種品味。希望能維持不變。

大家又點睇
作者: rstfung    時間: 2011-6-20 00:49:23

回復 12# klmandy

如果你晚上8點到10時左右下去L1停車場看看, 便知道搬去L1不太可行. 那個時間我是不會去L1. 下去會瘋的!
作者: Winnie the Pooh    時間: 2011-6-20 12:39:13

回復  klmandy

如果你晚上8點到10時左右下去L1停車場看看, 便知道搬去L1不太可行. 那個時間我是不會去L1. ...
rstfung 發表於 2011-6-20 00:49

AGREE
作者: klmandy    時間: 2011-6-20 13:22:26

回復 13# rstfung

原來晚上L1停車場係淪陷時段, 我好少在這段時間去L1都唔知添, 不如大家一致表決不通過管業處建議, 留返D資源投放在其他項目上仲好!
作者: sinyee_829    時間: 2011-6-21 10:08:52

應該係管理費盈餘太多啦,唯有再興建多D設施回饋返居民,如果起得靚其實都無妨既 ^^
作者: grassman    時間: 2011-6-21 21:00:23

到時個個企上天橋睇游水!
作者: vivian    時間: 2011-6-22 01:17:53

係呀,話時話,我住左8年,都未試過/落過呢個200米的泳池

咁多錢,冇訂洗,不如做一次外牆玻璃清潔啦~
作者: Eddy Lam    時間: 2011-6-22 10:33:46

盈餘太多, 又唔想夾硬洗錢, 不如免兩個月管理費啦.
作者: klmandy    時間: 2011-6-22 13:13:14

係呀,話時話,我住左8年,都未試過/落過呢個200米的泳池

咁多錢,冇訂洗,不如做一次外牆玻璃清潔啦~ : ...
vivian 發表於 2011-6-22 01:17

贊成洗玻璃 + 冷氣機 outdoor unit, 橫掂用開吊船, 唔爭在啦
作者: klmandy    時間: 2011-6-22 13:17:20

大家有無發覺近年棵聖誕樹縮左水...  記得4年前搬到RC住, 棵機大到不得了, 幾有氣勢. 管業處有錢不如買過棵樹好過啦
作者: klmandy    時間: 2011-6-22 13:18:57

Eddy Lam 發表於 2011-6-22 10:33

都好喎
作者: sinyee_829    時間: 2011-6-23 12:26:13

洗窗好丫  
作者: moonmoon    時間: 2011-6-23 15:03:57

support support

咁多錢,冇訂洗,不如做一次外牆玻璃清潔啦~ : ...
vivian 發表於 2011-6-22 01:17

作者: cx0410star    時間: 2011-6-24 12:42:31

agree

我已經填左表反對興建,實在太浪費金錢,你地都快填表啦,唔係我驚佢會話反對比率不足,自己漬主意就麻煩啦.............
作者: klmandy    時間: 2011-6-24 13:24:02

agree

我已經填左表反對興建,實在太浪費金錢,你地都快 ...
cx0410star 發表於 2011-6-24 12:42

一定支持反對興建行人路上蓋, 好做唔做
作者: LOVE1234    時間: 2011-7-8 19:09:26

老實講  做多幾多指示都一樣噶啦!  佢地如果用D腦  都唔會以為唔使排隊啦!! 用D腦 都唔會見門就入啦
作者: L and S    時間: 2011-7-10 04:08:54

STRONG SUPPORT 外牆玻璃清潔

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2