藍澄灣業主社群

標題: 今年間屋多左蚊 [打印本頁]

作者: kingi    時間: 2011-5-24 10:11:37     標題: 今年間屋多左蚊

上年都未試過要處理蚊蟲,但今年就試過三、四次半夜被蚊咬醒.
作者: grassman    時間: 2011-5-24 19:49:51

點解呢?
作者: 一家四口    時間: 2011-5-25 11:51:48

我又唔覺喎。
作者: sinyee_829    時間: 2011-5-25 15:29:42

星期日,落大雨果日,我開盞燈睇書,好多飛蟻既物體飛左入黎
作者: kingi    時間: 2011-5-25 15:38:00

我都唔知.唯一解釋就係上下左右換咗人,多咗蚊蟲出世.
作者: grassman    時間: 2011-5-26 22:51:59

有人裝修會好惹蚊!
作者: siukwai    時間: 2011-6-2 18:50:54

屋企有bb,有冇好o既驅蚊方法介紹?
作者: grassman    時間: 2011-6-3 18:53:06

有人說在窗邊加少許麻油或香茅油就可以防蚊飛入。
作者: vivian    時間: 2011-6-14 02:33:33

我重大鑊,最近我屋企多左好多"小強",今晚重生擒了一隻"大強"!
真係好恐怖,我已經經常清新廚房,晚晚掉垃圾,都唔知d"小強"來做乜?
人都無得食,重死要來,食西北風咩?
各位街坊,我真係好煩惱,請問有何解究方法?
作者: Eddy Lam    時間: 2011-6-15 14:20:33

我重大鑊,最近我屋企多左好多"小強",今晚重生擒了一隻"大強"!
真係好恐怖,我已經經常清新廚房,晚晚掉垃 ...
vivian 發表於 2011-6-14 02:33

我地都係, 已加強廚房清潔, 同放"小強"屋, 希望可諸佢地九族啦...
作者: Winnie the Pooh    時間: 2011-6-15 16:14:47

我地都係, 已加強廚房清潔, 同放"小強"屋, 希望可諸佢地九族啦...
Eddy Lam 發表於 2011-6-15 14:20

昨晚我都响屋企見到小強呀................
作者: 一家四口    時間: 2011-6-15 21:39:07

我上年都試過唔知點解成日發現有小小強(5MM一隻果款), 我搵左滅蟲公司攪, 因為小強一定要趕盡殺絕...一隻都不能留
作者: vivian    時間: 2011-6-16 00:29:06

Eddy : 你是否六座? 我係六座呀。

住左6-7年都沒有這樣,這半年很嚴重,呢家我在家要成日望實小強的蹤影,很痛苦!

小強屋 會引越來越多小強來
小強藥會令佢地係屋企窿窿那那死亡

重大鑊~
作者: kingi    時間: 2011-6-16 11:03:13

我都係6座,都係近半年多咗小小強...不過樓上樓下,甚至自己果層都有裝修,相信係依個原因....
作者: Eddy Lam    時間: 2011-6-16 16:23:10

我上年都試過唔知點解成日發現有小小強(5MM一隻果款), 我搵左滅蟲公司攪, 因為小強一定要趕盡殺絕...一隻都 ...
一家四口 發表於 2011-6-15 21:39

請問要幾多錢呀?
作者: Eddy Lam    時間: 2011-6-16 16:26:30

Eddy : 你是否六座? 我係六座呀。

住左6-7年都沒有這樣,這半年很嚴重,呢家我在家要成日望實小強的蹤影, ...
vivian 發表於 2011-6-16 00:29

我係T5的, 我都係近呢幾個月先發現有, 唔知係咪d小強沿住大廈外牆爬入各單位開支散葉呢?
作者: yymau    時間: 2011-6-16 21:27:36

$500-1000....不過你可自己注意廚房內櫃筒及雪櫃背
作者: vivian    時間: 2011-6-16 23:42:27

唔該晒各位的意見。
這天搭Lift有位住客又係咁講,他介紹裕華有種小強藥,是曾近榮推介的,明天我會買來試下....
作者: kingi    時間: 2011-6-17 10:39:46

曾SIR推介!?咩牌子?
作者: Eddy Lam    時間: 2011-6-17 12:15:20

曾SIR推介!?咩牌子?
kingi 發表於 2011-6-17 10:39

我都想知呀!
作者: yymau    時間: 2011-6-17 23:46:18

我有隻曱甴藥幾好用,星期六夜在家你想要可pm給我
作者: JAT    時間: 2011-6-18 09:27:29

我有隻曱甴藥幾好用,星期六夜在家你想要可pm給我
yymau 發表於 2011-6-17 23:46

我唔識pm呀, 你可唔可以比個牌子名我呀..
作者: yymau    時間: 2011-6-18 12:59:44

已send知訊給你可致電比我
作者: vivian    時間: 2011-6-21 12:30:42

昨晚見到兩隻小強在廚房煮食爐上面那個廚櫃探頭外望,我估佢地個鐵竇係廚櫃罅隙!!
作者: Eddy Lam    時間: 2011-6-22 10:30:06

昨晚見到兩隻小強在廚房煮食爐上面那個廚櫃探頭外望,我估佢地個鐵竇係廚櫃罅隙!!  ...
vivian 發表於 2011-6-21 12:30

真係好頭痕, 可能真係要搵殺蟲公司搞搞佢...
作者: 濠仔    時間: 2011-7-7 03:31:25

住左2年係呢幾個月個廚房出現左好多小小強!!!!
真係好q煩!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

想問下廚房係咪有地下去水口ga??唔知係咪去水口冇哂水係果度走上黎呢???

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2