藍澄灣業主社群

標題: 業主會是廢柴,管理公司得過且過,管理差劣! [打印本頁]

作者: 大民    時間: 2010-10-17 08:19:51     標題: 業主會是廢柴,管理公司得過且過,管理差劣!

業主會是廢柴,管理公司得過且過,管理差劣!
現將本討論區有關意見及投訴集中一起,以便各業主、會員參閱。

作者: 大民    時間: 2010-10-17 08:24:27

suttle bus 要爭取到,其實都幾難,問管理處話係政府吾批,不過佢地冇做野得個講字呢個真係FEEL 到LAW,如果有業主立案法團我諗好多野都會好D,而家太多野冇人跟進,管理處都吾做野,又冇人換鬼左佢。
EG.:
1. 會所設施壞左話招標等人整成世吾見人
2. 泳池話加燈得個講字,
3. LOCKER 話CUT 就CUT
4. 商場管理不善,D位租晒俾同一間公司賣大陸野,一個商場都已經有三間佢的店....
5. 平台磚爆晒冇人理,整完又整又吾諗諗改一改D車駛入,早上D大巴其實應該安排係停車場,做乜係平台出現....又大又重整爆晒D地磚,同埋都危險啦地方窄,有咁多小朋友出入。
6. 話安DISPLAY 係各大廈....最後又係吾見有人搞
7. 樓同樓之間話加蓋.....之前話有個居民大會睇DESIGN ....又去左邊...吾通我個日出左街...定係佢跟本冇,定係冇人到取消左....不過佢跟本冇通知,有鬼知...

作者: 大民    時間: 2010-10-17 08:30:33

sjacky 發表於 2010-6-8 17:41  

做GYM係會所唯一既項目咁濟..D機10部壞左5部,永遠貼張紙係維修中,都唔知會所搞咩鬼,維修都慢過人,有次入會丫,Reception講明..d機剩番小小,問我介唔介意,有可能D機都5-6年貨仔,都係輪流咁壞,會所又唔捨得換,越唔捨得換咪越無人join囉,連join開既都被迫唔再join..得不償失

作者: 大民    時間: 2010-10-17 08:35:08

Chiuchiumuimui發表於 2010-3-31 12:02

呢個問題, 最好直接打落去管理處問經理GARY啦..31651500, 佢會當你係好好朋友咁兜一大個圈答你GA, 不過要有時間先好打落去喎, 仲有呀有心理準備問完等於冇問, 叫你比D時間佢...到你搬佢都可能仲未解決GA..HAHA

作者: 大民    時間: 2010-10-17 08:58:17

我係小忌廉 發表於 2010-6-7 23:47
CLUB HOUSE都無野玩, 個兒童遊戲室, D玩具又舊又難, 屋企D玩具仲多過佢, 俾左一次$入會之後, 都無再續會費了
作者: 大民    時間: 2010-10-17 09:04:09

sinyee_829 發表於 2010-6-8 17:41

做GYM係會所唯一既項目咁濟..D機10部壞左5部,永遠貼張紙係維修中,都唔知會所搞咩鬼,維修都慢過人,有次入會丫,Reception講明..d機剩番小小,問我介唔介意,有可能D機都5-6年貨仔,都係輪流咁壞,會所又唔捨得換,越唔捨得換咪越無人join囉,連join開既都被迫唔再join..得不償失
作者: 輕機    時間: 2010-10-17 11:39:42

總之和黃管理處,成班都唔夠班!!!!!!!!!!!
之前我住海欣花園,人地管理就非常好呀,
我哋RC樓價升得咁慢,唔多唔少都係管理公司有問題
作者: 大民    時間: 2010-10-17 13:53:19

“和黃”是管理公司的老闆,當然將大老闆的利益放在首位,對小業主自然是“話之你”.........

“業主會”本來可以代表小業主監督管理公司,可惜患上先天不足,變成傀儡

作者: 大民    時間: 2010-10-17 19:56:47

Billy 發表於 2010-4-12 10:40  

好多野都得個講字.
到我搬走左半年以上都得個講字.
真正"議而不決,決而不行".
得個"拖"字.

作者: 大民    時間: 2010-10-20 09:02:28

unicorn  發表於 2010-8-11 11:09

村巴3年又3年

十年都黎緊頭啦
我地幾時搞個1000戶遊行?

作者: 大民    時間: 2010-10-21 10:34:34

BonSam 發表於 2009-8-14 10:50

大堂冷氣

呢兩星期都發現 5/f 大堂嘅冷氣唔夠凍, 尋日打電話到管業處反映, 得到一大堆"廢話", 講嚟講去都係嗰幾句 : 之前已經維修過, 又洗過冷氣等等...  

但係, 冷氣唔凍就係唔凍, 如果要企正喺出風位先有涼意的話, 咁個冷氣肯定有問題啦, 同幾時維修過有關係咩???...........

作者: 大民    時間: 2010-10-21 10:41:43

DorDor  發表於 2009-10-15 21:48

3部電梯壞了!

3部電梯壞了!一對腳行到軟&不受控! I live in super high level!!!!!
作者: 大民    時間: 2010-10-21 10:44:27

chihin 發表於 2009-10-15 22:26

又壞? 今早返工已壞了一次!
作者: sjacky    時間: 2010-10-21 21:18:38

你發得起,我一定支持,最怕就係人太小,我肯企出來加埋你都得得兩個人,最好就去搵議員幫下手,睇下成吾成立到個業主立案法團,如果得就有機會TAKE走個垃圾管理公司
作者: 大民    時間: 2010-10-22 08:24:50

根據有關法例規定:祇要收集到5%小業主的聯署,就可以成立「管委會」。
之後民政事務署就會協助「管委會」籌立「業主立案法團」。
本人也向「民政事務署」查詢過,得到証實。

之前sjacky兄提出:“........發信,放晒係各各信箱,其次派傳單!”也是個好辦法。
祇要得到5%小業主的支持,就成功在望。

作者: 大民    時間: 2010-10-22 08:47:26

本人對此「討論區」期望不大,但是有總好過冇。

起碼各小業主有個地方吐吐苦水,對管理公司也會增加些壓力。
作者: 大民    時間: 2010-10-22 09:43:13

表達意見、爭取權益的途徑有多種:

1.致電去管理處投訴
2.再進一步向「和黃」總辦事處投訴
3.向傳媒投訴
4.找區議員或立法會議員協助
5.在有關網站(包括本討論區)發表意見...........
6.積極爭取成立「業主立案法團」。

作者: sjacky    時間: 2010-10-22 10:54:07

表達意見、爭取權益的途徑有多種:

1.致電去管理處投訴
2.再進一步向「和黃」總辦事處投訴
3.向傳媒投訴
4 ...
大民 發表於 2010-10-22 09:43

你講的我幾樣都做左,係3同4同6未做過,效果有眼睇.....6要有人幫手,我一個人做吾來,另外放信入信箱都係一樣要有人幫手先得,肯出錢印都要人幫手入信箱,亂派傳單呢D不可行,一定俾人趕,咁多戶如果俾錢寄會好貴吓,我啱啱打左去管理處,問左其他野進度...,另外反影左要求成立法團,希望業主會個邊會自動自覺去搞,本來都想親力親為,但人單力薄根本都做吾到野,呢個討論區又太小業主上來,如果多D都可以集合到人做事...唉....
作者: 大民    時間: 2010-10-22 11:18:32

sjacky兄所講的問題,确實存在,如果區議員肯相助,就可以解決。

由區議員發出問卷,放入各小業主信箱,到時收回的答覆.......祇要有5%小業主同意,成立「業主立案法團」就指日可待。
作者: 大民    時間: 2010-10-22 15:09:35

本區(包括藍澄灣)
區議員:
潘志成

地址: 青衣長宏邨宏善樓地下C翼

電話: 3690 2948 / 8100 2396/ 9177 4150
傳真:3690 2949

作者: 濠仔    時間: 2010-10-25 06:00:20

呢個網其實都幾難先係yahoo搵到.......
作者: 大民    時間: 2010-10-25 08:45:01

回復 18# sjacky

sjacky為自己也為各小業主不斷爭權益,可謂勞心勞力,令人欽佩!

本區選出的議員,應該重視藍澄灣的選票,各位選民係佢「米飯班主」。
議員資源豐富,印傳單、派問卷、聯絡或組織小業主............輕而易舉。

sjacky不妨去咨詢一下。
作者: sjacky    時間: 2010-10-25 11:58:31

回復 22# 大民
一個人去其實作用不大,我諗佢吾會為左一個人想咁就出手去做野,其實你都可以先去問問,結果上來POST,之後再決定係咪集合幾一部分自願人士,一齊再去!
作者: 大民    時間: 2010-10-26 17:41:04

回復 23# sjacky
今天與本選區的區議員對過話,現簡述如下:
潘志成議員 是「民建聯」成員,
他也是藍澄灣的居民及小業主,
據他所稱,多年來一直在為街坊爭取權益....................

所以建議sjacky也直找潘議員談談,知己知彼,就心中有數喇。
作者: 大民    時間: 2010-10-27 08:09:58

總之和黃管理處,成班都唔夠班!!!!!!!!!!!
之前我住海欣花園,人地管理就非常好呀,
我哋RC樓價升得咁慢,唔多 ...
輕機 發表於 2010-10-17 11:39

請你支持sjacky,為各小業主爭取權益。

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2