藍澄灣業主社群

標題: 如果再搞唔成村巴, 不如換管理公司 [打印本頁]

作者: unicorn    時間: 2010-10-6 12:43:47     標題: 如果再搞唔成村巴, 不如換管理公司

rc成日都俾報紙佬抽水交通差,
咁多年來管理公司有關村巴完全冇進展
咁搞落去所有業主都冇著數
作者: kyjwong1    時間: 2010-10-7 00:03:34

朝早等88F等到火都滾
作者: wing102    時間: 2010-10-7 00:07:04

yes, both route no.88g and 88f are providing bad service, e.g. insufficient  of car, not frequent enought to carry passengers, caused long long queue in the morning.
作者: grassman    時間: 2010-10-7 09:05:04

始終村巴唔係的士,可以辦的路線有限,能幫到幾多鄰居呢?
作者: kavinxp    時間: 2010-10-8 00:30:29

不如建議港鐵整條青衣南線
作者: moonmoon    時間: 2010-10-8 11:31:28

聽小巴司機講,佢地其實都鍾意我地條線,因為小巴朝早開出去,佢地有和記番工客返,但近葵芳mrt時,勁多車,佢地想快啲番都唔得。

其實我地有自由行同和記已經好彩,非繁忙時間小巴都好快可以開車, 放工時間我7:00-7:30有時坐上去等開車,有時要等一間車先上到,我覺得可以接受。

"建議港鐵整條青衣南線" 依個至醒提意,我鍾意。
作者: 大民    時間: 2010-10-8 21:40:10

業主會是廢柴,管理公司就得過且過,不作為。
換管理公司固然好,但一定有個為居民企硬的業主立案法團,才能真正解決問題。
作者: omt0001    時間: 2010-10-9 09:00:36

service quality of EMO is really bad....particularly the "Estate Management Officer"....if you have ever requested some help from them, I am sure you will realize that
作者: rstfung    時間: 2010-10-11 16:33:53

據聞除非有好特別理由,運輸署已經唔俾再開新村巴, 何文田豪宅君頤峰都只係得綠Van,所以都好難開得成lor!
作者: sjacky    時間: 2010-10-12 10:55:24

業主會是廢柴,管理公司就得過且過.... 呢句啱...我打左去好多次,講一套做一套,但係又冇居民肯企出來,吾係一齊開個台收集簽名,OR 開居民大會,換鬼左個管理公司,之後再廢左個業主會正式組個業主立案法團,跟住仲有力量同大業主傾返一D 推返吾到的野,好似係個吾合理停車場租啦~~~
作者: 大民    時間: 2010-10-12 11:30:23

樓上sjacky言之有理,本人十分支持大家組織起來,爭取權益。
作者: LeAnn    時間: 2010-10-13 13:18:37

我都好想有村巴呀!每朝返工見到條VAN仔龍就頭暈喇
如果真係搞唔成村巴,咁都希望朝早喺返工時間多啲VAN仔接送我哋去地鐵站啦。
我好贊成sjacky既意見,開居民大會&收集簽名!
但,,我哋點樣可以團結大家呢?點樣將啲個訊息發送出去呢?
作者: 大民    時間: 2010-10-13 14:43:23

祇要收集到5%業主的聯署,就可以成立「管委會」。
之後就可以要求「民政事務署」協助成立「業主立案法團」。
作者: sjacky    時間: 2010-10-13 14:44:23

我都好想有村巴呀!每朝返工見到條VAN仔龍就頭暈喇
如果真係搞唔成村巴,咁都希望朝早喺返工時間多啲VAN ...
LeAnn 發表於 2010-10-13 13:18

最簡單發信,放晒係各各信箱,其次派傳單!
但係一來要人搞,最好有自原人士組織起一個TEAM,二來要大家真係肯做到底吾好搞到一半見冇乜成績就放棄,咁先有用!
作者: LeAnn    時間: 2010-10-13 16:05:08

回復 14# sjacky

贊成呀!另外,我覺得喺派傳單之前,我哋可唔可以集合幾家人到管業處那邊表達大家想有Shuttle Bus既意思先,如果管業處那邊真係做唔到嘢,咁我哋就去集合大家住戶簽名然後去信尋求區議員既協助。大家覺得點呢?
作者: pckaren    時間: 2010-10-13 19:47:37

我贊成呀..如果有suttle bus 就方便好多! 好似月海灣都有suttle bus喇.. 點解我地會無呀.
作者: 大民    時間: 2010-10-14 08:39:10

“千里之行,始於足下”,爭取權益祇能靠自己。sjacky君是位有主見的熱心之人,值得支持!
作者: sjacky    時間: 2010-10-14 11:18:15

suttle bus 要爭取到,其實都幾難,問管理處話係政府吾批,不過佢地冇做野得個講字呢個真係FEEL 到LAW,如果有業主立案法團我諗好多野都會好D,而家太多野冇人跟進,管理處都吾做野,又冇人換鬼左佢。
EG.:
1. 會所設施壞左話招標等人整成世吾見人
2. 泳池話加燈得個講字,
3. LOCKER 話CUT 就CUT
4. 商場管理不善,D位租晒俾同一間公司賣大陸野,一個商場都已經有三間佢的店....
5. 平台磚爆晒冇人理,整完又整又吾諗諗改一改D車駛入,早上D大巴其實應該安排係停車場,做乜係平台出現....又大又重整爆晒D地磚,同埋都危險啦地方窄,有咁多小朋友出入。
6. 話安DISPLAY 係各大廈....最後又係吾見有人搞
7. 樓同樓之間話加蓋.....之前話有個居民大會睇DESIGN ....又去左邊...吾通我個日出左街...定係佢跟本冇,定係冇人到取消左....不過佢跟本冇通知,有鬼知...

...
...
要數有排數...,要吾要搞業主立案法團要睇有冇人帶頭搞,多數業主我估會讚成,不過通吾通過到就要睇大業主即係和黃...。不過最底限度要有人肯出來搞,最小組織個五至十人TEAM 先啦!
作者: 大民    時間: 2010-10-15 08:58:42

suttle bus 問題祇是冰山一角,入伙多年整個屋苑的管理更是每況愈下,大部分業主都逆來順受,寵壞了管理公司,對少數業主投訴採用「拖」字訣,管理高層更是位太極高手!

成立「業主立案法團」,是維護業主權益最有效的方法。
作者: grassman    時間: 2010-10-15 23:05:35

講無用的!
作者: 大民    時間: 2010-10-16 18:24:09

業主會是廢柴,管理公司得過且過,混飯吃!損害廣大業主的權益。
不平則鳴!好過做縮頭烏龜,多D人表達意見絕對有用。
作者: 大民    時間: 2010-10-27 08:00:55

rc成日都俾報紙佬抽水交通差,
咁多年來管理公司有關村巴完全冇進展
咁搞落去所有業主都冇著數 ...
unicorn 發表於 2010-10-6 12:43

請你支持sjacky,為各小業主爭取權益。
作者: unicorn    時間: 2011-1-5 12:13:30

講無用的!
grassman 發表於 2010-10-15 23:05

你想點action?

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2