藍澄灣業主社群

標題: 不如我地一人一信 [打印本頁]

作者: wicyh    時間: 2003-7-21 21:05:18     標題: 不如我地一人一信

不如我地一人一信寫俾李志強議員同和黃爭取番d權益
作者: 匿名    時間: 2003-7-21 21:07:05     標題: Re: 不如我地一人一信

[quote:dabb7c5536="wicyh"]不如我地一人一信寫俾李志強議員同和黃爭取番d權益[/quote]
咁爭取乜野權益..?
作者: dick queenie    時間: 2003-7-21 21:14:32

其實,我諗現階段還是低調些好
我知道,有些區議員是借機會出位。
入左伙睇定些好。現在攪咁多野,整串個場,個盤咪差哂。
到時有人問:呀~~ 陳生你住邊暑
你話........ :哦~~~冇,藍澄灣之o麻
個八婆即時同你講:嘩~~陳生,我聽講度環境好差架,住到人咩。
你話幾q 煩呢。
作者: wicyh    時間: 2003-7-21 21:18:11

有人同你爭取喎 仲想點?
第時無人理你仲慘
作者: saga    時間: 2003-7-21 21:39:08

[quote:32fab24b88="wicyh"]有人同你爭取喎 仲想點?
第時無人理你仲慘[/quote]

我 icq 過下 hales 同 ken ~
大家都覺集齊多d人先夠力量 ...
逐個逐個去煩?... 都未必夠 bargaining power ~
作者: wicyh    時間: 2003-7-21 21:41:07

一人一信都唔夠?
作者: saga    時間: 2003-7-21 21:44:28

[quote:39a3909c69="wicyh"]一人一信都唔夠?[/quote]

夠 (煩) 囉 XD

group 起一封信 幾百個業主簽名  (過千張選票)...
為左選票吨@定都會做下野
作者: wicyh    時間: 2003-7-21 21:49:16

[quote:7472e012ff="saga"][quote:7472e012ff="wicyh"]一人一信都唔夠?[/quote]

夠 (煩) 囉 XD

group 起一封信 幾百個業主簽名  (過千張選票)...
為左選票吨@定都會做下野[/quote]

做唔做到先?
作者: saga    時間: 2003-7-21 21:56:33

[quote:e148e0162f="wicyh"]
做唔做到先?[/quote]

我地做唔做到丫 定個議員做唔做到野先?

我地 .. 而家漫漫 group 多d人 ..
多後生仔女 會比較關注大家既新居 (唔太會出現各家自掃門前雪掛... 唔係邊得咁快又 forum 又 webpage 又 mail server XD 多謝大家! XD)

議員就真係唔知岕A水 ....
同埋...和黃又唔一定賣脹 ~
作者: wicyh    時間: 2003-7-21 22:02:04

我話做唔做到幾百個業主簽名呀

議員唔知岕A水  相信住附近d居民應該知坅Y邊個
作者: saga    時間: 2003-7-21 22:04:32

[quote:211db691b7="wicyh"]我話做唔做到幾百個業主簽名呀

議員唔知岕A水  相信住附近d居民應該知坅Y邊個[/quote]

未入伙前未必得 ... 唔係個個識上來
入完伙...嘿嘿嘿...肯搞無理人唔得
人地柏麗爭取小巴 浩劫爭取減管理費 過千人呀... (1000/2000)
作者: dracula    時間: 2003-7-21 22:06:28

[quote:372e7c3f31="dick&queenie"]其實,我諗現階段還是低調些好
我知道,有些區議員是借機會出位。
入左伙睇定些好。現在攪咁多野,整串個場,個盤咪差哂。
到時有人問:呀~~ 陳生你住邊暑
你話........ :哦~~~冇,藍澄灣之o麻
個八婆即時同你講:嘩~~陳生,我聽講度環境好差架,住到人咩。
你話幾q 煩呢。[/quote]

我認同~
而家話呇章阰?我地都未入伙 講都冇用~
我地而家係集合力量o既時間 入伙之後有咩事就係爆發o既時候~
作者: saga    時間: 2003-7-21 22:09:25

[quote:09fca0a958="dracula"]

我認同~
我地而家係集合力量o既時間 入伙之後有咩事就係爆發o既時候~[/quote]

有部份野 最好係坋I尾前爭取

1. 免費起返個磚牆
2. 中央冷氣

起好坉囓i能再整過 XD
作者: kenykl    時間: 2003-7-21 22:11:26

[quote:6c4de0dc0d="wicyh"][quote:6c4de0dc0d="saga"][quote:6c4de0dc0d="wicyh"]一人一信都唔夠?[/quote]

夠 (煩) 囉 XD

為左選票吨@定都會做下野[/quote]

做唔做到先?[/quote]

We can do it during our first meeting or later...
作者: saga    時間: 2003-7-21 22:13:02

[quote:7e8dd00a5b="kenykl"]
We can do it during our first meeting or later...[/quote]

所以呢...大家出席第一次聚會啦~
作者: wicyh    時間: 2003-7-21 22:13:24

而家唔攪到時先攪就煩喇
作者: kenykl    時間: 2003-7-21 22:14:04

[quote:4698711f1a="saga"][quote:4698711f1a="dracula"]

我認同~
我地而家係集合力量o既時間 入伙之後有咩事就係爆發o既時候~[/quote]

有部份野 最好係坋I尾前爭取

1. 免費起返個磚牆
2. 中央冷氣

起好坉囓i能再整過 XD[/quote]

Reduce noise pollution 中央冷氣 very important!!
Better than keep that useless 九唔搭七... 鮮風系統...really useless...
作者: saga    時間: 2003-7-21 22:16:10

[quote:350d8a4d6a="kenykl"]
Reduce noise pollution 中央冷氣 very important!!
Better than keep that useless 九唔搭七... 鮮風系統...really useless...[/quote]

yup ...
要逼尨膋藄茪丰“N氣 ... 吤X電 坉曭?都起碼逼吤X返舊冷氣補貼...
作者: kenykl    時間: 2003-7-21 22:21:54

免費起返個磚牆... I think will not be possible...
Because the booklet and buy/sell agreement stated the layout of the flat does not have a wall... CK will use this point as their stand.... They are legal...
But the 鮮風系統 is not 100% same as it stated CK use 鮮風系統 to pretent a syste m can provide noise reduction element. However from a reasonable man point of view such 鮮風系統 does not provide such function... Which it againest the agreement from legal point of view CK are not 100% wrong but I think we need to use councillor's effect to reflect such weakness of the 鮮風系統. Push Gov't not easily grant "入伙紙" to CK....
作者: wicyh    時間: 2003-7-21 22:22:41

1. 免費起返個磚牆

一定唔得 服務式住宅要有75%一房
作者: dracula    時間: 2003-7-21 22:24:01

[quote:19c916cac5="wicyh"]1. 免費起返個磚牆

一定唔得 服務式住宅要有75%一房[/quote]

我地收o左樓後點都會起o架啦~ 吤u係比錢我地~ 一萬幾仟都好嘛~
作者: saga    時間: 2003-7-21 22:24:30

[quote:6faa31ba56="kenykl"]免費起返個磚牆... I think will not be possible...
Because the booklet and buy/sell agreement stated the layout of the flat does not have a wall... CK will use this point as their stand.... They are legal...
But the 鮮風系統 is not 100% same as it stated CK use 鮮風系統 to pretent a syste m can provide noise reduction element. However from a reasonable man point of view such 鮮風系統 does not provide such function... Which it againest the agreement from legal point of view CK are not 100% wrong but I think we need to use councillor's effect to reflect such weakness of the 鮮風系統. Push Gov't not easily grant "入伙紙" to CK....[/quote]

只要可以對坉茪J伙紙有壓力....
ck 就會有推動力做野 ...
唔係到時無入伙紙... 大家要錢唔要貸妠N死得
作者: wicyh    時間: 2003-7-21 22:29:34

[quote:c3ebce6df5="dracula"][quote:c3ebce6df5="wicyh"]1. 免費起返個磚牆

一定唔得 服務式住宅要有75%一房[/quote]

我地收o左樓後點都會起o架啦~ 吤u係比錢我地~ 一萬幾仟都好嘛~[/quote]

你想同?#25886;番錢????????哈哈哈
作者: saga    時間: 2003-7-21 22:32:58

[quote:2304505ea8="wicyh"]
你想同旵奏f錢????????哈哈哈[/quote]

直接過你手既錢 機會近零

變下形式都仲有少少機...
作者: dick queenie    時間: 2003-7-21 22:33:16

我覺得起返個磚牆好難,地契講明;要有70%是一房單位
如果宒璊韺A時, 已經起返個磚牆變成兩房單位,咁吤眶M理虧。
而中央冷氣方面,返而有些少機會,但妘?飢A裝左三部分體式,我諗機會都.....。
反而大家應該想下,可不可以屈囮K費巴士仲好。又或者好似yoho 咁,
整埋些特惠野比你地食...........。
等你唔駛做飯
作者: saga    時間: 2003-7-21 22:35:01

[quote:d68b990928="dick&queenie"]我覺得起返個磚牆好難,地契講明;要有70%是一房單位
如果宒璊韺A時, 已經起返個磚牆變成兩房單位,咁吤眶M理虧。
而中央冷氣方面,返而有些少機會,但妘?飢A裝左三部分體式,我諗機會都.....。
反而大家應該想下,可不可以屈囮K費巴士仲好。又或者好似yoho 咁,
整埋些特惠野比你地食...........。
等你唔駛做飯[/quote]

但都係中央冷氣同埋錢實際一d ...
作者: dracula    時間: 2003-7-21 22:35:49

一人一封入伙利是囉~  利是錢要夠起番幅牆~
作者: saga    時間: 2003-7-21 22:37:09

[quote:67df2a74f0="dracula"]一人一封入伙利是囉~  利是錢要夠起番幅牆~[/quote]

牆同 嘈音=冷氣 問題
我都係覺冷氣重要好多好多....

嘈到唔開得窗真係好弊
作者: dick queenie    時間: 2003-7-21 22:37:51

而你地話,迫吤X唔到入伙紙,咁仲慘,呇a一早已收了銀行錢,
妦z得你地死,理得你地幾時入到伙。
我地要供樓之餘,仲要冇樓住,幾苦。
作者: dracula    時間: 2003-7-21 22:40:37

[quote:074b508d75="dick&queenie"]而你地話,迫吤X唔到入伙紙,咁仲慘,呇a一早已收了銀行錢,
我地要供樓之餘,仲要冇樓住,幾苦。[/quote]

最遲 6月5日收唔到樓而又冇其他合理原因的話 我地就可以要錢唔要貨~
作者: saga    時間: 2003-7-21 22:41:38

[quote:13e6a91d77="dick&queenie"]而你地話,迫吤X唔到入伙紙,咁仲慘,呇a一早已收了銀行錢,

無入伙紙 到時唔使供...
坉n俾返樓價d錢你 仲要賠 P+2 既 interest ...
作者: kenykl    時間: 2003-7-21 22:43:35

[quote:6665d0ba85="dracula"][quote:6665d0ba85="dick&queenie"]而你地話,迫吤X唔到入伙紙,咁仲慘,呇a一早已收了銀行錢,

最遲 6月5日收唔到樓而又冇其他合理原因的話 我地就可以要錢唔要貨~[/quote]

Exactly!! If they cannot fulfill legal requirement cannot get the 入伙紙 Ck more afraid then you.... TOTAL REFUND + INTEREST!!
作者: dick queenie    時間: 2003-7-21 22:45:14

長和咁把炮,政府點敢得罪吽A
到時妏磞鹵鴘k,用橫手,如果岕N辦法.............
今日我地就唔會響度。right?
作者: saga    時間: 2003-7-21 22:47:13

[quote:6a01e0b07a="kenykl"]
Exactly!! If they cannot fulfill legal requirement cannot get the 入伙紙 Ck more afraid then you.... TOTAL REFUND + INTEREST!![/quote]

我地蝕印花稅 律師費
CK 蝕得仲多 XDDDD

我個銀行罰息又低 (其本上只係俾返rebate ?
作者: dracula    時間: 2003-7-21 22:47:24

[quote:7dc16b4e38="kenykl"][quote:7dc16b4e38="dracula"][quote:7dc16b4e38="dick&queenie"]而你地話,迫吤X唔到入伙紙,咁仲慘,呇a一早已收了銀行錢,

最遲 6月5日收唔到樓而又冇其他合理原因的話 我地就可以要錢唔要貨~[/quote]

Exactly!! If they cannot fulfill legal requirement cannot get the 入伙紙 Ck more afraid then you.... TOTAL REFUND + INTEREST!![/quote]

不過我希望呇a好好合作 我係真心真意對藍澄灣o架~ 比我同吨@齊啦~
作者: saga    時間: 2003-7-21 22:50:04

[quote:fa608319d7="dick&queenie"]長和咁把炮,政府點敢得罪吽A
到時妏磞鹵鴘k,用橫手,如果岕N辦法.............
今日我地就唔會響度。right?[/quote]

7-1 之後...
人民既力量已經不可小看 XD
作者: saga    時間: 2003-7-21 22:52:08

[quote:dae4595565="dracula"]
不過我希望呇a好好合作 我係真心真意對藍澄灣o架~ 比我同吨@齊啦~[/quote]

要錢唔要貨只係一個脅逼既手段...

我都話 最好就係妢d掂哂d野 無嘈音問題 俾我地如期入伙...
住得開開心心 ~

呢度好多人等住收樓拉埋架嘛 XDDDD
作者: dick queenie    時間: 2003-7-21 22:55:13

冇錯~~打倒狗仔碼頭,打倒老李。
作者: saga    時間: 2003-7-21 22:57:04

[quote:0e8e7734f7="dick&queenie"]冇錯~~打倒狗仔碼頭,打倒老李。[/quote]

等你架吉恩出動~~~ XD
有無赤色紅慧星呢? XDD
作者: dick queenie    時間: 2003-7-21 22:58:48

saga.....萬歲~~~~
\\(^o^)\\(^o^)        (^o^)//(^o^)//
作者: saga    時間: 2003-7-21 23:22:30

[quote:fddd11e43c="dick&queenie"]saga.....萬歲~~~~
\\(^o^)\\(^o^)        (^o^)//(^o^)//[/quote]

呢度只可以向 hales 講萬歲 >o<
我呢個小小版主 千萬唔可以鋒頭遜L?XDDDD
作者: dick queenie    時間: 2003-7-21 23:23:43

~煩呀

(刪去一不雅用字 等你求婚更易成?^^)
作者: hales    時間: 2003-7-21 23:51:51

[quote:353c86ef93="saga"][quote:353c86ef93="dick&queenie"]saga.....萬歲~~~~
\\(^o^)\\(^o^)        (^o^)//(^o^)//[/quote]

呢度只可以向 hales 講萬歲 >o<
我呢個小小版主 千萬唔可以鋒頭遜L?XDDDD[/quote]
兄弟....=.= 咪禮琱W檯好喎........=.=

呢度個個都萬歲~
一個社群係每一個人都是重要的角式......每左邊個都生存唔到咖.......嘿嘿~
作者: saga    時間: 2003-7-22 00:01:32

[quote:af2e2bb2b0="hales"]兄弟....=.= 咪禮琱W檯好喎........=.=

呢度個個都萬歲~
一個社群係每一個人都是重要的角式......每左邊個都生存唔到咖.......嘿嘿~[/quote]

危險 ~
速逃中 ~~~  
作者: wychan    時間: 2003-7-22 12:14:22     標題: 爭取中央空調

:em13: 我們現在就要起來爭取原定之中央空調系統 因為有關系統一定要經機電署批准有的關設備安裝及建築署更改圖及結構。所花的時間很長及不一定在現有結構可實行。因此我們要在未平頂前爭取,否則反魂無術。

我不知ck補地價及2000年對此1999年的頂目有什麼影響,如果有些當律師的朋友或業主,請起來告知。
作者: wicyh    時間: 2003-7-22 17:43:36

一人一信
作者: saga    時間: 2003-7-22 18:57:34

[quote:720a294c67="wicyh"]一人一信[/quote]

第一次聚時會傾呢個問題 ~
作者: wicyh    時間: 2003-7-23 10:29:37

有人話高調得滞會影響藍澄樓價 你地認為點先至好呢?
作者: IWAT    時間: 2003-7-23 10:49:52

[quote:8ebe8274d4="wicyh"]有人話高調得滞會影響藍澄樓價 你地認為點先至好呢?[/quote]
有正面有負面...

簡單d講...
正面....
等外面d人知個問題...  如果解決到...  一定好.
等將要買既年青買家知道大家係好團結...  藍澄係好有活力...  d業主唔會坐以待斃.

負面...
如果解決唔到或時間太長...  會影響好深...  因大多數要吤怷J人只會記得d唔好既野
可能將事件誇大左...  我地依家只不過根據一d未係好清晰既野就去嘈...  表演得我地好驚好冇信心加上手持既資料準確性???  所以最後可能得不償失...

我既睇法係...
一方面先等d區議員同政府知道我地既存在...  同呇a帶出問題...
同時強化我地個組織...  使我地更有代表性...  先清楚各方責任及可行方案...  再強硬要求...
當然時間係好迫切... 所以我贊成快d同議員及學者交流...
作者: saga    時間: 2003-7-23 13:31:13

講得O岩 所以我今日又派左 url 俾三個準業主  
作者: wicyh    時間: 2003-7-23 13:51:19

咁我地寫唔寫信好
作者: IWAT    時間: 2003-7-23 14:03:33

[quote:7400c8e7bd="wicyh"]咁我地寫唔寫信好[/quote]

我覺得應該寫...  應該要用大家個名一齊寫...  唔好一人一信...  不過個內容就要小心d...

等d議員知我地存在...
等坁齒酗H等緊?..
等呇陪茠簅t既機會...

(如果...用個人名可以寫得更有技巧同出位...)
作者: saga    時間: 2003-7-23 14:09:18

[quote:bc2b7d6492="IWAT"]
我覺得應該寫...  應該要用大家個名一齊寫...  唔好一人一信...  不過個內容就要小心d...

等d議員知我地存在...
等坁齒酗H等緊?..
等呇陪茠簅t既機會...

(如果...用個人名可以寫得更有技巧同出位...)[/quote]

我都覺應該寫 ...
聯名寫既好處係等呇a知我地係團結既 ... 而唔係各自為政

一個聯名 (搵個語文好d既 唔好錯別字 gramma) 再加幾篇出位個人名義 (CJ Dick 寫)

個效果應該會唔錯...

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2