藍澄灣業主社群

標題: 洗冷氣機一問 [打印本頁]

作者: michaeltsang    時間: 2010-5-17 19:36:00     標題: 洗冷氣機一問

我想問 3M隻冷氣機泡沫清潔劑可唔可以用o係藍澄灣既分體式冷氣度?
作者: sjacky    時間: 2010-5-18 10:34:30

所有冷氣機泡沫清潔劑只係清洗冷氣機個吸風位的金屬片,如果你個D位好DIRTY,可以用一用,其實佢係一D酸性清潔劑,張你吸風位D 塵 (嗱)走,如果你真係要清潔成架機,一定要叫人上來,一來佢地用的清潔劑,係一D濃酸來,強過3M個D 好多,二來佢地會用一D 高壓水幫你連D喉都清潔埋,如果你吾介意D喉有菌有味,咁3M個D 可以幫你清潔到D吸風位,如果一早塞晒,冇乜風的確係有D幫助,不過3M個D 清潔劑吾係好勁,用時最好搵D好軟的擦幫下手擦下,咁效果就會好好多!
作者: michaeltsang    時間: 2010-5-19 00:18:05

所有冷氣機泡沫清潔劑只係清洗冷氣機個吸風位的金屬片,如果你個D位好DIRTY,可以用一用,其實佢係一D酸性清潔劑,張你吸風位D 塵 (嗱)走,如果你真係要清潔成架機,一定要叫人上來,一來佢地用的清潔劑,係一D濃酸 ...
sjacky 發表於 2010-5-18 10:34

唉,我自已一早想洗啦,但屋企人話人地D 冷氣十年先洗一次,宜家得5年唔洗洗,宜家一開部冷氣噴出黎既風係臭的,完全訓唔到..........
作者: sjacky    時間: 2010-5-19 21:13:41

OH咁你就快D洗了,因為有味即入面喉已經發晒(毛)了,你吾駛吹出來D風會包含左D(毛)菌,對身體一D都吾健康,仲好易有鼻敏感添,你洗完D水一定都係黑色。。。。勁DIRTY
作者: DorDor    時間: 2010-5-19 22:10:26

我早兩日都洗左,D水真係黑色!
作者: michaeltsang    時間: 2010-5-19 23:06:27

我約左師父聽日洗喇,夏天流流長,真係頂唔順!雖然$450,但為左自已身體健康,阿媽唔比都要自已比!
作者: michaeltsang    時間: 2010-5-20 13:44:32

各位,頭先終於洗完喇,師父洗完比番D 水我睇,黑色的!雖然冇我想象中咁黑 (我以為會黑到好似墨水....)。但係洗完D 風真係清爽左好多!雖然對於一個學生黎講,$450 真係貴左D,不過為左自已健康著想,係值得的!唔好以為有異味既話洗洗個隔塵網就算,此乃治標不標本!同埋就黎會好熱,再唔洗辛苦既只有自已!所以冷氣有問題既業主們快D 搞搞啦~
作者: chuchu    時間: 2010-5-27 11:18:01

我剛住在RC 1個月, 想問大家洗冷氣機的師傅電話 ?  Thanks !
作者: TaiTai    時間: 2010-6-17 13:21:39

各位, 請問清洗冷氣時是否一定要挪走附近所有東西, 會不會使地方很髒?
早前在信箱見到有些單張, 不知有冇有人使用過他們的服務, 可否介紹一吓.
作者: xomama104    時間: 2010-6-17 14:06:53

你去問管理處, 有冷氣師傅電話架啦 !
作者: moonmoon    時間: 2010-6-17 19:53:29

我有搬開啲野,主要方便師傅,免佢唔小心碰跌,大家都唔好。

基本上師傳唔會整dirty啲地方,佢都會同你舖張帆布,又會有盤同busket裝水。但點都會有啲灰咁啦。

上次找李師傅,都okay,三部機連toilet個抽氣,HK$1000
作者: TaiTai    時間: 2010-6-18 14:08:59

多謝大家......
作者: grassman    時間: 2010-6-20 18:52:26

我有搬開啲野,主要方便師傅,免佢唔小心碰跌,大家都唔好。

基本上師傳唔會整dirty啲地方,佢都會同你舖張帆布,又會有盤同busket裝水。但點都會有啲灰咁啦。

上次找李師傅,都okay,三部機連toilet個抽氣,HK$10 ...
moonmoon 發表於 2010-6-17 19:53

$1000 that cheap!
作者: kevin_4389    時間: 2010-7-4 22:15:22

7# michaeltsang

我都想搵人洗冷氣....可唔可以俾個師傅電話我呀...? PM 俾我啦..thanks...
作者: rstfung    時間: 2010-7-5 01:33:05

落樓下問座頭保安有佢卡片.
作者: heiyip    時間: 2010-7-5 10:25:04

傔貴自己去洗,買黑膠袋貼着機身用水沖洗, 不過花少少時間
作者: michaeltsang    時間: 2010-7-5 10:26:17

傔貴自己去洗,買黑膠袋貼着機身用水沖洗, 不過花少少時間
heiyip 發表於 2010-7-5 10:25

洗左啦

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2