藍澄灣業主社群

標題: 給夾平夾賤賣rc的人的信 [打印本頁]

作者: unicorn    時間: 2010-5-17 09:33:00     標題: 給夾平夾賤賣rc的人的信

你地賣rc之前, 我希望你地想清楚, 出去check下出面油尖旺一直去到荃灣既2手50年舊

樓幾錢間, 以我問過好多呢d屋都要成3-4000蚊一尺而家好似土瓜灣之類仲要住好耐van仔先去到

而香港大多數既旺區2手樓如果似d樣既我估都唔會有人賣得平lor

好多要"駁車"既樓, 如果有rc咁既裝修會唔會平過4000數呢? 我估唔多lor
唉, 其實而家supply口係晒我地手, 大家夾手夾腳"markup" 標4500蚊一尺就搞口掂,

你地夾硬沽左間屋出去交租你估唔洗錢咩?
睇見而家rc個價真係無語, 一手莊家樓現象的悲哀
其實"如果" rc有2期3期4期, 你估班死人經紀同埋莊家會唔炒上6000蚊尺咩?
作者: michaeltsang    時間: 2010-5-17 11:43:04

rc 重有位起其他期?
作者: roadx    時間: 2010-5-17 12:39:28

如果麻 !!  發下夢先啦
作者: kingi    時間: 2010-5-17 14:18:34

如果麻 !!  發下夢先啦
roadx 發表於 2010-5-17 12:39

我地幻想吓,長青村被收回,青衣工業區被收回,和記正式被收回.
咁起到好多期添呀.
作者: unicorn    時間: 2010-5-18 09:24:32

4# kingi

而家一手莊家炒起市既手法根本係同實際情況相反
一個盤有2/3/4/5期就好似yxxx town咁2手6000 1手8000佢口大你口細
但事實上一個盤如果有2/3/4/5期好多時其實要忍好多年沙塵滾滾, 唔好住之餘貴到痴肺
買樓花冇樓睇點知起出黎有咩問題? 點解唔黎rc買間2手?
有時好似映x園咁如果一期一期咁增加人口
最後個club house既用家人數多到嚇死
個club house仲人頭湧湧過旺角
都唔知d買家咩腦
作者: happySparrow    時間: 2010-5-19 16:46:43

其實我個人認為RC樓價偏低是有原因的:
• 來自三間酒店的自由行同胞旅客太多,好多時商場都俾旅客攻陷,人聲鼎沸...
• 每朝返工時間要與旅客共用專線小巴,有時旅客太多要等上3、4架小巴才能轉車至港鐵站趕返工...
• 同胞們與我們文化背景不同,喜於酒店各層走廊亂曬衣物及大聲呼叫,實在慘不忍睹及擾人清夢...
• RC有會所=冇會所,因每月要繳付HK$150會費成為藍澄會會員才可享用設施,否則甚至不能進入,與香港大部份屋苑式之屋苑會所有別,不能按次收費...

作為上車盤,RC已算是不錯的選擇,而RC樓價及租值偏低,正是"有辣有唔辣",各取所需,自行判斷吧...
作者: hyofion    時間: 2010-5-20 23:13:26

贊成呀!樓價貴與否, 只在於業主賣嘅價.RC也不是很差, 點解仲係4000蚊樓下? 我唸係配套問題, 若下面商場多幾間食市,對面街市多D嘢賣, 可能會好D.
作者: pckaren    時間: 2010-5-21 15:10:12

其實RC都不是太差, 每個屋苑都有佢地嘅問題. 只要RC增加少少配套,呎價又怎會少於4000呎呢?
作者: kavinxp    時間: 2010-5-22 11:11:57

幻想下, 如果有條青衣南線, RC 一定上$5000
作者: LOVE1234    時間: 2010-5-22 17:56:54

幻想下, 如果有條青衣南線, RC 一定上$5000
kavinxp 發表於 2010-5-22 11:11

等個廢物政府    有排喇
作者: ktleung    時間: 2010-5-23 11:47:38

我新搬來大概半年,我覺得這裏美中不足的地方是廁所沒有窗戶,至於有關自由行旅客的問題,沒錯,是有其弊的(這點已經很多人提出過),但也要不忘其利;例如,如果不是有大量旅客,小巴便不會這麼快齊客開車了。說到希望樓價升值,小弟認為最主要的是改善交通,現在許多人對這裏的印象是「偏僻」、交通不便(其實是港鐵上蓋的「崇拜心態」作祟),倘若新增沙田小巴線而又令這一帶受惠,我相信會有所幫助。雖然我都是業主,但我也是得益於這裏的低樓價而能勉力「上車」,或許,在這「意義」上,這裏是青衣的最後一片「樂土」!
作者: online.eric    時間: 2010-5-23 14:01:40

我新搬來大概半年,我覺得這裏美中不足的地方是廁所沒有窗戶,至於有關自由行旅客的問題,沒錯,是有其弊的(這點已經很多人提出過),但也要不忘其利;例如,如果不是有大量旅客,小巴便不會這麼快齊客開車了。說到 ...
ktleung 發表於 2010-5-23 11:47

同意!
作者: grassman    時間: 2010-5-24 21:25:21

我新搬來大概半年,我覺得這裏美中不足的地方是廁所沒有窗戶,至於有關自由行旅客的問題,沒錯,是有其弊的(這點已經很多人提出過),但也要不忘其利;例如,如果不是有大量旅客,小巴便不會這麼快齊客開車了。說到 ...

Agree too!
作者: isofisherman    時間: 2010-6-8 14:40:30

現時很多年輕夫婦都沒有生育計劃,大多數喜歡養寵物視為己出,RC 應該修改禁養寵物的條款,可給收這方需求的買家,樓盤多人考慮買入,亦會增加需求,有需求樓價自然會上升啦.
作者: grassman    時間: 2010-6-8 22:33:32

現時很多年輕夫婦都沒有生育計劃,大多數喜歡養寵物視為己出,RC 應該修改禁養寵物的條款,可給收這方需求的買家,樓盤多人考慮買入,亦會增加需求,有需求樓價自然會上升啦. ...
isofisherman 發表於 2010-6-8 14:40

???
作者: sylvialai    時間: 2010-6-9 12:52:24

其實講到交通不方便... 可謂不方便...
樓下有小巴去港鐵站.. 行3-4分鐘就到長青巴士站.....
同灝景灣行去長發巴士站咪差不多
絶對認同「崇拜心態」作祟, 灝景灣近左個港鐵站,
香港人行多少少路....當運動下, 健康D啦
我唔只一次看到一位家長帶小朋友到長青返幼稚園....
但坐葵芳小巴上去.....長青巴士站.......(即係行3-4分鐘那個)
有D香港人其實真係好懶~~~
最好係行出口有就有車到任何一個地方
作者: unicorn    時間: 2010-6-17 15:39:50

同灝景灣行去長發巴士站咪差不多
>>>>.
你米同班agent din啦
rc出青衣站都唔算慢
如果真係返機場工有唔小人可能當rc比太x城好住
成日口係踩rc戈班只係agent佬

老老實實
入伙5-6年啦
真係唔滿意交通既人搬都搬晒啦
我本人有段日子由青衣去太古
戈排真係坐好耐車
但我同時了解到由太古去機場返工咪一樣

至於浩x灣, 我可以答你
而家戈班網上打手冇人係住機鐵上蓋既
以同一size而言機鐵上蓋分分鐘係rc尺價2倍or2.5倍
咁供樓法我寧願去rc住
仲有就算供晒樓你都要交驚人差嚮管理費

而且機鐵上蓋出葵芳夠遠啦,
d人根本搵黎講
作者: unicorn    時間: 2010-6-17 15:44:26

我覺得這裏美中不足的地方是廁所沒有窗戶
好心你米同班agent din啦
好多agent成日上網唱rc黑厠
但香港有好多海景同半山樓長期宿口係雲層入面
比如葵青區既老牌富貴樓華x山莊琴日就全日都係口係雲層入面
你古戈度個厠所係唔係好爽?

只不過係d agent佬見佣金大就吹到天上有地下無
作者: LeAnn    時間: 2010-6-18 16:30:39

現時很多年輕夫婦都沒有生育計劃,大多數喜歡養寵物視為己出,RC 應該修改禁養寵物的條款,可給收這方需求的買家,樓盤多人考慮買入,亦會增加需求,有需求樓價自然會上升啦. ...
isofisherman 發表於 2010-6-8 14:40

如果啲人對寵物敏感或好驚咁點?咁咪又係一樣~會流失啲批買家。
作者: ktk08b    時間: 2010-6-19 00:44:03

"長青巴士站.......(即係行3-4分鐘那個)"

行3-4分鐘係要行超慢囉...
有個小巴站喺正樓下, 巴士站又近...我覺得RC已經算方便
當然要睇你喺邊到返工喇

我住咗大半年...真係覺得幾舒適, 一句到尾超抵住
作者: 一家四口    時間: 2010-6-19 09:23:02

每個屋苑都會有好有唔好, 以咁既價, RC確實係幾好啦, 間格實用, 交通都方便丫。
以盈翠為例, 我覺得RC既間格好過佢, 而且, 話就話佢樓下已經係地鐵, 但係由屋企行去地鐵都要行好遠下。

請到養狗仔呢個問題, 我覺得鐘意狗同唔鐘意狗既人, 呢世都講唔埋架啦, 大家都唔會明大家既諗法, 因為確實有好多人怕狗、爭狗, 覺得佢地有D味, 但鐘意既人, 好多都會覺得佢地就係屋企人, 有邊個會為左間屋, 忍心放棄唔要個屋企人丫。

我冇養狗, 但我呢層都有人養, 佢地耐唔耐都會吠幾聲, 呢D係狗仔既天性, 狗主亦好自律, 地方都乾淨, 所以, 我覺得可以接受。

可能係我好彩, 我住幾年都未喺RC遇過衰既狗主, 有人喺架LIFT度, 而佢地拖住大狗既, 都會唔入LIFT等下一架, 諗深一層, 香港咁多人, 大家都可以住埋一層樓, 總算有緣喎, 大家朝見口晚見面, 只要大家合作一下, 咪大家開心囉。
作者: roadx    時間: 2010-6-19 12:45:42

真係超級跑輸大市   最新呎價 hk$3138

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=14150962
作者: grassman    時間: 2010-6-20 18:58:15

睇你係咩單位啦,要貴,RC$4000呎都有!
作者: online.eric    時間: 2010-6-20 20:46:23

3138係最低?上中原美聯睇都見唔到有噤低。
作者: adeee    時間: 2010-7-8 17:55:46

还有其它的吗?超级吸收  超级吸收

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2