藍澄灣業主社群

標題: 大家收高清有沒有問題? [打印本頁]

作者: moonmoon    時間: 2010-4-8 09:51:37     標題: 大家收高清有沒有問題?

我的高清接受器,近來不能正常接受明珠、本港、jade同國際台,但其他的高清台郤沒有問題,請問大家有沒有遇到這問題呢?

是我的接受器有問題,還是接受的問題呢?
作者: wychan    時間: 2010-4-8 09:58:32

8仔 nova 冇問題...
作者: 濠仔    時間: 2010-4-8 15:43:08

我住T-6

用緊IDTV冇問題....
作者: RickyFong    時間: 2010-4-8 16:39:59

Ok for me wor.  no problem till today.
作者: moonmoon    時間: 2010-4-8 17:09:54

我在第5座,打咗去管理處,佢話聽日sub contractor 會來,會去我到睇睇。
作者: wing102    時間: 2010-4-9 20:43:26

我的高清接受器,近來不能正常接受明珠、本港、jade同國際台,但其他的高清台郤沒有問題,請問大家有沒有遇到這問題呢?

是我的接受器有問題,還是接受的問題呢? ...
moonmoon 發表於 2010-4-8 09:51

sometimes , the above mentioned chanel were having trouble, but it happened not so frequently.
作者: grassman    時間: 2010-4-10 10:38:56

My case like wing102.
作者: sylvialai    時間: 2010-4-10 15:12:47

T1 正常
好清冇問題
作者: moonmoon    時間: 2010-4-10 23:20:25

個sub-contractor嚟看完,佢用部機在我家check singal,最後話我自己裝修拉果條線收得唔好。之前得,因為我個case 好marginal ﹐天氣變影響少少都會有問題。

另外,因為我條天條先入DVD去再去機頂盒,所以又會再downgrade,所以佢話要先入機頂盒,如果都唔得,就試吓買個勁啲的天線放大器。
作者: Billy    時間: 2010-4-12 11:13:34

有冇試個重新SCAN所有台.
我以前試過同一問題.
重新SCAN過便OK.
作者: unicorn    時間: 2010-4-13 08:55:23

其實睇高清洗唔洗買機頂合?
作者: kingi    時間: 2010-4-14 10:10:02

要買架,買咗機頂盒後追台就掂.
另如果好有要求的話,要買埋個"放大器"-用黎強化視訊訊號-因為個rc訊號唔算太強(不過我就無買既,因為就咁用機頂盒都ok)
作者: kingi    時間: 2010-4-14 10:16:03

講漏咗,如果部電視有內置機頂盒,咁就唔駛買啦~

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2