藍澄灣業主社群

標題: 天氣潮濕 - 開洗衣機跳fuse [打印本頁]

作者: vivian    時間: 2010-2-26 18:18:33     標題: 天氣潮濕 - 開洗衣機跳fuse

住左咁多年,今日終於遇到。管理處話其他住戶都有呢個情況,今日我試開兩次洗衣機,都立刻跳fuse。管理處建議我呢幾日唔好開住,等潮濕完先開,我要囉衫去磅洗,哎,肉痛呀!!
作者: grassman    時間: 2010-2-26 22:30:52

Touch wood!  Not yet my turn.
作者: KCs    時間: 2010-2-27 00:52:56

我的情況同你一模一樣
作者: kingi    時間: 2010-2-27 01:00:32

今晚一開機就中招了...真係唔明潮濕關d電乜事....
作者: wing102    時間: 2010-2-27 09:58:49

Our washing machine has the same problem.
Some clothes need to hand wash.
作者: vivian    時間: 2010-2-27 11:27:08

原來咁多人有事!     咁你地開反機未呀?
作者: KCs    時間: 2010-2-27 14:06:51

我唔敢開, 因為一跳掣其他電器都熄電
作者: saga    時間: 2010-2-27 22:12:02

我都有同樣問題 ~
作者: chihin    時間: 2010-2-27 22:20:53

唔怪得之樓下咁多一袋袋衫啦!
作者: andymon    時間: 2010-2-27 23:49:04

Me 22222222222222222222
作者: Tomato    時間: 2010-2-28 00:12:47

我都係呀....咁大個女都未試過咁神奇ge事, 都唔知幾時先可以洗返衫...
作者: sunsze1128    時間: 2010-2-28 08:52:28

我今日都中招..有冇咩辦法???
其實關唔關潮濕事...定係電壓問題?
作者: et123    時間: 2010-2-28 09:15:02

My washing machine also have the same problem, tried many times yesterday and this morning. What can I do?
作者: frankiesuen    時間: 2010-2-28 11:28:42

我都係一樣,但開了冷氣1小時左右就可以用得
作者: Thomas100    時間: 2010-2-28 14:45:48

我的洗衣機豐澤牌 FFW814A 都是一樣,幾天都是一開機就跳掣!試過在洗衣機旁開抽濕機,抽了一個晚上後再開都是一樣跳掣,請問各位朋友如何是好呢?想換洗衣機但沒有適合的高度尺寸!因為一般前置式洗衣機尺寸:595厘米(闊) x 850厘米(高) x 525厘米(深),而藍澄灣原裝洗衣機(豐澤牌 FFW814A )的高度約為70厘米。
作者: Tomato    時間: 2010-2-28 18:18:32

我今日都中招..有冇咩辦法???
其實關唔關潮濕事...定係電壓問題?
sunsze1128 發表於 2010-2-28 08:52

係啦, 係咪電壓問題呢???因為潮濕而令到洗衣機開唔到....真係罕有!
成個香港來講, 藍澄灣都唔算係最潮濕, 將軍澳仲濕啦, 我D FRIEND住將軍澳, 望出去好似去左仙境咁, 都唔會咁啦....
作者: vivian    時間: 2010-2-28 20:22:35

今日我未敢開洗衣機? 有冇人今日都跳呀?
作者: sunsze1128    時間: 2010-2-28 22:28:41

我剛剛試開...都係跳舞!!
想問下大家有冇地咩方法.....我地可以點???
作者: vivian    時間: 2010-3-1 01:07:43

係啦, 係咪電壓問題呢???因為潮濕而令到洗衣機開唔到....真係罕有!
成個香港來講, 藍澄灣都唔算係最潮濕, 將軍澳仲濕啦, 我D FRIEND住將軍澳, 望出去好似去左仙境咁, 都唔會咁啦....

我都覺得係,幾年裡面,今年這幾天是最潮濕嗎? 過往亦沒有此情形。很多地方的住宅比我們舊,甚至出現出水發霉的現象,又不見它們跳呢?

當然我希望明朝醒來,乜事都無。

但根據天文台的預告,未來一周的濕度都維持在80-95水平,那麼我們想開機的念頭仍然渺茫?

想請問有跳fuse的朋友,您們是否:

*  收樓時隨屋奉送的豐澤牌 ?

因為這可以引證是天氣的問題,抑或是隨樓奉送的洗衣機如今出現了問題。謝謝!
作者: 一家四口    時間: 2010-3-1 09:33:19

我冇問題 (已換機,唔係用豐澤)
作者: sunsze1128    時間: 2010-3-1 10:10:11

即係話要換機啦...
可唔可以話俾我聽咩牌子, model no and how much?
作者: 濠仔    時間: 2010-3-1 12:04:12

我都係T6
都係用緊豐澤牌...
屋企有開抽濕機....部洗e機冇事....
作者: diedsee    時間: 2010-3-1 12:35:17

原來咁多人跳 fuse,  仲以我為係我部有問題, 因為前幾日部機都試過冇左反應, 要大洗部機先開得返, 不過我尋日都把心一橫買左部新的, 新機可以 request 飛頂咁就入到舊機的位置

係呢, 有冇人有收賣佬電話, 等我順便收人收左部舊機
作者: kk-in-hk    時間: 2010-3-1 14:05:48

放 抽濕機 入廚房 抽半日啦, 試過係可以用得返.
作者: sunsze1128    時間: 2010-3-1 16:10:25

我係T1..
等我試下放 抽濕機 入廚房先..
ANYWAY ...what is  "request 飛頂"??? pls advise and how much for it..many thank!
作者: Tomato    時間: 2010-3-1 17:50:14

我都覺得係,幾年裡面,今年這幾天是最潮濕嗎? 過往亦沒有此情形。很多地方的住宅比我們舊,甚至出現出水發霉的現象,又不見它們跳呢?

當然我希望明朝醒來,乜事都無。

但根據天文台的預告,未來一周的濕度都維 ...
vivian 發表於 2010-3-1 01:07

我用緊隨樓附送GE大禮....豐澤牌洗衣機!
我仲未敢試開機......部野咁奇怪, 好驚會爆炸!
我師妹住杏花村, 原來仲勁, 潮濕到消防鐘響, D LIFT全部壞晒......
作者: diedsee    時間: 2010-3-1 22:04:44

25# sunsze1128

即係好似而家果部咁, 洗衣機頂係鐵面的
你平時去睇會發現一般洗衣機都係膠頂, 有成吋厚, 飛頂咁就會由膠頂轉鐵頂, 一般多收幾百蚊
作者: grassman    時間: 2010-3-1 22:06:55

我係T1..
等我試下放 抽濕機 入廚房先..
ANYWAY ...what is  "request 飛頂"??? pls advise and how much for it..many thank!
sunsze1128 發表於 2010-3-1 16:10

I saw Sogo has some models which already 飛頂.
作者: et123    時間: 2010-3-1 22:41:04

今晚聽朋友話可以用風筒吹吹,我吹左10分鐘,一開機又跳掣!
如果因為潮溼而換洗衣機,又好似唔係好抵。最開心一定係樓下間洗衣舖。
作者: ufokan    時間: 2010-3-1 23:14:11

今日都仲係開唔到..............help
作者: vivian    時間: 2010-3-1 23:15:58

美景果間都開心呱?!
我睇埋下周,天氣轉冷先certified
冇錢呀 !
作者: Macuser    時間: 2010-3-1 23:23:17

等唔到, 巳買左機, E+用緊.
作者: diedsee    時間: 2010-3-1 23:41:22

等唔到, 巳買左機, E+用緊.
Macuser 發表於 2010-3-1 23:23

咁部舊機掉左佢呀?
我想捐左佢, 但冇人搬因為時間唔夠...
作者: michaeltsang    時間: 2010-3-2 00:10:08

我前幾日都係咁啊,要用抽濕機抽一排先開得番
作者: Henry Cheng    時間: 2010-3-2 17:44:57

Last Saturday, I went to Maritime Square of 3/F of H.K. Electric City to buy a new washing machine.  The model is Siemens WM08E061HKBU (BU means for kitchen cabinet or without top panel).  The price is HK$4,090, and there is bonus pot from Siemens.  My wife is so scare the Fortress washing machine will make the fire accident from the socket problem (or cross wire problem), even this will be okay to turn ON again.  Be safe, no choice....
作者: wing102    時間: 2010-3-2 18:08:33

你地開反機未呀?
作者: sunsze1128    時間: 2010-3-2 18:22:17

你地有咩好牌子介紹...而可以fit我地kitchen..pls advice?
作者: KCs    時間: 2010-3-2 23:06:32

荃灣豐澤(黃先生 tel: 24900156) 介紹適合藍澄灣用洗衣機:
無須飛頂: 惠而浦 AWU 608          $5990
要飛頂:    惠而浦 AWO/D 41410  $4090 + $250飛頂費
作者: vivian    時間: 2010-3-3 12:35:21

剛剛開反機喇,觀察中.......

仍然運行中,希望大步檻過啦.......

作者: kingi    時間: 2010-3-3 13:04:05

開得返無事就應該無事.恭喜晒~
作者: diedsee    時間: 2010-3-3 13:28:54

我換左金章
作者: sunsze1128    時間: 2010-3-3 14:37:19

May I know the model no and the price, is that include all the installation?
作者: et123    時間: 2010-3-3 21:57:27

I tried to turn on the washing machine tonight, but still not OK.
Anyone is able to turn it on.
作者: vivian    時間: 2010-3-3 22:17:16

今天中午,我重開洗衣機,已經無事了,順利洗完一機衫!  謝天謝地,希望繼續無事啦 ~

樓上,祝你好運!  (試下打開洗衣機門及廚櫃三個抽屜的門吹一夜,希望濕氣盡去 )

作者: kingi    時間: 2010-3-3 23:45:34

我剛先開機都成功了.
我同vivian一樣,開晒d廚櫃門(我連洗衣機個頭都拔咗),用風扇吹咗一日,擒晚關窗開一晚抽氣扇.
作者: andychu22    時間: 2010-3-4 00:09:53

今日仲未開到!!
作者: andychu22    時間: 2010-3-4 00:22:25

我換左金章
diedsee 發表於 2010-3-3 13:28

請問金章洗衣機咩型號幾多錢呢??
請問是否二合一洗衣乾衣機??
請問適合藍澄灣用的洗衣機是高水位定低水位呢(C座)??
作者: sjacky    時間: 2010-3-4 12:30:36

前幾日,我架洗衣機又係跳制,放左抽濕機入去抽2 小時冇事啦,開得返
作者: diedsee    時間: 2010-3-4 13:30:18

請問金章洗衣機咩型號幾多錢呢??
請問是否二合一洗衣乾衣機??
請問適合藍澄灣用的洗衣機是高水位定低水位呢(C座)??
andychu22 發表於 2010-3-4 00:22

我果部唔洗飛頂, 但凸左2咐幾出嚟
型號唔記得, 係二合一洗衣乾衣機, 原價$74xx, jusco 特價$67xx
作者: Tomato    時間: 2010-3-4 17:44:18

呢幾日我Keep住長開廚房隻窗, 又長開抽氣扇, 就開得返喇!!
作者: sunsze1128    時間: 2010-3-4 21:12:13

剛剛開得返...YEAH
作者: et123    時間: 2010-3-5 23:06:55

我終於開到機嘞! 我冇抽濕機,只用風扇吹左一晚,如果仲未開返機嘅,唔好灰心,應該好快得架啦!
呢個話短短一個星期就有千多個閱覽和50多個留言,完全體現到藍澄灣業主互相守望之情,希望大家日後
能繼續交流.......
作者: vivian    時間: 2010-3-6 01:32:08

今天是我第二次開機,成功!!
很感謝您們留言,讓我知道您們都遇上同樣的問題,我就有信心守候了。
在此希望"訓低左"的洗衣機早日返魂有術,日日有衫晾!! Bless you !
作者: KCs    時間: 2010-3-6 12:43:04

我無做任何野,足足八天無開機,今日一試就開到機...HaHa...
作者: Mr_Mrs    時間: 2010-3-6 21:39:41

請問:
1) 是天氣潮濕問題還是洗衣機質素問題?
2) 換了新洗衣機的住戶是否沒有跳FUSE問題?
作者: RickyFong    時間: 2010-3-8 12:52:44

I open the top and rear plate and used the hair dryer to blow arroung 10mins.  Then reopen can work last week.
作者: kwcha333    時間: 2021-8-11 22:48:35

thanks for sharing

一般氣體註冊承辦商服務價格方面,不但實惠而且服務範疇
維修熱水爐全面,能滿足不同顧的需要,為顧客解決日常熱水爐發生的大小故障

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2