藍澄灣業主社群

標題: 又塞廁所!!! [打印本頁]

作者: piggy    時間: 2010-2-21 19:44:18     標題: 又塞廁所!!!

住9個月、塞4次廁所!想点呀???我已經好小心用ga bor~~~
作者: 濠仔    時間: 2010-2-22 03:46:21

第幾座呀...
作者: piggy    時間: 2010-2-22 10:35:00

Tower 3!
今次用0左pump都吾得、最後要師父0黎通先解決到!!!!$500ar!!!整完mat原因都吾知、不過師父話RC廁所本身係幼細d、好易塞。最後我仲要成間沖涼房消毒完再消毒。
業主話吾知我点用、可以用到塞廁所!!Aiya、一年塞4次ar。你估我食飽飯無0野做、搵自己麻煩0羊?平時除廁紙外無dump過其他0野落個馬桶。我自問好geng錫間屋、因為我都想退租時、間屋靚靚仔仔甘比番人mar。甘大家都happy mar。以前租美孚、個業主話下次買楼都要租比我。(話時話、美孚我都住過幾個単位、接近40年楼齢、我未試過塞廁所。。。)
新暦新年塞一次、旧暦新年又塞一次、真係黒仔。。。。。。
作者: kingi    時間: 2010-2-22 10:40:30

我試過三次,有兩次係朋友黎時塞,原因不明;一次懷疑係自己辦完大事後用左太多廁紙.不過以前住公共屋村廿幾年都未試過...
作者: sylvialai    時間: 2010-2-22 10:46:09

我會準備另一條花洒喉....
一有少少問題, 就把花洒喉接駁去浴缸水喉, 另一端放入馬桶....
開大水喉把淤塞物沖走....
師傅話由於馬桶係低咀去水, 加上喉管又細....會令物件塞在轉彎位

我有朋友佢住五座, 都成日塞, 仲成日講笑, 每次辦大事, 都會分段排放   
作者: seadoglee    時間: 2010-2-22 12:50:30

我入伙左4-5個月, 都塞左兩次...
作者: 濠仔    時間: 2010-2-22 14:53:23

我6座呀......10月入伙就塞左2次
早排仲成日塞.....不過上個月整過條大喉就好似好左好多啦....
作者: 濠仔    時間: 2010-2-22 15:00:57

講起用pump....我試過有一次愈pump愈塞....仲倒灌番轉頭.....
唔知係咪我pump得過激......pump埋d cc 上黎.......
仲要座廁,座廁個圓形去水位,沖涼江+洗手盤一齊倒灌......
果次我真係頭都大埋....唔理3721再飛出去再買個大d既pump.....+支飛魚牌...
經過15分鐘既戰鬥.......總算攪得掂....
不過個身就好似唔係自己咁....第2日周身痛

提提大家....d飛魚牌真係好臭...用果陣記得記得開抽氣...同埋開行間屋d window呀...
作者: piggy    時間: 2010-2-22 22:47:37

我都比D消毒薬水+滴露攻到個鼻。依家仲乾浄過医院。
個師傅哥哥通完廁想放個PUMP係地、我吾想、因為好dirty。kui 問可吾可以暫時放係浴缸?我話"我会殺0左你!”
作者: saga    時間: 2010-2-23 20:26:45

我屋企都塞過兩次, 原因不明 ~
pump 係必需既道具 ...
作者: 一家四口    時間: 2010-2-24 07:54:17

我屋企都塞過兩次, 原因不明 ~
pump 係必需既道具 ...
saga 發表於 2010-2-23 20:26

原因係坐廁內個去水位太細,所以谷返轉頭去唔到, 我主人房個坐廁成個換左, 之後問題便完全解決了。
作者: unicorn    時間: 2010-2-26 10:34:57

你地all完c先塞已經好
我未all已經塞左
作者: 肥度    時間: 2010-2-26 16:37:32

我都塞過....最後換左個坐
作者: wing102    時間: 2010-2-27 10:07:54

我屋企都塞過
use pump usually can help.
作者: reef    時間: 2010-2-27 14:31:56

我6座呀......10月入伙就塞左2次
早排仲成日塞.....不過上個月整過條大喉就好似好左好多啦....
濠仔 發表於 2010-2-22 14:53

Hello, how to fix it and how much it cost a???
作者: 濠仔    時間: 2010-2-28 06:06:32

15# reef

我見管理處早排貼左張通告話維修大廈屎渠....我見維修完去水的確係好左...
我諗都關佢事掛

我平時一見佢塞塞地就會用輕量通渠水去通通佢....10分有效
不過上次我去買通渠水....俾人問我有咩用途囉....
我都忍唔住彈佢...唔係用黎通渠...唔通dum落街咩...
作者: kennys    時間: 2010-5-3 11:42:03

我十一月入伙, 都塞左3, 4 次啦!!!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2