藍澄灣業主社群

標題: 面對酒店嘎 煩擾嗎? [打印本頁]

作者: LOVE1234    時間: 2010-1-22 02:49:19     標題: 面對酒店嘎 煩擾嗎?

我發現   好過分, D大陸客成日半夜3點  4點係度嘈   
有次仲過分   4點係走廊做運動   拍手  又大叫   又相機閃光燈  
投訴超多次   無用-.-    酒店個經理居然不耐煩  cut我電話-.-
如果我報警   有無人同我做證?   大家有無甘嘎煩擾阿?
仲有阿   我地樓下保安做咩用嘎    睇人衣著放人入屋嘎?  
d出入證根本就系用出入1樓用嘎?   我見好多次大陸人跟住入喔?  
交保安費  交把鬼阿?   
大家有無興趣係黎緊業主大會   一切提出更改下D出入管理阿?
作者: grassman    時間: 2010-1-22 10:31:01

When will have 業主大會?
作者: vivian    時間: 2010-1-22 12:50:36

呢個係好難改變的事實~ (藍澄灣之所有樓價唔升,事必有因....)
又分享下我的經歷 - 昨晚我係百佳,就比人"輕薄"了.......
我喳住袋麵包和冷凍的東西,排緊隊比錢走人,有個"大佬"用普通話好唔客氣問我哪裡取,我見佢咁無禮貌,真係唔想答,第一下我係詐聽唔到,佢重係咁唉,我唯有指著某方向說,"在那邊找吧"
跟住另一個男人直情想囉我手上那袋麵包,重用手噤,我真係好想唉~
以後,大家8-9pm,No呀,應該係晚上8pm後,千奇米落商場,簡直係人間煉獄~
作者: LOVE1234    時間: 2010-1-22 14:17:24

我有時真係想出手打人   
我有次排隊俾錢   成班人走上黎  推開我  推左我出隊   跟住我火都黎  推番佢地喇  
呢個時候   班人居然問我做咩推佢  仲話我無禮貌   
講番轉頭   有無人支持更改下D出入管理阿?
作者: kingi    時間: 2010-1-22 19:33:22

聽到vivian同love1234個case都好慶!
作者: piggy    時間: 2010-1-23 00:58:56

某個星期日早上5点左右、天都未光、突然聴都有把哀怨既声。。。"小晴~~~~"。
我以為我幻聴。点知5分鐘後、又"小晴~~~~小晴~~~~"。就甘、、、、断断続続約20分鐘。
好彩一早知対面多自由行、吾係真係俾佢嚇死。
唉~~~、点解佢地好似永遠覚得地球為自己轉、吾理其他人感受gah?
作者: LOVE1234    時間: 2010-1-23 01:51:14

佢地令我好想打人  講爛口  
但係真係講番  支持更改下大廈出入管理  
就希望用出入卡出去   5好俾D管理差落去
作者: Kazeyuki    時間: 2010-1-23 03:50:48

係啦
我都試過凌晨 4 點幾 5 點見到成大班(冇 10 個都有 8 個)自由行o係酒店走廊聚集
要去買金飾 / 電子產品 / 奶粉都冇理由咁早啦,d 舖頭都未開門
可能佢地想去金紫荊廣場睇升旗儀式掛  @@"

至於樓下看更,有時又唔怪得佢地o既,係 d 自由行跟住我地 d 住客入
我見 d 看更都會出聲叫番佢地出去o既 ......
作者: frankiesuen    時間: 2010-1-23 11:42:46

一於賣支勁D既氣槍,一槍打爆佢,大快人心
作者: Lucio    時間: 2010-1-23 12:48:01

9# frankiesuen
你地組隊秘密部隊, 我負責Sniper Backup
作者: wing102    時間: 2010-1-23 23:19:45

they are rather annoy , shouting at mid night, no queue at the Parkin shop.....
作者: vivian    時間: 2010-1-25 16:17:18

我樓下的看更,都好盡力架喇,但間中係有自由行係L1跟住入,L5的看更控制唔到。
作者: 我係小忌廉    時間: 2010-1-25 23:17:01

夜晚8:00後都係唔好去樓下個商場, 唔知係咪心理作用, 我成日覺得有大陸人多既地方好臭....
因為用完厠紙無辦法要去樓下百佳買, 一行入去L1門口, 好臭....
最後去左對面長青惠記買
作者: 我係小忌廉    時間: 2010-1-25 23:36:50

好彩我家唔係望酒店, BUT 我都唔係好得你地好多, 棲下油站24小時, 有時D貨櫃車聲都好響, 因為住得高, 所以仲大聲
作者: LOVE1234    時間: 2010-1-27 00:11:28

不是大家心理作用   
係真係臭到不得了    我懷疑成個月無沖涼   
我聽D人講話   大陸D佬   有D一年沖4次   
可怕得很   大家要小心佢地吐痰阿   踩到或者HI親就5好喇
作者: Thomas100    時間: 2010-1-28 18:45:59

下次開業主大會時,所有業主及住戶應該要抽時間參加,要求改善以下幾點:
1) 所有住戶應該憑住戶證出入
2) 要求業委會代表與酒店開會,商量改善噪音問題及拍照問題
3) 總之,要建立和諧的居住環境,爭取應有權益!!全戶起議吧!
作者: 一家四口    時間: 2010-1-28 19:40:09

下次開業主大會時,所有業主及住戶應該要抽時間參加,要求改善以下幾點:
1) 所有住戶應該憑住戶證出入 我諗都幾難, 而且都唔見其他屋苑會咁做, 由一樓同二樓入又點呢?
2) 要求業委會代表與酒店開會,商量改善噪音問題及拍照問題 就算酒店肯開會, 就算佢地答應左, 都唔會有咩改善, 要知道一般大陸人都唔會有"細聲"呢個概念, 酒店又理得D客人幾多丫, 唔通派人跟住佢咩 !
3) 總之,要建立和諧的居住環境,爭取應有權益 ...
Thomas100 發表於 2010-1-28 18:45

真係冇心潑你冷水, 但你既問題真係幾難解決。
作者: piggy    時間: 2010-1-28 21:42:07

其実酒店住客噪音吾算太厳重(当然可以改善就最好lah)。
我只希望早上有酒店専用小巴、停係酒店個辺、吾使再同我地争。
即使短短時間、但当你趕時間時、見到個蛇餅、再加時不時打尖、上車先問収吾収人民幣、真係会好暴躁!
作者: Thomas100    時間: 2010-1-29 21:23:10

1) 建議所有住戶拍咭出入,目前已有此設施。
2) 酒店設計上跟本有問題,不應該設走廊位,其實將走廊窗口用玻璃封好便能解決大部份問題,不過工程費可算 貴呢!
3) 酒店其實都設有專車,但每次來回見到車廂內都沒有人,真奇怪!可能酒店不包自由行乘車。
4) 喜愛靜的人都住藍澄灣,可見住在藍澄灣環境不算噪吧!最重要是樓上住戶要為樓下住戶設想一下喔!如減少拉動檯椅、小心不要扔重物、玩具等落地下,夜了就降低聲浪等等。相信如能做到此點,不管住在那個屋苑都會令人開心的。
作者: sylvialai    時間: 2010-2-1 15:13:51

VIVIAN:
8-9 pm 都係少事
如果你試過10pm後 去百佳, 就知什麼叫"十八層地獄"
等比錢都要十分鐘,
記住唔好推車.....   每一條百佳走廊都有"瘀泥"阻塞,
不論你講普通話, 廣東話, 英文 叫d"瘀泥"借借, 都唔會可以通過
作者: LOVE1234    時間: 2010-2-1 21:14:40

哈哈   笑左
d大陸佬   仲要用大陸錢   跟住5係50 100百街5收   跟住搞一大輪  話5買  真想講粗口  
一係就話買呢個  果個   跟住見到埋單太貴   又話5要呢個5要果個  整一輪   真係無耐
不過最經常係企係d走廊  或者出入口5散   以前我都會同距地講話:讓讓路    現在我直接推開距   火爆  
排隊又5識排   上次見個佬係甘話:香港靠大陸自由行, 你們這樣態度誰來香港......    真可怕    自己插隊甘多野講  
作者: roadx    時間: 2010-2-4 14:11:06

尋晚 9-10:00 pm 成個商場都係大陸人
作者: vivian    時間: 2010-2-4 14:24:06

呢家真係越來越多自遊行,有時七點都開始有喇! 好多凍櫃的食物係比佢地篤開爛晒,好恐怖!!
作者: wing102    時間: 2010-2-7 09:57:27

其実酒店住客噪音吾算太厳重(当然可以改善就最好lah)。
我只希望早上有酒店専用小巴、停係酒店個辺、吾使再同我地争。
即使短短時間、但当你趕時間時、見到個蛇餅、再加時不時打尖、上車先問収吾収人民幣、真係会好 ...
piggy 發表於 2010-1-28 21:42

agree, major probles is their behavior.
作者: unicorn    時間: 2010-2-9 10:02:50

VIVIAN:
8-9 pm 都係少事
如果你試過10pm後 去百佳, 就知什麼叫"十八層地獄"
等比錢都要十分鐘,
記住唔好推車.....   每一條百佳走廊都有"瘀泥"阻塞,
不論你講普通話, 廣東話, 英文 叫d"瘀泥"借借, 都唔會可以通過 ...
sylvialai 發表於 2010-2-1 15:13

問心戈句
我地都唔一定要蠢到10點入p佳遮
早小小咪唔洗迫
作者: kingi    時間: 2010-2-9 10:20:33

自問好少係百佳既"瘀塞"時間落去,所以覺得無乜大問題.反而幾歡喜佢地清咗D隔夜麵包牛奶汽水.感覺日頭買野新鮮D.
作者: ed4728    時間: 2010-2-18 23:44:42

火警鐘成日響,今晚吾夠1個鐘,消防車來兩次

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2