藍澄灣業主社群

標題: A 室煮食爐問題 [打印本頁]

作者: siukwai    時間: 2010-1-20 12:57:10     標題: A 室煮食爐問題

擾攘多月, 我地個煤氣爐三個頭已經變成一死一重傷, 淨返個小爐頭老弱殘兵係用得.一定要買啦想問問各位有冇人係A座又成功換左雙頭爐呢? 係咩牌子?
作者: Lucio    時間: 2010-1-21 02:30:37

唔只係你A室, 我單位果個都一樣。
要整要搵番原廠Cristal, 係銅鑼灣摩利臣山果間代理到問過, 都要成$1xxx-$2xxx。
D錢真係差唔多可以買過個新既...

我果個係因為電線霉爛所以打唔出火, 三個都正式Certify...
但係為左唔想用錢整或者買過(加上宜家新爐頭已經冇左我地原裝用既尺寸, 買新既加面板又要加多好似$8xx, total要成$4xxx), 我索性係樓下日本城買個燒烤用果d打火機黎打火, 不過都唔建議長用, 因為比較危險。

我自己比較少煮食, 所以冇咩所謂:p , 你可以諗諗點搞。
作者: JAT    時間: 2010-1-21 09:14:58

如果換爐揾番town gas好d啦..因為佢地service好d..我以前舊屋又係用cristal...真係唔想用番佢...
作者: BonSam    時間: 2010-1-21 10:20:50

我哋換咗 town gas 的 RB603GB, 因為聽阿媽講, 煮食爐如果保養得好, 可以用好多年, 所以決定唔整買個新的.  而且搵cristal 的師傅上嚟檢查都收幾百!

你可以叫 town gas 的師傅上嚟度位, 再叫佢介紹合適的俾你.

http://www.towngasappliance.com/CHI/Pages/ProductGallery/ProductDetail.aspx?Category=BIH&GasType=CG&Product=4335b768-3ea3-4a61-a678-a55023640e1c&Series=4&Other=
作者: siukwai    時間: 2010-1-21 13:04:52

唔該晒各位, 我已經叫左Towngas 上來睇, 應該加$800安裝費佢會幫我改到o岩位, 希望過年前搞掂佢, 貴就貴d, 但我真係驚個舊爐再用落去有危險

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2