藍澄灣業主社群

標題: 收集大家上班路線及時間,村巴計劃! [打印本頁]

作者: sjacky    時間: 2009-10-12 09:57:12     標題: 收集大家上班路線及時間,村巴計劃!

收集大家上班路線及時間,村巴計劃,大家覺得如何?
我想借業主會權力,在每個單位發出上班地點及時間收集問卷,以自負盈虧方式組織村巴!
大家覺得如何?
另外如何聯絡業主會呢?
作者: unicorn    時間: 2009-10-12 10:10:28

我雖然因為家事, 一個月都冇一日口係rc
不過夾錢搞村巴我都支持(首先夾幾多?)
因為而家rc交通唔方便搞到好似出卡啦咁
作者: josyuen    時間: 2009-10-12 11:58:55

我返中環, 我老婆返旺角, 我們都是每日早上7:50出發
作者: sjacky    時間: 2009-10-12 14:34:06

我雖然因為家事, 一個月都冇一日口係rc
不過夾錢搞村巴我都支持(首先夾幾多?)
因為而家rc交通唔方便搞到好似出卡啦咁
unicorn 發表於 2009-10-12 10:10

暫時首先我想試搞的係返工時間的村巴,可能只有一兩班
1) 路線同地點要收集大部分業主的意見先可以定到。
2) 錢方面因為以自負盈虧方式來搞,所以預計會以月票形式來出售,另外為左提高透明度,租車公司價錢營運情況都會通過業主會report 俾大家知,如果有盈餘,會以減票價型式俾返大家,約半年檢討一次。
3) 上車地點暫時構思會係停車場,因為免得自由行上車問長問短誤了時間,所以這方面都要同管理處傾傾。

最後都係要聯絡到業主會,先收集大家返工時間地點,定了路線,之後先可以開始找公司試做。
作者: frankiesuen    時間: 2009-10-12 16:30:52

我返鰂魚涌,
我老婆返葵興,
我們都是每日早上7:50至8:10出發
作者: chihin    時間: 2009-10-12 22:13:17

尖沙咀 8:00 出發 (1人)
九龍塘 7:00 出發 (2 人)
作者: JAT    時間: 2009-10-13 11:47:01

中環 8:00 出發 (1人)
灣仔 9:00 出發 (1 人)
作者: Eddy Lam    時間: 2009-10-13 12:54:25

我同老婆返上環, 8:15am左右出發.
作者: klmandy    時間: 2009-10-13 15:55:00

中環 : 7:45
官塘 : 7:30

建議 :
1. 加條線去荃灣西鐵站.

2. 將個小巴站改去L1, 減低路面使用損耗導致經常維修及阻塞交通, 打風落雨無有怕.
作者: yutwilight    時間: 2009-10-13 16:17:29

sjacky, 多謝你咁熱心組織村巴路線!
你o既提議, 我絶對支持!
不過真係要睇下個demand有幾大, 同埋實行上可以點安排(e.g. 是否用月票形式?每天的班次?是否所有月票持有人均能上車etc)
我返中環 8:00 am 出發
我新搬黎, 唔係好知點聯絡業主會,
不過我諗我地可以寫信俾佢地o既.
作者: 肥度    時間: 2009-10-13 20:54:55

中環 : 7:45
官塘 : 7:30

建議 :

2. 將個小巴站改去L1, 減低路面使用損耗導致經常維修及阻塞交通, 打風落雨無有怕.
klmandy 發表於 2009-10-13 15:55

關於你第2點提議...我day 1 已經suggest ... 不過好似大家都覺得吾太可行...
作者: JAT    時間: 2009-10-14 09:47:51

提外話...查實可唔可以同KMB傾下bus 948 早上開到9:00am放工開到7:00pm呢?
作者: grassman    時間: 2009-10-14 10:07:02

.....

建議 :

........
klmandy 發表於 2009-10-13 15:55

去荃灣西鐵站 is very good suggestion.
作者: Tomato    時間: 2009-10-15 11:16:09

雖然我9點幾先返工, 老公就渣車返工...但係我都支持!
我返工地點係:九龍塘
作者: sjacky    時間: 2009-10-15 12:21:31

關於你第2點提議...我day 1 已經suggest ... 不過好似大家都覺得吾太可行...
肥度 發表於 2009-10-13 20:54

小巴搬位吾work 的主要原因有幾點,
1) 大堂個位係L5,係停車場出入變相冇左保安,因為d人出入拍卡其他人可以跟出跟入,但大堂吾同管理員一見生面口一定會問一問先俾佢上去。
2) 停車場出入有出入閘口,小巴都來得幾密下下開關會幾影響D 時間。
3) 小巴路線會改動變相行遠左,一來會影響班次,二來會行遠左我諗小巴司機都幾難贊成。尤其係青衣城個一架。
作者: sjacky    時間: 2009-10-15 12:26:59

去荃灣西鐵站 is very good suggestion.
grassman 發表於 2009-10-14 10:07

荃灣的確係有D需要,因為KMB 的巴士幾架車的車程都好長,用來返工真係浪費吾少時間,不過都仲係要統計左大家的需要先,由人數來決定路線。
我仲搞緊自己結婚D 野,所以呢排都仲未有時間去搵點聯絡業主會方法,有資料麻煩俾一俾我,我試下睇下有冇辦法搞到。
作者: sjacky    時間: 2009-10-15 12:50:12

提外話...查實可唔可以同KMB傾下bus 948 早上開到9:00am放工開到7:00pm呢?
JAT 發表於 2009-10-14 09:47

KMB 個邊好難傾的,我試過聯絡了,得到的回覆:

"948 243P這一類是特別班次只時輔助班次,近年香港各項公共交通服務均由運輸署綜合規管及統籌,其中延長增減和遷移現有巴士的行車路線,服務時間和總站位置,亦會由當局按照實際需求,迫切性及會否影響現有乘客等多項因素考慮。有關您的建議本公司已經將您提出的車務建議記錄在案,會密切留意該路線的客量,如有需要,會作為日後改進的參考。"

睇完你覺得有機嗎,我自己覺得吾會有,一來時間吾啱,個客量只會KEEP到平時個水平,吾會冇啦啦多左人,二來要改係一間咁大公司來講談何容易。

而且得我一個人提議力量可以話冇,所以我要先聯絡到業主會,再係呢邊著手,係交通上先會有改善。

停車場收費問題,同泳池加燈問題我都搞緊,但係兩邊都仲未有回音泳池個邊都仲好D 都叫回覆左我兩次,但停車場個邊只係官方咁回覆左我會有人覆我,但到而家都係冇...
一個人的力量太弱了,我可以做的都做了,而家等我睇下聯吾聯絡到業主會,我再跟進啦!
作者: JAT    時間: 2009-10-15 13:02:21

你己經做得好好呀....
作者: cantonawing    時間: 2009-10-15 23:56:07

I also support U.

0800 Mon-Fri to WanChai for works
作者: 肥度    時間: 2009-10-16 11:23:54

加條直接d既巴士線直接d既巴士線去觀塘or去到油塘就更好啦 ^^ 吾好成日好似遊車河咁...
作者: piggy    時間: 2009-10-16 15:03:51

如果有村巴、就真係方便好多。
以下係個人意見、只作参考(如有其他時間、地点、請各位再提意)。

1、較多上班時間(計出門時間)

7:30am, 8:00am, 8:30

2、較多上班地点、或方便轉車地点

荃灣西鐵站、中環站、旺角站、九龍塘站、尖沙咀站

就以上資料、我整0左個簡単既表。只要将収集回来既各単位上班地点、上班時間及人数、填係表上、最後個欄会自動計算總人数。那個地点、那個時間最多需求、一目瞭然。吾知幫吾幫到你0尼?

至於如何有効率地収集正確資料、需要再討論(派信?or各tower L5管理員度填表?)。

不過我可以点send個表比你0尼?????
作者: 維也納    時間: 2009-10-16 23:20:34

8:00 中環, 9:00 上環
作者: sjacky    時間: 2009-10-17 10:31:42

加條直接d既巴士線直接d既巴士線去觀塘or去到油塘就更好啦 ^^ 吾好成日好似遊車河咁...
肥度 發表於 2009-10-16 11:23

唉~~點止觀塘,油塘,你試下去荃灣...架243m 用你45 min 先去到我想問我而家係元郎嗎....元郎68m都只係用30 min ....
作者: sjacky    時間: 2009-10-17 10:37:34

如果有村巴、就真係方便好多。
以下係個人意見、只作参考(如有其他時間、地点、請各位再提意)。

1、較多上班時間(計出門時間)

7:30am, 8:00am, 8:30

2、較多上班地点、或方便轉車地点

荃灣西鐵站 ...
piggy 發表於 2009-10-16 15:03

多謝你先,我諗我會用派信方法,因為要人人收到,收集方面我會問問管理處。
因為呢排我都仲搞緊自己結婚d 野所以忙左d ,過兩日我會試下去問管理處可行方案,業主會個邊一來我冇資料,二來好似效率太底了,我決定放棄佢地,先試試問管理處可行的自組方案,之後點等我問左先,ok 我再問你要個file。

之後到租車因為得我一個好易俾人誤會我係為左賺錢先組織,始終同錢銀有關所以我會小心d,首先我希望係大家當中搵幾位義工幫下手,分別係集資收集,財務,聯絡...etc 每人做小小,一來吾駛一個人做晒,二來有人商議確保我地車費有適當運用。

當然第一步問左管理處先,之後有乜資料我會再report ,去到印信同其他野我會再上來搵想幫手的人一齊做~~~ 希望大家支持啦haha
作者: sinyee_829    時間: 2009-10-17 15:59:26

8:30 出發往金鐘
8:15 出發往長沙灣

其實只要我地有自己藍澄灣既專車...或者自由行坐番酒店車....大家隔開..就可以控制到情況,預到返工時間,唔駛驚自由行打尖..阻礙我地既返工時間

作者: chong    時間: 2009-10-19 16:48:18

Currently, 948 fits for me.
作者: kingi    時間: 2009-10-19 17:44:23

7點半前出發到土瓜灣
9點出發去黃大仙
作者: ssivy123    時間: 2009-12-17 09:26:45

我返銅鑼灣 , 8:00出發

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2