藍澄灣業主社群

標題: [討論區] - A 一般問題 (P.1 P.7) [打印本頁]

作者: wychan    時間: 2003-10-17 18:59:29     標題: [討論區] - A 一般問題 (P.1 P.7)

[討論區] - A 一般問題 (第一頁)
作者: wicyh    時間: 2003-10-17 19:09:12

4. 總管理份數162132 住宅佔90435 酒店佔58720

162132-90435-58720 = 12977

12977 share?
作者: Tomato    時間: 2003-10-17 21:26:38

呢個問題比較無聊.................... :roll:
唔用智能咭 係唔係即係用八達通 or 用password???
作者: H and H    時間: 2003-10-17 21:34:12

我估係用最普通既方法~~~password
作者: wychan    時間: 2003-10-17 21:35:54

[quote:1df35e7962="wicyh"]4. 總管理份數162132 住宅佔90435 酒店佔58720

12977 share?[/quote]

唔知 :?: 可能計錯數
作者: hales    時間: 2003-10-17 21:36:17

不過連Card都唔用就真係有少少太落後...
作者: Tomato    時間: 2003-10-17 21:36:26

仲諗住用八達通一了百了
又要記數字......煩惱

password簡直係大落後啦!
而家我住緊屋村 入閘d 阿嬸同小朋友最興一邊入一邊大大聲講個pw出來........
好唔安全 而且老人家唔識入pw兼要佢地記數字 好痛苦!!!!!
作者: H and H    時間: 2003-10-17 21:38:54

其實日後有需要可以向(唔知係"管理公司"定係"業主立案法團之類)提出要求 係咪真係有必要會視乎情況 係咪大多數業主要求 以及有冇$等等而定

就好似我依家住緊呢度咁
作者: hales    時間: 2003-10-17 21:42:21

以我記憶之中 好似某一個屋苑(好似係碧堤?) 都係後期先轉用smartcard...
作者: Teresa and Fai    時間: 2003-10-17 22:47:57

新樓大多數都用smartcard啦..............真係老套到死...........不過呢d都係出入問題唔係好嚴重o者.............
作者: dick queenie    時間: 2003-10-17 23:20:31

may be use key !!
作者: wicyh    時間: 2003-10-17 23:22:43

or maybe 叫管理處阿伯開門
作者: wychan    時間: 2003-10-17 23:24:10

[quote:1183cd2a28="wicyh"]or maybe 叫管理處阿伯開門[/quote]

oh no :em16:  而家管理處個d唔係呀伯 而係靚女來的... :em17:
作者: H and H    時間: 2003-10-17 23:24:54

[quote:595383067a="wychan"][quote:595383067a="wicyh"]or maybe 叫管理處阿伯開門[/quote]

oh no :em16:  而家管理處個d唔係呀伯 而係靚女來的... :em17:[/quote]no ar 係靚仔
作者: bikbark    時間: 2003-10-18 18:31:39

其實我唔係好明入伙後兩年個額外儲物間o既安排 :?:
佢並唔係由管理公司管理,如果兩年後無人繼續經營,咁究竟係:
1. 所有業主夾份繼續俾租金商場業主 or
2. 要業主會繼續經營呢?
作者: lamlam    時間: 2003-10-18 19:12:05

我諗兩年後由業主會決定有無需要再經營如果決定經營就要同商場業主租o個個地方(i.e.比租金)同請人管理所有經營費都要業主會負責如果唔經營就要交番個地方比商場業主.
作者: wychan    時間: 2003-10-18 20:36:38

[quote:5e58c95072="lamlam"]我諗兩年後由業主會決定有無需要再經營如果決定經營就要同商場業主租o個個地方(i.e.比租金)同請人管理所有經營費都要業主會負責如果唔經營就要交番個地方比商場業主.[/quote]

咁到時個商埸又大d羅....
作者: wychan    時間: 2003-10-18 20:40:36

話唔定兩三年後,車隊cut左,室內會所冇埋,儲物間消失,其餘兩個大陸會所又唔入得.....

諗諗下好似死城咁就弊了....
作者: bikbark    時間: 2003-10-19 14:40:26

[quote:a8ac253812="wychan"]話唔定兩三年後,車隊cut左,室內會所冇埋,儲物間消失,其餘兩個大陸會所又唔入得.....

諗諗下好似死城咁就弊了....[/quote]
但係cut同唔cut都係咁麻煩
cut o既話,對於二手市場o既價錢一定有影響,因為乜都cut 晒就幾乎等同無會所,唔cut o既話就真係樣樣都係錢,租金啦,保險啦,管理費啦,維修啦......  :em03:
作者: dick queenie    時間: 2003-10-19 14:46:26

why 藍澄咁多問題??? :twisted:
why ~~~why me~~!!!!!!!!! :em01:
咩問題都好啦.....話哂大家都係第一次認識,第一次買樓,第一次做業主,住就住一手樓,又係住青衣路一路,咁多個一 :em11: ,
應該都唔差。 :mrgreen:
作者: Agnes Henry    時間: 2003-10-19 15:29:12

會所你肯cut 酒店都唔制啦...係呀 住私人樓樣樣都係錢嫁...但係就自已話事羅... 同政府樓管理差好遠嫁....
作者: Ha and Kui    時間: 2003-10-20 00:54:01

[quote:7c5826a7cf="H&H"][quote:7c5826a7cf="wychan"][quote:7c5826a7cf="wicyh"]or maybe 叫管理處阿伯開門[/quote]

oh no :em16:  而家管理處個d唔係呀伯 而係靚女來的... :em17:[/quote]no ar 係靚仔 [/quote]

可能係用手指模呀,各位要小心隻手指呀,傷連屋企都返唔到ka!!!!呵.....呵...... :em17:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2003-10-20 21:14:27

[quote:baf4df4a78="Ha&Kui"][quote:baf4df4a78="H&H"][quote:baf4df4a78="wychan"][quote:baf4df4a78="wicyh"]or maybe 叫管理處阿伯開門[/quote]

oh no :em16:  而家管理處個d唔係呀伯 而係靚女來的... :em17:[/quote]no ar 係靚仔 [/quote]

可能係用手指模呀,各位要小心隻手指呀,傷連屋企都返唔到ka!!!!呵.....呵...... :em17:[/quote]

又可能係用測試眼睛瞳孔來看門口,但瞎了亦不能入啊!Ha!Ha! :em17:
作者: Teresa and Fai    時間: 2003-10-21 14:08:49

[quote:b16b204a07="wicyh"]4. 總管理份數162132 住宅佔90435 酒店佔58720

12977 share?[/quote]

可能係.........eg 泳池.......佢地話業權係共同擁有.......
作者: Cal and Cel    時間: 2003-10-30 16:38:33

[quote:dc2f20d084="Tomato"]仲諗住用八達通一了百了
又要記數字......煩惱

password簡直係大落後啦!
而家我住緊屋村 入閘d 阿嬸同小朋友最興一邊入一邊大大聲講個pw出來........
好唔安全 而且老人家唔識入pw兼要佢地記數字 好痛苦!!!!![/quote]

唔知我地住戶証既design係點既呢???

名逸居住戶証圖樣:

http://forum.hkpropertycity.com/phpbb2/download.php?id=1571

http://forum.hkpropertycity.com/phpbb2/download.php?id=1572

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2