藍澄灣業主社群

標題: 樓下泳池安全 [打印本頁]

作者: 一家四口    時間: 2009-7-4 06:07:16     標題: 樓下泳池安全

7月1日下午 帶小朋友去游水 遇見有一個年約6歲的小女孩遇溺 小女孩媽咪(估係佢媽咪) 因為冇著游衣只係離遠企喺池邊睇住 發現後佢大聲求救 但救生員企得較遠聽唔到 好彩有其他泳客救起果個女仔 但由我發現到救起果個女仔 都有十幾秒時間 我見到既時候 佢係完全沒頂。

事後感 :
(1) 大人問題 :
果個女人帶住兩個5-6歲唔識游水既小朋友 竟然唔著定游衣除時落水照顧 有問題。

(2) 救生員 : 兩個救生員坐埋一齊 果個媽咪拆晒天叫人救既時候 我自然都望下D救生員去左邊 眼見佢地當值時間坐埋一齊談天說地 如果佢地唔係坐埋一齊而係分開一段距離坐 可能會早D發現有意外。

(3) 小女孩問題 : 由於當日我都係抱住一個1歲BB喺池邊玩 所以同果個媽咪企既距離好近 小女孩落水時 佢媽咪叫佢唔好放低個水泡 要一直穿喺身 但佢後來係除低左個水泡出事既 佢冇聽媽咪說話。

大家真係要小心 欺山莫欺水呀 !
作者: grassman    時間: 2009-7-4 06:59:13

欺山莫欺水呀 ! :em11:
作者: 海翹    時間: 2009-7-4 12:10:21

好彩個細路女沒事. 其實2個救生員應該分開一頭一尾. 就算有人有事都可以即刻救人啦   :nowords:
作者: ben    時間: 2009-7-4 23:35:56

開業主會我會問Management 為什麼?救生員可以坐埋一齊談天說地他們責任是泳池安全.完全不能接受這樣工作態度.
作者: kavinxp    時間: 2009-7-6 10:20:26

我日日都見d 救生員圍埋一齊吹水, 個泳池咁長, 佢地就只坐o係橋附近, 有咩事點可以迅速去救人?
作者: kingi    時間: 2009-7-6 11:14:39

我都成日見到,尤其個女救生員成日引咗d男既去佢身邊...

[quote:713c55714d="kavinxp"]我日日都見d 救生員圍埋一齊吹水, 個泳池咁長, 佢地就只坐o係橋附近, 有咩事點可以迅速去救人?[/quote]
作者: ben    時間: 2009-7-6 20:22:17

一定要強烈投訴!
作者: kk-in-hk    時間: 2009-7-7 09:33:25     標題: Re: 樓下泳池安全

[quote:38c0682e41="一家四口"]7月1日下午 帶小朋友去游水 遇見有一個年約6歲的小女孩遇溺 小女孩媽咪(估係佢媽咪) 因為冇著游衣只係離遠企喺池邊睇住 發現後佢大聲求救 但救生員企得較遠聽唔到 好彩有其他泳客救起果個女仔 但由我發現到救起果個女仔 都有十幾秒時間 我見到既時候 佢係完全沒頂。

事後感 :
(1) 大人問題 :
果個女人帶住兩個5-6歲唔識游水既小朋友 竟然唔著定游衣除時落水照顧 有問題。

(2) 救生員 : 兩個救生員坐埋一齊 果個媽咪拆晒天叫人救既時候 我自然都望下D救生員去左邊 眼見佢地當值時間坐埋一齊談天說地 如果佢地唔係坐埋一齊而係分開一段距離坐 可能會早D發現有意外。

(3) 小女孩問題 : 由於當日我都係抱住一個1歲BB喺池邊玩 所以同果個媽咪企既距離好近 小女孩落水時 佢媽咪叫佢唔好放低個水泡 要一直穿喺身 但佢後來係除低左個水泡出事既 佢冇聽媽咪說話。

大家真係要小心 欺山莫欺水呀 ![/quote]

個女人無腦! 抵打  :HIT:  :HIT:  最應該負上責任, 因為佢應該係最近個小朋友 - 嘩, 自己個小朋友遇溺, 話之你就算係姨媽到怕落水(女網友請見諒, 以事論事而已), 都最緊要第一時間拉起小朋友啦, 仲要依賴救生員跑過來? 救生員就算見到, 都要花時間過來啦. 如果唔肯落水, 米帶小朋友去啦, 何況仲要帶兩個? 救生員唔係佢一家專用!!
每一個落水之人都要對自己安全負最大責任, 只有你自己至知道你游唔游到, "救生員"只可以當係最後手段 backup. 我地每座都有保安, 唔通咁就唔關上家中大門?

救生員分心無留意又係抵打!  :em13:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2