藍澄灣業主社群

標題: 是我錯嗎?? [打印本頁]

作者: chee    時間: 2009-6-8 12:44:12     標題: 是我錯嗎??

實在不知道  煩請各街坊比DD意見???
入伙快5 年了  一直和鄰居都有點頭微笑.....
但最近1個半月  我俾新鄰居投訴4 次.........原因是腳步聲太大
第1 2 次在晚上10時半左右  我接受  應是女兒在廳走動  但肯定不是亂走我們在家是赤腳
昨晚8時半前(第3次)  家中有朋友到訪(2小 6大)
昨晚10時前(第4次)  朋友已走
平時晚上家中只我和太太 女兒8歲及姐姐
朋友到家  1年不到4次
是否我做錯??? :?:  :?:  :?:  :?:
作者: HY1008    時間: 2009-6-8 13:41:11

my upstair always running i havent complain woo ! coz i think is children la ! so no need to complain it coz i also has children !
作者: hktakpo    時間: 2009-6-8 14:34:19

呢度有 d 住戶係咪痴線係咪都投訴
作者: 一家四口    時間: 2009-6-8 16:25:08

呢度D隔音又係差D既 我比較好彩 我諗我地係層全樓最嘈既單位 有人話狗仔有嘈音 之但係我諗我地果層既狗仔 遠遠未及我間屋嘈 因為我對仔女玩起嚟好嘈 而我鬧起佢地嚟亦唔弱 但好好彩 我地未比人投訴過囉。

好多時 我都會提下大家靜D 但你知啦 鬧起仔女嚟....  :mrgreen:

喺呢度 多謝多年嚟我地周圍隣居對我地既忍耐  :em14:
作者: HY1008    時間: 2009-6-8 17:28:22

HAHAHAH my daughter also like running & dancing ! so when she running & dancing i'll ask her stop !
作者: grassman    時間: 2009-6-8 17:43:24

新鄰居唔慣有姐!

住RC要樓上行路無聲,除非樓上的人識"飄"! :em07:
作者: abo and keung    時間: 2009-6-8 19:54:29

我家的兩個小孩成日都走來走去,好彩樓下都無投訴。
作者: 濠仔    時間: 2009-6-8 21:02:41

[quote:a0d62a9935="grassman"]新鄰居唔慣有姐!

住RC要樓上行路無聲,除非樓上的人識"飄"! :em07:[/quote]

係都好驚WO :em07:
作者: Eddy Lam    時間: 2009-6-8 22:37:48

8:30pm都投訴? 呢d時段有步行聲同拉椅聲都好難避免啦 佢地真係野蠻左d喎...
作者: 莊生bb    時間: 2009-6-8 22:44:56

唔係呀...8:30pm都嘈....咁佢應該買50樓喇...大家都係住rc啫...都算一家人呀...點解要咁喎...
作者: dracula    時間: 2009-6-9 00:47:27

以前朋友黎打牌 一個圈都跌三五七隻牌落地啪啪聲但都無投訴....點解???
作者: grassman    時間: 2009-6-9 09:41:57

[quote:723d99c693="dracula"]以前朋友黎打牌 一個圈都跌三五七隻牌落地啪啪聲但都無投訴....點解???[/quote]

一個圈都跌三五七隻牌落地! 樓下應以為你地打架! :zdevil:
作者: saga    時間: 2009-6-10 09:22:37

[quote:ddc24b4af9="grassman"][quote:ddc24b4af9="dracula"]以前朋友黎打牌 一個圈都跌三五七隻牌落地啪啪聲但都無投訴....點解???[/quote]

一個圈都跌三五七隻牌落地! 樓下應以為你地打架! :zdevil:[/quote]

可能以為樓上有殭屍係度跳  :
作者: Tomato    時間: 2009-6-10 11:21:44

買隔火層上面....任跳任玩都得.....哈哈哈!!
作者: milk    時間: 2009-6-14 13:48:04

要學扇步先得 :em09:
作者: 肥度    時間: 2009-6-14 14:42:33

可能...要搵搵人關心下佢囉...好驚佢一佢攞位擺刀落van仔站...見人就劈...
作者: buku    時間: 2009-8-7 13:56:53

我仲以為 lee 到隔音好潻
因為我既鄰居話我地唔嘈
但其實我地 2 口子成日嗌交

如果有小朋友, try 下買 d 地毯/ 軟毯, 會隔音好 d
作者: piggy    時間: 2009-8-7 15:49:32

我個度連狗仔d跑步声都聴到、好搞笑 :yeah:
作者: Kazeyuki    時間: 2009-8-8 19:23:31

哈哈,你同隔離左右微笑點頭
但係咪唔記得左同樓下單位打招呼呀?  XDD
其實嘈音真係好主觀
有 d 人屋企對住大馬路可以照樣呼呼入睡
有人只係一、兩下咳聲都會嘈醒
所以未必真係你太嘈o既
而且 RC 隔音差
(聽聞啦,因為我地仲未搬入黎)
所以小小聲都會變得好傳聲
建議除左鋪地毯 / 軟墊
可以的話咪盡量減低聲浪、減少製造嘈音
(香港人就係慣左生活節奏急速)
咁樣對大家都好
(自己又問心無愧,樓下亦應該唔會再投訴你)
作者: cat    時間: 2009-10-13 23:28:50

我住左兩星期..唔知係未早出晚歸...
從未聽過腳步聲..連鄰居開門和講野聲都未聽過..
如果唔係每戶都有塊地毯响門口...我仲以為成層都無人住添...
哈哈
作者: Eddy Lam    時間: 2009-10-21 13:20:43

我早兩個星期前都俾樓下投訴過一次, 嗰日下晝2點幾3點, 有實Q拍門話我地d拉椅聲嘈住樓下C單位個BB瞓覺, 但我地係住D單位的...
作者: 濠仔    時間: 2009-10-21 22:52:57

我早兩個星期前都俾樓下投訴過一次, 嗰日下晝2點幾3點, 有實Q拍門話我地d拉椅聲嘈住樓下C單位個BB瞓覺, 但我地係住D單位的...
Eddy Lam 發表於 2009-10-21 13:20

有病
作者: piggy    時間: 2009-10-22 10:23:44

我鄰居喜歡半夜2点嘈交。仲要嘈得好激好大声。。。。。

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2