藍澄灣業主社群

標題: 有蚊 [打印本頁]

作者: tina    時間: 2009-6-5 20:44:03     標題: 有蚊

:evil: 間屋裡面有蚊呀!到底係屋苑問題定係我間屋,唔知其他鄰居有無咁既情況 :?:
作者: 一家四口    時間: 2009-6-6 08:44:26

我就覺得有烏蠅仔多D (唔知係咪真係叫烏蠅 佢個身帶點圓 對翅膀又圓 飛得好鈍下 黑色好細隻 好易打到既)。

我住一座高層 之前都發覺有少量蚊 以上所講既烏蠅仔就較多 我問過管業處同樓下大堂 佢地話除左我之後 冇其他人投訴。

咁我喺幾個星期前 就叫人返嚟滅蟲 佢地滅完之後 再擺左D幾杯唔知咩喺我屋入面 擺左一個星期 基本上滅完之後 蚊暫時冇再見過 另外 廁所入面半夜間唔中會出現既衣魚都冇再見過 但D烏蠅仔就仲有少少 一日遇到一、兩隻咁啦 我懷疑唔知係天台有人種野 D水清潔得唔乾淨 可能都會有影響。

但管業處話呢D佢地控制唔到 最多喺公眾地方滅蟲日既時候 就叫佢地留意下周圍環境咁囉。
作者: Tomato    時間: 2009-6-6 11:02:49

我覺得係因為屋企比較潮濕 所以有蚊仔!我屋企種咁多野都唔係成日有蚊仔 但係一到潮濕天氣就有!
講開又講....我前幾晚0向窗 見到有隻小強趴左0向我隻窗度.....恐怖到0Y!好彩開冷氣無開窗咋~
作者: yymau    時間: 2009-6-7 00:23:45

一杯杯叫蠅蟑寧專滅飛虫....幾好用
作者: 濠仔    時間: 2009-6-7 07:20:39

[quote:521dbd23e7="Tomato"]我覺得係因為屋企比較潮濕 所以有蚊仔!我屋企種咁多野都唔係成日有蚊仔 但係一到潮濕天氣就有!
講開又講....我前幾晚0向窗 見到有隻小強趴左0向我隻窗度.....恐怖到0Y!好彩開冷氣無開窗咋~[/quote]
你住幾多樓呀 :em07:

我好驚小強ga :em07:
作者: 一家四口    時間: 2009-6-7 08:27:06

[quote:23b47c71ca="濠仔"][quote:23b47c71ca="Tomato"]我覺得係因為屋企比較潮濕 所以有蚊仔!我屋企種咁多野都唔係成日有蚊仔 但係一到潮濕天氣就有!
講開又講....我前幾晚0向窗 見到有隻小強趴左0向我隻窗度.....恐怖到0Y!好彩開冷氣無開窗咋~[/quote]

我好驚小強ga :em07:[/quote]

咪傻啦 小強雖然唔識搭lift 但佢識飛 識行樓梯 又識爬牆入屋 佢要嚟搵你 點避呀  :
作者: frankiesuen    時間: 2009-6-7 09:15:17

我家是向酒店所以冇蚊衣魚就都有D幾個月發現一次小強就平均一年會有一隻大小強從外面飛入我家(但通常都會死在拖鞋下)
作者: Tomato    時間: 2009-6-7 15:36:21

[quote:21bafdb5c6="濠仔"][quote:21bafdb5c6="Tomato"]我覺得係因為屋企比較潮濕 所以有蚊仔!我屋企種咁多野都唔係成日有蚊仔 但係一到潮濕天氣就有!

我住23樓0架 :em09:
作者: 濠仔    時間: 2009-6-7 17:08:30

[quote:7448a6c3c3="一家四口"][quote:7448a6c3c3="濠仔"][quote:7448a6c3c3="Tomato"]我覺得係因為屋企比較潮濕 所以有蚊仔!我屋企種咁多野都唔係成日有蚊仔 但係一到潮濕天氣就有!

咪傻啦 小強雖然唔識搭lift 但佢識飛 識行樓梯 又識爬牆入屋 佢要嚟搵你 點避呀  :[/quote]

:em07: 飛仔強.......我最驚係飛仔強ga la :em07:
對付呢d死飛仔要用電蚊拍解決 :em13:  :em13:
作者: 濠仔    時間: 2009-6-7 17:11:09

[quote:6927814727="Tomato"][quote:6927814727="濠仔"][quote:6927814727="Tomato"]我覺得係因為屋企比較潮濕 所以有蚊仔!我屋企種咁多野都唔係成日有蚊仔 但係一到潮濕天氣就有!

我住23樓0架 :em09:[/quote]

睇黎第時叫呀媽唔好開咁多窗先 :em07:  :em07:
我真係好驚佢地 :em10:  :em10:  :nowords:
作者: diedsee    時間: 2009-6-7 18:46:55

eeeeeeeee.... 我屋企出現過小強兩次 兩次都嚮走廊經大門行入屋...
作者: tina    時間: 2009-6-11 12:55:22

[quote:4e56e3576a="diedsee"]eeeeeeeee.... 我屋企出現過小強兩次 兩次都嚮走廊經大門行入屋...[/quote]

我發現有蚊之餘仲有一d好似小強不過唔係黑色既小動物,半透明咁架,唔知係唔係其他鄰居講既衣雨???,好彩係個厠所厨房死左 :em13: 係發現佢地既前天,我用左兩個煙霧滅蚤劑焗左間屋,唔知係唔係焗晒佢地出黎 :em11: 。
貼埋D曱甴屋依傢已經無左d小強類昆蟲,不過有蚊仔,都係唔好開窗為妙!!!
作者: annieannie    時間: 2009-6-11 13:40:22

唔只呀,我前排在大門口見到只"鹽蛇"呀! 只後係咁噴殺蟲水啦,點知佢原來可以由門隙走返出去走廊架,跟住一開門,又見唔返佢啦!
由此可見,我地個大門真係有好大條gap,所以隔音咁差 :twisted:
呢幾日仲要成日見到啲小型小強係咁係屋企飛,最多係廁所,可以點解決呀?
因為我係新搬來,未經歷過啲咁嘅場面

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2