藍澄灣業主社群

標題: 抽油煙機 [打印本頁]

作者: IRISVANESSA    時間: 2009-5-22 15:29:54     標題: 抽油煙機

屋企部抽油煙機完全唔得,攪到廚房污煙帳氣,一直都想換左去,但係問過後,原來櫥櫃改動好大,一係換部同依家一樣無鬼用抽油煙機。
不過最近係小巴見到金雅典廣告,標榜唔駛改櫃又可以換到阿媽以前用過種抽油煙機,打去問下價錢同安裝情況,對方可以好清楚答到我依家廚房情況,可以換佢地部芳鄰系列抽EP-890,依家仲做緊優惠,只係收機價錢,豁免改櫃$800,我問佢又話唔駛改櫃,原來只要改動櫥櫃內位置,安裝完同之前個櫥櫃一樣,我已經換左喇,依家媽咪煮飯都話唔使成頭大汗。
作者: rcwingrc    時間: 2009-5-22 17:43:34

是呀!!又無人試過換? 得吾得呢?
作者: saga    時間: 2009-5-23 01:38:07

如果有鄰居換左 影 D 相 post 上來丫  
作者: DorDor    時間: 2009-5-24 23:33:06     標題: Open car park next to RC

My car's front cover was scratched seriously recently. I have been advised by the guard in  the open car park that many dogs (in groups) appear in the car park during mid night.
作者: davidyu007    時間: 2009-5-25 11:22:28     標題: 無可能裝到金雅典890吧?

本來就是24寸的機,如何轉到36寸啊?是不是吹水?
有沒有相片?
作者: IRISVANESSA    時間: 2009-5-26 17:31:37     標題: 已更換金雅典芳鄰系列EP-890油煙機

我已經換左喇,比D相你地睇呀!抽力同以前差好遠。
作者: rcwingrc    時間: 2009-5-26 17:39:03

呢隻算不算好抽得??因為我的男人煮野好好wok 氣的~

同埋幾銀? 要整幾耐呀?!
作者: IRISVANESSA    時間: 2009-5-27 10:19:28

阿媽話同之前差好遠,吸力OK又唔駛好似企係個焗爐煮飯一樣,價錢都OK喇!我係佢地長沙灣個SHOWROOM買,部機就$5888另外豁免$800改櫥櫃費用,安裝時整左大約2個鐘頭,我覺得價錢都唔係大問題,最緊要唔駛攪到成屋油煙,先個排都見個有個男仔係油站對面擺左部機係到做介紹,有興趣可以得閒留意下呀!
我張單上面有佢地個查詢電話,各位隔離鄰舍有興趣可以嘗試打去問下,電話:2493 6743,網址:www.athens.com.hk
作者: davidyu007    時間: 2009-5-27 12:05:07     標題: 金雅典甘貴~!!

我買那個海洋都系3XXX,都包埋改柜,你看看我家的油煙機相片,你就知道好嘎啦!
抽力有2800轉,我系再3研究先決定買呢部機,性價比高!
作者: davidyu007    時間: 2009-5-27 12:12:34     標題: 大家看看我家的油煙機

如題
作者: Eddy Lam    時間: 2009-5-27 13:10:28

[quote:42701ca5f9="IRISVANESSA"]阿媽話同之前差好遠,吸力OK又唔駛好似企係個焗爐煮飯一樣,價錢都OK喇!我係佢地長沙灣個SHOWROOM買,部機就$5888另外豁免$800改櫥櫃費用,安裝時整左大約2個鐘頭,我覺得價錢都唔係大問題,最緊要唔駛攪到成屋油煙,先個排都見個有個男仔係油站對面擺左部機係到做介紹,有興趣可以得閒留意下呀!
我張單上面有佢地個查詢電話,各位隔離鄰舍有興趣可以嘗試打去問下,電話:2493 6743,網址:www.athens.com.hk[/quote]

成6千銀... 太貴了...
作者: davidyu007    時間: 2009-5-27 14:31:37     標題: 系咯,成6000銀,實在太貴啦

看看我家的油煙機
作者: IRISVANESSA    時間: 2009-5-27 14:43:09

我都有考慮過價錢,但係金雅典個Sales完全講中屋企廚房問題,我亦都問過佢點解佢地部機成$6000,但係每邊抽力得1500轉(成部機3000轉),個Sales解釋比我知轉速大唔等於好,原來D油煙會抽唔切出街會令到廚房好多油煙,開機亦會好嘈,所以我係一個精明消費者,我係唔會隨便購買一部要成日用既電器,我亦會去收集一些專業意見,因為依家好多電器舖都講得唔清唔楚。
我選擇係金雅典陳列室購買,需然佢地無價講,但係佢地真係可以比到我一些專業知識。
各位隔離鄰舍,千祈要醒目的選擇,唔好貪平,唔好貪快,最緊要比左錢出去買野,要有實際幫助,記住:平野無好,好野無平。最緊要搵D專業人士幫你地。
作者: Eddy Lam    時間: 2009-5-27 15:27:31

金雅典 vs 海洋... :
作者: grassman    時間: 2009-5-27 16:36:51

網上的一些資料 for your refernce:

金雅典 EP-890:-
Price - $5888
Mgr - Made in Taiwan
排氣量 :13.8m3/min
Elec:  200SW
噪音量: Not mention

海洋牌 C7002N:-
Price - $3288
排氣量 :1100m3/min (???這個數字應該是m3/hr 這樣的話=18.3m3/min)
作者: rcwingrc    時間: 2009-5-27 19:27:12

ar.....好煩呢 點好呢?
作者: Eddy Lam    時間: 2009-5-27 22:53:01

[quote:8e26b29166="grassman"]網上的一些資料 for your refernce:

金雅典 EP-890:-
Price - $5888
排氣量 :13.8m3/min

海洋牌 C7002N:-
Price - $3288
排氣量 :1100m3/min (???這個數字應該是m3/hr 這樣的話=18.3m3/min)
噪音量: Not mention[/quote]

領隊 你又想換呀? 你會choice邊隻呀?
作者: grassman    時間: 2009-6-1 16:07:30

[quote:2b106eafcf="Eddy Lam"]
領隊 你又想換呀? 你會choice邊隻呀?[/quote]

On list but not the most priority
one!

By the way if just compare the spec. 海洋牌 is a better choice.
But I suggest to search any user comment then visit the shop and visual check.
作者: davidyu007    時間: 2009-6-5 10:29:20     標題: 看看我家的海洋牌油煙機實地圖

:em04:  :zdevil:  :hit:
歡迎來一個大比拼。。多d人上來投票
作者: davidyu007    時間: 2009-6-5 10:29:49

爲什麽我加不到圖,最近,大家可不可以幫下我?
作者: WML    時間: 2009-6-16 16:05:06

大家好!好高興可以係你們的業主網內與大家分享抽油煙機知識。

首先,等我們先了解藍澄灣抽油煙機之現況,發展商送的抽油煙機為23.5吋,煮食爐為三頭爐。

1. 發展商送錯不合呎吋之抽油煙機,藍澄灣住戶因使用三頭煮食爐,故需安裝一 部35吋之抽油煙機,才可罩住煮食範圍之油煙。
2. 現時使用之抽油煙為網面機,油脂日積月累會影響吸力,又無得清洗,一煮食便令到整個廚房都有油煙,牆身黏滿油積。
3. 兩邊路軌,因積存油積,容易損壞。
4. 如想更換一部傳統抽油煙機,必需更改櫥櫃及費用高昂。

現在金雅典抽油煙機便可幫助大家解決以上問題,誠意為藍澄灣住戶推介“芳鄰系列”EP-890抽油煙機,只需改動櫥櫃內位置,完全可以保持櫥櫃外觀,便可安裝一部吸力強勁及易折式之抽油煙機,可以為你們帶給一個清新又健康之煮食環境。
推廣期內,豁免改動櫥櫃內位置之費用。(優惠期有限)
如有任何查詢可致電金雅典客戶服務部熱線查詢:2493 6743
作者: Eddy Lam    時間: 2009-6-17 16:09:53

換左機o既鄰居 我可唔可以去你地度參觀下呀?
作者: chitsui    時間: 2009-6-18 09:32:26

[quote:5e1c11fa92="Eddy Lam"]換左機o既鄰居 我可唔可以去你地度參觀下呀?[/quote]
Me too :mrgreen:
作者: IRISVANESSA    時間: 2009-6-26 18:18:07

今日又見到金雅典抽油煙機貼左張poster係小巴到,大家可以睇下呀,張poster好似係藍色的。
作者: ericlaw    時間: 2009-7-10 11:55:35

[quote:a367aba210="IRISVANESSA"]今日又見到金雅典抽油煙機貼左張poster係小巴到,大家可以睇下呀,張poster好似係藍色的。[/quote]

唔知吸力夠唔夠呢?
作者: green-e    時間: 2009-10-10 23:07:52

除了金雅典 EP-890 and 海洋牌 C7002N, 有沒有人用其他機呢??
作者: tiffanychan05    時間: 2010-2-20 19:51:00

拆左D門, 然後才安返上去拆嗎?
我想換埋門呀, 有無人有辦法呀?
作者: tiffanychan05    時間: 2010-2-20 19:59:30

我打算換抽油煙機, 想換埋門, 因上面的拉推玻璃門很不方便, 老人家不懂開, 有無人知那裡有廚櫃門換呀?  幾錢 ? 快... 唔該

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2