藍澄灣業主社群

標題: 泳池開放時間問題 [打印本頁]

作者: sjacky    時間: 2009-5-20 17:36:14     標題: 泳池開放時間問題

我是剛剛搬來的業主,泳池開放時間沒有晚場真令人失望,有沒有方法加燈!

我去過管理處問,他們說因有低層反對,說有光會影響了他們所以最後停了。

其實好不智的行為,要管理這麼大的泳池費用不少,人們多數早上返工正常只有晚上才有機會享用,不做晚場收入會少了很多!再者一到七時多望下園景漆黑一片我想也不好吧!其他屋園每個泳池也有夜場,我想影響不會太大吧!

其實如果低層覺得影響了,可以九時至十時左右一完場就close 燈這樣一來慳電我也讚成,二來多了娛樂,三多泳池收入也會多了。

最後我想問業主立案法團那樣才可加入,我聽講業主立案法團有等如冇..好失望,如果我有能力我也想加入幫幫手搞好藍澄灣!
作者: grassman    時間: 2009-5-20 18:28:27

我十分支持泳池晚間開放。
作者: ericlaw    時間: 2009-5-20 19:06:05

我都支持泳池晚間開放。
作者: 一家四口    時間: 2009-5-20 19:15:35

我就想佢開埋會所果隻門比我地出入泳池 搭LIFT去3樓又等得耐 又唔洗行咁遠。
作者: kingi    時間: 2009-5-21 00:11:08

我想係絕多數人既意黎...
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2009-5-21 00:18:53     標題: Re: 泳池開放時間問題

[quote:27368cf7fe="sjacky"]
我去過管理處問,他們說因有低層反對,說有光會影響了他們所以最後停了。
[/quote]
我住低層但無收過咨詢信喎?!
[quote:27368cf7fe="一家四口"]我就想佢開埋會所果隻門比我地出入泳池 搭LIFT去3樓又等得耐 又唔洗行咁遠。[/quote]
雖然我未用過泳池,不過我都讚成。
作者: sjacky    時間: 2009-5-21 09:37:19

[quote:3f34bbd314="kingi"]我想係絕多數人既意黎...[/quote]
我都係想係絶多數人的意願,其實開埋夜晚泳池收入都平衡d 啦!
但係度只有少數人,我又吾係業主立案法團,我提意同業主立案法團傾,之後每一座派信做投票。吾讚成都希望佢寫出原因,講出來大家傾,大家解決。好過而家咁浪費左個泳池。

另外停車場收費同租金都太貴了,應該想法同和黃傾,吉晒d車位,收又少左,又係浪費大家的管理費,但係去信係吾夠,我想應該簽署投訴,2200 根本就吾係呢一個地段價錢,拿個平均俾盡都係千幾,和黃收起車位吊高來賣,嚴重影響我地居民權益!
作者: mcwe    時間: 2009-5-21 13:20:00

其實,有無人知可以點聯絡業主立案法團?
作者: grassman    時間: 2009-5-21 13:27:05

[quote:d49ba43ca6="mcwe"]其實,有無人知可以點聯絡業主立案法團?[/quote]

RC好似只有業主委員會,無絡業主立案法團。
作者: sjacky    時間: 2009-5-21 14:07:59

[quote:229ace660e="grassman"][quote:229ace660e="mcwe"]其實,有無人知可以點聯絡業主立案法團?[/quote]

RC好似只有業主委員會,無絡業主立案法團。[/quote]
都好過冇啦,但聽講佢地冇乜野做,好多次都係流會....
唉有等如冇,其實泳池要加燈有幾難,我吾信咁多業主吾游水,就算吾游都吾覺得會反對....只是肯企出來的人太少了,各家自掃門前雪 懶理他人瓦上霜,香港宿影。
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2009-5-21 22:46:09

[quote:934ac13b4a="sjacky"][quote:934ac13b4a="grassman"][quote:934ac13b4a="mcwe"]其實,有無人知可以點聯絡業主立案法團?[/quote]

唉有等如冇,其實泳池要加燈有幾難,我吾信咁多業主吾游水,就算吾游都吾覺得會反對....只是肯企出來的人太少了,各家自掃門前雪 懶理他人瓦上霜,香港宿影。[/quote]
又吾一定既!
作者: sjacky    時間: 2009-5-22 09:59:26

[quote:bd2e71672a="Jeffrey & Shirley"][quote:bd2e71672a="sjacky"][quote:bd2e71672a="grassman"][quote:bd2e71672a="mcwe"]其實,有無人知可以點聯絡業主立案法團?[/quote]

唉有等如冇,其實泳池要加燈有幾難,我吾信咁多業主吾游水,就算吾游都吾覺得會反對....只是肯企出來的人太少了,各家自掃門前雪 懶理他人瓦上霜,香港宿影。[/quote]
又吾一定既! [/quote]
.... 算吧!點都好有冇人知,我如果想爭取加開夜場,加燈,可以點做,由邊度做起!
管理處我知廢廢地,如果只係交意見書我吾覺得會有反應,有冇d 居民大會,業主會之類,最緊要實際有效,做到野!我知好多人提過話搞,不單冇反應而且都冇人理好耐了,我想試下!
作者: saga    時間: 2009-5-22 13:00:16     標題: Re: 泳池開放時間問題

加夜場同加燈真係要統下計多唔多人用
唔夠多人支持未 加開必會係好方案;

但重新分配效果可能更好

泳池最多人用係六&日白天
一到五大家返工返學~

如果將一兩日由上+下午改為午+晚上開放 可能 utilization 更高
作者: sjacky    時間: 2009-5-22 13:45:43     標題: Re: 泳池開放時間問題

[quote:5c8e69912d="saga"]加夜場同加燈真係要統下計多唔多人用
唔夠多人支持未 加開必會係好方案;

但重新分配效果可能更好

泳池最多人用係六&日白天
一到五大家返工返學~

如果將一兩日由上+下午改為午+晚上開放 可能 utilization 更高[/quote]
改了晚開放,即係要加燈了,天氣熱時游的人數應該吾會少,我舊時個屋園,晚夜一樣有爆的時候,雖然吾知使用率係幾多,但一定會好過平日早上呢d返晒工返晒學的時間,燈吾用可以close,加左都有排用,維修保養同一般我地用開的燈一齊做,問題都吾會太大,呢個投資我覺得值得,冇人用的機會太少了,由其一家大細,晚上去玩下水吾出奇!
作者: sjacky    時間: 2009-5-22 16:55:37

支會左管理處方面,有關方面話會同工程部開始做平估,但我吾知會吾會冇晒音信啦,如果ok希望未來會見到啦,我都會繼續爭取!
作者: rcwingrc    時間: 2009-5-22 17:29:27

我也支持晚上開放!!! 雖然我住低層 但也支持!!!!
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2009-5-23 03:41:50

[quote:82ad8d07b1="sjacky"]支會左管理處方面,有關方面話會同工程部開始做平估,但我吾知會吾會冇晒音信啦,如果ok希望未來會見到啦,我都會繼續爭取![/quote]
支持!
我住二座低層。
作者: EvaChien    時間: 2009-5-24 11:27:26

支持泳池開夜晚 另外停車場如果可以減租至合理水平 我都想租 而加甘貴 跟本趕客走 攪到空置率超高 都吾知點管理.  我住3座底層.
作者: sjacky    時間: 2009-5-27 23:51:37

過左差不多一星期,一d 聲氣都冇,睇來要再強硬少少佢地先會做野,百聞不如一見,我終於知點解咁多人話管理處廢....,一個月後我會再跟進,到時睇下點再同大家report!
作者: sc    時間: 2009-6-7 02:00:57

我都係住低層 我唔覺得有問題。
加o左燈 夜晚望出去會靚好多 好過而家咁望出去"黑媽媽"。

http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=2875
http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=2882
http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=2883
作者: 濠仔    時間: 2009-6-7 07:18:44

一人一信唔知work唔work呢???
俾d壓力佢地班人先得!!!

我住緊果度都係一人一信迫令佢地做野!!!! :em13:
作者: hktakpo    時間: 2009-6-8 14:29:14

讚成 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
個個屋苑泳池晚上都開係得藍澄灣唔開 會所又麻煩要買月票 .
會所管理咁差要改善 我地個個月都有交管理費
作者: grassman    時間: 2009-6-8 17:33:32

[quote:700b38b636="hktakpo"]讚成 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
個個屋苑泳池晚上都開係得藍澄灣唔開 會所又麻煩要買月票 .
會所管理咁差要改善 我地個個月都有交管理費[/quote]

你的管理費 無包 會所 wor!
作者: pennycmh    時間: 2009-6-9 09:36:44

我也支持晚上開放!!!
作者: hktakpo    時間: 2009-6-9 12:10:44

唔明比管理費點解冇包埋會所設施  :em13:
作者: xomama104    時間: 2009-6-26 17:48:53

唔知個評估做完咪呢....希望呢個夏季可以加設晚間時段。 我7月中收樓希望趕得切係天氣轉涼之前入到伙 同小朋友試下個泳池....
作者: sylvialai    時間: 2009-6-29 13:41:00

如果開到九點 應該燈光問題都不大影響到低層住戶
支持晚上泳池開放
作者: seadoglee    時間: 2009-6-29 16:16:47

強烈支持泳池加開夜場~
如果唔係搵鬼游咩?
作者: sylvialai    時間: 2009-6-29 16:24:26

[quote:5071bb4d9e="seadoglee"]強烈支持泳池加開夜場~
如果唔係搵鬼游咩?[/quote]

:nowords:  :nowords:  :nowords:
作者: BabyTT    時間: 2009-6-29 16:50:41

[quote:d3fcfbf1a3="seadoglee"]強烈支持泳池加開夜場~
如果唔係搵鬼游咩?[/quote]

我會搬入RC...我都支持....
作者: piggy    時間: 2009-6-29 17:02:10

依家週末好多時都落雨、如果平日開到9点、多D機会0麻。我支持~~♪ :yeah:
作者: kavinxp    時間: 2009-7-10 18:38:59

我都係低層, 但我絕對支持開夜場!!!!!
況且燈光角度有得調教的
作者: cantonawing    時間: 2009-7-15 02:59:24

I also support swiming pool opening at night time.
作者: 肥度    時間: 2009-7-15 07:33:54

我地support 左好多年...但係管理公司...佢地閉門造車...完全吾理我地...無計...
作者: kingi    時間: 2009-7-15 12:20:55

星期日落過水,發覺無太陽既話其實真係好凍...
作者: 一家四口    時間: 2009-7-15 20:19:12

[quote:637e462304="kingi"]星期日落過水,發覺無太陽既話其實真係好凍...[/quote]

呢個都係一個問題!!!

RC個游泳就算中午1-2點去, 游到冇太陽晒到既地方, D水都較涼, 何況夜晚 ! 夜晚小朋友可能真係會頂唔順 :detective

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2