藍澄灣業主社群

標題: 想租車位  [打印本頁]

作者: curryfishball    時間: 2009-5-11 23:51:01     標題: 想租車位 

請問大約幾$1個月呢 ? 好位同差位價錢同層數相差多大呢 ? :?:

Thank U ~
作者: FireFire    時間: 2009-5-11 23:58:57

好似一個價錢 $2200...
作者: kk-in-hk    時間: 2009-5-12 09:30:15

$2200月租 沒有固定位 L1 L2 都得 新租客要比一個月按金. 只收支票. 就算月尾只剩幾日開始租 都要比足一個月錢.
每月尾開支票比定下一個月月租. 由於剛剛車場改左管理公司 最好打去管理處問下.
作者: curryfishball    時間: 2009-5-13 00:40:33

太好了沒有固定位 !   :wink: Thank u ~
作者: sjacky    時間: 2009-5-20 17:50:32

WA 2200 吾好貴d,呢度吾係地鐵站喎!
作者: 一家四口    時間: 2009-5-20 19:19:14

係貴左D架...

仲有佢出閘部機又鈍呢 有時SCAN一次出唔到架 一唔係就SCAN完都要等一陣先識開。
作者: sjacky    時間: 2009-5-21 09:40:56

停車場收費同租金都太貴了,應該想法同和黃傾,吉晒d車位,收又少左,又係浪費大家的管理費,但係去信係吾夠,我想應該簽署投訴,2200 根本就吾係呢一個地段價錢,拿個平均俾盡都係千幾,和黃收起車位吊高來賣,嚴重影響我地居民權益!
作者: chitsui    時間: 2009-5-21 11:08:27

[quote:ab68e9d8d1="sjacky"]停車場收費同租金都太貴了,應該想法同和黃傾,吉晒d車位,收又少左,又係浪費大家的管理費,但係去信係吾夠,我想應該簽署投訴,2200 根本就吾係呢一個地段價錢,拿個平均俾盡都係千幾,和黃收起車位吊高來賣,嚴重影響我地居民權益![/quote]
$2200搶錢 :em10:  :em10:  :em10:
所以我租爛地$600 :poor:
作者: sjacky    時間: 2009-5-21 12:12:48

[quote:2ecf250436="chitsui"][quote:2ecf250436="sjacky"]停車場收費同租金都太貴了,應該想法同和黃傾,吉晒d車位,收又少左,又係浪費大家的管理費,但係去信係吾夠,我想應該簽署投訴,2200 根本就吾係呢一個地段價錢,拿個平均俾盡都係千幾,和黃收起車位吊高來賣,嚴重影響我地居民權益![/quote]
$2200搶錢 :em10:  :em10:  :em10:
所以我租爛地$600 :poor:[/quote]
唉吾團結,只有俾人食,一定要有人肯企出來集齊大家意見先有能力改善!
作者: mcwe    時間: 2009-5-21 13:15:57

I asked the estate manager in the last month.
He said the price is set by other department in HG but not him.

He think the head office has no intention to reduce the rent as the no. of users of carpark is increasing.

Besides he suggested me to park the outdoor carpark if I want to save money........ so "inch"
作者: sjacky    時間: 2009-5-21 13:57:51

[quote:cee55ac1ca="mcwe"]I asked the estate manager in the last month.
He said the price is set by other department in HG but not him.

He think the head office has no intention to reduce the rent as the no. of users of carpark is increasing.

Besides he suggested me to park the outdoor carpark if I want to save money........ so "inch"[/quote]
咁串,唉冇計我都話住客一定要團結,如果夠膽一齊罷租轉晒去其他地方,我睇佢點死。但我相信好難成事,香港人太吾團結了AND有錢人都吾少,佢地都懶理,咁就好難改變了!
作者: 一家四口    時間: 2009-5-21 18:14:45

[quote:9e3714e327="mcwe"]I asked the estate manager in the last month.

Besides he suggested me to park the outdoor carpark if I want to save money........ so "inch"[/quote]

我好耐之前問過 佢都係咁答我 真係幾串吓 :dead:
作者: kk-in-hk    時間: 2009-5-26 11:33:05

[quote:219e035b9f="chitsui"][quote:219e035b9f="sjacky"]停車場收費同租金都太貴了,應該想法同和黃傾,吉晒d車位,收又少左,又係浪費大家的管理費,但係去信係吾夠,我想應該簽署投訴,2200 根本就吾係呢一個地段價錢,拿個平均俾盡都係千幾,和黃收起車位吊高來賣,嚴重影響我地居民權益![/quote]
$600一個月係平 不過 : http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=11117 係人都話可以拉佢 係"狗"就肯定無仇報.
買車係為左方便 : 打風下大雨都不用打傘 夜歸可以即上樓 30幾度加上猛太陽都唔關你事... 差價值唔值係無定論 亦唔係代表是否有$$ - 大家都係車主的話 一年costing差得幾多? 無車的人都可以大把$啦. 佢太貴租 自然會有人走 總之自己覺得啦 市場決定一切.
作者: kk-in-hk    時間: 2009-5-26 11:37:32

[quote:a98d3b8fe9="一家四口"]係貴左D架...

仲有佢出閘部機又鈍呢 有時SCAN一次出唔到架 一唔係就SCAN完都要等一陣先識開。[/quote]
可能該係 收銀個邊人眼 對下你張卡同車牌 是否一樣至比你出車. 因為如果你未拿當月停車證 出車之後 收銀員會跑來叫停你 著你簽收.
作者: sjacky    時間: 2009-5-27 13:46:11

[quote:5d588c8aa2="kk-in-hk"][quote:5d588c8aa2="chitsui"][quote:5d588c8aa2="sjacky"]停車場收費同租金都太貴了,應該想法同和黃傾,吉晒d車位,收又少左,又係浪費大家的管理費,但係去信係吾夠,我想應該簽署投訴,2200 根本就吾係呢一個地段價錢,拿個平均俾盡都係千幾,和黃收起車位吊高來賣,嚴重影響我地居民權益![/quote]
$600一個月係平 不過 : http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=11117 係人都話可以拉佢 係"狗"就肯定無仇報.
買車係為左方便 : 打風下大雨都不用打傘 夜歸可以即上樓 30幾度加上猛太陽都唔關你事... 差價值唔值係無定論 亦唔係代表是否有$$ - 大家都係車主的話 一年costing差得幾多? 無車的人都可以大把$啦. 佢太貴租 自然會有人走 總之自己覺得啦 市場決定一切.[/quote]市場決定一切係冇錯,但而家吾係市場決定呢,個停車場明顯係壟斷,和黃control左,吾放賣,也都吾減租,我自己一向有養車,盈翠個租勁貴我都有租來玩,來到呢度,吾租係真係覺得吾值,人地有吾同人租,呢邊得個和黃。一年差額話多吾多話少吾少,但吾去爭取只係俾人食,我拿個差額買其他野入下油吾好嗎?我都知夜歸可以即上樓 30幾度加上猛太陽都唔關你事,但用到更平價錢,or 更合理價錢換到同一service 吾好嗎?我所指就係呢樣,我講"有錢人都吾少,佢地都懶理" 可能以偏概全左d,應該話係香港人性格,國家自掃門前雪先啱,自己俾得起又吾影響生活就吾再關心,所以先俾和黃食左咁多年,如果肯團結去搞我相信點都會少少可以改善,吾會由2000 升到2200 law
作者: kk-in-hk    時間: 2009-6-3 12:24:54

唔係懶理佢加價. 佢加價時都有向佢地反映唔應該加喎... 結果同其他人收到回應一樣 - 加硬 唔鍾意可以租爛地. (哼! XYZ&^$!@(#!  :em13: )  爛地係知道加價亦都一齊加價 :em13: :em13:  - 天下烏鴉一樣黑  :em20: !!
禾王好鍾意留起車位唔賣出來 專門食硬你地d租客.
作者: sjacky    時間: 2009-6-3 14:04:09

呢個咪係吾團結問題law ,我都知好難做到,人人有車都吾想走遠架啦,吾泊又要走好遠,要肯一齊起來泊去其他地方一排,再一齊聯名投訴,我諗都好難,所以我先會話有錢人多.... 講的咪就係願意俾的一群,和黃要吊高來賣,小業主要投訴入手方式最有效的只有群起反佢!不過要做到群起談何容易呢.....................

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2