藍澄灣業主社群

標題: 裁員潮 [打印本頁]

作者: 公公婆婆    時間: 2008-11-18 19:23:08     標題: 裁員潮

唔知大家做緊的公司有冇裁員減薪潮呢....
又有冇無良僱主迫員工走...
作者: grassman    時間: 2008-11-18 20:08:29

下半年未有,但幾年冇人工加了!
作者: Tomato    時間: 2008-11-20 02:19:04

我TOUCHWOOD未被裁員 但係大學一定會減經費 所以而家有野 唔等於下年有野做....我0向大學做野GE!
作者: 公公婆婆    時間: 2008-11-22 05:11:27

[quote:d63059475f="Tomato"]我TOUCHWOOD未被裁員 但係大學一定會減經費 所以而家有野 唔等於下年有野做....我0向大學做野GE![/quote]

但大學應該穩陣d喎!黎緊4年制,佢地又要請好多人.....點解會覺得下年唔穩陣呢? :?:
作者: Tomato    時間: 2008-11-22 13:41:39

[quote:96d2e1d701="公公婆婆"][quote:96d2e1d701="Tomato"]我TOUCHWOOD未被裁員 但係大學一定會減經費 所以而家有野 唔等於下年有野做....我0向大學做野GE![/quote]

但大學應該穩陣d喎!黎緊4年制,佢地又要請好多人.....點解會覺得下年唔穩陣呢? :?:[/quote]

因為間間大學都唔同 而且大學裏面有D職位係穩如泰山 但係有D可能係簽住幾個月 有得做就有得做 無得做就食自己 大學裏面乜都講錢 但係有好多錢去晒D"大"學度 所以人地可以用幾百萬做個好普通GE調查 但係我地呢D比較細GE大學 做個研究都要周圍籌錢....

大學係穩定 但係睇你做乜啦...最緊要都係睇有無錢!!教育界唔係外人睇得咁好...
作者: 公公婆婆    時間: 2008-11-23 21:47:07

[quote:2a698cce82="Tomato"][quote:2a698cce82="公公婆婆"][quote:2a698cce82="Tomato"]我TOUCHWOOD未被裁員 但係大學一定會減經費 所以而家有野 唔等於下年有野做....我0向大學做野GE![/quote]

但大學應該穩陣d喎!黎緊4年制,佢地又要請好多人.....點解會覺得下年唔穩陣呢? :?:[/quote]

因為間間大學都唔同 而且大學裏面有D職位係穩如泰山 但係有D可能係簽住幾個月 有得做就有得做 無得做就食自己 大學裏面乜都講錢 但係有好多錢去晒D"大"學度 所以人地可以用幾百萬做個好普通GE調查 但係我地呢D比較細GE大學 做個研究都要周圍籌錢....

大學係穩定 但係睇你做乜啦...最緊要都係睇有無錢!!教育界唔係外人睇得咁好...[/quote]

簽幾個月咁短???係咩工種咁奇怪0既? :roll:
作者: Tomato    時間: 2008-11-25 00:55:01

[quote:d802542858="公公婆婆"][quote:d802542858="Tomato"][quote:d802542858="公公婆婆"][quote:d802542858="Tomato"]我TOUCHWOOD未被裁員 但係大學一定會減經費 所以而家有野 唔等於下年有野做....我0向大學做野GE![/quote]

大學係穩定 但係睇你做乜啦...最緊要都係睇有無錢!!教育界唔係外人睇得咁好...[/quote]

簽幾個月咁短???係咩工種咁奇怪0既? :roll:[/quote]

大學裏面有好多你估唔到GE工種....
作者: 公公婆婆    時間: 2008-11-25 01:08:54

[quote:4e4db00d21="Tomato"][quote:4e4db00d21="公公婆婆"][quote:4e4db00d21="Tomato"][quote:4e4db00d21="公公婆婆"][quote:4e4db00d21="Tomato"]我TOUCHWOOD未被裁員 但係大學一定會減經費 所以而家有野 唔等於下年有野做....我0向大學做野GE![/quote]

簽幾個月咁短???係咩工種咁奇怪0既? :roll:[/quote]

大學裏面有好多你估唔到GE工種....[/quote]

咁神秘?可唔可以透露下呀?我工作都同教育有d關架! :mrgreen:
作者: saga    時間: 2008-11-28 13:02:55     標題: Re: 裁員潮

美國公司
歐 美 亞洲都有計劃裁員 希望唔好係我  :shock:

亦唔希望公司被收購 兼併

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2