藍澄灣業主社群

標題: 你認為藍澄灣可以養狗嗎 ... [打印本頁]

作者: 肥度    時間: 2008-10-1 09:04:32     標題: 你認為藍澄灣可以養狗嗎 ...

法官裁定美孚居民准養狗
(星島)10月1日 星期三 06:30
(綜合報道)

(星島日報    報道)美孚新邨一名中年男租戶,於單位內飼養一頭金毛尋回犬,業主立案法團及管理公司指該住客養狗違反住戶守則,多次威脅採取法律行動令他放棄愛犬,狗主一直拒絕,並入稟控告法團及管理公司。區域法院    昨指禁止養狗的守則與大廈公契有牴觸,裁定狗主勝訴,並指管理公司以不良手段逼狗主棄狗,須向狗主賠償八千元。

原告曾志明(五十六歲),為美孚新邨第七期一個單位的租戶,今年三月已遷往同邨第三期。答辯人為匯秀企業有限公司及美孚新邨第七期業主立案法團。

狗主控管理公司勝訴

區院暫委法官黃篤清於判詞中稱,原告雖已搬離該單位,但由於本案對該屋苑五萬名住客有影響,且估計屋苑內仍養有約六百頭犬隻,故仍須就案件作出判決。

法官於判詞續指,大廈公契第一條已列明住戶可全權享有及使用所住的單位,包括在單位內飼養寵物,以及自由進出公共地方。養狗一定要帶牠外出散步,養狗住戶故亦有權帶狗外出。

另大廈公契雖列明管理公司有權制訂《住戶守則》,惟本案中禁止養狗的規則,與上述第一條賦予的權利有所牴觸。答辯人匯秀企業有限公司及美孚新邨第七期業主立案法團指原告的狗隻對其他住客構成滋擾,但缺乏證人支持,法官裁定狗主勝訴。

法官亦接納原告所指,管理公司曾派保安員在原告門外遊蕩及半夜按門鈴,認為管理公司以令人討厭的手法令原告放棄愛犬,故裁定管理公司須作出賠償。

案件編號:區院民事一七○四——二○○八。記者 林家豪
作者: 肥度    時間: 2008-10-1 14:28:12

吾知管理處幾時會攞返走晒所謂既投訴..同埋通告呢...
作者: liuh    時間: 2008-10-1 21:44:51

[quote:09bfa443bd="肥度"]吾知管理處幾時會攞返走晒所謂既投訴..同埋通告呢...[/quote]
"答辯人匯秀企業有限公司及美孚新邨第七期業主立案法團指原告的狗隻對其他住客構成滋擾,但缺乏證人支持,法官裁定狗主勝訴。"

相信關鍵在於 "缺乏證人支持". 所以並不存在 "攞返走晒所謂既投訴" 如有指證狗主任需小心.
作者: Tomato    時間: 2008-10-3 22:45:57

唉.......呢個我諗係好個別例子.....藍澄灣呢度....唉!
不過我好開心睇到呢段新聞!!
作者: 肥度    時間: 2008-10-3 23:07:29

[quote:263f3bf6ef="liuh"][quote:263f3bf6ef="肥度"]吾知管理處幾時會攞返走晒所謂既投訴..同埋通告呢...[/quote]
"答辯人匯秀企業有限公司及美孚新邨第七期業主立案法團指原告的狗隻對其他住客構成滋擾,但缺乏證人支持,法官裁定狗主勝訴。"

相信關鍵在於 "缺乏證人支持". 所以並不存在 "攞返走晒所謂既投訴" 如有指證狗主任需小心.[/quote]

重點係...
法官於判詞續指,大廈公契第一條已列明住戶可全權享有及使用所住的單位,包括在單位內飼養寵物,以及自由進出公共地方。養狗一定要帶牠外出散步,養狗住戶故亦有權帶狗外出。
惟本案中禁止養狗的規則,與上述第一條賦予的權利有所牴觸 .

就算係有證人支持...狗主係有滋擾 ... 都應該係賠錢了事...因為管理署d 黑社會手法...都係賠償八千元。
作者: liuh    時間: 2008-10-4 08:46:16

[quote:4d436871b1="肥度"][quote:4d436871b1="liuh"][quote:4d436871b1="肥度"]吾知管理處幾時會攞返走晒所謂既投訴..同埋通告呢...[/quote]

相信關鍵在於 "缺乏證人支持". 所以並不存在 "攞返走晒所謂既投訴" 如有指證狗主任需小心.[/quote]

重點係...
惟本案中禁止養狗的規則,與上述第一條賦予的權利有所牴觸 .

就算係有證人支持...狗主係有滋擾 ... 都應該係賠錢了事...因為管理署d 黑社會手法...都係賠償八千元。[/quote]

相信 如果' 狗隻對其他住客構成滋擾' 成立  法官判詞會不同.
作者: rstfung    時間: 2008-10-4 13:28:40

藍澄灣是唔可以 因為美孚公契無話比又無話唔比 但藍澄灣公契話明唔比 所以藍澄灣如要合法飬的話 只有改公契. 但改公契要所有業主贊成先可以 即係無得改.
作者: 肥度    時間: 2008-10-4 18:37:22

[quote:ad7093acd0="rstfung"]藍澄灣是唔可以 因為美孚公契無話比又無話唔比 但藍澄灣公契話明唔比 所以藍澄灣如要合法飬的話 只有改公契. 但改公契要所有業主贊成先可以 即係無得改.[/quote]

吾好意思...公契係無寫吾準養狗..聽聞好似得一條"請勿飼養寵物".. 所以吾使改....

而且售樓書都無寫..
作者: diedsee    時間: 2008-10-6 13:43:19

[quote:9ac8f487cb="肥度"][quote:9ac8f487cb="rstfung"]藍澄灣是唔可以 因為美孚公契無話比又無話唔比 但藍澄灣公契話明唔比 所以藍澄灣如要合法飬的話 只有改公契. 但改公契要所有業主贊成先可以 即係無得改.[/quote]

吾好意思...公契係無寫吾準養狗..聽聞好似得一條"請勿飼養寵物".. 所以吾使改....

而且售樓書都無寫..[/quote]

就係呢條文古古怪怪咁 養貓 養魚 養雀 都係寵物但又冇通告話唔比養 wor
我屋企耐唔時就有小強探訪 都唔知邊個養的 :em20:
作者: 一家四口    時間: 2008-10-6 15:58:04

[quote:ac75b00d6f="diedsee"][quote:ac75b00d6f="肥度"][quote:ac75b00d6f="rstfung"]藍澄灣是唔可以 因為美孚公契無話比又無話唔比 但藍澄灣公契話明唔比 所以藍澄灣如要合法飬的話 只有改公契. 但改公契要所有業主贊成先可以 即係無得改.[/quote]

而且售樓書都無寫..[/quote]

就係呢條文古古怪怪咁 養貓 養魚 養雀 都係寵物但又冇通告話唔比養 wor
我屋企耐唔時就有小強探訪 都唔知邊個養的 :em20:[/quote]

嘈親都係嘈狗既 因為係狗至會大聲吠 又話要拎出街放下 所以養其他都可以靜靜雞養而又唔會有人理你。
作者: diedsee    時間: 2008-10-6 23:51:29

[quote:7bce080cc8="一家四口"]

嘈親都係嘈狗既 因為係狗至會大聲吠 又話要拎出街放下 所以養其他都可以靜靜雞養而又唔會有人理你。[/quote]

咁就係另一個 "騷擾到人" 的問題 同比唔比養狗係冇直接關係

人都可以嚮屋大叫 又可開大 hifi 一座耐唔時都有人開 Beyond concern 都算嘈啦 投訴冇數次都依然固我 唔通叫佢搬咩... ops:

又或者樓上屋個小朋友 過度活躍成日跳 + 跑 騷擾到我 我又可以話佢騷擾我 (but 如果樓上屋佢有狗又有小朋友 咁我投訴時可以點分呢??? : )

咁係唔係代表隻狗次次出入入袋 + 唔吠就可以養呢?

根本就係口同鼻 argue : 小強都好騷擾我 又唔見滾你處 kill them all 次次都比我見住佢又屋  :evil:

講真 (唔係鬧交) 而家滾你處係自己送自己去死 上一次趕狗 狗主就問點解唔趕所有寵物 只係趕狗 而家我住左3 年幾 養狗的人反而愈來愈多... 唉... 我相信佢再趕的只會令狗以外的寵物受害 而且公契係指 "養寵物" 而唔係 "寵物騷擾人"
作者: Tomato    時間: 2008-10-7 01:36:40

呢個問題 點講都係我地狗主理虧......唔單止藍澄灣 其實成個香港都係唔比養狗......唯有做好D自己 唔好麻煩到人地......

亦希望其他鄰居 唔好一支篙打一船人 你被狗騷擾 你可以搵0個家人理論 唔好怪晒全部狗狗 (因為我地當狗狗係家人般重要......事實上有D鄰居真係過份敏感....我隻狗無吠無出聲 又無放落地 我地見到其他人都盡量避開三丈遠...都比人SHIT...).....我地只想好好養大自己隻狗狗!!如果我有錢搬 我一定會搵個好地方搬 等我D狗狗唔駛再做黑市狗狗 唔駛比人歧視.....
作者: 公公婆婆    時間: 2008-10-7 03:53:08

大家快d搬去爵悅庭
人地自由出入不突止
原來每晚都在大廈門前放狗
有成二三十隻都冇問題
狗狗終於呼吸到自由空氣
哩d就叫管理!
ps仲有rc舊住客搬左過去呀! :em04:
作者: Tomato    時間: 2008-10-7 13:52:31     標題: ~

[quote:be10cb02c7="公公婆婆"]大家快d搬去爵悅庭
人地自由出入不突止
有成二三十隻都冇問題
狗狗終於呼吸到自由空氣
哩d就叫管理!
ps仲有rc舊住客搬左過去呀! :em04:[/quote]

爵悅庭會唔會好貴呢???要儲0下錢先....呵呵呵~~
我之前有去過睇海欣 未睇曉峰園 不過搵唔到合心水 又唔夠錢.....
要比心機儲錢 希望將來可以拖住樂樂比比搭LIFT...
村屋老公話唔想AR~~怕小強 ( :mrgreen: ) 不過有個天台約埋D狗友BBQ都幾好!!
作者: 肥度    時間: 2008-10-7 17:25:36

[quote:573da78d76="diedsee"][quote:573da78d76="一家四口"]

嘈親都係嘈狗既 因為係狗至會大聲吠 又話要拎出街放下 所以養其他都可以靜靜雞養而又唔會有人理你。[/quote]

咁就係另一個 "騷擾到人" 的問題 同比唔比養狗係冇直接關係

人都可以嚮屋大叫 又可開大 hifi 一座耐唔時都有人開 Beyond concern 都算嘈啦 投訴冇數次都依然固我 唔通叫佢搬咩... ops:

又或者樓上屋個小朋友 過度活躍成日跳 + 跑 騷擾到我 我又可以話佢騷擾我 (but 如果樓上屋佢有狗又有小朋友 咁我投訴時可以點分呢??? : )

咁係唔係代表隻狗次次出入入袋 + 唔吠就可以養呢?

根本就係口同鼻 argue : 小強都好騷擾我 又唔見滾你處 kill them all 次次都比我見住佢又屋  :evil:

講真 (唔係鬧交) 而家滾你處係自己送自己去死 上一次趕狗 狗主就問點解唔趕所有寵物 只係趕狗 而家我住左3 年幾 養狗的人反而愈來愈多... 唉... 我相信佢再趕的只會令狗以外的寵物受害 而且公契係指 "養寵物" 而唔係 "寵物騷擾人"[/quote]

其實d狗...吾係無端端吠...多數都係d人行過 .... 嘈... 佢地先吠...

如果...有人行過我門口..我都鬧佢... 但係我係屋企入面鬧..吾知會吾會俾人投訴呢 ?

而且...rc d 門吾隔音... 真係無計... 我都成日聽到d 人係出面等lift 時候講野啦...

不過..多一事..不如小一事...我都agree大家狗主自律d ... 我都save 緊money 搬...吾想煩.... 養隻狗..我都係想同佢開開心心..佢地又吾係長命...但係成日俾人小又俾人超 ... 如果我後生多幾年..真係次次都會同佢地鬧交... 依家..睇化晒啦...
作者: diedsee    時間: 2008-10-8 23:36:38     標題: Re: ~

[quote:cc7860c7f3="Tomato"][quote:cc7860c7f3="公公婆婆"]大家快d搬去爵悅庭
人地自由出入不突止
有成二三十隻都冇問題
狗狗終於呼吸到自由空氣
哩d就叫管理!
ps仲有rc舊住客搬左過去呀! :em04:[/quote]

我之前有去過睇海欣 未睇曉峰園 不過搵唔到合心水 又唔夠錢.....
村屋老公話唔想AR~~怕小強 ( :mrgreen: ) 不過有個天台約埋D狗友BBQ都幾好!![/quote]

哈哈 美孚事件令我對美孚好有興趣 果到位置好. 近排樓市趺 我覺得果到應該會抵
爵悅庭係多人養狗 但 location 唔好... :dead:
作者: diedsee    時間: 2008-10-8 23:45:20

[quote:7c44409275="肥度"]

其實d狗...吾係無端端吠...多數都係d人行過 .... 嘈... 佢地先吠...

[/quote]
你呢個 point 我都想加小小意見 如果我嚮屋企聽到狗吠聲 我真係唔會知係樓上 or 樓下 or 隔離果隻吠 or even 更遠的狗對窗吠 但滾你處往往一口咬定係你果隻吠 點解?  因為佢行過去你門口時有聲音 (如拍門 / 按門鐘 / 腳步聲) 令到你隻狗吠 (呢程明明係狗的本能反應...) 所以 confirm 係你隻狗吠 that's it!!!  :dead:
作者: Tomato    時間: 2008-10-9 00:02:05     標題: Re: ~

[quote:26a433976b="diedsee"][quote:26a433976b="Tomato"][quote:26a433976b="公公婆婆"]大家快d搬去爵悅庭
人地自由出入不突止
有成二三十隻都冇問題
狗狗終於呼吸到自由空氣
哩d就叫管理!

村屋老公話唔想AR~~怕小強 ( :mrgreen: ) 不過有個天台約埋D狗友BBQ都幾好!![/quote]

哈哈 美孚事件令我對美孚好有興趣 果到位置好. 近排樓市趺 我覺得果到應該會抵
爵悅庭係多人養狗 但 location 唔好... :dead:[/quote]

我有朋友個朋友搬左去美孚 話OK喎!個單位好實用....但係我覺得都係揀返D可以養狗GE好D~~~
作者: Tomato    時間: 2008-10-9 00:09:42

[quote:4ad2308bd6="diedsee"][quote:4ad2308bd6="肥度"]

[/quote]
你呢個 point 我都想加小小意見 如果我嚮屋企聽到狗吠聲 我真係唔會知係樓上 or 樓下 or 隔離果隻吠 or even 更遠的狗對窗吠 但滾你處往往一口咬定係你果隻吠 點解?  因為佢行過去你門口時有聲音 (如拍門 / 按門鐘 / 腳步聲) 令到你隻狗吠 (呢程明明係狗的本能反應...) 所以 confirm 係你隻狗吠 that's it!!!  :dead:[/quote]

好似好耐之前 每晚1、2點樓上都有兩隻狗0向屋企跑呀...吠呀..
後尾先知 原來隻狗係樓下0架...隔左隔火層都傳到上來....好勁!!
真係好擔心D人以為我樂樂比比.....SECURE話知道唔係 因為企0向我地門口 樂樂比比無吠....0下!!咁默即係成日定時定候0向我屋企門口莊我地LOR???
作者: 公公婆婆    時間: 2008-10-9 01:23:43

除左要儲錢搬,仲有一個難題...
係層樓一路都賣唔出
放左好耐喇
價都減埋
唉都唔明點解咁耐 :?:
作者: Tomato    時間: 2008-10-10 01:50:35

[quote:88fefc7acb="公公婆婆"]除左要儲錢搬,仲有一個難題...
係層樓一路都賣唔出
放左好耐喇
價都減埋
唉都唔明點解咁耐 :?:[/quote]

係啦 想放都要有人買先得...有人買 自己都未必咁快搵到心水樓...
而家D樓真係好貴呀!我想要間三房單位 因為我地有太多書 亦都想樂比可以有多D地方走動....但係三房好貴喎!
作者: 肥度    時間: 2008-10-12 01:15:25

[quote:ae8d5060a7="Tomato"][quote:ae8d5060a7="diedsee"][quote:ae8d5060a7="肥度"]

[/quote]
你呢個 point 我都想加小小意見 如果我嚮屋企聽到狗吠聲 我真係唔會知係樓上 or 樓下 or 隔離果隻吠 or even 更遠的狗對窗吠 但滾你處往往一口咬定係你果隻吠 點解?  因為佢行過去你門口時有聲音 (如拍門 / 按門鐘 / 腳步聲) 令到你隻狗吠 (呢程明明係狗的本能反應...) 所以 confirm 係你隻狗吠 that's it!!!  :dead:[/quote]

好似好耐之前 每晚1、2點樓上都有兩隻狗0向屋企跑呀...吠呀..
後尾先知 原來隻狗係樓下0架...隔左隔火層都傳到上來....好勁!!
真係好擔心D人以為我樂樂比比.....SECURE話知道唔係 因為企0向我地門口 樂樂比比無吠....0下!!咁默即係成日定時定候0向我屋企門口莊我地LOR???[/quote]

無錯..有d 管理員真係定時定候巡樓既時候走去你門口試...

有次...佢以為我屋企無人..其實我係度...佢走黎吾按鐘啦...剩係係門口踏地..細細力拍門...跟住引左我win win 跑出去吠佢...我即刻抱起我win win 安撫佢...再係防盜眼睇... 見佢走去隔離做同樣野...我真係想開門鬧佢...

其實好多狗狗係屋企吾會亂吠...佢地吠有好多時都係主人返黎..吠兩句...or 有陌生人係門口...講野...古古怪怪咁行黎行去....

平時..佢聽慣既聲都吾會理...
作者: Tomato    時間: 2008-10-13 00:32:37

[quote:caa73ff5fb="肥度"][quote:caa73ff5fb="Tomato"][quote:caa73ff5fb="diedsee"][quote:caa73ff5fb="肥度"]

[/quote]

真係好擔心D人以為我樂樂比比.....SECURE話知道唔係 因為企0向我地門口 樂樂比比無吠....0下!!咁默即係成日定時定候0向我屋企門口莊我地LOR???[/quote]

無錯..有d 管理員真係定時定候巡樓既時候走去你門口試...

有次...佢以為我屋企無人..其實我係度...佢走黎吾按鐘啦...剩係係門口踏地..細細力拍門...跟住引左我win win 跑出去吠佢...我即刻抱起我win win 安撫佢...再係防盜眼睇... 見佢走去隔離做同樣野...我真係想開門鬧佢...

其實好多狗狗係屋企吾會亂吠...佢地吠有好多時都係主人返黎..吠兩句...or 有陌生人係門口...講野...古古怪怪咁行黎行去....

平時..佢聽慣既聲都吾會理...[/quote]

講得0岩 我樂比都係我隻佬返先吠 (我返來佢地竟然唔吠... :em06: ) 或者有人企0向門口講野先吠兩聲....其實狗狗好簡單 你唔撩佢 佢地真係彩你都傻....
作者: 公公婆婆    時間: 2008-10-13 01:59:04

[quote:d3bbc984cd="肥度"][quote:d3bbc984cd="Tomato"][quote:d3bbc984cd="diedsee"][quote:d3bbc984cd="肥度"]

[/quote]

平時..佢聽慣既聲都吾會理...[/quote]

:shock:  :shock:  :shock: 佢地真係咁賤?我以為公屋居屋先係咁!
上次我同佢地嘈,話你係咪會用哩d方法黎試我有冇養狗,佢理直氣狀咁話唔會!唔會用哩d手法!
竟然講一套做一套! :em13:
點都好,佢地咁樣試法,完全唔知狗係乜野!!!
就等於0係警察面前扮賊扮遊蕩!冇腦 :x
作者: Robert    時間: 2008-10-13 09:24:57

全港可養狗屋苑名冊  

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=5813682&extra=&highlight=%A5%B4%B3y&page=1
作者: Tomato    時間: 2008-10-13 12:20:35

[quote:7bf7200948="Robert"]全港可養狗屋苑名冊  

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=5813682&extra=&highlight=%A5%B4%B3y&page=1[/quote]

好多都好貴AR~~~所以要儲0下錢先~
作者: kitty Raymond    時間: 2008-10-24 23:13:41

藍澄灣是不可以養狗的 但依然有很多很多...... 又如何?
作者: Tomato    時間: 2008-10-29 01:03:19

[quote:666f9abd58="kitty&Raymond"]藍澄灣是不可以養狗的 但依然有很多很多...... 又如何?[/quote]

其實我都唔明 管理處成日叫人門口唔好放地氈 唔好放鞋 但係仲有好多好多人都係咁做 我都好唔明....

我覺得呢個問題.....如果有一日你唔再驚狗 養左狗 當隻狗係你家人 或者你會明白....當我怕狗0個陣 我都問過呢問題 但係我自從養左狗之後 我就明白...
作者: kitty Raymond    時間: 2008-10-31 23:08:21

我都好唔明...... :x
作者: Tomato    時間: 2008-11-1 13:46:05

[quote:88af7d8e59="kitty&Raymond"]我都好唔明...... :x[/quote]

你咁討厭狗 查實你知唔知我下星期BBQ會帶樂樂比比去0架 如果你介意 我地一家四口就唔去喇....
作者: 肥度    時間: 2008-11-1 18:11:08

我都好唔明......

如果我吾鍾意鋼琴聲係咪可以投訴吾俾人彈琴...
作者: kitty Raymond    時間: 2008-11-1 22:31:28

Tomato

您千祈唔好誤會呀! 其實我都幾鍾意狗仔 尤其"玩狗" 您們兩隻玩狗都很可愛啊! 怎樣不喜歡? 甚至討厭?  :

我的意思: 只是說明藍澄灣真的不讓我們養狗這個事實而已. :em12:

若然......我真的不喜歡狗仔的話 您們也不用為此而失約嗎? :em16:

[quote:d482064e19="Tomato"][quote:d482064e19="kitty&Raymond"]我都好唔明...... :x[/quote]

你咁討厭狗 查實你知唔知我下星期BBQ會帶樂樂比比去0架 如果你介意 我地一家四口就唔去喇....[/quote]
作者: Tomato    時間: 2008-11-1 23:20:27

[quote:9295b8fb59="kitty&Raymond"]Tomato

您千祈唔好誤會呀! 其實我都幾鍾意狗仔 尤其"玩狗" 您們兩隻玩狗都很可愛啊! 怎樣不喜歡? 甚至討厭?  :

我的意思: 只是說明藍澄灣真的不讓我們養狗這個事實而已. :em12:

若然......我真的不喜歡狗仔的話 您們也不用為此而失約嗎? :em16:

[quote:9295b8fb59="Tomato"][quote:9295b8fb59="kitty&Raymond"]我都好唔明...... :x[/quote]

你咁討厭狗 查實你知唔知我下星期BBQ會帶樂樂比比去0架 如果你介意 我地一家四口就唔去喇....[/quote][/quote]

係咪即係玩具狗呀?????哈哈....如果你都中意同狗狗玩就好啦...

其實都唔係因為咁而失約 而係我知道真係有D人真係好唔中意狗 見到狗唔理係乜狗都會走呀...大叫呀 如果因為我地兩隻狗 令到有朋友仔玩得唔開心就唔好啦 ....

而且今次有好鄰居都會帶小朋友去 我自己都諗左好耐 佢地會唔會介意呢???......但係我平日返左工都已經陪唔到佢地 星期六日又係我地FAMILY DAY 我真係唔想DUMP低佢地自己去玩......所以知道你都中意同狗狗玩 我都放心D...

呵呵~~我有時又真係諗多左.... :face13:其實我覺得我樂樂比比真係好可愛0架~~ ops:
作者: kitty Raymond    時間: 2008-11-5 14:05:59

明白啦! 可愛的樂樂比比. :em04:
作者: simonw0711    時間: 2009-12-4 16:28:55

10# 一家四口
其實重點是"不能滋擾到其他人"
因為不論養狗與否, 滋擾到其他人就幾時都唔得, 例如嘈音, 便溺, 垃圾, 甚至攻擊別人等...人地可以引用其他條例來告你.
我都有養小狗狗, 不過佢唔會吠, 管理員都唔會干涉

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2