藍澄灣業主社群

標題: 高清機頂盒一問 [打印本頁]

作者: FireFire    時間: 2008-9-3 18:43:52     標題: 高清機頂盒一問

諗住買機頂盒...唔知買8仔好定Olevia好~~~~ :?:  :?:  :?:
作者: chong    時間: 2008-9-4 16:10:16

Buy 8仔 la.
By the way I am using Magic TV 3000. It is very good.
作者: grassman    時間: 2008-9-4 17:06:22

我是跟上兩個星期RC信箱的廣告買的,是8仔HD2008,都幾OK!
作者: 公公婆婆    時間: 2008-9-8 02:53:34

我地用Euron
比較晒各牌子
又平又好!
作者: kk-in-hk    時間: 2008-9-12 17:26:02

[quote:f825078d55="grassman"]我是跟上兩個星期RC信箱的廣告買的,是8仔HD2008,都幾OK![/quote]
請問大概多少錢? Thanks!
作者: 肥度    時間: 2008-9-15 23:35:23

我買左jnc 無加hd .. 剩係用線connect 返落自己個dvd 錄影機咋
作者: grassman    時間: 2008-9-16 10:09:07

[quote:f8b26f6733="kk-in-hk"][quote:f8b26f6733="grassman"]我是跟上兩個星期RC信箱的廣告買的,是8仔HD2008,都幾OK![/quote]
請問大概多少錢? Thanks![/quote]

$1600有找 連送貨+安裝!
作者: diedsee    時間: 2008-9-16 13:54:59

我想問有冇人知用3色線同 HDMI 線有冇分別 ga?
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2008-9-16 14:18:42

[quote:44c8e398de="diedsee"]我想問有冇人知用3色線同 HDMI 線有冇分別 ga?[/quote]
你所講既三色,如果係 紅綠藍 的話,就係色差線,佢只會傳輸 "影像" 吾包 "聲",而 HDMI 就係包左 "影像" 同埋 "聲" 數碼傳輸。
作者: kk-in-hk    時間: 2008-9-16 14:36:14

[quote:6480a27c72="diedsee"]我想問有冇人知用3色線同 HDMI 線有冇分別 ga?[/quote]

http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=10706&postdays=0&postorder=asc&start=15
第2頁中段 有提及各種connection分別.
作者: grassman    時間: 2008-9-16 16:21:29

[quote:8a8aa96892="diedsee"]我想問有冇人知用3色線同 HDMI 線有冇分別 ga?[/quote]

我部電視冇HDMI輸入,唯有用色差線頂著檔,聽說用HDMI線畫質會靚D,但聲音音量不足。
作者: kk-in-hk    時間: 2008-9-17 11:14:27

哈 昨日(16/9)東方日報先報導點樣可以由大廈接收天線個邊加機頂盒 再將機頂盒signal分出比全大廈(長安村部份樓宇已經咁樣做左)住戶. 咁就個個"標清"無雪花.

優點係不用每戶每機買機頂盒. 大廈用幾萬元做改善工程就已經可以了. 每戶每機最少都睇到"標清"(無雪花).

不過缺點係只可以去到"標清" 2.0聲軌 同無晒第二時高清會有既互動功能. 也未知會否觸及版權問題.
作者: diedsee    時間: 2008-9-17 12:43:53

[quote:8659c71364="grassman"][quote:8659c71364="diedsee"]我想問有冇人知用3色線同 HDMI 線有冇分別 ga?[/quote]

我部電視冇HDMI輸入,唯有用色差線頂著檔,聽說用HDMI線畫質會靚D,但聲音音量不足。[/quote]
咁係唔係都可以睇高清呢?
作者: diedsee    時間: 2008-9-17 12:45:40

[quote:ac772653e7="kk-in-hk"][quote:ac772653e7="diedsee"]我想問有冇人知用3色線同 HDMI 線有冇分別 ga?[/quote]

http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=10706&postdays=0&postorder=asc&start=15
第2頁中段 有提及各種connection分別.[/quote]
thanks!
作者: grassman    時間: 2008-9-17 15:13:13

[quote:d8b86a25e6="diedsee"][quote:d8b86a25e6="grassman"][quote:d8b86a25e6="diedsee"]我想問有冇人知用3色線同 HDMI 線有冇分別 ga?[/quote]

我部電視冇HDMI輸入,唯有用色差線頂著檔,聽說用HDMI線畫質會靚D,但聲音音量不足。[/quote]
咁係唔係都可以睇高清呢?[/quote]

都算係高清,at least所有台都無雪花飄飄.
作者: Eddy Lam    時間: 2008-9-17 18:22:41

[quote:c09d1debbf="grassman"][quote:c09d1debbf="diedsee"]我想問有冇人知用3色線同 HDMI 線有冇分別 ga?[/quote]

我部老爺plasma都係一樣冇HDMI 所以都係唯有用色差線...
作者: BonSam    時間: 2008-9-18 17:53:48

[quote:248658e5ec="kk-in-hk"]哈 昨日(16/9)東方日報先報導點樣可以由大廈接收天線個邊加機頂盒 再將機頂盒signal分出比全大廈(長安村部份樓宇已經咁樣做左)住戶. 咁就個個"標清"無雪花.

優點係不用每戶每機買機頂盒. 大廈用幾萬元做改善工程就已經可以了. 每戶每機最少都睇到"標清"(無雪花).

不過缺點係只可以去到"標清" 2.0聲軌 同無晒第二時高清會有既互動功能. 也未知會否觸及版權問題.[/quote]

係唔係即係大家夾錢買幾部機放機樓,每部機set死一個台?長安村係唔係政府俾錢買機頂盒?
作者: kk-in-hk    時間: 2008-9-18 18:03:35

[quote:2d37d82abe="BonSam"][quote:2d37d82abe="kk-in-hk"]哈 昨日(16/9)東方日報先報導點樣可以由大廈接收天線個邊加機頂盒 再將機頂盒signal分出比全大廈(長安村部份樓宇已經咁樣做左)住戶. 咁就個個"標清"無雪花.

不過缺點係只可以去到"標清" 2.0聲軌 同無晒第二時高清會有既互動功能. 也未知會否觸及版權問題.[/quote]

係唔係即係大家夾錢買幾部機放機樓,每部機set死一個台?長安村係唔係政府俾錢買機頂盒?[/quote]
似乎係咁 不過由於大廈咁樣做 即係將tv signal收左再轉變格式再播放 未知算唔算"老番"TVB同亞視 - 有違直入直出原則. 大廈管理處未必敢做 - 唔做唔錯嘛.
奇怪長安村又得??
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2008-9-18 20:50:45

[quote:33249fbfcb="Eddy Lam"][quote:33249fbfcb="grassman"][quote:33249fbfcb="diedsee"]我想問有冇人知用3色線同 HDMI 線有冇分別 ga?[/quote]

我部老爺plasma都係一樣冇HDMI 所以都係唯有用色差線...[/quote]
有色差線插頭已經吾算老爺喇! :
作者: saga    時間: 2008-10-23 16:42:11     標題: Re: 高清機頂盒一問

[quote:f9f0113a12="Mr. & Mrs. FireFire"]諗住買機頂盒...唔知買8仔好定Olevia好~~~~ :?:  :?:  :?:[/quote]

Jeffrey 買左未呀?
作者: saga    時間: 2008-11-4 15:10:53     標題: Re: 高清機頂盒一問

[quote:9d3f918993="Mr. & Mrs. FireFire"]諗住買機頂盒...唔知買8仔好定Olevia好~~~~ :?:  :?:  :?:[/quote]

Magic TV MTV 3000 比較貴 但好似用家 comment 唔錯
8 仔同 O 仔都係熱賣品牌 功能都好齊全

O 仔d人話熱到可以煎蛋 數一數二熱 (我老家官塘用緊)
網上有人話熱到燒底版要拎返去保養

8 仔好似話功能畫面成日 hang 機 但更新 firmware 快同埋易用
(O仔都成日 hang 機)

基實機頂盒最緊要穩定 ... 睇緊心愛節目突然無畫面
等同個電視機壞下壞下耐唔耐無畫面
要d 時間再完善
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2008-11-4 15:32:54

現階段仲 enjoy 緊 USB 高清手指,未有打算做白老鼠用機頂盒。 :
而且而家市場上大部份 USB 高清手指都好穩定,暫時吾覺有乜問題 (最重要係平 ,而且又可以加好多幾隻 HD 錄影。 :

上次奧運我都差吾多每日錄晒,之後先慢慢睇同剪。 h: 不過到而家仲未整完。 :nowords:
作者: saga    時間: 2008-11-6 00:27:13

我屋企之前電腦裝左普通電視卡

高淸手指係平 但用電腦來駁
一來開機麻煩左
二兩電腦開住食電食多左
三來 RGB/DVI output 無 HDMI 咁好
四來電腦張 display 卡唔夠好 會食好多 Ram 同 CPU power

好處當然係多好多 harddisk 可以錄多好多野

電視卡同電視盒價錢唔差好遠
唔知幾時高清手指同高清盒個價錢會拉近d呢

你買左邊隻高清手指? 買了多少錢呢?

[quote:3c0650fc7a="Jeffrey & Shirley"]現階段仲 enjoy 緊 USB 高清手指,未有打算做白老鼠用機頂盒。 :
而且而家市場上大部份 USB 高清手指都好穩定,暫時吾覺有乜問題 (最重要係平 ,而且又可以加好多幾隻 HD 錄影。 :

上次奧運我都差吾多每日錄晒,之後先慢慢睇同剪。 h: 不過到而家仲未整完。 :nowords:[/quote]

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2