藍澄灣業主社群

標題: 停車場 [打印本頁]

作者: taftkwan    時間: 2008-8-29 18:28:28     標題: 停車場

我是在隔離和記電訊大樓番工 今日同d admin 吹水 發覺和黃以月租 $1700 一個車位租給街外人 之前係$ 1500 現在加到$ 1700 先走晒番去電訊大樓泊 但我地住戶反而要用 $ 2200 一個月 有無搞錯 係咪要丙下和黃......
作者: Ayany    時間: 2008-8-30 19:47:09

吾係呀!!点解呢到d管理會咁ga..停車場咁貴我哋d業主都吾多出聲啦..點知租俾街外人原來只係$1700....help...呢個管理工司想點ar..仲有ar前日我夜晚見到有班警察入咗嚟係咁逐部車望,原來L1有部車俾人劃花咗個車頭,我見到都登個車主肉痛!!交$2200都好似泊街咁一D保障都冇。
作者: 肥度    時間: 2008-8-31 12:44:38

:evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  
吾怪之得...咁多和記車係度啦 !!!!!!!!!
作者: 肥度    時間: 2008-8-31 12:53:42

[quote:892ad4d4a3="Ayany"]吾係呀!!点解呢到d管理會咁ga..停車場咁貴我哋d業主都吾多出聲啦..點知租俾街外人原來只係$1700....help...呢個管理工司想點ar..仲有ar前日我夜晚見到有班警察入咗嚟係咁逐部車望,原來L1有部車俾人劃花咗個車頭,我見到都登個車主肉痛!!交$2200都好似泊街咁一D保障都冇。[/quote]

吾知大家有無留意...其實rc 俾個停車場俾居屋既治安更差...基本上你有腳都可以行上去攪破壞 !! 之前意為佢咁設計係因為個停車地係同酒店share...但有次我有朋友黎酒店一齊食飯...泊架車落去....酒店話...佢地無泊車優惠..因為停車場係rc ..即刻...啞左......

想問呢...乞有無單據可以證明係1700 . 同之前既1500 ? 有既話..一定要聲討佢 !!
作者: Ayany    時間: 2008-9-1 11:18:04

聲討佢 !! 係就預埋我一齋去ar :twisted:  :twisted:
作者: grassman    時間: 2008-9-1 11:55:57

"同場異價"不突止,仲係自己屋苑客戶要貴23%,真是豈有此理! :HIT:

所以大家要多參與屋苑事務,重視自己權益! 見業主次次都流會,業主們一點都不團結,唔團結咪被人蛤囉! :detective
作者: dracula    時間: 2008-9-2 05:20:15

如果真係O既話~ 可唔可以問佢地囉番比多O既$???
可唔可以搵個人出O黎負責??
可唔可以報名拉佢??
可唔可以打 #$@$ 佢???
和記...大哂咩!!
作者: 公公婆婆    時間: 2008-9-3 03:43:36

:em13: 咪住!係1700係「街外人」定係和黃STAFF先?
有冇多D證據POST上黎
爆佢地大鑊!
有乜條款可以咁做 先! :em10:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2008-9-3 11:19:58

我估係和黃 D staff 將自己個 quota 暗地裡租左比街外人,而並非和黃(我估咋)。
另外,我所知和黃 D staff 如果要租停車場,係要申請同批准,未必人人都批。

最重要一點係,佢地拍車時間係 8:00am-9:00pm,9:00 後佢地就一定要走,同我地拍車時間好吾同,所以價錢都吾同。
作者: kk-in-hk    時間: 2008-9-3 12:36:55     標題: Re: 停車場

[quote:db0a37e748="taftkwan"]我是在隔離和記電訊大樓番工 今日同d admin 吹水 發覺和黃以月租 $1700 一個車位租給街外人 之前係$ 1500 現在加到$ 1700 先走晒番去電訊大樓泊 但我地住戶反而要用 $ 2200 一個月 有無搞錯 係咪要丙下和黃......[/quote]
咦? 咁我地泊去電訊大樓得唔得? 平過$1700 有蓋 又近.

有保安卦? http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=10791
作者: 一家四口    時間: 2008-9-3 18:36:27

[quote:9f70493d14="Jeffrey & Shirley"]我估係和黃 D staff 將自己個 quota 暗地裡租左比街外人,而並非和黃(我估咋)。
另外,我所知和黃 D staff 如果要租停車場,係要申請同批准,未必人人都批。

最重要一點係,佢地拍車時間係 8:00am-9:00pm,9:00 後佢地就一定要走,同我地拍車時間好吾同,所以價錢都吾同。[/quote]

聽你講完 條氣都順返少少  :
作者: 肥度    時間: 2008-9-5 23:45:13

[quote:a04a22d336="一家四口"][quote:a04a22d336="Jeffrey & Shirley"]我估係和黃 D staff 將自己個 quota 暗地裡租左比街外人,而並非和黃(我估咋)。

最重要一點係,佢地拍車時間係 8:00am-9:00pm,9:00 後佢地就一定要走,同我地拍車時間好吾同,所以價錢都吾同。[/quote]

聽你講完 條氣都順返少少  :[/quote]

話吾能夠咁講....吾通我買樓既時候同和黃講...我剩係住星期一至五..可吾可以平d

我俾錢會所... 我剩係隔晚7-10去 .. 可吾可以吾俾150 ? 俾 100 ? 75 ?
作者: 一家四口    時間: 2008-9-6 08:58:22

[quote:c1f916f51d="肥度"][quote:c1f916f51d="一家四口"][quote:c1f916f51d="Jeffrey & Shirley"]我估係和黃 D staff 將自己個 quota 暗地裡租左比街外人,而並非和黃(我估咋)。

話吾能夠咁講....吾通我買樓既時候同和黃講...我剩係住星期一至五..可吾可以平d

我俾錢會所... 我剩係隔晚7-10去 .. 可吾可以吾俾150 ? 俾 100 ? 75 ?[/quote]

但掉返轉頭諗 如果Jeffrey & Shirley 既資料係啱既 業主又用返$2200租比和黃既STAFF 咁有鬼人租咩 佢地又唔係喺RC住 比佢地泊過夜都冇用既 咁又邊有人租呢 可能問題係 下面個停車場都仲有較多位剩 咁業主咪要用平D既方式去吸引人租囉 而且和黃係佢地自己既STAFF...咁諗係咪好D呢?

平心而論 我絕對唔係話而家租比我地$2200一個月好低好平 但都唔可以用佢地而家$1700租比自己既STAFF呢個POINT去比較既。
作者: Eddy Lam    時間: 2008-9-6 11:41:55

而家要$2200一個月 實在係太貴喇...其實如果我地個停車場可以收平d 我諗好多泊爛地或對面屋村o既鄰居 都會泊番落o黎...
作者: dracula    時間: 2008-9-6 21:19:36

[quote:b9e5a2508b="一家四口"][quote:b9e5a2508b="肥度"][quote:b9e5a2508b="一家四口"][quote:b9e5a2508b="Jeffrey & Shirley"]我估係和黃 D staff 將自己個 quota 暗地裡租左比街外人,而並非和黃(我估咋)。

我俾錢會所... 我剩係隔晚7-10去 .. 可吾可以吾俾150 ? 俾 100 ? 75 ?[/quote]

但掉返轉頭諗 如果Jeffrey & Shirley 既資料係啱既 業主又用返$2200租比和黃既STAFF 咁有鬼人租咩 佢地又唔係喺RC住 比佢地泊過夜都冇用既 咁又邊有人租呢 可能問題係 下面個停車場都仲有較多位剩 咁業主咪要用平D既方式去吸引人租囉 而且和黃係佢地自己既STAFF...咁諗係咪好D呢?

平心而論 我絕對唔係話而家租比我地$2200一個月好低好平 但都唔可以用佢地而家$1700租比自己既STAFF呢個POINT去比較既。[/quote]

咁如果佢有呢個日泊PLAN 點解唔同RC居民講? RC唔一定冇人只係租日頭個喎~ 我地應該有選擇權嘛~ 另一方面 佢地出得個日泊PLAN 點解唔出多個夜泊PLAN?? 定一部份車位係日泊/夜泊 剩係夜泊O個D 又可以平D 唔好多~ 平四百都好~ 咁佢地一個車位O既成本可以收番三仟幾蚊租喎~
作者: 莊生bb    時間: 2008-9-6 21:34:30

真係唔知點解.. rc停車場咁鬼貴... 地方就"吉"哂... 不如佢平啲比rc住戶喇.... 唔好浪費地方.. 又可以有多啲收入...
作者: 公公婆婆    時間: 2008-9-8 02:43:48

[quote:7c53ee38c8="Eddy Lam"]而家要$2200一個月 實在係太貴喇...其實如果我地個停車場可以收平d 我諗好多泊爛地或對面屋村o既鄰居 都會泊番落o黎...[/quote]

咪係,人地泓景台都只係1500定1700,港灣豪庭都係,人地都叫市區丫,都平你咁多!管理又好d!真係唔知哩度搞乜! :em13:
作者: 肥度    時間: 2008-9-9 22:07:34

個答案...亦都係呢個原因....就係和x 霸權主意...就算你有個業委會又點呀...你有你講..佢有佢做....次次開會..好似做show 咁... 次次我都忍吾到..開到一半就走左....
作者: Ayany    時間: 2008-9-10 10:22:34

今朝又見到有幾個差人,又有車被劃la..
作者: grassman    時間: 2008-9-10 10:43:12

不滿停車費太貴?
作者: Ayany    時間: 2008-9-10 10:47:58

我忍吾住la :evil: 打咗去 3165 1500揾停車場保安主管劉生問清楚點解d 管理會咁差......如果大家吾想下一個到自已架車俾人劃,就請大家一齊打去投訴需然我知大家可能投訴過無限次,每次都係失望而回但這是我們的權益,我哋一定要增取到底,大家有冇諗住當面向管業署投訴?如有我們可以一齋去多一個人多一分力量。俾咗錢又冇保障,吾想再俾人當傻仔 :em13: 。
作者: Eddy Lam    時間: 2008-9-10 12:29:23

停車場有蔽路電視錄影 冇理由發現唔到可疑人物個bor...
作者: Ayany    時間: 2008-9-10 12:47:09

係有..但我問管業署主管佢話有時角度問題,未必影到wor,個答案好不負責任。
作者: 一家四口    時間: 2008-9-10 12:47:55

我剛打去管業處 都想了解下件事 接電話果個女仔 叫我同駱先生講 以下係5分鐘前我地既對話 :

我 : 駱先生 我想問一下最近RC個停車場係咪成日有車比人劃花?

駱 : 係 係有咁既事。

我 : 咁暫時有幾多架車比人劃花左呢?

駱 : 我唔可以講數字。

我 : 點解唔講得呢? 我想知個嚴重性 如果好多車都比人劃花左既 咁唔安全 我都要考慮再繼唔繼續泊架車喺度架喎。

駱 : 我都係唔可以講數字 但你而家都有權可以唔泊架車喺RC既 (我究知啦 但佢咁答都好串下喎)

我 : 咁你知唔知事發既時間係上午、中午定半夜多呀?

駱 : 我唔清楚 我地亦冇統計。

我 : 咁你地有閉路電視睇到架馬 點會唔知架?

駱 : 應該係夜晚多啦 (唔知佢係咪講真 我估都應該係掛)

跟住我地就收線!!

真係洗唔洗一齊約埋去管業處嘈下保安既問題呢? 我地各自打電話去問都起唔到咩作用架喎。
作者: Ayany    時間: 2008-9-10 13:18:10

我今早都有同駱生通電話

我:你會點樣處理呢件事
駱:我哋會加強巡邏

我:第一部車被劃之後,我都有見有護衛坐係L1 但11:00pm 後就冇人坐,即係咩意思呢?  11:00前人來人住你擺個人係到坐有乜幫助呢?
駱:我哋定時有人巡邏

我:但接二連三有車被劃,呢D措施係吾係有問題呢?
駱:um...我哋會同d差人溝通

我:即係點
駱:吾方便講

我:我泊架車係到有權知
駱:...........
ar 駱生廢話一堆..講到最後叫我寫信去黄埔物業問 :em13:
作者: Ayany    時間: 2008-9-10 13:23:00

一家四口
去管業處嘈...好..我幾時都去得今晚我8:00pm 後可以,再吾係聽朝9:00am前,一係星期六1:00pm 後都得...
作者: kk-in-hk    時間: 2008-9-10 13:26:14

去嘈的話 可否預我一個?
作者: kk-in-hk    時間: 2008-9-10 13:31:55

[quote:c60b36a2c2="Eddy Lam"]停車場有蔽路電視錄影 冇理由發現唔到可疑人物個bor...[/quote]
影到都無用 畫面很可能太細 根本認不到人 佢地d門又無鎖 根本係四通八達 唔信你地自己可以試下行下. 唔使講咩 由商場上L2 果道門而家仲要係24hr 任用 無 cam 想點都得.
作者: kk-in-hk    時間: 2008-9-10 13:43:48

再提一下: 好多門好似有用 "Alarm鎖 一推開即響個種" 但其實係長開.
祝 大家好運.
作者: Ayany    時間: 2008-9-10 14:51:59

今晚8:00 pm 有冇人一齋去問清楚:

Aany 2 位
作者: 一家四口    時間: 2008-9-10 17:25:45

[quote:a9cabb5883="Ayany"]今晚8:00 pm 有冇人一齋去問清楚:

Aany 2 位[/quote]

管業處好似收5點幾架喎 咁晏一定冇晒人  :roll:
作者: kk-in-hk    時間: 2008-9-10 17:45:58

不如再玩大d 寫信去佢上層(總部)玩篤爆.
1. 門唔鎖 - 不過我地要試下兼影相作証明 (如果影到相 已經夠要佢賠 - 無做好合理保安工作)
2. 要求正視問題嚴重性 - 報警報管理處都仍然發生
3. 要求改善 - eg. 車場同各出入口加cam 門上鎖. 因為即係証明不單車輛會出事 住宅亦一樣容易比人爆.
4. 最好幾個一齊寫 証明並非只有一人有問題.

不過唔好上報紙雜誌 否則比壞人有機可乘.
作者: 肥度    時間: 2008-9-10 21:50:16

[quote:1c937d0bb6="kk-in-hk"]不如再玩大d 寫信去佢上層(總部)玩篤爆.
1. 門唔鎖 - 不過我地要試下兼影相作証明 (如果影到相 已經夠要佢賠 - 無做好合理保安工作)
3. 要求改善 - eg. 車場同各出入口加cam 門上鎖. 因為即係証明不單車輛會出事 住宅亦一樣容易比人爆.

不過唔好上報紙雜誌 否則比壞人有機可乘.[/quote]

大家正面d .. 吾好學d 人係咪都示威遊行....不如..我地...約佢地坐低開個會啦....
作者: 一家四口    時間: 2008-9-11 09:20:11

[quote:5f977a2962="肥度"][quote:5f977a2962="kk-in-hk"]不如再玩大d 寫信去佢上層(總部)玩篤爆.

不過唔好上報紙雜誌 否則比壞人有機可乘.[/quote]

大家正面d .. 吾好學d 人係咪都示威遊行....不如..我地...約佢地坐低開個會啦....[/quote]

其實我都同意你呢個提意既 大家都只係想解決問題。

我只係唔係幾滿意果個駱生 回應既態度真係唔係幾好 比人感覺佢好似係旁觀者咁 表面好似好有禮貌 但就係答D..我唔知架 你可以唔喺度泊架...之類 諗起真係有D嬲 老闆請著佢呢D員工 真係小事都可能變大事。
作者: kk-in-hk    時間: 2008-9-11 09:37:10

[quote:bf9127e28a="肥度"][quote:bf9127e28a="kk-in-hk"]不如再玩大d 寫信去佢上層(總部)玩篤爆.
....[/quote]

大家正面d .. 吾好學d 人係咪都示威遊行....不如..我地...約佢地坐低開個會啦....[/quote]
坐低開個會唔係唔好 不過要留意一下 :
1. 原來由8月廿零號開始已經有車開始被人劃花 出事車輛數目已經不止四五部.
2. 事後保安根本無改善過 - eg. 都係無cam 咩都見唔到. 結果到今個星期仲有車出事. :dead:
3. 唔好話我知而家無人"玩野"(指有人故意繼續 :em16: 破壞 挑戰保安能力)因為而家係車出事 遲下最擔心可能到住宅有事.

想佢地快d做野 最好係比壓力 : :em20:
1. 對喇 聯合眾業主一起出聲
2. 最好將事件向佢地總部反映 - 天知道佢地有無收埋件事無向上報
呢兩樣野係都係佢地最怕既地方 唔信可以走埋一邊細細聲問下是但一個保安員 - 佢地都知發生緊咩事 亦都知道呢到管理層係無x用 :em13: .
作者: dracula    時間: 2008-9-11 20:34:27

有D人平時做O野得過且過 唔比D教訓佢地係唔得o架~ 停車場冇cam 又冇乜"寅Q" d 實Q 就成日去理o個d 旅遊巴~  不過你地估下刮花車o個條友係咪住客? 會唔會係管理員? 會唔會係遊客or...??
作者: grassman    時間: 2008-9-11 20:50:38

好高興見到大家咁關心!
作者: 一家四口    時間: 2008-9-11 20:54:29

[quote:7d30827465="dracula"]有D人平時做O野得過且過 唔比D教訓佢地係唔得o架~ 停車場冇cam 又冇乜"寅Q" d 實Q 就成日去理o個d 旅遊巴~  不過你地估下刮花車o個條友係咪住客? 會唔會係管理員? 會唔會係遊客or...??[/quote]

管理處今日打左電話比我 佢話琴日警察捉到兩個細路 係RC住客嚟架...
作者: dracula    時間: 2008-9-11 21:54:33

[quote:90c9017d67="一家四口"][quote:90c9017d67="dracula"]有D人平時做O野得過且過 唔比D教訓佢地係唔得o架~ 停車場冇cam 又冇乜"寅Q" d 實Q 就成日去理o個d 旅遊巴~  不過你地估下刮花車o個條友係咪住客? 會唔會係管理員? 會唔會係遊客or...??[/quote]

管理處今日打左電話比我 佢話琴日警察捉到兩個細路 係RC住客嚟架...[/quote]

唉~ d 小朋友真係.... !!  :dead:
作者: Eddy Lam    時間: 2008-9-11 22:36:03

[quote:fa121d580d="dracula"][quote:fa121d580d="一家四口"][quote:fa121d580d="dracula"]有D人平時做O野得過且過 唔比D教訓佢地係唔得o架~ 停車場冇cam 又冇乜"寅Q" d 實Q 就成日去理o個d 旅遊巴~  不過你地估下刮花車o個條友係咪住客? 會唔會係管理員? 會唔會係遊客or...??[/quote]

管理處今日打左電話比我 佢話琴日警察捉到兩個細路 係RC住客嚟架...[/quote]

唉~ d 小朋友真係.... !!  :dead:[/quote]

頭先返o黎係lobby都見到通告話捉到人 原來係細路o黎ga?!!  :em03:  :em05:
唔知佢地d父母使唔使賠錢俾人呢?
作者: 莊生bb    時間: 2008-9-12 01:59:55

唔好意思 咁遲先睇到大家嘅意見 我會支持大家呀. 如果坐低傾 我會去.
啲細路真係玩到冇嘢好玩...真係好差...
有時同仔仔去club house玩嘅時候... 都見到一啲細路整"難"啲玩具.. 又在玩具室打交...見到真係火都黎呀...
作者: 肥度    時間: 2008-9-12 03:33:29

[quote:2bb844a0d0="莊生bb"]唔好意思 咁遲先睇到大家嘅意見 我會支持大家呀. 如果坐低傾 我會去.
有時同仔仔去club house玩嘅時候... 都見到一啲細路整"難"啲玩具.. 又在玩具室打交...見到真係火都黎呀...[/quote]

呢個係另一個問題 ... 我地爭取係rc 周圍起公園....好似石沉大海咁...
我個人覺得...蛇仔路下面可以起個公園仔... 大家樂出面應該可以起球場...咁d 小朋友都有d 地方去玩同識下朋友仔...
作者: kk-in-hk    時間: 2008-9-12 09:21:56

[quote:4fca845da6="Eddy Lam"][quote:4fca845da6="dracula"][quote:4fca845da6="一家四口"][quote:4fca845da6="dracula"]有D人平時做O野得過且過 唔比D教訓佢地係唔得o架~ 停車場冇cam 又冇乜"寅Q" d 實Q 就成日去理o個d 旅遊巴~  不過你地估下刮花車o個條友係咪住客? 會唔會係管理員? 會唔會係遊客or...??[/quote]

唉~ d 小朋友真係.... !!  :dead:[/quote]

頭先返o黎係lobby都見到通告話捉到人 原來係細路o黎ga?!!  :em03:  :em05:
唔知佢地d父母使唔使賠錢俾人呢?[/quote]
怕且唔會喇 據說佢地父母對呢件事d態度好有問題. 一個破碎家庭害了不少人 :em20: !
作者: kk-in-hk    時間: 2008-9-12 09:29:51

[quote:e13b494588="肥度"][quote:e13b494588="莊生bb"]唔好意思 咁遲先睇到大家嘅意見 我會支持大家呀. 如果坐低傾 我會去.
有時同仔仔去club house玩嘅時候... 都見到一啲細路整"難"啲玩具.. 又在玩具室打交...見到真係火都黎呀...[/quote]

呢個係另一個問題 ... 我地爭取係rc 周圍起公園....好似石沉大海咁...
我個人覺得...蛇仔路下面可以起個公園仔... 大家樂出面應該可以起球場...咁d 小朋友都有d 地方去玩同識下朋友仔...[/quote]
咦!? 我仲以為個公園已經通過左 等開工.
作者: Eddy Lam    時間: 2008-9-12 09:45:12

[quote:c27c3d3a20="kk-in-hk"][quote:c27c3d3a20="肥度"][quote:c27c3d3a20="莊生bb"]唔好意思 咁遲先睇到大家意見 我會支持大家呀. 如果坐低傾 我會去.
細路真係玩到冇好玩...真係好差...
有時同仔仔去club house玩時候... 都見到一細路整"難"玩具.. 又在玩具室打交...見到真係火都黎呀...[/quote]

我個人覺得...蛇仔路下面可以起個公園仔... 大家樂出面應該可以起球場...咁d 小朋友都有d 地方去玩同識下朋友仔...[/quote]
咦!? 我仲以為個公園已經通過左 等開工.[/quote]

係囉...唔係通過左咩? 之前有問卷問過我地希望公園起d乜野設施ga... :?:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2008-9-12 14:38:06

[quote:9ef19f008d="kk-in-hk"][quote:9ef19f008d="肥度"][quote:9ef19f008d="莊生bb"]唔好意思 咁遲先睇到大家嘅意見 我會支持大家呀. 如果坐低傾 我會去.

咦!? 我仲以為個公園已經通過左 等開工.[/quote]
吾係未通過,而係通過左又遲遲未開工o姐! :wink:

你可以參考番南橋對面既焚化爐,話上年年尾開始冊,到而家先至維板,就知政府做野要一定程序,等個公園.......... 大家慢慢等消息啦! :em18:
如果真係咁快就動工,我地選出黎既區議員就無乜野做架喇! :
作者: 一家四口    時間: 2008-9-12 15:13:02

可能三年又三年 等得嚟 我地D仔女又大個晒 個公園又唔啱佢地玩LU。
作者: kk-in-hk    時間: 2008-9-12 17:24:04

[quote:bd198dbb3d="一家四口"]可能三年又三年 等得嚟 我地D仔女又大個晒 個公園又唔啱佢地玩LU。[/quote]
到時啱我地大家退休之後同d孫去玩. :

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2