藍澄灣業主社群

標題: 大家有冇發現雨天之後... [打印本頁]

作者: 公公婆婆    時間: 2008-7-1 23:14:31     標題: 大家有冇發現雨天之後...

客廳近窗門的天花牆身,有一些水漬?拳頭咁大左右!
係咪代表有滲水可能?
管業處會否在外牆整一整?
有冇人整過類似工程?
雖然冇漏水,但整定以防萬一,因為今年多雨!
又有冇人在雨天時廚房地下滲水?
麻煩各位
作者: diedsee    時間: 2008-7-2 13:35:39

我屋企之前有呢個問題 但管業處話我堅企改過牆同電線位 可能係我自己令佢外牆入水 拖極都唔整

另外 之前問過d窗膠唔多得 好似溶溶地 但佢地又話呢d係業主的事 佢唔會整
作者: 公公婆婆    時間: 2008-7-2 19:13:26

[quote:6cf787f595="diedsee"]我屋企之前有呢個問題 但管業處話我堅企改過牆同電線位 可能係我自己令佢外牆入水 拖極都唔整

另外 之前問過d窗膠唔多得 好似溶溶地 但佢地又話呢d係業主的事 佢唔會整[/quote]

:x 哩個咁既管業處真係太過份!你問佢有乜證據係業主改電線搞成!離晒譜!
之前講0個d鮮風系統調查呀....廚房爐頭對上膠邊變形呀...全部都冇晒下文!想點呀!做就做唔做就唔做!咁鍾意拖,我地全屋苑拖佢管理費! :x

話時話,咁我應該點?我冇乜改過電線位,係咪可以要求佢整呢?有冇其他方法?可否俾d意見? :em11:
作者: 維也納    時間: 2008-7-10 14:58:46     標題: Re: 大家有冇發現雨天之後...

[quote:c73759d0c1="公公婆婆"]客廳近窗門的天花牆身,有一些水漬?拳頭咁大左右!
係咪代表有滲水可能?
管業處會否在外牆整一整?
有冇人整過類似工程?
雖然冇漏水,但整定以防萬一,因為今年多雨!
又有冇人在雨天時廚房地下滲水?
麻煩各位 [/quote]

我有廚房地下滲水 原來入伙以來未試過拉開地下條木條睇 仲有支煙斗遺留係度 八號風球第二天廚房窗框漏水和地下d 水滲到出來 檢查過牆身d磚又無水漬
作者: diedsee    時間: 2008-7-10 19:19:08

[quote:02fa52ae0b="公公婆婆"][quote:02fa52ae0b="diedsee"]我屋企之前有呢個問題 但管業處話我堅企改過牆同電線位 可能係我自己令佢外牆入水 拖極都唔整

另外 之前問過d窗膠唔多得 好似溶溶地 但佢地又話呢d係業主的事 佢唔會整[/quote]

:x 哩個咁既管業處真係太過份!你問佢有乜證據係業主改電線搞成!離晒譜!
之前講0個d鮮風系統調查呀....廚房爐頭對上膠邊變形呀...全部都冇晒下文!想點呀!做就做唔做就唔做!咁鍾意拖,我地全屋苑拖佢管理費! :x

話時話,咁我應該點?我冇乜改過電線位,係咪可以要求佢整呢?有冇其他方法?可否俾d意見? :em11:[/quote]

佢話要我鑿牆証明冇拉電線去果個位
如果真係冇佢可以搵師傅整返 萬一有就食自己 :em13:
作者: 公公婆婆    時間: 2008-7-11 05:46:13

不知所謂!聽講人地「新地」的屋苑,只要業主開句聲就會整,完全唔係哩度咁樣拖得就拖、賴得就賴! :x 我地都有交管理費,用番管理費盈餘去整都唔過份!再係咁,口碑愈來愈差,睇下有冇人再買佢地d樓  :em16:
作者: diedsee    時間: 2008-7-11 16:16:23

[quote:710bb01140="公公婆婆"]不知所謂!聽講人地「新地」的屋苑,只要業主開句聲就會整,完全唔係哩度咁樣拖得就拖、賴得就賴! :x 我地都有交管理費,用番管理費盈餘去整都唔過份!再係咁,口碑愈來愈差,睇下有冇人再買佢地d樓  :em16:[/quote]
我一早叫所有朋友唔好買長系樓同住嚮黃係管理公司的大廈
作者: Tomato    時間: 2008-7-11 23:29:45

[quote:b8306ba9b6="diedsee"]我一早叫所有朋友唔好買長系樓同住嚮黃係管理公司的大廈[/quote]

我都係呀!!!!我有機會換樓都一定 必定揀新地樓!!
作者: 肥度    時間: 2008-7-13 23:11:36

講開又講呀... 下面d 洰...每次落完雨..都好鬼嘈...
作者: gp    時間: 2008-7-20 00:05:17

近日發現於大廳天花位多o左條"L" 形條裂紋 是否屬於正常 :?:
作者: kitty Raymond    時間: 2008-10-27 00:01:47

無呀? :?:
作者: newbiegary    時間: 2010-2-20 19:55:28

a單位新業主, 主人房的窗台因上兩星期落大雨而滲水, 更導致內牆灰剝落.... @_@

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2