藍澄灣業主社群

標題: 數碼廣播消息 - 有線用戶相關 [打印本頁]

作者: Jeffrey Shirley    時間: 2008-6-6 12:42:18     標題: 數碼廣播消息 - 有線用戶相關

尋晚因為要幫人(非本屋苑)跟進曾經安裝過有線電視既用戶,而現今仍未睇到高清廣播既用戶。

有線電視客戶服務員表示需要樓宇/屋苑管理公司出信 Fax 去有線電視留管理處聯絡人及聯絡電話,通知個屋苑已經完成高清廣播工程,有線電視先會搵人黎大廈天線安裝有關設備。

如果大家有安裝過/用緊有線電視既就馬上通知一下我地既管理處,做番 D 野喇!

我所知係咁多,睇下幫吾幫到大家。
作者: Eddy Lam    時間: 2008-6-6 13:50:07

早兩日打左去管理處問 佢話會覆我...但等到而家都冇回覆... :evil:
作者: Eddy Lam    時間: 2008-6-6 13:50:27

早兩日打左去管理處問 佢話會覆我...但等到而家都冇回覆... :evil:
作者: Eddy Lam    時間: 2008-6-6 13:50:44

作者: grassman    時間: 2008-6-6 13:58:28

你好斟!
作者: c and e    時間: 2008-6-6 14:14:24

我3月尾搬來仲裝左有線前晚買左隻8仔返屋企搏一搏終於成功收到不過今朝再試只有3個台又話6-Jun正式開台0既!!!
RC今次算係快手喇...
有有線0既用戶可以放心喇!!!
作者: Eddy Lam    時間: 2008-6-6 17:23:34

[quote:ea3fcb0e89="c&e"]我3月尾搬來仲裝左有線前晚買左隻8仔返屋企搏一搏終於成功收到不過今朝再試只有3個台又話6-Jun正式開台0既!!!
有有線0既用戶可以放心喇!!![/quote]

Yeah!!! 等我聽日去睇下d機頂盒先.
作者: c and e    時間: 2008-6-6 18:18:46

我打去管業處扮問如果裝左有線睇唔睇到高清台0個小姐自已都唔知答D答案係0麥答完好似無答過咁後來我話佢知我睇得佢就認叻話"係呀而家開台只收到兩個台乍"知後我話收到三個呀佢又答反我"係呀而家開台只收到兩個台乍"九唔答八唯有收線... :em03:
作者: c and e    時間: 2008-6-6 18:22:34

[quote:f15396b75f="c&e"]我打去管業處扮問如果裝左有線睇唔睇到高清台0個小姐自已都唔知答D答案係0麥答完好似無答過咁後來我話佢知我睇得佢就認叻話"係呀而家開台只收到兩個台乍"知後我話收到三個呀佢又答反我"係呀而家開台只收到兩個台乍"九唔答八唯有收線... :em03:[/quote]

自已做管理連自已管理0既屋苑個進度去到邊都沒清楚(死未)管理層溝通有問題要申請減管理費先得...哈哈哈
作者: grassman    時間: 2008-6-6 18:55:57

[quote:388fb5c69c="Eddy Lam"][quote:388fb5c69c="c&e"]我3月尾搬來仲裝左有線前晚買左隻8仔返屋企搏一搏終於成功收到不過今朝再試只有3個台又話6-Jun正式開台0既!!!

Yeah!!! 等我聽日去睇下d機頂盒先.[/quote]

問問買兩部有冇折,一齊買啦! :mrgreen:
作者: Eddy Lam    時間: 2008-6-6 22:55:23

[quote:f5ae5e9ce2="grassman"][quote:f5ae5e9ce2="Eddy Lam"][quote:f5ae5e9ce2="c&e"]我3月尾搬來仲裝左有線前晚買左隻8仔返屋企搏一搏終於成功收到不過今朝再試只有3個台又話6-Jun正式開台0既!!!

問問買兩部有冇折,一齊買啦! :mrgreen:[/quote]

其實仲有冇鄰居未買? 不如夾埋一次過買 唔知會唔會折得多d呢?
作者: PT    時間: 2008-6-9 09:07:06

我裝有線。剛買WDog USB 手指,收到高清翡翠,J2。同互動資訊台,但搜唔到普通無線亞視,唔知點解?
作者: PT    時間: 2008-6-9 09:07:40

我裝有線。剛買WDog USB 手指,收到高清翡翠,J2。同互動資訊台,但搜唔到普通無線亞視,唔知點解?
作者: PT    時間: 2008-6-9 09:08:36

作者: PT    時間: 2008-6-9 09:09:22

作者: PT    時間: 2008-6-9 09:46:17

[quote:e3661885a4="T"]我裝有線。剛買WDog USB 手指,收到高清翡翠,J2。同互動資訊台,但搜唔到普通無線亞視,唔知點解?[/quote]

唔好意思,剛才送出時佢話錯誤,以為發唔到,發四次,sorry!
原來話金山暫時係無舊四台的,只有呢三個台。
作者: diedsee    時間: 2008-6-10 13:59:05

[quote:c14b456d36="Eddy Lam"][quote:c14b456d36="grassman"][quote:c14b456d36="Eddy Lam"][quote:c14b456d36="c&e"]我3月尾搬來仲裝左有線前晚買左隻8仔返屋企搏一搏終於成功收到不過今朝再試只有3個台又話6-Jun正式開台0既!!!

問問買兩部有冇折,一齊買啦! :mrgreen:[/quote]

其實仲有冇鄰居未買? 不如夾埋一次過買 唔知會唔會折得多d呢?[/quote]
我都未買 但我部係 HD ready 的舊電視機 係唔係咩頂盒都 ok?
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2008-6-10 15:53:56

[quote:6572935967="diedsee"][quote:6572935967="Eddy Lam"][quote:6572935967="grassman"][quote:6572935967="Eddy Lam"][quote:6572935967="c&e"]我3月尾搬來仲裝左有線前晚買左隻8仔返屋企搏一搏終於成功收到不過今朝再試只有3個台又話6-Jun正式開台0既!!!

其實仲有冇鄰居未買? 不如夾埋一次過買 唔知會唔會折得多d呢?[/quote]
我都未買 但我部係 HD ready 的舊電視機 係唔係咩頂盒都 ok?[/quote]
如果你個電視有色叉線輸入都可以。
作者: Billy    時間: 2008-6-10 16:16:35

[quote:5a326c12b8="Jeffrey & Shirley"][quote:5a326c12b8="diedsee"][quote:5a326c12b8="Eddy Lam"][quote:5a326c12b8="grassman"][quote:5a326c12b8="Eddy Lam"][quote:5a326c12b8="c&e"]我3月尾搬來仲裝左有線前晚買左隻8仔返屋企搏一搏終於成功收到不過今朝再試只有3個台又話6-Jun正式開台0既!!!

我都未買 但我部係 HD ready 的舊電視機 係唔係咩頂盒都 ok?[/quote]
如果你個電視有色叉線輸入都可以。[/quote]

Video Composite 都 ok 啦.
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2008-6-10 16:39:56

[quote:ab3ef39dd9="Billy"]
Video Composite 都 ok 啦.[/quote]
用 Video Composite 會吾會同以前差吾多呀?!
而且比錢 upgrade 左又用番 Analog,好似吾係好化算。
另外,應該都可以用 S-video 線輸入。
作者: kk-in-hk    時間: 2008-6-10 18:05:21

1. 最好係用 HDMI
2. 用色差線
以上兩者都可以去到 1080i/p 高清效果.

3. S-Video
4. 最後先考慮用 Video composite
最後兩者都只係去到標清效果.
作者: grassman    時間: 2008-6-10 18:17:58

[quote:771587ab36="kk-in-hk"]1. 最好係用 HDMI
2. 用色差線

3. S-Video
最後兩者都只係去到標清效果.[/quote]

我想問如果用S-Video入,Sound signal係點接?AV線?
作者: chong    時間: 2008-6-10 20:21:47

[quote:c2d8865a53="T"]我裝有線。剛買WDog USB 手指,收到高清翡翠,J2。同互動資訊台,但搜唔到普通無線亞視,唔知點解?[/quote]

WDog USB 手指 can receive HD signal only. 普通無線亞視的"標清" braadcast is not ready at this moment.
作者: kk-in-hk    時間: 2008-6-11 09:26:01

[quote:59fccf1657="grassman"][quote:59fccf1657="kk-in-hk"]1. 最好係用 HDMI
2. 用色差線

3. S-Video
最後兩者都只係去到標清效果.[/quote]

我想問如果用S-Video入,Sound signal係點接?AV線?[/quote]
對. 4個接駁方式 只有第一個係"畫面+聲"一齊出TV(即係一條線攪掂晒) 其餘都要另外用線(eg. 紅白線) 接駁.
另 如果電視台有輸出5.1聲軌 可以將聲音經機頂盒出你放大器 - 可參考你而家套DVD點駁 不過如果放大器個同軸線已經比DVD用左 就要考慮光纖或者5條線個種接駁方法.
所以想d聲好d由HiFi放大器出聲 記得考慮機頂盒既audio輸出 最好有同軸線and光纖(如此可以同現有DVD機一人用一種接駁方法).
作者: FD    時間: 2008-6-11 10:48:01

[quote:733559990f="Eddy Lam"][quote:733559990f="grassman"][quote:733559990f="Eddy Lam"][quote:733559990f="c&e"]我3月尾搬來仲裝左有線前晚買左隻8仔返屋企搏一搏終於成功收到不過今朝再試只有3個台又話6-Jun正式開台0既!!!

我都未買 幫忙問埋 tks :em14: 。
作者: newbiegary    時間: 2008-6-12 19:28:14

[quote:7be7342fb0="T"]我裝有線。剛買WDog USB 手指,收到高清翡翠,J2。同互動資訊台,但搜唔到普通無線亞視,唔知點解?[/quote]

一般的USB HD TV手指只能接收數碼信息﹐不能接收傳統的類比信號

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2