藍澄灣業主社群

標題: 清潔抽油煙機 [打印本頁]

作者: Jeffrey Shirley    時間: 2008-2-5 14:10:55     標題: 清潔抽油煙機

請問如何清潔抽油煙機既隔塵網?
同埋抽油煙機內燈泡壞o左,可以去邊處配?
洗手間內,射燈時著時吾著,已經換過燈泡情況一樣,可以點?

作者: chanjoe    時間: 2008-2-5 14:19:26

其實 我都想問原裝抽油煙機如何清潔及保養呢??
因我部機好新正 上手又好似冇用過
作者: Ayany    時間: 2008-2-5 14:42:18

隔塵網右邊有個白色小拉制,一拉個網就可以鬆出嚟總共有2個我就會用d藍威宝浸吓佢d油漬就會浮哂出嚟而d燈泡、洗手間內射燈吾著你可以去美景租影碟隔離嗰間水電問吓,呢間嘢都幾老實。
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2008-2-5 17:43:25

[quote:a923ec7159="Ayany"]隔塵網右邊有個白色小拉制,一拉個網就可以鬆出嚟總共有2個我就會用d藍威宝浸吓佢d油漬就會浮哂出嚟而d燈泡、洗手間內射燈吾著你可以去美景租影碟隔離嗰間水電問吓,呢間嘢都幾老實。[/quote]
Thank you.
作者: chanjoe    時間: 2008-2-6 16:21:33

[quote:96e590c089="Ayany"]隔塵網右邊有個白色小拉制,一拉個網就可以鬆出嚟總共有2個我就會用d藍威宝浸吓佢d油漬就會浮哂出嚟而d燈泡、洗手間內射燈吾著你可以去美景租影碟隔離嗰間水電問吓,呢間嘢都幾老實。[/quote]

Thanks

但內裡之扇頁 可否拆下來清洗呢
作者: saga    時間: 2008-2-6 21:24:41

[quote:079ceb090b="chanjoe"][quote:079ceb090b="Ayany"]隔塵網右邊有個白色小拉制,一拉個網就可以鬆出總共有2個我就會用d藍威浸佢d油漬就會浮哂出而d燈泡、洗手間內射燈吾著你可以去美景租影碟隔離間水電問,呢間都幾老實。[/quote]

Thanks

但內裡之扇頁 可否拆下來清洗呢[/quote]

係得既 但我唔識 而且有少少難度
(我父親大人試過拆落黎)

Jeffrey 抽油煙機o個兩粒燈泡只係普遍縲絲膽 旋轉就可以拎落黎
作者: chanjoe    時間: 2008-2-7 16:45:54

哦..... 唔該晒
作者: Uncle O    時間: 2008-2-8 23:14:24

我阿媽話用「威霸」去油漬比藍威寶更有效喎。
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2008-2-11 10:40:30

[quote:381558bf35="saga"][quote:381558bf35="chanjoe"][quote:381558bf35="Ayany"]隔塵網右邊有個白色小拉制,一拉個網就可以鬆出總共有2個我就會用d藍威浸佢d油漬就會浮哂出而d燈泡、洗手間內射燈吾著你可以去美景租影碟隔離間水電問,呢間都幾老實。[/quote]

Thanks

但內裡之扇頁 可否拆下來清洗呢[/quote]

係得既 但我唔識 而且有少少難度
(我父親大人試過拆落黎)

Jeffrey 抽油煙機o個兩粒燈泡只係普遍縲絲膽 旋轉就可以拎落黎[/quote]
拆落黎其實好易,只需要拉個手製就可以鬆落黎。
個燈泡已經拆左落黎,不過仲未去配,而且可能會配番個慳電胆。原本原來個燈胆都成 40W,兩個加埋都成 80W,都幾食電下。 :em03:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2