藍澄灣業主社群

標題: 有冇人有室內天線放大器可以借用 [打印本頁]

作者: hktakpo    時間: 2008-1-31 10:09:47     標題: 有冇人有室內天線放大器可以借用

因我借了高清機頂器 可以試下藍澄灣可否收到高清訊號   [/code]
作者: hktakpo    時間: 2008-2-1 09:27:01

不用了昨晚買了放大器加室外天線 再用 高清盒試下對住窗口射少少訊號都收唔到  咁就係要等到 08 年 8月先至有高清了  
不過可能高過酒店高層人士都可能會有機會收到 因為我朋友深井也可以接收到
作者: moominlo    時間: 2008-2-1 09:56:49

[quote:8e5eecf7bc="hktakpo"]不用了昨晚買了放大器加室外天線 再用 高清盒試下對住窗口射少少訊號都收唔到  咁就係要等到 08 年 8月先至有高清了  
不過可能高過酒店高層人士都可能會有機會收到 因為我朋友深井也可以接收到[/quote]你好啊呀! 我有朋友係3座高層住 佢試過向華景收到高清 你介唔介意去我屋企試下??我住1座高層
作者: hktakpo    時間: 2008-2-1 12:11:45

你有冇室外天線加放大器   我尋晚巳退貨了 現在剩返機頂盒但要星期一要還返比朋友.
如你有室外天線可以去你度試嗎 我都係一座  
作者: moominlo    時間: 2008-2-1 12:36:36

我無啊.....因為就係打算買 不過想之前試下先....仲有我想問你電視接收好不好?因為我屋企個電視有鬼影, 接收得唔好....
仲有啊...你廚房有無裝濾水器啊??
作者: hktakpo    時間: 2008-2-1 12:47:11

電視麻麻地  濾水器冇裝呀  不如你去葵芳買個接收器 ( 記住買之前話用唔到可唔可以換其它野 ) 我攞過高清盒去你度來試下  我今晚都得閒
作者: moominlo    時間: 2008-2-1 15:05:08

sorry  我今晚唔得閒啊  你係葵芳邊度買室外天線加放大器架??幾多錢啊??
作者: hktakpo    時間: 2008-2-1 15:13:48

100-350蚊都有  我買左 350 果隻都唔得
葵涌廣場 3/F 不過係深水埗可能會平好多
唔明點解青衣好多公屋改接收慈云山發射站 點解我地屋苑唔改埋去  :|
作者: moominlo    時間: 2008-2-2 09:46:52

我依兩日出開街時睇睇先,希望新年時可以睇啦。
查實改天線方向不是太難,而且都唔需要錢, 只需叫保養商派人過黎調交角度就可以,不過都要係總機加equipment,費用大約$15000-20000。
我地位置夠突出,所以可以接到慈雲山的訊號(即向華景方向)。
作者: hktakpo    時間: 2008-2-18 09:43:54

HKPEC 睇到 好似話金山三四月會可以到高清了  
作者: chanjoe    時間: 2008-4-10 13:55:14

想問吓
宜家大廈天線可收到數碼廣播嗎?
因本人於週末試機呀

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2