藍澄灣業主社群

標題: 有些關於藍澄灣的問題 [打印本頁]

作者: lazilgod    時間: 2008-1-18 18:13:02     標題: 有些關於藍澄灣的問題

大家好! 小弟和太太正在諗緊搬到藍澄灣居住 但有少少問題 希望咁多位可以幫忙解答一下.

1. 我地諗住買三房單位 是否大部份都向山? 那一座比較好 (靜 d 和開揚 d)?
2. 藍澄灣的校網好嗎? 小學有乜好介紹?
3. 是否有中央冷氣? 係唔係好唔掂的?

希望大多俾 d 意見我啦. Thank you thank you~~  h:
作者: grassman    時間: 2008-1-19 01:47:50     標題: Re: 有些關於藍澄灣的問題

[quote:765f608ef4="lazilgod"]大家好! 小弟和太太正在諗緊搬到藍澄灣居住 但有少少問題 希望咁多位可以幫忙解答一下.

1. 我地諗住買三房單位 是否大部份都向山? 那一座比較好 (靜 d 和開揚 d)?
2. 藍澄灣的校網好嗎? 小學有乜好介紹?
3. 是否有中央冷氣? 係唔係好唔掂的?

希望大多俾 d 意見我啦. Thank you thank you~~  h:[/quote]

1. 只有1、2座較多向山,但全部座都十分開陽。
2. 一般,但都視乎你的標準。
3. 唔好被經紀唔導,係應該叫鮮風系統,只送風,無冷氣的!
作者: kavinxp    時間: 2008-1-22 23:57:36

鮮風系統 已經俾我封印左 :wink:
作者: 一家四口    時間: 2008-1-23 10:45:14

[quote:45f0d306f5="kavinxp"]鮮風系統 已經俾我封印左 :wink:[/quote]

我都係 都係開窗好D 8)
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2008-1-23 12:12:03

[quote:a852b244b2="一家四口"][quote:a852b244b2="kavinxp"]鮮風系統 已經俾我封印左 :wink:[/quote]

我都係 都係開窗好D 8)[/quote]
原來大家都識魔法,識得將 D 野 "封印",利害利害! :

我就只係將鮮風口裡面個閘推上左,之後就無風喇! :wink:
作者: kavinxp    時間: 2008-1-23 12:31:49

[quote:c249525c3a="Jeffrey & Shirley"][quote:c249525c3a="一家四口"][quote:c249525c3a="kavinxp"]鮮風系統 已經俾我封印左 :wink:[/quote]

我就只係將鮮風口裡面個閘推上左,之後就無風喇! :wink:[/quote]

我懷疑 d 小強係從鮮風口攻入黎 封印左之後就唔見有小強了
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2008-1-23 13:00:28

[quote:668d9e8fdc="kavinxp"][quote:668d9e8fdc="Jeffrey & Shirley"][quote:668d9e8fdc="一家四口"][quote:668d9e8fdc="kavinxp"]鮮風系統 已經俾我封印左 :wink:[/quote]

我就只係將鮮風口裡面個閘推上左,之後就無風喇! :wink:[/quote]

我懷疑 d 小強係從鮮風口攻入黎 封印左之後就唔見有小強了[/quote]
可能係你個印左利害。
作者: grassman    時間: 2008-1-23 23:19:57

我無封印,亦無小強!
作者: diedsee    時間: 2008-1-24 13:28:46

我有封印,但有小強...
作者: lazilgod    時間: 2008-1-24 15:20:31

咁有冇人會清洗個鮮風系統 ga? 如果冇 咁入面好 dirty 囉?  :em07:
作者: 一家四口    時間: 2008-1-24 16:22:21

[quote:6c0e8b134c="lazilgod"]咁有冇人會清洗個鮮風系統 ga? 如果冇 咁入面好 dirty 囉?  :em07:[/quote]

我就係覺得佢唔乾淨 同埋從來唔覺佢有"鮮風"出 所以至封左佢。

我之前都曾經試過突然有隻識飛既小強(可以叫佢大強都得 好大隻既)入屋 果時仲係夏天 閂晒窗 所以我懷疑佢係從果度入嚟既 所以 冇得諗 必封無疑啦!!
從此以後 就未試過有小強啦~~
作者: lazilgod    時間: 2008-1-25 09:16:58

同埋我想問下 藍澄灣的交通方便嗎?? d 人成日一聽到我話想搬去藍澄灣 佢地就會話 "吓 ? 好隔 sip 喎 好唔方便 ga"...  :em03:
作者: Man and Agnes    時間: 2008-1-25 09:31:06

[quote:61401720da="lazilgod"]同埋我想問下 藍澄灣的交通方便嗎?? d 人成日一聽到我話想搬去藍澄灣 佢地就會話 "吓 ? 好隔 sip 喎 好唔方便 ga"...  :em03:[/quote]

咁就要睇你活動範圍向邊度了

1) 青衣島內 (方便)
2) 葵芳 (極方便)
3) 荃灣 (一般)
4) 早上返港島返工 (極方便)
5) 旺角 長沙灣 深水步 (方便)
6) 沙田 (不方便)
7) 港島西區 (極不方便)
8) 新界北區 (極不方便)

呢個係我既睇法
作者: dracula    時間: 2008-1-25 11:40:02

新界北都好方便~ 青衣城有279X 去上水 計埋坐小巴 50-60分鐘可以去到 如果要快D 可以O係RC 坐的士去青華苑個巴士站轉279X 最快 30分鐘到上水~
仲有RC 去機場都好快 半個鐘就到~
作者: Eddy Lam    時間: 2008-1-25 11:46:10

[quote:59477b80c1="~ Man & Agnes ~"][quote:59477b80c1="lazilgod"]同埋我想問下 藍澄灣的交通方便嗎?? d 人成日一聽到我話想搬去藍澄灣 佢地就會話 " ? 好隔 sip 喎 好唔方便 ga"...  :em03:[/quote]

咁就要睇你活動範圍向邊度了

1) 青衣島內 (方便)
2) 葵芳 (極方便)
3) 荃灣 (一般)
4) 早上返港島返工 (極方便) ** 坐948 但只有上晝繁忙時間有車 **
5) 旺角 長沙灣 深水步 (方便)
6) 沙田 (不方便) **都唔係呀 係長安巴士站咪有49X搭囉**
7) 港島西區 (極不方便)
8) 新界北區 (極不方便)
9) 機場 (極方便)

呢個係我既睇法[/quote]

其實搭程Van仔再轉地鐵 去邊度都好方便o者...

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2