藍澄灣業主社群

標題: AM730 - RC樓盤報導 [打印本頁]

作者: Eddy Lam    時間: 2008-1-12 09:28:40     標題: AM730 - RC樓盤報導

噚日(Jan 11)份AM730有講RC樓盤 原來最近升番唔少...

http://www.am730.com.hk/old_issues_details.asp?id=20080111
作者: Hotcake    時間: 2008-1-12 14:14:23

唔怪之得近排d地產成日打黎問賣唔賣啦 :idea:
作者: hktakpo    時間: 2008-1-14 17:45:46

638 低層酒店景 銀行估價都過 200 萬  
作者: 公公婆婆    時間: 2008-1-14 21:50:15

真係升左好多,話200萬樓下的2房單位得番2間! :

藍澄灣200萬元以下物業「最後召集」

資深投資者把握機會 195萬元購連租約單位

中原地產藍澄灣分行經理彭少忠表示,青衣區藍澄灣樓齡新呎價卻低水,備受買家追捧。1月迄今已錄得約20宗成交,呎價亦不斷上升,令售價200萬以下放盤買少見少。日前一名投資者,不睇樓以195萬元藍澄灣連租約單位作長線投資,態度爽快,成功趕上「尾班車」。

藍澄灣6座低層A室,面積638呎,以195萬元連租約易手,呎造3056元。現租約已屆「生約期」,每月租金為7800元,若更新租約後,租金提高至9000元,租務回報率達5.5厘。買家為一名投資者,於青衣區已擁有數個物業,有感藍澄灣低水,租務回報高,故於該屋苑物色投資單位。一直集中約看200萬以下物業,見上述單位符合其要求,不睇樓便即時決定購入單位,態度爽快。

彭氏補充,不少原本開價200萬元之業主已表示反價,令現時藍澄灣僅餘2個放盤開價為200萬元以下。然而市場上不少買家仍搜尋200萬元以下之物業,以便減免釐印開支,故預料於本月下旬,藍澄灣200萬元以下單位將出現「零放盤」。
作者: vivian    時間: 2008-1-15 10:55:25

終於都有今日喇!  

(不過咁,有得睇,無得食,賣左呢樹,訓街咩,外邊咁貴,點追丫!!) :dead:
作者: grassman    時間: 2008-1-15 11:11:49

[quote:59d4afcc7c="vivian"]終於都有今日喇!  

(不過咁,有得睇,無得食,賣左呢樹,訓街咩,外邊咁貴,點追丫!!) :dead:[/quote]

我以為你已經搬左添!
作者: vivian    時間: 2008-1-15 11:34:36

[quote:46f43a6fbb="grassman"]我以為你已經搬左添![/quote]

點捨得呢庶~   

(風大雨大,搬得去邊丫!!  :dead: )
作者: grassman    時間: 2008-1-15 12:19:56

人之所以痛苦,在於追求錯誤的東西。

阿彌陀佛!
作者: vivian    時間: 2008-1-15 12:56:50

咁玄既~  :em18:

大師所指"錯誤的東西"係指 -----> 留戀呢庶 ?

定係 -----> 另覓"新歡" (new home) ? ops:
作者: grassman    時間: 2008-1-15 13:21:39

贈多你一句!

動即是不動,不動即是動,此乃不二法門!

樓價沒動,有動亦只是人心在動。菩提本無樹明鏡亦非台;本來無一物何處惹塵埃。
作者: vivian    時間: 2008-1-15 13:25:39

謝謝了,唔知你講乜!

算啦~ 都係收線。  :dead:
作者: grassman    時間: 2008-1-15 13:28:44

作者: Suzuki    時間: 2008-1-15 17:19:06

[quote:063aa0cc9d="grassman"]贈多你一句!

樓價沒動,有動亦只是人心在動。菩提本無樹明鏡亦非台;本來無一物何處惹塵埃。[/quote]

GM want to point out that the exchange rate of USD to other currency was drop a lot. But HK is still keep the ratio of 7.8. So that even the price of our property is rasing up. But actually it is no any moving..

Am I catch you meaning? Master GM!.
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2008-1-15 17:48:22

我估佢意思係:
層樓賣得高又點吖,買番另一層新樓既時候又一樣係貴左。

而我個見解,只有擁有兩層樓既人 (其中只有一層自住的話) 先有資格享受樓價升。 :wink:
我地始終貴賣貴買,其實無分別。 :dead:
作者: grassman    時間: 2008-1-15 18:01:40

[quote:d43c3fb8f8="Suzuki"]GM want to point out that the exchange rate of USD to other currency was drop a lot. But HK is still keep the ratio of 7.8. So that even the price of our property is rasing up. But actually it is no any moving..

Am I catch you meaning? Master GM!.[/quote]

HeHe! 無Model Answer o既,由你演譯出來又說得通的,就係good point。

呢兩句是在禪書抄落黎,睇得明就明,唔明都無乜所謂。
作者: grassman    時間: 2008-1-15 18:13:46

[quote:7dcd99ed79="Jeffrey & Shirley"]我估佢意思係:
層樓賣得高又點吖,買番另一層新樓既時候又一樣係貴左。

而我個見解,只有擁有兩層樓既人 (其中只有一層自住的話) 先有資格享受樓價升。 :wink:
我地始終貴賣貴買,其實無分別。 :dead:[/quote]

同我諗的差唔多啦!貴賣貴買,動即是不動!

呢句呢?
作者: vivian    時間: 2008-1-15 19:33:11

故作玄虛,似是而非,轉灣活角,無意思丫。

係果句就講果句囉!

都係果句,如果呢庶有些微升,點都係好事,至少證明呢庶有價有市,點會唔係好事呢 ?

但係,亦唔係咁天真,以為升了就等於即刻賣賺錢,呢家要住一層全新的樓,你無三百個都唔洗入場。要賣樓/換樓,除非你有第二層樓,或者住第二區遠些平些,又或者有本事買貴d/供多d.

係人都知呢個道理,唔洗估估下。

03年買的時候已經好平,假如呢家沒有跌破當時個價,住左3年,其實已經賺左!
作者: grassman    時間: 2008-1-15 21:30:20

唉呀!都話係禪語,禪語都係似是而非架啦!
書裡面有一句先係至尊無上,
禪曰:[十言九中,不如一默。]
我未去到,去到我就無野講咧。

我無講我的想法是因為書中有講,是要自己悟出來的,不是人授的,所以答案自己想通就可以了,因這是你的

[不二法門]呢句唔講啦,要自己睇書先得,因我都唔係好通!(同埋我開始時都唔係想講呢句。)

人之所以痛苦,在於追求錯誤的東西。係你改(風大雨大,搬得去邊丫)之前o個句令我想起的(但已經唔記得你寫了乜)。我自己諗:要搬,先要知點解要搬,追求D乜野;唔搬,又同你追求o既野有冇關係。 自我而言,住屋是求安居,如果有更好的地方更安居,唔洗等RC升啦,即走!因為既然是更好,令你開心都賺返啦,而且更好的地方當然都會升啦,相反知道有更好的地方後,原本住RC OK的你會變得似屈就住在RC。(P.S. 更好的地方不單指新屋大小、環境、價值,還要計埋你整體的生活水平,例如平常每年可外遊一兩次但在新環境就不能負擔了,屋大財薄這樣就不是更好的地方。)

層樓平定貴,對未想搬既我,直情無興趣知,不喜亦不惡,不舒亦不痛。有D鄰居曾跟我講話我買得貴,但我現在仍然冇乜感覺!

講到尾,要知自己追求乜,再揀搬或唔搬,一定要將來開心過宜家。如果你層RC唔係投資用的,樓價升跌,不應該是去或留的先決條件,亦不是快樂或悲傷的原因。
作者: vivian    時間: 2008-1-15 22:20:57

我之前係寫 :"不過,有得睇,無得食,風大雨大,搬得去邊丫"

我厭頭兩句太粗魯,所以刪了。大概是這樣。

我係想表達,雖然RC樓價升了,但亦不能太自喜,因我深明,RC升,外間(其他樓)也是升,邊有得搬呢?

無啦啦你話 :"人的錯誤係追求乜乜乜......" 好似同個topic唔設合,亦唔apply我身上。

我無追求乜乜乜....... 我只係話,終於等到今天喇,因為RC終於升了,都應該係好事丫! 但我,就不會搬,因為外邊太貴。就係咁。

唔明點解要"悟出"咁多佛理來,還要"阿彌佗佛",才令我摸不著頭腦。
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2008-1-16 01:00:27

每個人對事既方法同感覺都吾一樣,自己開心最緊要。
就算 RC 升左,自己未必因此而獲利都好,亦可以因為自己投資得利而開心。
事情睇得簡單 D ,吾需要諗太多,人就會樂在其中。

自己而言,今年去留都諗左幾轉,樓價亦是眾多因素之一,不過最後都繼續留番係到。不過我留低在此生活並不覺得不開心。我會咁睇:人生中眾多選擇,每個決定都有利弊,自己接受得來就可以喇。 :wink:
作者: grassman    時間: 2008-1-16 09:51:12

係呢句咧 "不過,有得睇,無得食",明明係開心事,但知道後又好似有D謹謹予懷,這樣是否苦了自己呢?
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2008-1-16 10:48:41

[quote:31110652d2="grassman"]係呢句咧 "不過,有得睇,無得食",明明係開心事,但知道後又好似有D謹謹予懷,這樣是否苦了自己呢?[/quote]
男同女既處事方法有時會好吾同,何況 vivian 可以簡佢既態度同處事方法。好多事沒有全對或全錯之分,作出選擇時就會有所取捨,其中亦有所失亦是必然,未必人人心情都能平伏,更何況用手寫出或用口講出可能會心情更好呢!
而且每個簡自己既路,就會有佢要面對既事,這是因果。

........何必找尋一個同自己見解一樣的世界呢?!
........更何況其實這個世界已經在你心內。
作者: kk-in-hk    時間: 2008-1-16 15:38:01

樓價沒動,有動亦只是人心在動。菩提本無樹明鏡亦非台;本來無一物何處惹塵埃。

小弟原本第一次路過這文章看到有這麼好的佛理時 眼前一亮. 怎麼現在卻變成這樣? 希望你們不是在罵戰吧. :hit:

首先原作者應該不是出於"攻擊"什麼人吧. 大家千萬別傷了和氣才好.

- "人之所以痛苦,在於追求錯誤的東西。"

記得最近一輯"向世界出發"曾志偉的一輯當中 有一段很刻骨銘心的 :
"人們買了一部新車回家 開開心心的 可以當用過車之後 一發現弄髒車廂之後 一面很心痛 :em01:  另一面又不准:em16:別人不小心弄髒車廂  :em05:  . 這樣的心態 到底'買車是為了什麼?'車子買回來原本是打算服侍自己的 可是到頭來卻是自己去服侍車子! 誰是主人家呢? 車? 還是'人'?"  :?:
這一段話跟上面的一句 道理是一樣的. 原本想買東西回來讓自已享受 :face13:  可是卻又偏捨不得它折舊 白梳化弄髒之後 心痛得想殺人 :twisted: 的人多的是 可是他們買白梳化的原始目的是什麼呢 ops:  他們卻早已忘掉了 只給眼前所見的蒙蔽了.
當初為什麼買樓呢? 住屋需要? 投資保值? 為什麼選 rc? 環境? 設施? 樓價? 近家人? :?:
現在樓價較早幾年時候升了 如果當初原本打算是"投資保值"的便開心不已. 不過如果原本只想買來自住 又喜歡它的環境景觀...etc的話 那麼樓價的升跌都不用介意 只需要注意是否供得起便可以了 :em04: . 而如果當樓價升了又想放賣的話 你只不過是認為"價值"這一項比較重要而已 跟追求"舒適"(或其他)的朋友沒兩樣 - "追求的東西"不同而已.  :detective 只要認清自己所愛所想便可以了 :yeah:  - 不喜歡弄髒白梳化的可以在它買回家之後給它套個透明套 放好一邊 不拿來坐 而拿來欣賞 也許就是原本想"追求的東西" 也不用介意別人怎麼看 -坐地下或者另一張梳化不就解決了嗎? 自己喜歡就好了.

- 樓價沒動,有動亦只是人心在動

對"樓價"本來就是"空"的 它根本不存在於世 它之所以存在 正正就是你我的"心在動".
試想想假設全rc所有業主 全部所有人都不打算買賣rc 那麼rc的"樓價"便不會存在 它就是"空"的.
好了 現在有人心動起來 想買賣 "樓價"便隨人心而動 它的升升跌跌都只起因於"人心" 大家都想要 它便升 相反便跌 - 完全是由"人心"所控制.

師兄這幾句話確很禪!  :idea:  日後請多多指教!
阿彌陀佛!

註 : 小弟只是路人一名 原意是想分享當中佛理而已 得罪莫怪!
作者: grassman    時間: 2008-1-18 14:54:41

非常詳細,這與我的意思一樣。

說回來,大家都係吹吹水,聊聊天,道理講就易,
所謂"知易行難",炒兩句書,唔代表自己做得到,
如佛家所言:["懂法",不等如"悟法"。]
作者: unicorn    時間: 2008-1-18 23:28:09

中原有2把口
對賣家就叫淡
對買家就唱好  :
佢出晒口幫我地吹水
原因一定同... 排隊有關 即係輪到青衣BRANCH出POST
BUT 選RC 唔吹 浩景 盈翠 點都有D 啟示
一來真係可能開始炒落後
2來如果唔向買方吹下水 C先生都幾難去貨
WHY?
豬肉都炒起埋啦 唔通叫我地 170賣間屋出去  :
如果我地夾平夾賤賣左真係肯定目訓街  :
無論如何呢度沃得慢就係事實
之不過青衣區內如果冇新SUPPLY
而不段有新婚夫婦DEMAND
慢慢個價點都要上  :
而且無論如何RC租值好似升得快過賣價
SO 中長線我都睇好  8)

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2