藍澄灣業主社群

標題: 2008管理費 [打印本頁]

作者: grassman    時間: 2007-12-17 21:11:18     標題: 2008管理費

大家都應該收到管理處通告講管理費!

大家有意見嗎?
作者: grassman    時間: 2007-12-18 15:15:57

只有6人投票,睇左唔投票可能代表贊成不變!

但我想以前咁多服務都沒有了如,RC車隊、儲物櫃、度假屋、預計的村巴、廢置的空中花園、自費的會所、晚間泳池被否決,點解管理費仲要咁貴!
作者: turbowing    時間: 2007-12-19 17:06:01

簡直係笑話啦! 千幾萬儲備換來0.5個月"回饋".......
作者: 一家四口    時間: 2007-12-19 18:46:01

其實之前開業主會 有冇提出過呢? (我認衰,未出席過會讒) 定係唔輪到我地D小業主話事呢? 好似D讒員話加人工咁 佢地話加 幾時輪到我地話唔得一樣。
作者: grassman    時間: 2007-12-19 18:58:50

張通告寫如有意見可書面寫俾佢地!
作者: Billy    時間: 2007-12-19 22:23:21

期實有咁多錢剩應該可以減d...
作者: dracula    時間: 2007-12-20 09:29:05

唔減 就要有多 d 增值服務
冇多 d 服務 就應該要減~
減得半個月 都唔夠一百萬 真係好 cheap~
作者: turbowing    時間: 2008-1-2 17:56:45

[quote:c545a05c34="grassman"]張通告寫如有意見可書面寫俾佢地![/quote]

寫左仲好快有回覆內容唔講喇總之就係失望啦.........
作者: grassman    時間: 2008-1-3 11:50:45

[quote:445d375aec="turbowing"][quote:445d375aec="grassman"]張通告寫如有意見可書面寫俾佢地![/quote]

寫左仲好快有回覆內容唔講喇總之就係失望啦.........[/quote]

日後最好多D參加業委會的每月例會,有意見可以在他們未議決前提出,這樣更有效!
作者: turbowing    時間: 2008-1-3 12:20:00

係呢~今次又通過左喇唯有睇o下下年有冇得減啦
作者: saga    時間: 2008-1-9 17:52:30

我覺得減唔減都係其次
最重要係佢地d 錢洗得O岩 唔係浪費 OR 錯用

少左服務 應該投放返D去 有用既增值服務

而唔應該係少左服務 錢又無剩

當然 我地要計返通脹呢個 ISSUE
但人地屋苑都好可能又係俾緊 1.3/FEET 但多增值服務
無理由我地D 俾相同既錢但所得甚少
作者: Ray008    時間: 2008-2-22 21:20:19

唸下點樣做村巴啦! 同人爭小巴唔係咁好!
作者: turbowing    時間: 2008-3-3 11:39:19

就呢個問題,我參加o左上星期個會。深深體會到管理公司理財之道,就係儲~總之就要儲~儲&儲! 用呢個方法實現一個偉大的夢想,就係不論有什麼如換升降機 :?: ,或是修護斜坡,又或是修護大樓外牆等等工型時,當時o既住戶亦唔需要作出任何負擔! 所以大家放心,在儲備未到億圓前,管理費一定冇得減!! 大家就當係強積金o甘啦~ 一日未離開RC,都仲有機會[享用]!!

作者: chong    時間: 2008-5-29 23:54:54

[quote:f9fec341ab="turbowing"]就呢個問題,我參加o左上星期個會。深深體會到管理公司理財之道,就係儲~總之就要儲~儲&儲! 用呢個方法實現一個偉大的夢想,就係不論有什麼如換升降機 :?: ,或是修護斜坡,又或是修護大樓外牆等等工型時,當時o既住戶亦唔需要作出任何負擔! 所以大家放心,在儲備未到億圓前,管理費一定冇得減!! 大家就當係強積金o甘啦~ 一日未離開RC,都仲有機會[享用]!!

[/quote]

I agree with you!
作者: 一家四口    時間: 2008-5-30 16:01:21

[quote:cfa3be262a="chong"][quote:cfa3be262a="turbowing"]就呢個問題,我參加o左上星期個會。深深體會到管理公司理財之道,就係儲~總之就要儲~儲&儲! 用呢個方法實現一個偉大的夢想,就係不論有什麼如換升降機 :?: ,或是修護斜坡,又或是修護大樓外牆等等工型時,當時o既住戶亦唔需要作出任何負擔! 所以大家放心,在儲備未到億圓前,管理費一定冇得減!! 大家就當係強積金o甘啦~ 一日未離開RC,都仲有機會[享用]!!

[/quote]

I agree with you![/quote]

係呢 本來cut會所時間 (唔知係咪CUT左會慳返好多錢) 而家cut唔到 轉個頭停車場又加兩舊 攪錯 :roll:
作者: turbowing    時間: 2008-6-3 16:06:35

會所&停車場都不在我們偉大的林經理管理範圍內佢呢方面幫唔o到手~
作者: turbowing    時間: 2008-6-3 16:07:00

會所&停車場都不在我們偉大的林經理管理範圍內佢呢方面幫唔o到手~

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2