藍澄灣業主社群

標題: 你仍喜歡藍澄灣嗎? [打印本頁]

作者: grassman    時間: 2007-10-24 19:09:36     標題: 你仍喜歡藍澄灣嗎?

藍澄灣踏入第四個年頭,也再稱不上是新屋苑,新入伙時的熱情已過,新婚潮又完結,生仔潮都仲有d。上網吹水、講新屋、鬧交都少了。
如果今日再問你,你仍喜歡住在藍澄灣嗎?

只是隨便問! :mrgreen:
作者: diedsee    時間: 2007-10-25 13:05:36

對 RC 真係好矛盾 因為為左亞仔隨時要搬 但我又認為住 RC 咁耐 我一家的生活質數不停咁提高 唔知大家係唔係呢?? 唔通呢到風水好  :
作者: EvaChien    時間: 2007-10-25 22:10:14

我搬左入黎半年啦 愈住愈鍾意 覺得呢度真係好好住.  一家都住得好開心.  遲下公園建好就更加理想.
作者: chihin    時間: 2007-10-25 22:49:18

新搬入嚟兩個月 十分喜歡這裏寧靜的感覺.  希望八號幹線通車後 唔好咁大影響!知唔知公園何時動工呢?
作者: Tomato    時間: 2007-10-26 02:51:59

[quote:2a9a19b84d="diedsee"]對 RC 真係好矛盾 因為為左亞仔隨時要搬 但我又認為住 RC 咁耐 我一家的生活質數不停咁提高 唔知大家係唔係呢?? 唔通呢到風水好  :[/quote]

同你一樣好矛盾....:poor:為左樂比成日都想搬 (有錢會搬啦 弊在無錢呢 :sweat: )...
仍然中意係因為中意青衣 唔中意其他區....
因為間格好 睇過其他樓都搵唔到咁好ge間格...
因為近阿爸阿媽阿麻細妹 唔想離開佢地咁遠....
識左d藍澄灣狗主 逢星期六、日都可以0向狗公園見面 個個好nice....
作者: josyuen    時間: 2007-10-26 12:26:48

已住了超過兩年真的不錯可能真係風水好生活質素真的變好呢可以現在有錢都不打算搬走
作者: emilywws    時間: 2007-10-27 00:37:45

啱啱搬入黎住左兩個星期 感覺好正好舒服 而且交通比想像中方便~ 新入伙嘅熱情剛開始呢~
作者: Hotcake    時間: 2007-10-27 14:45:43

有錢會買多間 比父母住 :em21:
作者: Billy    時間: 2007-10-27 23:32:45

如果三房唔係向西我會換間三房....
作者: grassman    時間: 2007-10-28 01:42:46

[quote:19b15057cf="Billy"]如果三房唔係向西我會換間三房....[/quote]

向西Not Big 鵰!
作者: Eddy Lam    時間: 2007-10-28 16:43:58

[quote:4b8a2bb704="grassman"][quote:4b8a2bb704="Billy"]如果三房唔係向西我會換間三房....[/quote]

向西Not Big 鵰![/quote]

夏天唔係完全晒到入屋 反而冬天先會 所以not 逼鵰too!!!
作者: rstfung    時間: 2007-10-29 11:05:39

[quote:b103cb339b="Eddy Lam"][quote:b103cb339b="grassman"][quote:b103cb339b="Billy"]如果三房唔係向西我會換間三房....[/quote]

夏天唔係完全晒到入屋 反而冬天先會 所以not 逼鵰too!!![/quote]

我都考慮緊換3 房! 兩百幾萬接近千尺  :em17: 邊度搵?

:em19: :em19:
作者: pennycmh    時間: 2007-10-29 11:11:03

搬左入黎3個月樣樣都唔錯只係個廁所洗極都有d怪味
作者: chihin    時間: 2007-10-29 22:07:12

之前都試過半夜被廁所臭醒 後來整返個水箱便無事了!
作者: Billy    時間: 2007-10-30 15:30:38

[quote:1d39abe438="Eddy Lam"][quote:1d39abe438="grassman"][quote:1d39abe438="Billy"]如果三房唔係向西我會換間三房....[/quote]

夏天唔係完全晒到入屋 反而冬天先會 所以not 逼鵰too!!![/quote]

大概會晒到邊樹呀....
作者: Eddy Lam    時間: 2007-10-30 17:18:54

[quote:6e7ccad1b5="Billy"][quote:6e7ccad1b5="Eddy Lam"][quote:6e7ccad1b5="grassman"][quote:6e7ccad1b5="Billy"]如果三房唔係向西我會換間三房....[/quote]

大概會晒到邊樹呀....[/quote]

好似係5份2左右... 我今個星期日留意下先... h:
作者: Billy    時間: 2007-10-30 17:50:56

[quote:71fdfb3d84="Eddy Lam"][quote:71fdfb3d84="Billy"][quote:71fdfb3d84="Eddy Lam"][quote:71fdfb3d84="grassman"][quote:71fdfb3d84="Billy"]如果三房唔係向西我會換間三房....[/quote]

大概會晒到邊樹呀....[/quote]

好似係5份2左右... 我今個星期日留意下先... h:[/quote]

依家差唔多冬天喇喎.
我想知夏天情況...
作者: 一家四口    時間: 2007-10-31 18:28:59

西斜既問題 會係冬天比夏天更晒既咩?? 唔係差唔多既咩? 如果係向西 個太陽都係下晏入屋架喎 :detective

我就鐘意向西多過向東、南 因為通常打風都唔會吹得咁應 如果話係西斜晒既問題 都唔係大問題丫 而家夏天就算唔係西斜 都開冷氣架啦 而冬天晒到入屋就暖D添 仲有 我本人就鐘意間屋比太陽晒入屋 好過冇太陽晒 (洗衫洗床單都快D乾 :mrgreen: )
作者: grassman    時間: 2007-10-31 19:43:37

[quote:92cd6b7af3="一家四口"]西斜既問題 會係冬天比夏天更晒既咩?? 唔係差唔多既咩? 如果係向西 個太陽都係下晏入屋架喎 :detective

我就鐘意向西多過向東、南 因為通常打風都唔會吹得咁應 如果話係西斜晒既問題 都唔係大問題丫 而家夏天就算唔係西斜 都開冷氣架啦 而冬天晒到入屋就暖D添 仲有 我本人就鐘意間屋比太陽晒入屋 好過冇太陽晒 (洗衫洗床單都快D乾 :mrgreen: )[/quote]

Agree! Agree!

依家香港D樓咁密,有太陽哂先難得! :mrgreen:
作者: P女    時間: 2007-10-31 23:09:09

原來呢度d三房咁好架?我最怕西斜!三房係咪向正西架?
作者: Billy    時間: 2007-11-1 12:03:05

[quote:3d2789020f="一家四口"]西斜既問題 會係冬天比夏天更晒既咩?? 唔係差唔多既咩? 如果係向西 個太陽都係下晏入屋架喎 :detective

我就鐘意向西多過向東、南 因為通常打風都唔會吹得咁應 如果話係西斜晒既問題 都唔係大問題丫 而家夏天就算唔係西斜 都開冷氣架啦 而冬天晒到入屋就暖D添 仲有 我本人就鐘意間屋比太陽晒入屋 好過冇太陽晒 (洗衫洗床單都快D乾 :mrgreen: )[/quote]

夏天同冬天太陽都係西面.
但角度就有些少唔同.

我父母以前間屋向正西夏天成間屋都比太陽晒到.
所以唔係好鍾意向正西既樓.
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2007-11-1 12:04:18

以前細個住天台樓既時候,因為夏天30幾度經常晒住某一邊令到間屋非常熱,經常要黃昏之後灑水降溫,否則間屋會非常之侷。 :dead:
住左幾年之後我家人就簡番向東南既樓,夏天就變得無咁熱。 :wink:
對於我黎講西面感覺麻麻。 :em05:
作者: Eddy Lam    時間: 2007-11-1 12:17:53

[quote:2b2a8e2907="女"]原來呢度d三房咁好架?我最怕西斜!三房係咪向正西架?[/quote]

向西南
作者: P女    時間: 2007-11-1 13:54:50

[quote:55c247ade7="Billy"][quote:55c247ade7="一家四口"]西斜既問題 會係冬天比夏天更晒既咩?? 唔係差唔多既咩? 如果係向西 個太陽都係下晏入屋架喎 :detective

夏天同冬天太陽都係西面.
但角度就有些少唔同.

我父母以前間屋向正西夏天成間屋都比太陽晒到.
所以唔係好鍾意向正西既樓.[/quote]

me too!
我以前都住過向西樓 summer又hot過人 winter又凍過人

RC D 大單位 係咪每座座向都唔同0既呢? (意思係咪有少少分別)
作者: P女    時間: 2007-11-1 13:55:35

[quote:e2c2da4bb0="Eddy Lam"][quote:e2c2da4bb0="女"]原來呢度d三房咁好架?我最怕西斜!三房係咪向正西架?[/quote]

向西南[/quote]

西南都OK喎!
作者: EvaChien    時間: 2007-11-1 23:27:46

我搬入黎之前都好驚西斜問題 以前住開東南方向就知好好住 屋企人叫我唸清楚先好買.  依加住左有半年發覺夏天都吾算熱 吾知係咪我住低層所以晒得無甘應 只係5-6 點鐘有個半鍾晒得應D 但都只係晒到半個廳倒 啦半邊廉已經好好多.  間屋有陽光晒下先好 殺菌呀麻. d野都無甘易發"毛"架.  朝早望住個甘開揚既veiw好正架.  不過夜晚樓下d 的士出入聲同飛機會嘈嘈地 日"頭"d 自由行講野會好大聲 始終黎到旅遊會興奮少少 所以最好賣高層少少.
作者: emilywws    時間: 2007-11-3 01:08:49

我間屋係由朝早一路晒到晚 晨早五點幾六點可以睇到日出 有陽光晒入屋直到下午五點幾黃昏 仲睇到日落....
作者: unicorn    時間: 2007-11-3 11:10:23

貪rc平
買樓用來tum女人架炸  :  總之蝦肉色 門口有個secure 對我來講已經夠用
d港女鬼知 service apartment係mud野咩

:zdevil:

男人有錢都用來炒股好過啦
長遠而言
股市好 樓市先會好
股市唔好 樓市超級唔好
8)
作者: kk-in-hk    時間: 2007-11-5 12:13:04

大單位 D室同E室都係主要(廳 中房 主人房)向西 D室細房&廚房向南 高過40/f已經高過酒店可以看到香港島  E室細房&廚房向北.
怕晒可以做窗簾時加遮光布 另外再加一層紗布 (即係總共兩條路軌) 紗布可以減少一d陽光入屋但又唔太黑 秋冬最好用. 遮光布個層多數用於夏天勁晒個陣.

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2