藍澄灣業主社群

標題: 藍澄樓價 [打印本頁]

作者: diedsee    時間: 2007-9-12 00:05:45     標題: 藍澄樓價

我有個疑問 :?:
如果賣樓的人 set 高 d 個價 咁RC咪可以值錢 d 呢??  ops:
作者: grassman    時間: 2007-9-12 00:33:36

呢個係相當複雜既經濟學問題。

你呢個諗法,簡單D黎講,可以叫做
[highlight=white]"吊高黎賣!"[/highlight]
作者: hktakpo    時間: 2007-9-12 16:36:15

其實係咪睇業主心態強唔強硬 都唔明藍澄灣比元朗 yoho 更平 ???
作者: hales    時間: 2007-9-12 18:10:04     標題: Re: 藍澄樓價

[quote:96f05f923b="diedsee"]我有個疑問 :?:
如果賣樓的人 set 高 d 個價 咁RC咪可以值錢 d 呢??  ops:[/quote]

太複雜......
1. 無可能全部放盤既人會同時咁做.....
2. 每個放盤既人都有唔同處景...有人好等錢洗 有人搬左先賣 有人登左放盤先算
放到就放 放唔到就由得佢 有人同時放租放售 有人已經好唔鐘意RC到達
崩潰既邊沿但求走得甩........
所以好難做到咁理想...

但係...咪以為放低o的會可以快o的賣得出...(除非你嚴重偏離市場價格....)
放偏低的話 1. 經紀會以為你好等錢洗 會再壓到你更低.....
你放得貴 佢地理都費事理你........或者會好多人上黎睇樓 其實睇完
佢地就同個客講 呢個呢個都賣 xxx 所以之前果睇果個真係好抵..之類...
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2007-9-12 23:58:52     標題: Re: 藍澄樓價

[quote:effd29b7c4="diedsee"]我有個疑問 :?:
如果賣樓的人 set 高 d 個價 咁RC咪可以值錢 d 呢??  ops:[/quote]
你條問題,可以用成個圖書館既書黎答。
不過坦白講句,人人都 set 高又未必有人買o姐!
作者: pingpangpo    時間: 2007-9-13 02:42:01

[quote:8a23f8510d="hktakpo"]其實係咪睇業主心態強唔強硬 都唔明藍澄灣比元朗 yoho 更平 ???[/quote]

點解藍澄灣呎價比較低,樓齡只有四年多。
作者: grassman    時間: 2007-9-13 23:01:45

因這裡住了很多精神病患者!
作者: chriz    時間: 2007-9-15 10:21:19

[quote:fa4453014d="grassman"]因這裡住了很多精神病患者![/quote]
HAHAHHAHAHAAAA : 叫自由行嗎?
作者: diedsee    時間: 2007-9-16 00:32:41

哈哈~ 其實我覺得呢到幾好 不過諗唔明點解 d 尺價咁平
作者: Henry So    時間: 2007-9-17 13:03:59

[quote:0815ca58ba="diedsee"]哈哈~ 其實我覺得呢到幾好 不過諗唔明點解 d 尺價咁平[/quote]

因為對面有間酒店係度羅!!!!!!!!!!!(最衰和黃同長實 :em10:  :em13: )
不如炸左佢o各 :
作者: 一家四口    時間: 2007-9-17 15:51:07

我就話 下面計劃起果個公園 如果起喺路天停車場果個位就超級無敵正啦 又夠大 對樓價一定有幫助 而且我地一座窗外個view都...... 嘩 諗下已經另人興奮 :em12:
作者: Eddy Lam    時間: 2007-9-17 16:55:21

[quote:a733779121="一家四口"]我就話 下面計劃起果個公園 如果起路天停車場果個位就超級無敵正啦 又夠大 對樓價一定有幫助 而且我地一座窗外個view都...... 嘩 諗下已經另人興奮 :em12:[/quote]

上次有網友講過話樓下批左起公園 不過未知幾時動工...

http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=10293
作者: rstfung    時間: 2007-9-17 18:12:39

根據城規會之規劃圖 :detective  公園將會位於RC和油站之間的地方 即蛇仔橋下面(圖中綠色位置) 都幾大架! :yeah:

至於橙色的地方 包括附近所有露天停車場之位置 將會是貨櫃碼頭相關用途! :nowords:
作者: 一家四口    時間: 2007-9-17 18:44:36

呢個規劃實在強差人意 :em16:

我個人認為 綠色位置果度既樹仔、草叢 係用左超過兩年時間至長到而家咁大棵 如果喺果度起野 即係要鏟除晒佢 實在覺得有D浪費 而且果度又唔係平地 因此 露天停車場起公園 係最佳既選址 (不用理我 我在發夢!!)
作者: diedsee    時間: 2007-9-17 23:06:55

我想問一問好早買左 rc 的鄰居
會唔會考慮買大單位賣細單位 or 賣左住緊個單位買左海景單位呢??

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2