藍澄灣業主社群

標題: 藍澄灣搵樓 [打印本頁]

作者: pingpangpo    時間: 2007-9-11 00:42:23     標題: 藍澄灣搵樓

各位藍澄灣業主,您們好!

本人與太太現時並不是藍澄灣的業主,不過已準備約地產經紀去藍澄灣睇樓,我們心意在葵青或美孚一帶置業,覺得藍澄灣樓齡不高且價錢合budget。但對於該物業不太認識。

大家可否分享一下你們的體驗,無論在搵樓應注意事項、景觀、座向、設施、交通、治安、..等等發表意見,不論好與壞,無任歡迎。

閣下的寶貴意見對我們是十分重要。買樓是人生一大事情,不能草率。先多謝您們的時間。小弟感激不盡。
作者: boboyeung    時間: 2007-9-11 17:26:16

你好~我都係剛剛買左RC今個月尾收樓 我巳經住左美孚20年了 RC如果買高層向海真係好靚 佢間格又實用 好多人話地點唔方便但我又覺得OK 起碼一落樓下就有2架小巴 可以出葵芳同青衣城 RC又有個咁靚既會所 好吸引價錢都真係好OK 我睇過宏褔 翠怡 相比之下 RC真係好正~~
美孚樓齡耐 成30幾年 屋企成日有漏水情況 而且外牆翻新又要比好多錢 會所冇嫁啦 不過如果實用黎講 美孚D單位真係好大 又冇窗台位 但望出去個境巳經唔靚啦 你自己諗下鐘意新樓定舊樓啦...
作者: 一家四口    時間: 2007-9-11 20:10:21

景觀 : 低層就大單位個景好D,高層(41樓以上)就細單位靚D。

交通 : 以呢度既樓價,已算方便,出葵芳地鐵車程只係10分鐘(如果唔多車,十分鐘都唔洗),對面村仲有好多好多條巴士線。

治安 : 住咁耐,我未聽過有咩偷野,爆竊喎。

設施 : 會所有GYM玩、STEAM、SAUNA、桌球、兒童遊戲室、仲有泳池等

商場 : 百佳、日本城、大家樂、WATSON...

本人覺得RC既間隔比好多私人樓實用,窗台就個個新樓盆都有架啦,冇得走。唔好既地方就係隔音比較差,用料唔算高上 (始終一分錢、一分貨掛。)
作者: Uncle O    時間: 2007-9-11 20:12:36

低層就只有向山那邊有景,另一邊向酒店景觀甚差,又冇太陽。
頭尾兩座向車路較嘈吵。
雖然有商場,只是最基本的物品,食肆就只有大家樂和酒店的餐廳。

我不是住在RC(我的父母住這裡),但每次返來,感覺好似住係酒店,一方面係好多大陸客和酒店員工,另一方面係冇乜似住家的設施。
落泳池游水,都係同酒店客人共用,真係好有渡假Feel,如果有埋個Pool Bar會更似。
家居環境都算係咁啦,又有足夠的車位,交通都算方便(出葵芳快過落青衣站)。要黎住冇問題,想保值就麻麻嘞。
作者: pingpangpo    時間: 2007-9-11 23:31:59

多謝各位的意見,對我們真的好有用。 想問多一些:

1)  屋苑商場是否只有大家樂,沒有其他食店如荼餐廳。如果去酒店的餐廳,咪好貴。
2)  會所的泳池真的是要與酒店客人共用? 那麼,其他設施如GYM Room是否同樣要share。
3)  上班時間出葵芳會否塞車?
4)  聽聞長江樓在大雨天有渗水情況,你們曾經試過嗎?
5)  點解藍澄灣的呎價比青衣其他樓盤偏低,它的樓齡尚算新。保值能力是否較低?
6)  我們有睇過葵涌月海灣(5年樓齡/信和,共有兩座,近葵盛),有朋友可給任何評價?兩者的比較怎樣?

感激不已!
作者: Uncle O    時間: 2007-9-12 06:41:23

[quote:bb0a0e4048="pingpangpo"]多謝各位的意見,對我們真的好有用。 想問多一些:

1)  屋苑商場是否只有大家樂,沒有其他食店如荼餐廳。如果去酒店的餐廳,咪好貴。
答:除了大家樂,還有百佳、日本城、書報攤、你一定不會幫襯的精品店、服裝店

2)  會所的泳池真的是要與酒店客人共用? 那麼,其他設施如GYM Room是否同樣要share。
答:會所要每個月畀錢,如果你成日用,都值嘅

3)  上班時間出葵芳會否塞車?
答:青衣已經好耐冇塞車呢回事

4)  聽聞長江樓在大雨天有渗水情況,你們曾經試過嗎?
答:在這個Forumn見得最多係廚房個抽氣扇入水,其他地方似乎沒有

5)  點解藍澄灣的呎價比青衣其他樓盤偏低,它的樓齡尚算新。保值能力是否較低?
答:我想是因為自成一角,又要同酒店共用設施,又有一半的單位沒有境觀,兼最初開售時正值樓價高企時,自住者亦多,又不是近地鐵站

6)  我們有睇過葵涌月海灣(5年樓齡/信和,共有兩座,近葵盛),有朋友可給任何評價?兩者的比較怎樣?
答:隔離左右都係公屋,樓下有安老院,附近乜都冇,商場要落葵芳,或過葵盛村,有自已會所,都算係咁啦,又係d自住ok,唔好望升值。
仲有係葵盛係個石頭山,少了樹木調節溫度。

如果只以住來說,藍澄灣同月海灣都算係靜中近旺,都ok啦,但真係唔好望保值。

感激不已![/quote]
作者: Eddy Lam    時間: 2007-9-12 09:33:29

答:會所要每個月畀錢,如果你成日用,都值

酒店住客要另外俾錢先有得享用 所以泳池好少會見到有d自由人係度游水 GYM room更加未見過佢地出現...

答:我想是因為自成一角,又要同酒店共用設施,又有一半的單位沒有境觀,兼最初開售時正值樓價高企時,自住者亦多,又不是近地鐵站

No la RC開售時正值沙士 係樓價最低時 所以第一批買RC o既人士而家仲賺梗錢ga :em12: 當然同同期d樓盤比較 RC個升幅真係有限...  :em06:  
作者: hktakpo    時間: 2007-9-12 09:40:18

我都剛買了藍澄灣月海灣好唔實用 RC 實用好多講真三年樓咁呎價邊度搵
作者: boboyeung    時間: 2007-9-12 09:48:24

平日夜晚 gym room會唔會好多人嫁? gym room 收幾點?
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2007-9-12 16:16:50

[quote:6e9b836157="boboyeung"]平日夜晚 gym room會唔會好多人嫁? gym room 收幾點?[/quote]
8-9 點高峰期,10點鐘 close。
作者: grassman    時間: 2007-9-12 16:30:05

[quote:46feab3509="Jeffrey & Shirley"][quote:46feab3509="boboyeung"]平日夜晚 gym room會唔會好多人嫁? gym room 收幾點?[/quote]
8-9 點高峰期,10點鐘 close。[/quote]

你點知? 今年我都未見過你! :detective
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2007-9-12 16:54:38

[quote:e14dadfbf9="grassman"][quote:e14dadfbf9="Jeffrey & Shirley"][quote:e14dadfbf9="boboyeung"]平日夜晚 gym room會唔會好多人嫁? gym room 收幾點?[/quote]

你點知? 今年我都未見過你! :detective[/quote]
我間房咁近會所,吾洗行過去都望到啦!
作者: milk    時間: 2007-9-12 22:09:37

[quote:d59080117c="Jeffrey & Shirley"][quote:d59080117c="grassman"][quote:d59080117c="Jeffrey & Shirley"][quote:d59080117c="boboyeung"]平日夜晚 gym room會唔會好多人嫁? gym room 收幾點?[/quote]
你點知? 今年我都未見過你! :detective[/quote]
我間房咁近會所,吾洗行過去都望到啦![/quote]個公仔好抵死 :
作者: Uncle O    時間: 2007-9-12 23:28:11

會所月費幾多呀?
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2007-9-12 23:53:59

[quote:3b5b4f7246="milk"][quote:3b5b4f7246="Jeffrey & Shirley"][quote:3b5b4f7246="grassman"][quote:3b5b4f7246="Jeffrey & Shirley"][quote:3b5b4f7246="boboyeung"]平日夜晚 gym room會唔會好多人嫁? gym room 收幾點?[/quote]
我間房咁近會所,吾洗行過去都望到啦![/quote]個公仔好抵死 :[/quote]
哈哈!仲有好多好可愛o家!
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2007-9-13 00:08:06

[quote:1606e7ff59="Uncle O"]會所月費幾多呀?[/quote]
$150 一個月,包四位住客。
作者: pingpangpo    時間: 2007-9-13 02:22:17

今晚上網睇藍澄灣d則。

a)  發覺多數是眼鏡房,只有1座L17-L39的B或C單位和3座L40-L49的G單位唔係眼鏡房。 你們覺得眼鏡房個則好用嗎?

b)  A單位的廚房內的水龍頭及烹食爐各佔一邊,唔係幾方便! 雖然都應該好少在家烹飯

你們覺得其他單位如何,我是找細單位。

另想問:

1)  會所月費是多少? 真的有桌球室嗎? 有無BBQ場呢?
2)  to: boboyeung 你話RC好正,正在那裡? 你的新居座向如何
作者: pingpangpo    時間: 2007-9-13 02:26:26

[quote:c5037730d5="Jeffrey & Shirley"]$150 一個月,包四位住客。 [/quote]

$150 一個月 >> 都幾抵。 做GYM、游水、.. 是不是要每次收費,貴嗎?
作者: Uncle O    時間: 2007-9-13 08:23:04

RC個則,其實就係一間酒店房,四平八穩。
作者: Eddy Lam    時間: 2007-9-13 10:00:44

[quote:832c39000b="pingpangpo"][quote:832c39000b="Jeffrey & Shirley"]$150 一個月,包四位住客。 [/quote]

$150 一個月 >> 都幾抵。 做GYM、游水、.. 是不是要每次收費,貴嗎?[/quote]

$150包GYM 桑拿 太陽燈 (唔知仲有冇) 兒童遊戲室 Game Room等

游水每次$20(成人)/$10(小童); 另外桌球 乒乓球 按摩椅 Function Room等
都係要收錢的.
作者: pingpangpo    時間: 2007-9-13 22:47:30

設施都不錯喎! 等星期六現場睇樓,睇吓d座向及現場環境再決定,始終自己入屋時的感覺好重要。
作者: kavinxp    時間: 2007-9-18 11:51:02

細單位黎講 我覺得 35 座 F & G 最開揚
作者: EvaChien    時間: 2007-9-19 00:36:10

我剛搬入RC 3座幾個月 未搬入黎之前覺有好多問題 如黑厠 交通 保值 自由人同買野吾方便等等.  無計 因為價錢實在平同埋係新樓 所以決定買.  但住左有幾月發覺好正.  原來好多新樓已經改用黑厠 而且都吾覺潮濕. 交通都好方便 如果一落樓就有van 仔的話5分鐘出到葵芳 就算要排隊都係左多5分鐘.  其實d自由行多都令到d van 仔班密左 係葵芳番黎吾駛等好耐先開車.  商場係細d 但總算有百佳 watson 大家樂 日之城同seven  基本野都有齊.  其實行過對面美景同長青都好快 而且有酒樓.  加下 RC 對出個草地重已經批左起公園就更加吸引.  不過如果比我的話 我會盡量選 3 5 & 6座 因為近1 2 座有條高速公路起緊 話就話有格音 但都吾知嘈吾嘈 所以都係買遠小小o個幾座好d.  總括黎講 我覺得RC 好抵買亦好好住.  順帶一提 我有join 會所同差吾多成個夏天既星期日都有去RC 個泳池 甘耐只係見過一次自由行游水 可能因為要比錢入埸 我唸佢地情願去shopping 啦. 反而見過吾只一次有外籍人士黎游水 其實個泳池好正 不過吾夠太陽所以凍d羅.
作者: klmandy    時間: 2007-11-19 11:28:40

每單位月費$150最多4個 可遂月續幾彈性嫁.

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2