藍澄灣業主社群

標題: 榙棚申請 [打印本頁]

作者: josyuen    時間: 2007-7-25 10:46:50     標題: 榙棚申請

本人今天跟管業處聯絡他們說榙棚申請表是要榙棚公司及維修公司簽署而維修工人又要申請證件的.....很煩....現有一些問題請教因本人這次是比較不同我是自己請相熟的榙棚公司榙棚之後會先請相熟冷氣公司檢查及清洗如都不行才會再叫總代理來維修....因想省些錢)

1) 妳們一般都是自己拿申請表到冷氣及維修公司填的嗎?因管業處說要他們簽署的正本那不是很煩嗎?fax本不可以嗎?
2) 而妳們的維修工人都有申請什麼證件的嗎?

另外一家四口....妳們的冷氣好了沒有....我的情況跟妳差不多但更差因只開一部都不行....幸好有客廳那部...不然就中暑死了...是否真的清洗了就好了...那麼簡單....
作者: 一家四口    時間: 2007-7-25 18:41:01

我冇相屬搭棚公司 所以一切交給一位冷氣師傅維修 該冷氣師傅非常熟悉我地管業處既運作 我只須填一張form(管業處要我地填既) 然後交給該冷氣師傅 他便代我向管業處申請開始工程 即係佢會同我安排晒全部搭棚、冷氣維修同埋保險既野 唔洗我煩 琴日下午遞FORM 工程聽朝開始 都算快啦。

我而家D冷氣機唔止要清洗咁簡單 其實先兩日都仲係呢個問題 但前日突然跳晒制 原來房既冷氣機好似話連唔知咩線路板都出埋問題 而家打算叫師傅幫我換晒佢 即係分番開三部機 唔再維持一拖三 費事某年某日再有呢個問題 又試三部機一齊冇得用啦。

仲有呀 個師傅好好人 因為訂機需時 佢話聽日搭好棚 佢會借住D機比我用住先 直到新機到就比返佢 好啦 希望一切順利 聽日可以過番D有冷氣日子啦。
作者: grassman    時間: 2007-7-26 10:43:01

換左咩牌子?
作者: 一家四口    時間: 2007-7-26 11:19:26

[quote:9e793aaeed="grassman"]換左咩牌子?[/quote]

未知 睇埋師傅有咩好提意先 佢提過我地有人又係我咁既問題 最後就換左大金。
作者: josyuen    時間: 2007-7-26 18:37:54

[quote:4fe3fbe5e3="一家四口"][quote:4fe3fbe5e3="grassman"]換左咩牌子?[/quote]

未知 睇埋師傅有咩好提意先 佢提過我地有人又係我咁既問題 最後就換左大金。[/quote]

維修完...請告訴結果及價錢...亦可以pm我呢....因我都想看看妳維修如何如到時ok的話我可能都想轉用你的師傅呢....所以暫時會不維修....用客廳的冷氣來頂住
作者: grassman    時間: 2007-7-26 19:13:00

上次個師傅講,佢係度做開工程,工具都已經搬在這裡,所以一起做會平d,你大可議價!
作者: josyuen    時間: 2007-8-2 00:02:52

一家四口你們維修完了嗎?結果如何......我一直在等你的好消息可否告訴我呢或介紹那師傅給我嗎......可以pm我的....謝謝
作者: josyuen    時間: 2007-8-2 00:03:20

一家四口你們維修完了嗎?結果如何......我一直在等你的好消息可否告訴我呢或介紹那師傅給我嗎......可以pm我的....謝謝
作者: 一家四口    時間: 2007-8-2 10:24:48

[quote:cf3c7ab2ad="josyuen"]一家四口你們維修完了嗎?結果如何......我一直在等你的好消息可否告訴我呢或介紹那師傅給我嗎......可以pm我的....謝謝[/quote]

未整好架 而家師傅借左部冷氣我地用住先 另一方面就等緊佢報價 因為打算換過D機丫馬 整完晒 我都會報告比大家知 就算我整貴左或平左都好 等大家都可以有個參考。

PM左師傅個電話比你啦。
作者: piglet    時間: 2007-8-2 12:29:48

一家四口

可唔可以pm埋我呢??
我個冷氣開始唔係好涼了~
作者: 一家四口    時間: 2007-8-2 16:02:16

[quote:f7f5d4eae1="piglet"]一家四口

可唔可以pm埋我呢??
我個冷氣開始唔係好涼了~[/quote]

pm左比你啦。

呢個師傅今個夏天真肥仔 好似好多人都call佢做野。
作者: FireFire    時間: 2007-8-2 23:14:29

我都係搵佢~~~
而家整好左...
星期六拆棚架~~
作者: abo and keung    時間: 2007-8-3 11:36:14

[quote:4b07d7a7e1="一家四口"][quote:4b07d7a7e1="piglet"]一家四口

可唔可以pm埋我呢??

pm左比你啦。

呢個師傅今個夏天真肥仔 好似好多人都call佢做野。[/quote]
可唔可以pm個電話比我呀?
我個廳部冷氣機滴水呀!
作者: abo and keung    時間: 2007-8-3 11:36:45

[quote:8b007b125c="一家四口"][quote:8b007b125c="piglet"]一家四口

可唔可以pm埋我呢??

pm左比你啦。

呢個師傅今個夏天真肥仔 好似好多人都call佢做野。[/quote]
我個廳部冷氣機滴水呀!
作者: piglet    時間: 2007-8-3 11:46:02

[quote:cbdd78bec0="一家四口"][quote:cbdd78bec0="piglet"]一家四口

可唔可以pm埋我呢??

pm左比你啦。

唔該哂呀~
可唔可以問下 大約要幾$$呢?
作者: 一家四口    時間: 2007-8-3 12:29:13

[quote:92ea7d29ca="abo&keung"][quote:92ea7d29ca="一家四口"][quote:92ea7d29ca="piglet"]一家四口

可唔可以pm埋我呢??

pm左比你啦。

我個廳部冷氣機滴水呀! [/quote]

PM左比你啦
作者: josyuen    時間: 2007-8-25 16:26:34

一家四口

你地的冷氣機弄好了沒有請報告一下情況吧我仍在等好不好找白師傅呢
作者: 一家四口    時間: 2007-8-25 22:08:22

大致上已攪掂 只係師傅話比我用10日8日 如果冇問題至拆個棚 如冇意外 下星期初就可以拆架啦。

其實如果唔係之前遇大雨 又8號風球 一早已經攪好晒架啦。

PM左個價錢比你參考。
作者: Winnie the Pooh    時間: 2007-8-29 13:31:53

一家四口想問問使唔使OVER$10000呀??
你最後換左咩牌子?
師傅OK嗎?
作者: 一家四口    時間: 2007-8-29 16:31:37

[quote:0e7c66d7e2="Winnie the Pooh"]一家四口想問問使唔使OVER$10000呀??
你最後換左咩牌子?
師傅OK嗎?[/quote]

師傅仲未收錢 暫時埋單都過1萬 PM左條數比你參考
白師傅服務唔錯 直得推薦... :em11:
作者: Winnie the Pooh    時間: 2007-8-29 16:58:25

[quote:24ce0d3b13="一家四口"][quote:24ce0d3b13="Winnie the Pooh"]一家四口想問問使唔使OVER$10000呀??
你最後換左咩牌子?

白師傅服務唔錯 直得推薦... :em11:[/quote]

THANK YOU........
唔好意思我仲有問題呀.......
請睇PM.........
作者: 一家四口    時間: 2007-8-29 19:40:32

[quote:fcd562353d="Winnie the Pooh"][quote:fcd562353d="一家四口"][quote:fcd562353d="Winnie the Pooh"]一家四口想問問使唔使OVER$10000呀??
你最後換左咩牌子?

白師傅服務唔錯 直得推薦... :em11:[/quote]

請睇PM.........[/quote]

已回答啦
作者: Winnie the Pooh    時間: 2007-8-29 21:58:07

[quote:4de82df09b="一家四口"][quote:4de82df09b="Winnie the Pooh"][quote:4de82df09b="一家四口"][quote:4de82df09b="Winnie the Pooh"]一家四口想問問使唔使OVER$10000呀??
你最後換左咩牌子?

請睇PM.........[/quote]

已回答啦 [/quote]

thank you very much...............     

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2