藍澄灣業主社群

標題: 學車 [打印本頁]

作者: Tomato    時間: 2007-5-28 15:38:53     標題: 學車

其實學車有d乜野要學0架?
我想學車 去邊度學好呢?
而家學車要幾多錢0架?
作者: bikbark    時間: 2007-5-28 23:49:37

我係2000年時跟師傅學o既
棍波私家車 兩次pass
一共夾埋用o左7 8千左右
跟師傅學就唔駛上咁多理論堂
不過我無上過駕駛學院o個d
所以無得比較.
作者: Tomato    時間: 2007-5-29 00:45:30

師傅可以0向邊度搵呢?
作者: Billy    時間: 2007-5-29 08:11:31

[quote:f4eaad45d6="Tomato"]師傅可以0向邊度搵呢?[/quote]

運輸處有個list.
不過最好搵人亦紹.

我跟駕駛學院一次pass.
都係用在7~8千.
我覺得駕駛學院易d pass.
因為沙田個試場易考d.
剩係駕駛學院可以用.
作者: diedsee    時間: 2007-5-29 13:12:14

我都係跟師傅去學 都係2次pass 不過跟師傅可以有多d路上經驗
even 我pass 之後 第一次上馬路都好驚...
作者: hales    時間: 2007-5-29 14:23:43

我1996年既時候學...
跟相熟師傅 棍波貨van一次pass.......
total 唔夠4000蚊....(我學左20個鐘多o的就去考....)
我識果個師傅好似已經退左休 不過佢老婆同佢個仔...以前都係教車的....

筆試料唔駛去讀 買天書係咁二睇兩睇就ok 好easy的

跟駕院聽聞係比較易pass
不過我就覺得私人好o的...
事關好似我以前學果時 真係會去o的對學神來講好恐佈既地方
e.g. 行葵涌道出九龍....之類
駕院就無呢o的野喇 所以我覺得私人既 會學得好o的 駕院就比較主要for你pass
作者: Tomato    時間: 2007-5-29 14:47:14

我諗我一定騰晒雞.....
駕駛學院係咪即係李x0個d呢?
作者: grassman    時間: 2007-5-29 15:23:19

我出身香港駕駛學院,Easy Pass!
作者: Tomato    時間: 2007-5-29 16:06:15

有個問題....我真係唔好識....
自動波同棍波有乜分別?
邊樣0岩我地呢d騰雞女人仔學?
作者: Tomato    時間: 2007-5-29 16:07:02

[quote:e5f827c216="grassman"]我出身香港駕駛學院,Easy Pass![/quote]
貴唔貴呢?我見佢又有初階、又有進級....係咪要學晒先得?
作者: grassman    時間: 2007-5-29 16:33:32

[quote:c3925f0585="Tomato"][quote:c3925f0585="grassman"]我出身香港駕駛學院,Easy Pass![/quote]
貴唔貴呢?我見佢又有初階、又有進級....係咪要學晒先得?[/quote]

你Check Check啦,香港駕駛學院週圍都有Counter或企術sell spot,(葵涌廣場2/F都好似有),進級係for有牌的新牌仔的!
作者: diedsee    時間: 2007-5-29 23:42:20

[quote:de557897e7="Tomato"]我諗我一定騰晒雞.....
駕駛學院係咪即係李x0個d呢?[/quote]
no they are different
作者: dracula    時間: 2007-5-30 10:04:44

[quote:4e4adb6908="Tomato"]有個問題....我真係唔好識....
自動波同棍波有乜分別?
邊樣0岩我地呢d騰雞女人仔學?[/quote]

一架車加速減速都要分不同波段(低波好力 d 高波快 d 好似踩單車咁)
自動波即係架車自己轉 棍波就人手轉波 騰雞就學自動波好 d 少樣o野煩 棍波係有駕駛樂趣 d 慳油 d 不過女仔多數都係學自動波
作者: grassman    時間: 2007-5-30 10:42:53

[quote:1977cc0106="dracula"][quote:1977cc0106="Tomato"]有個問題....我真係唔好識....
自動波同棍波有乜分別?

一架車加速減速都要分不同波段(低波好力 d 高波快 d 好似踩單車咁)
自動波即係架車自己轉 棍波就人手轉波 騰雞就學自動波好 d 少樣o野煩 棍波係有駕駛樂趣 d 慳油 d 不過女仔多數都係學自動波[/quote]

Tomato

建議你考自動波啦,簡單D,易D Pass,自動波車又易D,你可以落機鋪試下,依家D遊戲機好真,同真o既一樣咋!
作者: Tomato    時間: 2007-5-30 14:06:19

[quote:b55d24e400="grassman"][quote:b55d24e400="dracula"][quote:b55d24e400="Tomato"]有個問題....我真係唔好識....
自動波同棍波有乜分別?

自動波即係架車自己轉 棍波就人手轉波 騰雞就學自動波好 d 少樣o野煩 棍波係有駕駛樂趣 d 慳油 d 不過女仔多數都係學自動波[/quote]

Tomato

建議你考自動波啦,簡單D,易D Pass,自動波車又易D,你可以落機鋪試下,依家D遊戲機好真,同真o既一樣咋![/quote]

呢個係好提議喎....
作者: Eddy Lam    時間: 2007-5-31 09:28:56

我都係報香港駕駛學院 自動波 係沙田學 聽日(Jun 01)考路試 而家好緊張呀~
作者: grassman    時間: 2007-5-31 10:25:23

[quote:0260132f88="Eddy Lam"]我都係報香港駕駛學院 自動波 係沙田學 聽日(Jun 01)考路試 而家好緊張呀~[/quote]

溫馨提示:
1. 大家聽日唔好入沙田!
2. 駕車的鄰居如見考牌車,幫手頂一頂後面D快車!
作者: wychan    時間: 2007-5-31 11:38:52

[quote:8a052f06b4="grassman"][quote:8a052f06b4="Eddy Lam"]我都係報香港駕駛學院 自動波 係沙田學 聽日(Jun 01)考路試 而家好緊張呀~[/quote]

溫馨提示:
2. 駕車的鄰居如見考牌車,幫手頂一頂後面D快車![/quote]

幾點去頂佢呀...
作者: Tomato    時間: 2007-5-31 18:33:12

[quote:b27e7644a0="Eddy Lam"]我都係報香港駕駛學院 自動波 係沙田學 聽日(Jun 01)考路試 而家好緊張呀~[/quote]

我精神上支持你..... :
作者: Eddy Lam    時間: 2007-5-31 22:06:21

[quote:ec0f47f27a="wychan"][quote:ec0f47f27a="grassman"][quote:ec0f47f27a="Eddy Lam"]我都係報香港駕駛學院 自動波 係沙田學 聽日(Jun 01)考路試 而家好緊張呀~[/quote]

溫馨提示:
2. 駕車的鄰居如見考牌車,幫手頂一頂後面D快車![/quote]

幾點去頂佢呀...[/quote]

唔話你地知... :
作者: Eddy Lam    時間: 2007-5-31 22:06:58

[quote:6a7235ab6f="Tomato"][quote:6a7235ab6f="Eddy Lam"]我都係報香港駕駛學院 自動波 係沙田學 聽日(Jun 01)考路試 而家好緊張呀~[/quote]

我精神上支持你..... :[/quote]

多謝呀~
作者: dracula    時間: 2007-6-1 02:42:00

[quote:2286cd44ee="Eddy Lam"][quote:2286cd44ee="Tomato"][quote:2286cd44ee="Eddy Lam"]我都係報香港駕駛學院 自動波 係沙田學 聽日(Jun 01)考路試 而家好緊張呀~[/quote]

我精神上支持你..... :[/quote]

多謝呀~[/quote]

加油~ 努力~ 係咁比油就得o架喇~ 你得o既:em11:
作者: FD    時間: 2007-6-1 08:36:59

Eddie 努力加油 祝你一TAKE攪掂。
作者: FD    時間: 2007-6-1 09:03:51

我現也跟"喱件"學梗私家車自動波:
17堂學費(每堂45min)+1堂考試鍾(考試當天最後一堂)+租車費=HKD3268
理論堂+1堂考場實地考試示範(考場部份地方學車是不准進入的)=免費
政府路票+學牌牌費=HKD1058
合共=HKD4326
跟女司傅學,網上D人的口碑幾好,覺得比男司傅細心。
作者: Eddy Lam    時間: 2007-6-1 13:44:33

Yeah!!! 1 take搞掂左喇~  :yeah:

FD 我都祝你1 take搞掂~  :em11:
作者: Tomato    時間: 2007-6-1 14:21:17

[quote:a2e8ef5bd7="FD"]我現也跟"喱件"學梗私家車自動波:
17堂學費(每堂45min)+1堂考試鍾(考試當天最後一堂)+租車費=HKD3268
理論堂+1堂考場實地考試示範(考場部份地方學車是不准進入的)=免費
政府路票+學牌牌費=HKD1058
合共=HKD4326
跟女司傅學,網上D人的口碑幾好,覺得比男司傅細心。[/quote]

有女師傅咁好 可唔可以自己揀0架 定係由佢地分派?
好吸引喎!!可唔可pm我個女師傅叫乜名呢?
作者: grassman    時間: 2007-6-1 14:27:48

[quote:9cfe849d37="Eddy Lam"]Yeah!!! 1 take搞掂左喇~  :yeah:

FD 我都祝你1 take搞掂~  :em11:[/quote]

家陣考試真兒戲! :em18:
作者: FD    時間: 2007-6-1 18:31:30

[quote:9eb252dae0="Eddy Lam"]Yeah!!! 1 take搞掂左喇~  :yeah:

FD 我都祝你1 take搞掂~  :em11:[/quote]
恭喜晒!!
我1 take搞掂但願如此啦 其實唔多唔少都要有運氣既。
作者: FD    時間: 2007-6-1 18:44:42

[quote:58ebacaec3="Tomato"]
好吸引喎!!可唔可pm我個女師傅叫乜名呢?[/quote]
梗係可以自己揀師傅啦,名/電話巳經pm左了。
作者: Eddy Lam    時間: 2007-6-1 20:12:38

[quote:5cb9b2849c="grassman"][quote:5cb9b2849c="Eddy Lam"]Yeah!!! 1 take搞掂左喇~  :yeah:

家陣考試真兒戲! :em18:[/quote]

:em20:  :em20:  :em20:
作者: Eddy Lam    時間: 2007-6-1 20:19:40

[quote:229d430e4f="FD"][quote:229d430e4f="Eddy Lam"]Yeah!!! 1 take搞掂左喇~  :yeah:

恭喜晒!!
我1 take搞掂但願如此啦 其實唔多唔少都要有運氣既。[/quote]

係呀 我考10:15am 嗰段時間冇乜車 而且有3條路線佢叫我行條我最熟嗰條 所
以就掂左喇.
作者: 維也納    時間: 2007-6-2 00:27:41

我都係李x考2003年用左約四千蚊 我都讚成考自動波 一來易揸 二來好多車款都有自動波 好易pass
作者: Tomato    時間: 2007-6-3 00:15:13

[quote:bd2ffed6d7="FD"][quote:bd2ffed6d7="Tomato"]
好吸引喎!!可唔可pm我個女師傅叫乜名呢?[/quote]
梗係可以自己揀師傅啦,名/電話巳經pm左了。[/quote]

我收唔到呀!!
作者: FD    時間: 2007-6-3 12:27:33

pm有問題,我巳發了短訊給妳了。
作者: Tomato    時間: 2007-6-4 12:02:35

兩樣都收到喇 唔該晒.....
作者: gp    時間: 2007-6-14 22:02:27

好多年前搵駕駛學院 一tick過pass......不過只係自動波 ops:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2