藍澄灣業主社群

標題: 有無人收到洗冷氣單張? 會唔會搵人洗? 價錢是否合理? THanks [打印本頁]

作者: kc    時間: 2007-4-16 09:57:44     標題: 有無人收到洗冷氣單張? 會唔會搵人洗? 價錢是否合理? THanks

有無人收到洗冷氣單張? 會唔會搵人洗? 價錢是否合理? THanks  :idea:
作者: grassman    時間: 2007-5-23 15:20:28

除原廠外,有無人找過其他人換雪種和洗冷氣?
作者: Uncle O    時間: 2007-5-23 18:12:49

聽過水電師傅話,如果要換雪種,部機就唔要得啦。因為換完雪種,日後都會漏,不如一了百了……
至於洗冷氣,則是清洗積在機器內的塵埃,我地用分體機,作用好像不是太大。
作者: Uncle O    時間: 2007-5-23 18:13:18

聽過水電師傅話,如果要換雪種,部機就唔要得啦。因為換完雪種,日後都會漏,不如一了百了……
至於洗冷氣,則是清洗積在機器內的塵埃,我地用分體機,作用好像不是太大。
作者: 尹生    時間: 2007-5-31 10:45:47

[quote:c85b03dbb6="grassman"]除原廠外,有無人找過其他人換雪種和洗冷氣?[/quote]
yahoo知識的答問>>>>

發問者    :Sammi ( 小學級 5 級 )
發問時間:2007-05-25 19:35:42
問題分數:5 分   /   閱覽次數:64   /   回答:4   
剩餘天數   
[生活百科]

請問二匹分體式冷氣機要洗機,要幾錢才合理
我的冷氣機是二匹分體機 現在想洗 但不知道幾多錢才合理

回答者    :donnie98115661 [小學級 5 級]
回答時間:2007-05-26 00:01:02
開放投票中  

$500-$600算是合理,要搵已經包括洗室內/室外機、全機檢查、補加雪種、通去水喉和確定不另加收費。

參考資料:
我自己工作經驗
作者: grassman    時間: 2007-6-1 12:47:35

[quote:dfd95a0a7a="grassman"]除原廠外,有無人找過其他人換雪種和洗冷氣?[/quote]

今年我個廳冷氣唔凍,Toshiba check過話漏雪種,check過其中一間洗冷氣單張的公司,要搭棚,兼勁貴? :em07:

再check第二間洗冷氣單張的公司,星期三叫佢上黎check埋、換埋雪種,唔洗2個鐘攪掂,價錢...OK啦!  他們同場加影Spiderman 4,唔洗搭棚。 :nowords:
作者: sunday    時間: 2007-6-1 13:52:14

[quote:60d01e1f36="grassman"][quote:60d01e1f36="grassman"]除原廠外,有無人找過其他人換雪種和洗冷氣?[/quote]

今年我個廳冷氣唔凍,Toshiba check過話漏雪種,check過其中一間洗冷氣單張的公司,要搭棚,兼勁貴? :em07:

再check第二間洗冷氣單張的公司,星期三叫佢上黎check埋、換埋雪種,唔洗2個鐘攪掂,價錢...OK啦!  他們同場加影Spiderman 4,唔洗搭棚。 :nowords:[/quote]

any phone no.? :em14:
作者: grassman    時間: 2007-6-2 09:49:21

[quote:fc66307f71="sunday"]

any phone no.? :em14:[/quote]

PMed!
作者: sunday    時間: 2007-6-2 11:55:28

[quote:4a1a156b83="grassman"][quote:4a1a156b83="sunday"]

PMed![/quote]

great thanks!!! :wink:

just called him he asked "are you just called me about the same problem...?"

ha~i think there are some RC-eople asked him to provide service lei...
作者: grassman    時間: 2007-6-3 18:45:57

[quote:95d21e0477="sunday"][quote:95d21e0477="grassman"][quote:95d21e0477="sunday"]

PMed![/quote]

great thanks!!! :wink:

just called him he asked "are you just called me about the same problem...?"

ha~i think there are some RC-eople asked him to provide service lei...[/quote]

係我星期六問過佢,諗住順便幫你問埋呀麻!
佢話原因好可能係你們清潔隔塵網或機身時,誤把電子部分弄濕了,你們可以試下用風筒把電子部分吹乾(p.s.不要用太高溫),如果唔得,更換電子部分要$550-.
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2007-6-7 15:52:49

[quote:a01a4a8044="grassman"][quote:a01a4a8044="grassman"]除原廠外,有無人找過其他人換雪種和洗冷氣?[/quote]

再check第二間洗冷氣單張的公司,星期三叫佢上黎check埋、換埋雪種,唔洗2個鐘攪掂,價錢...OK啦!  他們同場加影Spiderman 4,唔洗搭棚。 :nowords:[/quote]

同你一樣遭遇 可唔可以send 師傅個電話俾我呀?? Thx!!
作者: win2000k    時間: 2007-7-3 23:35:47     標題: air conditioner

Tonight I want to operate the air conditioner howerver it did not work.
only the green light on the column of operation. Do yo know what's wrong?
作者: 尹生    時間: 2008-4-22 00:18:05

富勤工程   (24小時報價:98115661)免費上門報價‧服務全港‧大小工程‧無任歡迎
您好! 本公司專為各行各業的辦公室、商舖、連鎖店、酒樓食肆及住宅別墅等,提供優質及專業之冷氣系統維修、安裝清洗及定期保養,香港合格技師隨傳隨到。憑著過往豐富經驗,我們一定為您做到最好、最實惠,全部均有保養期(不會出現整完唔得又要再比錢整的情況)信心保證。同一般冷氣工程公司有別,我們絕不另收睇位費、檢查費,收費全是報價為實,明碼實價絕不中途加收!保證最實惠、最專業的冷氣服務。 最新優惠:惠顧清洗服務*2部或以上享有八折優惠洗冷氣可獲*折扣優惠
掛牆式分體      一匹 $400   匹半 $500    二匹 $600
   天花式分體      每部 $800   2部up 八折
   藏天花式風機   每部 $800   2部up 八折
     (fan coil)

清洗服務包括︰免費報價、基本檢查、
                         清洗室內及室外機、通去水、
                         及補加雪種。
*任何住戶清洗全屋2匹或以下的掛牆式分體冷氣機均可享有1000元3部的優惠。
*任何商戶清洗掛牆式或天花式分體冷氣機即享有折扣優惠。
*各優惠期由即日起,享有保養期。
*絕不另收睇位費、檢查費,收費全是報價為實,明碼實價絕不中途加收!
任何冷氣機問題及報價,歡迎向尹生:98115661查詢 。(24小時熱線)

~~~~~~~~~~~~~~分體式冷氣機清洗服務~~~~~~~~~~~~~~~~~
室內出風機 1 ﹒經專業技工檢查冷氣機運作正常後,便可先除下面蓋及隔塵網進行清洗;
2 ﹒舖上防水袋,以保護牆身及將污水引入收集袋內;
3 ﹒以冷氣機專用清潔劑清洗銅喉金屬片,待污穢物慢慢浮出機身外;
4 ﹒清洗機身內豬籠式抽風扇;
5 ﹒通去水喉;
6 ﹒按需要補加雪種;
7 ﹒抹乾機身及裝回隔塵網面蓋;
8 ﹒開機檢查。 室外散熱機 1 ﹒先由專業技工確定散熱機位置是否適宜清洗;
2 ﹒以冷氣機專用清潔劑清洗銅喉金屬片後再以清水沖洗;
3 ﹒開機檢查。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~加雪種方式~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 窗口式冷氣:雪種喉全在機身內,加雪種要拿回工場燒焊。
分體式冷氣:雪種喉在室內機至室外機(外露的部份:豬腸膠中間是銅喉,銅喉內是用來製冷的雪種),可以即場補加雪種或燒焊補漏重新入雪種。 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~入雪種的原因~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1.銅喉或連接銅喉的零件破裂漏雪種而要進行燒焊補漏。( 500元),要放雪種再重新入雪種( 300元) 2.接駁位有滲漏引致雪種不足(即場補加雪種 300元) *惠顧冷氣機清洗服務免費 *窗口式冷氣不可*
***在一般的情況下冷氣機是不用補加雪種或重新入雪種的。 ~~~~~~~~~~~~~分體式冷氣機唔凍的可能性~~~~~~~~~~~~~ 1.最常見的原因是積塵。因為空氣流經冷凝器的流量低,溫度便降至零度以下及導致銅喉結冰。
2.應檢查冷氣機是否長時間沒有清洗,看看清洗後有沒有改善。 通常1年半至2年要清洗冷氣機一次。
3.雪種不足亦會發生這種情況。

作者: candidfoto    時間: 2009-4-20 10:36:18

Grassman
Can you PM me the phone number of 第二間洗冷氣單張的公司 I called a sifu earlier and he said add 雪種 must 搭棚  in Rambler Crest!  我個廳冷氣唔凍!  Thanks.
Candidfoto

[quote:6b1c500947="sunday"][quote:6b1c500947="grassman"][quote:6b1c500947="grassman"]除原廠外,有無人找過其他人換雪種和洗冷氣?[/quote]

作者: KennyC    時間: 2009-5-23 18:50:01

[quote:01db8430e4="candidfoto"]Grassman
Can you PM me the phone number of 第二間洗冷氣單張的公司 I called a sifu earlier and he said add 雪種 must 搭棚  in Rambler Crest!  我個廳冷氣唔凍!  Thanks.
Candidfoto

[quote:01db8430e4="sunday"][quote:01db8430e4="grassman"][quote:01db8430e4="grassman"]除原廠外,有無人找過其他人換雪種和洗冷氣?[/quote]

any phone no.? :em14:[/quote][/quote]Please also PM to me
作者: grassman    時間: 2009-5-23 22:35:03

今年,我又order左,加雪種(大單位)+洗全屋冷氣=$2000-. (p.s. No棚)
作者: Tomato    時間: 2009-5-24 15:45:23

[quote:2a95f735f7="grassman"]今年,我又order左,加雪種(大單位)+洗全屋冷氣=$2000-. (p.s. No棚)[/quote]
我隻佬話暑假整整佢 ( :sweat:唔知係咪真GE 成日得個講字 ) 草人可唔可以比個CONTACT NO. 我 (唔係你0個個 係冷氣師傅0個個 :yeah: )???
作者: 濠仔    時間: 2009-6-5 03:51:30

我FD同我洗全屋冷氣(4部)報價$2200
作者: rstfung    時間: 2009-6-5 09:29:31

I want too! please PM me!

[quote:0ae2c1d825="candidfoto"]Grassman
Candidfoto

[quote:0ae2c1d825="sunday"][quote:0ae2c1d825="grassman"][quote:0ae2c1d825="grassman"]除原廠外,有無人找過其他人換雪種和洗冷氣?[/quote]

any phone no.? :em14:[/quote][/quote]
作者: grassman    時間: 2009-6-6 00:19:11

PM to you two already.
作者: sjacky    時間: 2009-6-11 12:04:59

我都係啱啱整完,900 全屋for 細單位,管理處俾資料個一問,ok 喎又平又快仲好專業,
緊當然都係同場加影Spiderman 09 啦
整完佢仲會同你用紅外線度溫度,ok佢先走!仲有三個月保用,三個月內吾凍免費再入一次!
作者: Ayany    時間: 2009-6-23 10:18:11

grassman 、sjacky我想要洗冷氣c fu 電話麻煩你地pm 我...THANKS!!
作者: chitsui    時間: 2009-6-24 09:35:52

[quote:15536291e2="Ayany"]grassman 、sjacky我想要洗冷氣c fu 電話麻煩你地pm 我...THANKS!![/quote]
Me too...Thx
作者: ericlaw    時間: 2009-6-25 13:52:37

[quote:e6926a9c3d="sjacky"]我都係啱啱整完,900 全屋for 細單位,管理處俾資料個一問,ok 喎又平又快仲好專業,
緊當然都係同場加影Spiderman 09 啦
整完佢仲會同你用紅外線度溫度,ok佢先走!仲有三個月保用,三個月內吾凍免費再入一次![/quote]

I also want the contact!  Thank you!
作者: 一家四口    時間: 2009-7-1 13:22:01

輪到我冷氣機滴水啦.....約左聽日洗機 全屋四部1200蚊 另加200蚊洗埋兩個洗手間既抽氣扇。

都係CALL返白師傅 有D信心 :face13:
作者: grassman    時間: 2009-7-1 15:33:56

[quote:f57dbc47a8="一家四口"]輪到我冷氣機滴水啦.....約左聽日洗機 全屋四部1200蚊 另加200蚊洗埋兩個洗手間既抽氣扇。

都係CALL返白師傅 有D信心 :face13:[/quote]

白師傅is retired.  Now is his colleage who name Lee師傅 will pick up his order.  The old 白師傅 phone no. will redirect to Lee師傅.
作者: 一家四口    時間: 2009-7-1 16:01:02

係咩? 我今早call白師傅個電話冇人接 都係call李師傅手提 佢冇提白師傅退左休...不過我諗李師傅都ok既 前兩年call白師傅換機整機 佢都有份上我度幫手  :detective
作者: grassman    時間: 2009-7-2 13:31:49

他說來時都有點兒言不由衷!
作者: 一家四口    時間: 2009-7-2 21:05:58

攪掂晒 ok喎 又幾準時....
作者: 柏斯    時間: 2009-7-8 11:50:42

我想要白師傅or李師傅的手提電話,唔該晒!!
作者: pennycmh    時間: 2009-7-8 14:29:30

我都想要白師傅or李師傅的手提電話,PM....唔該晒!!
作者: nelsonchan    時間: 2009-7-10 16:41:13

Please PM me, Thanks
作者: kavinxp    時間: 2009-7-10 18:54:25

廳個冷氣壞左, 可以pm 個電話俾我嘛, 唔該大家!!
作者: 一家四口    時間: 2009-7-10 20:09:53

電話已經pm左比大家啦
作者: chihin    時間: 2009-7-11 20:33:51

我廳同房兩部冷氣機, 有時著有時唔著, 唔知想點, 有冇人可以比個以上師傅電話我呢?
作者: MandyG室    時間: 2009-7-12 00:18:44

I want too! please PM me! THANKS!!!
作者: 龍我雷    時間: 2009-7-14 09:44:51

GRASSMAN,可唔可以比個CONTACT NO. 我,THANKS A LOT
作者: T5 Lap and Tin    時間: 2009-7-14 17:09:44

可唔可以pm 埋畀我呀? thxthx
作者: grassman    時間: 2009-7-14 17:14:40

[quote:6e8cb0947d="龍我雷"]GRASSMAN,可唔可以比個CONTACT NO. 我,THANKS A LOT[/quote]

Long time no see you here la!
作者: aj.dada    時間: 2009-7-28 22:37:03

可唔可以pm 埋畀我呀? thank you very muchhhhhhhhhhhhhhhhh!

作者: chihin    時間: 2009-7-31 21:29:13

唔該可唔可以 pm 埋比我呀! 廳個冷氣無晒反應呀! Thank you!
作者: xomama104    時間: 2009-8-4 11:24:42

大家好, 我會於8月底搬入藍澄灣, 由於仍用舊冷氣所以要清洗同入雪種, 可唔可以pm我師傅 contact !!! Million thanks !
作者: 濠仔    時間: 2009-8-6 01:54:07

想問下你地洗冷氣使唔使通知管理處ga??????
作者: seadoglee    時間: 2009-8-6 18:52:58

我都想要個資料呀. 請PM我. THANK x 999!
作者: chihin    時間: 2009-8-8 19:52:19

終於搞好晒啲冷氣啦! 師傅服務態度都唔錯! 管理有佢聯絡電話架.
作者: 濠仔    時間: 2009-8-13 11:50:15

想問下你地有冇洗埋出面個散熱呀????

如果要洗咪要爬上去洗囉 :em07:

因為睇過個冷氣散熱係留上ga wo :em20:
作者: 濠仔    時間: 2009-8-13 12:01:51

同埋可唔可以pm埋個c fu 電話俾我呢
作者: xomama104    時間: 2009-8-13 12:05:11

pm 左你管理處比李cf 既電話
作者: 濠仔    時間: 2009-8-13 12:34:03

[quote:4a15d929de="xomama104"]pm 左你管理處比李cf 既電話[/quote]

thank you so much  :em14:
作者: 柏斯    時間: 2009-12-13 12:08:48

可唔可以pm李cf 既電話比我.
作者: wikypang    時間: 2010-7-2 12:22:12

再check第二間洗冷氣單張的公司,星期三叫佢上黎check埋 ...
grassman 發表於 2007-6-1 12:47

你地好... 我新搬入去 RC Tower2... 想搵師傅洗冷氣加檢查廚房廁所抽氣, 麻煩 Grassman 或其他朋友可以 PM 師傅 contacts 給我嗎? Thank you so much!
作者: annieannie    時間: 2010-7-2 23:08:21

再check第二間洗冷氣單張的公司,星期三叫佢上黎check埋 ...
grassman 發表於 2007-6-1 12:47

我五月尾叫左李師傅來洗冷氣機,不過宜家已經唔凍啦! 佢係咪有三個月保養架?
另外,都有可能係漏雪種呀。問過李師傅了,佢話要搭棚,嘩,貴到肉都赤埋! 大家有無咩好介紹呀!
宜家好彩都有廳果部涼下咋,如果唔係在家都中暑呀!
作者: heiyip    時間: 2010-7-5 10:27:25

話洗完就壞,李師傅要入黑名單
作者: rstfung    時間: 2010-7-7 02:36:56

應該唔關佢事,呢度原裝冷氣手工好差, 似漏雪種多D, 五月尾整完到宜家已經漏晒, 條喉應該穿到無得整要搭棚lu! 希望你兩萬可以搞掂啦! 我每年都要入雪種, 直至條喉穿到無得整才換! 我計過就算入十年都係一萬蚊, 點計都無理由搭棚整la!
作者: 莊生bb    時間: 2010-7-10 19:24:41

唔該有冇人有白師傅電話呀...因為我廳冷氣好似有啲事呀....用唔到個remote開冷氣呀...
作者: annieannie    時間: 2010-7-10 19:58:35

應該唔關佢事,呢度原裝冷氣手工好差, 似漏雪種多D, 五月尾整完到宜家已經漏晒, 條喉應該穿到無得整要搭棚lu! 希望你兩萬可以搞掂啦! 我每年都要入雪種, 直至條喉穿到無得整才換! 我計過就算入十年都係一萬蚊, 點計都 ...
rstfung 發表於 2010-7-7 02:36

我都估係漏雪種呀! 咁請問你條喉係邊度穿左呀? 外面定屋裡面? 咁你搵人整要幾錢呀?
作者: Mr_Mrs    時間: 2010-7-11 12:11:23

May I have the contact #? 683" for 3 air-conditioners ... Price?
作者: terry    時間: 2010-7-12 09:22:39

同你一樣遭遇 可唔可以send 師傅個電話俾我呀?? Thx!!
作者: annieannie    時間: 2010-7-12 19:05:45

i want it too!!!
作者: rstfung    時間: 2010-7-12 23:46:55

我都估係漏雪種呀! 咁請問你條喉係邊度穿左呀? 外面定屋裡面? 咁你搵人整要幾錢呀?
annieannie 發表於 2010-7-10 19:58

無人知道邊度漏, 要知道就要搭棚! 只知道一年剛剛漏晒要再入! 呢度D冷氣係咁㗎la! 手正好差, 個個漏雪種! 年年入雪種兼洗機! 都Mark定响日曆lor!
作者: rstfung    時間: 2010-7-12 23:48:38

i want it too!!!
annieannie 發表於 2010-7-12 19:05

樓下座頭有李師傅咭片, 佢都唔錯㗎! 呢度好多人搵佢整!
作者: 維也納    時間: 2010-7-18 13:42:04

房2部唔凍,我上個月都洗左冷氣,都話加雪種要搭棚,千一蚊,經c fu 提一提,可能個fuse有問題,依家每晚開一陣如果唔凍,便要拉一拉大制,咁就凍返。依家要搵日換個控制冷氣個fuse制
作者: gloria53427    時間: 2010-7-29 11:31:21

我間房個冷氣都唔凍...應該係漏雪種?
作者: 維也納    時間: 2010-7-31 14:37:59

房2部唔凍,我上個月都洗左冷氣,都話加雪種要搭棚,千一蚊,經c fu 提一提,可能個fuse有問題,依家每晚開 ...
維也納 發表於 2010-7-18 13:42

將溫度搞底D又冇事,個冷氣sensor 問題,唔關大制事
作者: wikypang    時間: 2010-8-3 17:59:03

搵左李師傅洗冷氣, $900 三部 (2房1廳) 包埋加雪種 (SpiderMan @@!...), 加多 $100 洗埋廁所抽風, 全程乾淨企理~~~

作者: Dennis    時間: 2010-8-9 21:19:36

請PM我李師傅的電話,唔該大家!
作者: vivian    時間: 2010-8-22 12:08:02

我也找了李師傅幫手,非常滿意!
作者: grassman    時間: 2010-8-22 16:57:25

佢長年都係在RC做野!
作者: annieannie    時間: 2010-8-22 19:11:41

grassman 想問你,你之前提到話同場加映蜘蛛俠係咩回事?
你係加雪種定換零件?
作者: nel8426    時間: 2010-8-30 15:13:26

我部廳冷氣漏水,..可唔可以pm李師傅個電話我!!!thx
作者: ericlaw    時間: 2010-10-6 19:09:03

可以pm李師傅個電話給我嗎? 謝謝!
作者: ivan2419    時間: 2011-5-12 10:26:57

可以pm李師傅個電話給我嗎? 謝謝!
作者: rstfung    時間: 2011-5-13 20:43:22

問座頭保安攞卡片啦!
作者: grassman    時間: 2011-5-14 15:40:21

今個星期幫襯完!
作者: Winnie the Pooh    時間: 2011-5-16 12:19:41

今個星期幫襯完!
grassman 發表於 2011-5-14 15:40

點解你每年都幫襯嘅?
作者: grassman    時間: 2011-5-16 19:43:55

細房有漏雪種情況,但唔想拆牆維修!
作者: rstfung    時間: 2011-5-17 02:45:46

我都係細房漏雪種, 所以年年都要整! 我都差响多要整lor! 順便洗埋廳部機, 如果唔係要整成兩皮嘢!
作者: diedsee    時間: 2011-5-23 14:06:26

草人, pm 個師傅 tel 比我, thx!
作者: grassman    時間: 2011-5-23 20:15:56

草人, pm 個師傅 tel 比我, thx!
diedsee 發表於 2011-5-23 14:06

Send!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2